Harckocsik harctéri alkalmazása

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 704
6 486
113
Nem, csak feltételeztem, hogy érthető, hogy a felvetett alapszituhoz kapcsolom.
Ezek szerint rosszul gondoltam bocsánat.
aha
Az alapszituban nincs már spike. Azért nincs mert el lett lőve a saját GyHJimre, vagy mert ellátási gondok vannak, vagy mert csak, de nincs. A páncéltörő képesség korlátozott.
aha, szóval "tegyük fel" ne használja az egyik fél az egyik fő fegyverét, jó akkor a 62-es meg nem lőhet :D mert tegyük fel hogy lőszerhiány van :D
Csupaszon, persze hogy nem. Ahogy a leo1 m60 és kb semmi ami T72B előtt van. Ebben teljesen igazad van.
de tuningolva sem, értsd már meg :D a 62-esnek esélye sincs a Lynx-el szemben csak nagyon nagy brutális mennyiségben

Az hogy a sztori honnan indult ki engem nem érdekel mert szerintem hülyeség az egész felvetés ez a 100 62-es vs 30 72-es , amiért ebbe így beleálltam azaz hogy valahonnan idejött elsőre a lynx, aztán még valahogy a leo2 is :D és persze hogy kilehet hozni nyertesnek akármelyik félt, igen, a kérdés hogy milyen áron hozod ki győztesnek, pontosabban hogy mennyire valós "áron" hozzuk ki, pl az hogy a lynx nem indíthat atgm-et mert valamiért ellőtte más ifv-re ...........háááááááááááááááááááááááát okkkkkééé :D ohm nem :D egészen egyszerűen ez nem így megy
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 093
113
De jó, hogy dudi katonaként a legelemibb bevetési profilokat sem érti meg....
De azért megpróbálkozom én is.

Dudinak van 30 db Leopárd 2A4-e, mert német imádó, és véd egy települést/csomópontot. De a teljes szakasz mondjuk 60 km.
Ő a tankjaival, mozgást is feltételezve 20 km-t tud lefogni a front közepén, ahol a csomópont van.

Nekem van 100 db T-62M-em, mert valahogyan működnie kell a példának.
Feladatom dudin áttörni, semlegesíteni a csomó pontot.

40 tankot szembe helyezek dudival a 20 km-es tankkal védett szakaszán, hogy ne tudjon kimozdulni előrefelé a pozíciójából.
20-20 tankot elküldök a maradék 20-20 km-s szakaszokra, hogy a gyalogsággal együtt áttörjenek ott, ahol dudinak csak gyalogosai vannak.
E mellet marad 20 tank műveleti tartalékom.

Ebben az esetben dudi vagy kimozdul, vagy katlanba zárom.
Sőt, a műveleti tartalékot felhasználva akár ténylegesen be is keríthetem.
És akkor ő neki kell kitörni a védekező állásaimmal szemben!
Gyakorlatilag mindenhogy beszopja, mert 100 tank több helyen tud lenni, mint 30 db.
És tankok nélkül, csak gyalogsággal nem tudja tartani a szárnyakat!
Ha a szárnyakon vesztek a támadásban 10-10 tankot, akkor is tudom őket pótolni a műveleti tartalékból, ezzel 40+20+20 tankkal katlanban tartva dudit.

A 100 elavult tank is sokkal nagyobb műveleti szabadságot add nekem, mint neki a korszerűbb 30 tank. Mert a 100 tank több részre osztható, mint a 30. Ilyen egyszerű.


Ha ő a 60 km-t akarja lefogni, akkor 10-10-10 tankot tart 20 km-enként.
Én ezzel szembe tudok állítani pl. 20-20 tankot pozíció tartásra, és egy helyen 50 tankot áttörésre. (Plusz 10 tankot tartalékban)
Az eredmény, hogy egy szakaszon 5:1-es fölényem lesz, és ott be is ütöm a védelmét.
A 100 tank, mindig jobb, mint a 30! ;)
Erről szoktam beszélni az 1 zlj. Leopard 2 vs 5 zlj. Tr-85/T-55 példálózásban. A gyalogság, tüzérség mennyiségében is kalkulálva.
 

Ettore Fieramosca

Well-Known Member
2021. március 9.
980
2 789
93
Ki nyerte a háborút? Tudtommal nem a németek....
És tedd föl magadnak azt a műszaki kérdést, hogy akkoriban mi volt a védekezés/támadás természetes aránya, a lövegstabilizátor hiánya miatt....
És a kérdést nem nekem kell föltenni. Ti ignoráljátok a valóságot.
Jaj ne már bazmeg. akkor legyen úgy a scenárió, hogy az erősebbik, nagyobb gazdasági erejű ország minőségibb harminc MBT-je áll szemben a gyengébbik ország 100 db régi fos MBT-vel. A nagyobbik országnak sok ezer tankja van, de otthon maradtak apák napját ünnepelni, úgyhogy most csak ennyi van. Akkor ki nyer? hogy jön ide, hogy kinyerte a második világháborút?
 

Ettore Fieramosca

Well-Known Member
2021. március 9.
980
2 789
93
Mi látszik Ukrajnában?
Neked van valami plusz forrásod, mint honvéd?
Ha igen, akkor oké, ha nem, akkor kiváncsi vagyok szerinted ott, ahol az egyik fél eleve telefonok nélkül van a fronton, és az ennek ellenére megjelenő felvételei nem kerülnek be a nyugati internetre, a másik fél meg árulás terhe mellett csak a propi osztály által jóváhagyott felvételeket oszthat meg (ez am a muszkánál is játszik, de ott így direktbe még nem láttam kimondva) bármi is látszik, ami hadműveleti szint alatt van?

Nem, csak feltételeztem, hogy érthető, hogy a felvetett alapszituhoz kapcsolom.
Ezek szerint rosszul gondoltam bocsánat.


Az alapszituban nincs már spike. Azért nincs mert el lett lőve a saját GyHJimre, vagy mert ellátási gondok vannak, vagy mert csak, de nincs. A páncéltörő képesség korlátozott.

Csupaszon, persze hogy nem. Ahogy a leo1 m60 és kb semmi ami T72B előtt van. Ebben teljesen igazad van.

De az egész onnan indult, hogy dudi szerint 30 T-72es mindenre is képes amire 100 T-62es.
Én meg semmilyen harcértéket, hasznosságot figyelembe nem véve írtam, hogy de igen, egyszerre 100 helyen lenni.
És erre hoztam példának, a szitut, hogy az ellenség támad, megfelelő páncéltörő képesség nélkül.
És most mindegy miért.
Mindegy, hogy Buszinovba oltott Haig marshal, vagy mert már ellőtte a spikejaidat a te GyHJira, vagy mert ellátási nehézségei vannak. Támad.
Neked van 100 T-62esed, a másik parancsnoknak 30 Leo2A7+a. Melyikőtöknek van minimális esélye kivédekezni?
És ettől még nem lesz egy modern csodafegyver a T-62es. Csak a 100 mindig több mint a 30.

Jaj jó is hogy írod, mindjárt kikeresem azt a fotót amikor a Kreml tetejére felvonják a horogkeresztes oh wait...
Ja várj akkor azt, amikor Ferenc József, és Vilmos császár fogadja a győztesen hazatérő csapatait. Ja várjunk...
Mondjuk Ferenc József és Vilmos császár pont legyőzte az oroszokat, pedig akkor még tényleg annyian voltak, mint az oroszok...
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 093
113
Jaj ne már bazmeg. akkor legyen úgy a scenárió, hogy az erősebbik, nagyobb gazdasági erejű ország minőségibb harminc MBT-je áll szemben a gyengébbik ország 100 db régi fos MBT-vel. A nagyobbik országnak sok ezer tankja van, de otthon maradtak apák napját ünnepelni, úgyhogy most csak ennyi van. Akkor ki nyer? hogy jön ide, hogy kinyerte a második világháborút?
Nem fip7 keverte ide a második világháborút.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 098
31 043
113
Ezek szerint még hadtörténelmi ismereteid is hiányosak, hogy a II. vh alatt mi volt a helyzet.
Ma a technikai fölény még durvább dolgokra képes, mint akkor.

A szaros T-62M-ed süket és vak egy data linkes Leo2A7+ mellett, és erre jön még rá a foshuzatos raklapszar tűzerő, pontosság és páncélvédelme.
Az, hogy tolatni gyakorlatilag egy szovjet-orosz hk sem tud egy Leohoz képest, azt már nem is veszem számításba.
Egyébként a taklink a lényeg,meg a műszerek.De ez azt is jelenti,hogy egy modernizált régi vas is ellátható korszerű elektronikával......
Viszont szomorú,hogy katonáink qrvara nem tanulmányozták a hadtortenelmet,de még az MH harcászati szabályzatát sem....De,meg lehet erősíteni egy szakasz támpontot 1 db hk-val is.Tele van példával rá a hadtörténelem.Normandiai sovenyharcok, például.Es szerepel a metódus az MH harcászati utasításban....T62 ők meg persze full hülye,és direkt kiáll gyakorló célnak Spike loveszethez.Es nem, támadásban sem mindig mennek elől a tankok,qrvara nem.
Különben egy kicsit is modernebb potpancellal ellátott T62 kb azokkal a reaktív pct cuccokkal lesz csak kiloheto,amivel T72B3.....
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 477
113
A T-62-es az kisarkított példa, a változatosság kedvéért Chally-vel vagy Merkavával mennyivel jobb / rosszabb beleszaladni a Leopárd 2A7-esekbe ?
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 374
55 046
113
Jaj ne már bazmeg. akkor legyen úgy a scenárió, hogy az erősebbik, nagyobb gazdasági erejű ország minőségibb harminc MBT-je áll szemben a gyengébbik ország 100 db régi fos MBT-vel.

Amúgy az nem tűnt föl neked, hogy az orosznál nagyobb német gazdaság nem tudja fönntartani azt a német haderőt, amiben csak 200 tank van?
A kisebb orosznak meg van 2000+ tankja?

De mondok jobbat.
2000 millió euród van tankot venni.
Az egyik típus 20 misibe került a másik 5 misibe. Melyikből tudsz többet venni?
Az egyikből lesz 100 db-od a másikból 400 db-od. Melyikkel érsz többet? Miközben a legtöbb harckocsi típus harcértékében nincs 20%-nál nagyobb különbség.

Akkor ki nyer? hogy jön ide, hogy kinyerte a második világháborút?

Nem én hoztam be a témát csak reagáltam rá. A II. VH-ban az SZU is és az USA is mennyiséget gyártott nem minőséget. Minden ütközetbe mennyiségi fölénnyel tudtak bele menni. Nah, ki nyerte meg a háborút? :rolleyes:
Az aki verte a bohócot az übermenshwagen-jére amiből volt 10 db. Vagy az aki ugyan annyi erőforrásból kinyomott 100 db tankot. És itt mindegy, hogy amcsi vagy muszka! A mennyiség mindig nyert.
Közvetlen csatában is, és abban is , hogy a mennyiség lehetővé tette azt is, hogy ott is tankkal támadjanak, ahol az ellenségnek már nem volt!
Így lehet háborút nyerni. És ez ma sem változott ;)
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 477
113
Speziale régóta törölte magát, de pont az ő nünükéje volt, hogy a gyenguszabb Pz III-asok, és Pz IV-esek, sőt még a Pz II-esek is oldalról elkapták az erősebb / fejlettebb Char B1 / Somua / T-34 / KV-1-eseket ...
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 374
55 046
113
Speziale régóta törölte magát, de pont az ő nünükéje volt, hogy a gyenguszabb Pz III-asok, és Pz IV-esek, sőt még a Pz II-esek is oldalról elkapták az erősebb / fejlettebb Char B1 / Somua / T-34 / KV-1-eseket ...

És ugyan ezt eljátszották a szövetségesek a Tigris ellen is.
A II. VH-ban nagyobb volt a képesség béli különbség a tankok között, mint manapság.
Egy T-62-es, kb. 25 fokos lapos oldalszögben is képes belőni bármilyen mai tankot.
A korszerűbb típusok esetén ekkora különbség sincs.

A mai filléres pct eszközök világában a mennyiség talán fontosabb, mint valaha. Az APS tud majd ezen még korrigálni, de az meg ugyan úgy megvédi a T-62-est vagy az M60-ast is, mint a Leopárd 2-est vagy a T-90-est.
Szóval megint nem a drágább cucc felé billen a mérleg. Úgy látom.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 477
113
Az, hogy a Merkava és a Chally csak a tornyon bír kompozittal, de a teknő homogén acél, ugyanúgy ott tartunk, mint a lenézett T-62-esnél és M60-as Patton-nél