M1 Abrams (USA)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 346
35 194
113
Mint írtam, indiának úgy telt 20 évébe, hogy előtte ők már licenc gyártottak harckocsikat. Ezen azért érdemes lenne elgondolkodni.
Indiai ipar és állam legendásan rossz hatékonyságú és korrupt. Nem véletlen Kína lett ipari nagy hatalom és nem India, pedig olcsó munkaerő már inkább Indiában érhető el nagyobb számban, de a fene sem akar semmit ott gyártatni...
Arjun, Tejas - mindegyik "sikertörténet"! Mire elkészülnek, addigra el is avulnak és kezdhetik elölről az egészet. Ez az ottani kormányzatnak nem olyan nagy baj, mert folyamatosan van munkája az állam által eltartott, nagy részt politikusok rokonaival teli rakott hadiparnak a DRDO-val az élen...

Félévet éltem Indiában - sokan el sem hinnék a sztorikat, amiket láttam.
India garantáltan soha nem lesz nagy hatalom! :D

Szóval velük inkább ne példálozzunk... ;)
 

senki

Active Member
2018. július 27.
303
228
43
Én úgy tudom, hogy azt a tankot öntötték. Még a páncél teknőt is. Ezért lehetett ilyen gyorsan gyártani.



Gondolom a MAN-nál és a Caterpillarnál is van páncéllemez gyártás ESR-től a különleges hűtött hengersorig, meg elektronsugaras ipari hegesztés, Korund gyár, hőkamerákhoz lézergiroszkóphoz precíziós alkatrészek stb.... :rolleyes:
Vannak olyan régi tankok, amiket le lehet gyártani egy mai civil gyárban, de a mostaniak nem tartoznak közéjük. Ahhoz komoly előkészítés kell. Szerintem.
Az első szériánál a lemezeket csavarral rögzítették, de találatkor a leszakadó csavarok sérülést okoztak, gyártásnál nem igényelt szakembert, és könnyen javítható. Késöbb átáltak hegesztésre, nem okozott gondot. Úgy tudomöntött hk alkatrész az csak a t-34 tornya volt.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Indiai ipar és állam legendásan rossz hatékonyságú és korrupt. Nem véletlen Kína lett ipari nagy hatalom és nem India, pedig olcsó munkaerő már inkább Indiában érhető el nagyobb számban, de a fene sem akar semmit ott gyártatni...
Arjun, Tejas - mindegyik "sikertörténet"! Mire elkészülnek, addigra el is avulnak és kezdhetik elölről az egészet. Ez az ottani kormányzatnak nem olyan nagy baj, mert folyamatosan van munkája az állam által eltartott, nagy részt politikusok rokonaival teli rakott hadiparnak a DRDO-val az élen...

Félévet éltem Indiában - sokan el sem hinnék a sztorikat, amiket láttam.
India garantáltan soha nem lesz nagy hatalom! :D

Szóval velük inkább ne példálozzunk... ;)

Ha kínával méred össze ez tök igaz. De mérd össze hazánk iparával!
Hány atomfegyvert fejlesztettünki ki? Hány ICBM-et? Hány vadászgépet stb....
Ipar tekintetében kismiskák vagyunk indiához képest. Ha nekik se ment igazán, akkor biztos nálunk bármelyik civil cég utánuk csinálja. :D
Hiszen alapvetően ez volt a mondandójuk!;)

Én annyit mondtam, hogy persze, lehet civil nehézgépes gyárból harckocsi gyárat csinálni, csak éppen az 1 milliárd dollár, meg 4-5 év, úgy, hogy veszed hozzá a tudást! És innentől kezdve az harckocsi gyár, nem civil gyár.
Igazából ennyit próbáltam csak elmagyarázni. :)
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Úgy, hogy a mai kerámia páncélok csempés rendszerűek, például így:
iu

Ez szilícium karbid, de mexas ugyan ez volt korundban. Így néz ki. A kicsi golyócskával amit a vágókorongra teszel meg nem is tudom mit akarsz.
Szerintem nagyon nem vagy képben ezzel :eek:
Ez például a K21 IFV kompozit összetétele:
667fd95693ad3983bfce750b2875ed37.jpg


A harckocsiknál is számtalan helyen használnak, titánt és kermámiát. És ezeket össze is kell tudni hegeszteni!
Bizony, kerámiát titánnal, acéllal, acélt titánnal vagy WHA vagy DU elemmel. Ez mind hegesztve van, ehhez kell az elektronsugaras hegesztőgép.
Nah, ilyen nincs egy civil gyárban, maximum ha űripari.



Hát nem, nem arról. Az egy lágyvas öntvényvolt, amiről én beszélek, a lassú kihűtéssel és edzéssel az meg mondjuk a T-72-es MBL-1-es toronyöntvénye. Nincs nagy különbség csak éppen majd 3 szor keményebb és nem repeszel... Ég és föld....



Szürke öntvény volt az Opel Astra F-ünk motorblokja.... sima öntött vas fajta, Nem MBL-1-es ütés és repeszmentes kemény acélöntvény.... LOL.



LOL baszki... Nah, te kurvára értesz hozzá már ne haragudj....
Heggesz már össze nekem egy 100 mm-s bóracél lemezt egy 50 mm-s kerámia lappal, úgy, hogy anyag technológiailag egyik se sérüljön, és lövésnél is tartson. Mind ezt vákumban XD Persze tudom, te magyar szaki vagy, kézi hegesztővel megoldod két tea között :D:D:D



Szerintem a plazma hegesztést és az elektronsugaras hegesztést kicsit kevered, de sebaj.

És remélem ez alapján rájöttél, hogy miért beszéltél hülyeséget, mind ezt felháborodva.
Nem ugyan az a kettő. A harckocsikat a másodikkal szokás hegeszteni ;)
De tudom, magyar szaki megoldja. Hiszen mi mindent is tudunk, akkor is ha nem... Akkor is ha milliárdos lélekszámú atomhatalmak szopnak az ilyen gyártással, de mi nekünk ez semmi. Hiszen (szerinted) van hozzá kézi hegesztő géped, és megcsinálod pik-pak...

Szerintem inkább hagyjuk ezt a témát :D

Az egész marhaság, amit leírtál. Lényegében alumíniumot akarsz hegeszteni vassal. Mindezt űrtechnológiával oldják meg az ukránok a T-64-eseikkel és T-72-eseikkel. Amiket (T-72) a csehszlovákok és a lengyelek is gyártottak és ők is űrtechnológiával. De még a jugoszlávok is.

A hegesztés definíciója az, hogy kovalens kötést hozol létre két munkadarab között. Kíváncsi lennék, hogyan hozol létre ilyen kötést aluoxid és vas között úgy, hogy az átmenetet képező varrat legfeljebb 10%-ban térjen el bármilyen fizikai tulajdonságában a két munkadarabtól?

Nos, a korund nem azért kell a páncélba, hogy csempének bele rakd, hanem golyók kellenek, ami eltöri a nyíl hegyet. Te nagyon okos! Egyetlen dolog, amiben egyet értek veled, hogy köztünk Ozy tud a legtöbbet a fémek hegesztéséről.

Ja, meg abban is egyetértünk, hogy veled nem érdemes tovább vitáznom. Semmi fogalmad nincs még a szavak jelentéséről se, amiket nagy melldöngetve használsz.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Mindezt űrtechnológiával oldják meg az ukránok a T-64-eseikkel és T-72-eseikkel.

Most bele mehetünk abba, hogy a T-64B tornyába senki nem hegesztett semmit, hanem korund golyókat öntöttek körül acéllal, de erősen félre viszi a beszélgetést. Mert te fejben itt tartasz. 1970-ben. Ma meg nem itt vagyunk. Ráadásul azok nem kis korund golyók voltak hanem igen méretesek....
main-qimg-4898b2cb817c7e7e8f3ec233af914c0a




A hegesztés definíciója az, hogy kovalens kötést hozol létre két munkadarab között. Kíváncsi lennék, hogyan hozol létre ilyen kötést aluoxid és vas között úgy, hogy az átmenetet képező varrat legfeljebb 10%-ban térjen el bármilyen fizikai tulajdonságában a két munkadarabtól?

Azért okosan oda raktál egy kitételt.... Tökéletesen fémeket tud hegeszteni, de fémkerámia betétek rögzítésére is használják.
Nem lesz tökéletes a varrat, de elég masszív rögzítési forma. És jobb, mint a csavaros megoldások...

Nos, a korund nem azért kell a páncélba, hogy csempének bele rakd, hanem golyók kellenek, ami eltöri a nyíl hegyet. Te nagyon okos!

Te nagyon okos! :)
Szerinted a svédek azért raktak korund csempéket az STRV-122-be , mert fürdőszobának nézték és kicsempézték?
Ez például szerinted miből van? o_O
iu

800px-IDET2007_composite_armor_ballistic_test.jpg



iu


Amúgy tök jót beszélgetünk, csak egyrészt off topik, másrészt én minimum 20 te meg 50 évvel vagy lemaradva a jelenlegi hadipartól tudásban.
Így meg kicsit nehéz beszélgetni....
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Azért okosan oda raktál egy kitételt.... Tökéletesen fémeket tud hegeszteni, de fémkerámia betétek rögzítésére is használják.
Nem lesz tökéletes a varrat, de elég masszív rögzítési forma. És jobb, mint a csavaros megoldások...

És itt végre felnőttél ahhoz, hogy megértetted, miért beszéltél végig ostobaságot.

Vannak oldható és oldhatatlan kötések. A csavarozás oldható kötés. A hegesztés meg a legjobb minőségű oldhatatlan kötés. (Vagyis... izé... én néztem 1,5 éve az ukrán csoda tank hegesztését, hát az trágya. No meg űrtechnológia, ahogy te mondtad.) Ettől még sem a csavarozás, de el kell keserítenem, amit te magyarázol, az sem lesz hegesztés, csupán rögzítetted a páncélon belül a másik réteget. Talán kiwikipádiáztad idő közben ezeket a fogalmakat és meg fogod érteni, amit mondtam.

Létezik különböző fémek közötti hegesztés, ezt duplex acélnak hívjuk. De ez nem korund és acél lap között, hanem két vas ötvözet között. És már ebből jobban meg tud élni valaki Magyarországon, mint egy kezdő tanári fizetésből.

És mivel nincs reményem, hogy te felwikipédiázva magad egyszer megérted az összes fogalmat, ami ehhez szükséges, a magam részéről abba is hagytam.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 445
113
Indiai ipar és állam legendásan rossz hatékonyságú és korrupt. Nem véletlen Kína lett ipari nagy hatalom és nem India, pedig olcsó munkaerő már inkább Indiában érhető el nagyobb számban, de a fene sem akar semmit ott gyártatni...
Arjun, Tejas - mindegyik "sikertörténet"! Mire elkészülnek, addigra el is avulnak és kezdhetik elölről az egészet. Ez az ottani kormányzatnak nem olyan nagy baj, mert folyamatosan van munkája az állam által eltartott, nagy részt politikusok rokonaival teli rakott hadiparnak a DRDO-val az élen...

Félévet éltem Indiában - sokan el sem hinnék a sztorikat, amiket láttam.
India garantáltan soha nem lesz nagy hatalom! :D

Szóval velük inkább ne példálozzunk... ;)
Soha nem értettem, miért reménykedett a nyugat abban, hogy a sok indiai IT szakember majd enyhíti a munkaerőhiànyt….:confused:
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Most bele mehetünk abba, hogy a T-64B tornyába senki nem hegesztett semmit, hanem korund golyókat öntöttek körül acéllal, de erősen félre viszi a beszélgetést. Mert te fejben itt tartasz. 1970-ben. Ma meg nem itt vagyunk. Ráadásul azok nem kis korund golyók voltak hanem igen méretesek....
main-qimg-4898b2cb817c7e7e8f3ec233af914c0a






Azért okosan oda raktál egy kitételt.... Tökéletesen fémeket tud hegeszteni, de fémkerámia betétek rögzítésére is használják.
Nem lesz tökéletes a varrat, de elég masszív rögzítési forma. És jobb, mint a csavaros megoldások...



Te nagyon okos! :)
Szerinted a svédek azért raktak korund csempéket az STRV-122-be , mert fürdőszobának nézték és kicsempézték?
Ez például szerinted miből van? o_O
iu

800px-IDET2007_composite_armor_ballistic_test.jpg



iu


Amúgy tök jót beszélgetünk, csak egyrészt off topik, másrészt én minimum 20 te meg 50 évvel vagy lemaradva a jelenlegi hadipartól tudásban.
Így meg kicsit nehéz beszélgetni....
Egy modern hk-nál már nem nagyon öntenek semmit helyben (meg lassan sehogy se,a modern kompozit páncél nem öntött páncél).Beszállitóktol érkeznek a részelemek,amit a végszereldében összekalapálnak.És bizony egy nehézgépgyártásra,nagy anyagvastagságú szerkezeti elemek szerelésére képes polgári manufaktúra minden további nélkül képes IFV összeszerelésre,egy részük még hk összeszerelésre is.Többségük kapásbol hk szerelésre azért némi felkészitést igényel,de nem olyan hű de nagyot.
Ez azonban a manufacturális,kis sorozatú gyártás.A specializált gyártósoron való nagysorozatú gyártás egy más tészta,oda célirányosan tervezett és épitett gyártósor kell.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 911
13 699
113
Milyen kovalens kötést? Fémes kötés Ha már fém, kovalens kötés pl. a rozsdában van, ha jól tudom.
Nem. A fémes kötés olyan kötés, amely atomi szinten az atomoknak egy közös elektronfelhőhöz való vonzódásával jön létre. A hegesztés csak egy fizikai kötést hoz létre egy fúziós folyamat révén. Ezért ez kohéziós kötés.