Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
749
4 016
93
Ezzel az a baj, hogyha így nézed, sokmindent nem kellene enned, hiszen csak nemrég terjedt el. Finomított cukrok, déligyümölcsök, tengeri herkenytyűk, de ne álljunk meg itt! Az Amerikából idehozott kukorica, krumpli, Ázsiából a rizs, stb...

Naivitás azt hinni, hogy őseink a mezőgazdaság előtti időkben ne ettek bolha tücsköt bogarat...
Az ember mindenevő.
lehet naivitás, de valahogy kulturális/kulináris emlékeink nincsenek arról, hogy őseink itt tücsköt/bogarat ettek volna.
egyébként meg pont lehet látni annak hatását, hogy egyre több olyan élelmiszert fogyasztunk, ami nem helyi (és itt nem azokra gondolok, amik évszádok óta jelen vannak). elég megnézni mennyivel nőtt az étel-allergiások száma. :(
persze ebben benne van a mértéktelen élelmiszer-ipari "segédanyag" felhasználás is :(
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 983
14 007
113
lehet naivitás, de valahogy kulturális/kulináris emlékeink nincsenek arról, hogy őseink itt tücsköt/bogarat ettek volna.
egyébként meg pont lehet látni annak hatását, hogy egyre több olyan élelmiszert fogyasztunk, ami nem helyi (és itt nem azokra gondolok, amik évszádok óta jelen vannak). elég megnézni mennyivel nőtt az étel-allergiások száma. :(
persze ebben benne van a mértéktelen élelmiszer-ipari "segédanyag" felhasználás is :(
Az is igaz, hogy itt Európában nem csak kultúrája nincsen a rovar fogyasztasnak, de talán nem is nagyon lenne hozzávaló alapja, nem.úgy mint a Ázsiában élő "kövér" kukac fajták, nagyszámú rovarpopulációkhoz képest. Tényleg csak a tücsök/szöcske jutna eszembe, ha nagyon kellene, meg a Pajor - az elég "húsos" lehet, hogy megérné összeszedni. :p

Félre értés ne essék, nem propagálom a bogár evést, de a fene nagy kapálózást ellene leginkább csak gusztus vezéreltnek érzem, ami megintcsak totál érthető! Akar a nyavaja bogarakat enni!
De ha van egy élelmiszer ami ehető, azèrt mert kulturálisan nincs gusztusunk hozzá, nem látom indokoltnak a tiltását.

Legyen jól szabályozva a forgalomba hozatal, és a felhasználása, lásd pl ahogy az alergéneknél, aztán tőlem ha veszik hát egye aki akarja...

És ugye most is eszünk rovar származékot a Pick Párizsiban, a Tibi csokiban, a Tucc kekszben, stb. (Színezék, meg valami viaszositó is rovarból van)
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 479
113
Valahol nem olyan rég betettem egy rövid történeti visszatekintést Ukrajna kialakulásáról, most hirtelen nem találom. De a lényeg, hogy pont az oroszok (meg a lengyelek és litvánok) kezdték el másként nevezni őket (határmentinek), azaz megkülönböztetni magukat tőlük. Az évszázadok alatt a nyelvük, meg az önképük is alakult, most épp nemzetté formálódnak - valakivel szemben könnyebb önmeghatározni, nem azt kell elmondani, kik vagyunk, hanem, hogy kik nem vagyunk.
Szóval kicsit nagyobb a különbség, amit ráadásul az orosz felsőbbrendűség-érzés kezdett anno kiváltani, hiszen a "határmenti" jelzőt lekicsinylően, pejoratívan aggatták az ott élőkre (v.ö.: "vidéki műtyúk" a Csapd le csacsiból :cool: )

1917 előtt biztos nem használták az Ukrajna kifejezést, Odessza vagy Zsitomir is békebeli orosz városkák voltak, az Leninék talámánya volt,hogy legyenek ukránok, és szidják is érte eleget a Szovjetuniót.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
igen, az így van
csak annyi a különbség, hogy ezekhez már "hozzászokott" a szervezetünk
az "újakhoz" meg nem ... szóval könnyebb megbetegedni tőlük

vannak tanulmányok arra vonatkozólag, hogy egy adott területen élők mennyivel jobban tudják hasznosítani azokat az élelmiszereket, amik az adott területen őshonosak. valahogy így van ez - szerintem - ezzel is. azaz a mi gyomrunk, emészti rendszerünk nincs felkészülve arra, hogy rovar alapú táplálékot fogyasszunk.
Én már szinte mindentől f@sok.
Ha valamitől nem, attól meg ég a gyomrom.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 226
4 578
113
1917 előtt biztos nem használták az Ukrajna kifejezést, Odessza vagy Zsitomir is békebeli orosz városkák voltak, az Leninék talámánya volt,hogy legyenek ukránok, és szidják is érte eleget a Szovjetuniót.
Megtaláltam, még egyszer Neked:
@Mark1993
Igen. A kérdésed egyébként jogos, és a válasz sem a mai értelemben vett egyértelmű nemzet-definiciónak megfelelő. Azt lehet mondani, hogy a terület elnevezése (ukrajna), még hamarabb vált elfogadottá, mint a népnév. Egy pontosan körül nem határolható (mint országhatár) terület az egykori kijevi állam délilkeleti részétől a Fekete-tenger városainak területéig. Az itt lakó rutén ( kisorosz) népeket már a XVI. századtól ukránként említik, a területet pedig ukrajnaként, mint határvidéket.
(Bővebben: Oscar Halecki: A nyugati civilizáció peremén).
A Dnyeper bal- és jobbparti ukránság sorsa is külön utakon járt, miután az előbbiek orosz, az utóbbiak lengyel-litván fennhatóság alá kerültek. A balparti ukrán nemesség a XVIII. század végére eloroszosodott, és csak a jobbágysorban élő parasztok között maradt meg az identitás. Az ukrán nemzeti mozgalom a XVIII-XIX. században a lengyel és Habsburg uralom alatt élő ukrán értelmiség körében kapott lángra, bővebben ld. Niederhauser Emil: A nemzeti megújulási mozgalmak Kelet-Európában (Bp., 1977).
Szóval volt terület, amit Ukrajnának hívtak, volt népcsoport, ami magát ukránként definiálta.
Volt eloroszosodás, ez nem kérdés.
Ezek tények.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 479
113
Megtaláltam, még egyszer Neked:

Köszönöm szépen.

Azt én is tudtam, hogy "Ukrajnán" sokminden osztozkodott, az oroszok, a tatárok, a lengyelek, a litvánok, a törökök, és az osztrákok. És akik kikerültek az orosz ellenőrzés alól, ezek fennhatósága alá, azok lett határvidékiek. De 1780-tól 1917-ig volt bőven idejük a visszaoroszosításra, és sikerült is. Annyira, hogy Kijevben is többen beszélnek oroszul, mint ukránul, és ez az átnevezési hullám 2017-ben kezdődött.

Both Ukrainian and Russian are commonly spoken in Kiev. In the 2004 sociological survey, when the question "What language do you use in everyday life?" was asked, 52% says "mostly Russian", 32% "both Russian and Ukrainian in equal measure", 14% "mostly Ukrainian", and 4.3% "exclusively Ukrainian".

Ez van Kijevről.



Dnipro:

In a survey in June–July 2017,

- 9% of residents said that they spoke Ukrainian at home,

- 63% spoke Russian,

- and 25% spoke Ukrainian and Russian equally.[213]



Mykolaiv oblast has a dual-ethnic composition: The most common ethnicity is Ukrainian; but the most common language is Russian. As of 2017,

- 63% of the population spoke Russian at home,

- 7% Ukrainian,

- and 28% spoke both Ukrainian and Russian equally.[42]




A legelsőt maguk az ukránok, és a másik kettőt az USAID csinálta.


Elnézést, de annak, hogy az illető németül / magyarul / oroszul beszél, de bajornak / stájernek / kunnak / ukránnak vallja magát, nem látom sok értelmét.

Nyelvében él a nemzet. Vagy az a nyelvjárás, ami "saját" hadsereggel és zászlóval bír, az külön nép, a közös gyökerek ellenére ?
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 872
27 445
113
Köszönöm szépen.

Azt én is tudtam, hogy "Ukrajnán" sokminden osztozkodott, az oroszok, a tatárok, a lengyelek, a litvánok, a törökök, és az osztrákok. És akik kikerültek az orosz ellenőrzés alól, ezek fennhatósága alá, azok lett határvidékiek. De 1780-tól 1917-ig volt bőven idejük a visszaoroszosításra, és sikerült is. Annyira, hogy Kijevben is többen beszélnek oroszul, mint ukránul, és ez az átnevezési hullám 2017-ben kezdődött.

Both Ukrainian and Russian are commonly spoken in Kiev. In the 2004 sociological survey, when the question "What language do you use in everyday life?" was asked, 52% says "mostly Russian", 32% "both Russian and Ukrainian in equal measure", 14% "mostly Ukrainian", and 4.3% "exclusively Ukrainian".

Ez van Kijevről.



Dnipro:

In a survey in June–July 2017,

- 9% of residents said that they spoke Ukrainian at home,

- 63% spoke Russian,

- and 25% spoke Ukrainian and Russian equally.[213]



Mykolaiv oblast has a dual-ethnic composition: The most common ethnicity is Ukrainian; but the most common language is Russian. As of 2017,

- 63% of the population spoke Russian at home,

- 7% Ukrainian,

- and 28% spoke both Ukrainian and Russian equally.[42]




A legelsőt maguk az ukránok, és a másik kettőt az USAID csinálta.


Elnézést, de annak, hogy az illető németül / magyarul / oroszul beszél, de bajornak / stájernek / kunnak / ukránnak vallja magát, nem látom sok értelmét.

Nyelvében él a nemzet. Vagy az a nyelvjárás, ami "saját" hadsereggel és zászlóval bír, az külön nép, a közös gyökerek ellenére ?
Hát mintha nem ismernél olyant, aki magyarul beszél, de angolnak vallja magát. :rolleyes::oops:
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 112
31 076
113
Elnézést, de annak, hogy az illető németül / magyarul / oroszul beszél, de bajornak / stájernek / kunnak / ukránnak vallja magát, nem látom sok értelmét.

Nyelvében él a nemzet. Vagy az a nyelvjárás, ami "saját" hadsereggel és zászlóval bír, az külön nép, a közös gyökerek ellenére ?
Svájc,Ausztria,No egyaránt német nyelvű(Svájc csak részben),és nem tartják magukat egy nemzetnek.Angol nyelvű ország is több van-és nem tartják magukat egy nemzetnek.Vallonok francia anyanyelvüek,és nem tartják magukat franciának.
Szóval erősdve sántit az okoskodásod.
 
  • Tetszik
Reactions: alali77

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 479
113
Svájc,Ausztria,No egyaránt német nyelvű(Svájc csak részben),és nem tartják magukat egy nemzetnek.Angol nyelvű ország is több van-és nem tartják magukat egy nemzetnek.Vallonok francia anyanyelvüek,és nem tartják magukat franciának.
Szóval erősdve sántit az okoskodásod.

A nyelvhez még etnikum is társul.

Az 1860-as években volt ugyan Ausztria, de akkoriban nagy-német vagy kis-német egység volt a kérdés, tehát az osztrákok is németek voltak, és valóban, nem lett külön nyelvük. Az I. - II. világháborús vereségek miatt akarják magukat elhatárolni a nagy-németek (osztrákok) a kis-németektől (németországi németek).

Angol nyelvű ország, etnikai angolokkal az Anglia. De nem csak ők vannak, hanem ledominálták a teljesen külön skótokat, wales-ieket, gael-eket, amik ténylegesen különböznek névre, nyelvre, mindenre.

De az ukrán az ugyanazt az oroszt beszéli, mint az orosz, és az sem sem, hogy Alekszej / Olekszij / Szergej / Szerhij / Pavel / Pavlo. És a városneveket meg 2017 után kezdték erőltetetten ukránosítani, város és személynév végződésben él a nemzetük.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 226
4 578
113
Köszönöm szépen.

Azt én is tudtam, hogy "Ukrajnán" sokminden osztozkodott, az oroszok, a tatárok, a lengyelek, a litvánok, a törökök, és az osztrákok. És akik kikerültek az orosz ellenőrzés alól, ezek fennhatósága alá, azok lett határvidékiek. De 1780-tól 1917-ig volt bőven idejük a visszaoroszosításra, és sikerült is. Annyira, hogy Kijevben is többen beszélnek oroszul, mint ukránul, és ez az átnevezési hullám 2017-ben kezdődött.

Both Ukrainian and Russian are commonly spoken in Kiev. In the 2004 sociological survey, when the question "What language do you use in everyday life?" was asked, 52% says "mostly Russian", 32% "both Russian and Ukrainian in equal measure", 14% "mostly Ukrainian", and 4.3% "exclusively Ukrainian".

Ez van Kijevről.



Dnipro:

In a survey in June–July 2017,

- 9% of residents said that they spoke Ukrainian at home,

- 63% spoke Russian,

- and 25% spoke Ukrainian and Russian equally.[213]



Mykolaiv oblast has a dual-ethnic composition: The most common ethnicity is Ukrainian; but the most common language is Russian. As of 2017,

- 63% of the population spoke Russian at home,

- 7% Ukrainian,

- and 28% spoke both Ukrainian and Russian equally.[42]




A legelsőt maguk az ukránok, és a másik kettőt az USAID csinálta.


Elnézést, de annak, hogy az illető németül / magyarul / oroszul beszél, de bajornak / stájernek / kunnak / ukránnak vallja magát, nem látom sok értelmét.

Nyelvében él a nemzet. Vagy az a nyelvjárás, ami "saját" hadsereggel és zászlóval bír, az külön nép, a közös gyökerek ellenére ?
Sztálin alatt pontosan tudták, kik az ukránok, meg is kapták a "jutalmukat" a holodomor képében. Az eloroszosodás tény, de ilyen motiváció után érthető. Ráadásul a Szovjetunió felbomlásáig oroszul intézhették hatékonyan minden ügyüket, és lehetett perspektívikusan előre lépni.
Engem nem zavar, ha valaki más nyelvként definiálja a saját nyelvjárását. Ha alá tudja támasztani, hogy más népcsoport tagja, esetleg vannak külső források, hogy másként definiálták őket, ám legyen.
A görög poliszok is elkülönültek egymástól politikai közösségként, pedig sok egy nyelvet beszélt, és egyazon csoporttól származtatták magukat.
Ha az ukránok nem akarnak orosz befolyás alatt élni (még, ha ezt a szándékot milliárdokkal támogatta is meg a gaz nyugat), akkor lehetőséget kell adni rá. Ha olyan sz@r lesz, ahogy itt sokan érzékeltetni próbálják, majd jól visszahúzódnak az orosz medve ölelésébe. De ezt nem tartom valószínűnek.
 
  • Tetszik
Reactions: Pocok75 and alali77

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 112
31 076
113
A nyelvhez még etnikum is társul.

Az 1860-as években volt ugyan Ausztria, de akkoriban nagy-német vagy kis-német egység volt a kérdés, tehát az osztrákok is németek voltak, és valóban, nem lett külön nyelvük. Az I. - II. világháborús vereségek miatt akarják magukat elhatárolni a nagy-németek (osztrákok) a kis-németektől (németországi németek).

Angol nyelvű ország, etnikai angolokkal az Anglia. De nem csak ők vannak, hanem ledominálták a teljesen külön skótokat, wales-ieket, gael-eket, amik ténylegesen különböznek névre, nyelvre, mindenre.

De az ukrán az ugyanazt az oroszt beszéli, mint az orosz, és az sem sem, hogy Alekszej / Olekszij / Szergej / Szerhij / Pavel / Pavlo. És a városneveket meg 2017 után kezdték erőltetetten ukránosítani, város és személynév végződésben él a nemzetük.
Hát akkor mégközelebbi példa.Cseh és szlovák,szerb és horvát.
Szóval bármennyire is akarod,az ukránok nem érzik magukat orosznak.Sőt,mint az orosz nyelvű,és szerintem nemzetiségű is,ukrajnai lakosság ellenállása mutatja,lehet valaki orosz nemzetiségűként is ellenálló az orosz birodalmi támadásnak.
Különben nem a Szu csinálta Ukrajnát,egyszerűen létrejött.Ami azt illeti,a kozákok már a XVII. században elkezdtek önállósodni.
És egy nagyon egyszerű tény.Ukrajna lakossága harcol az ország önállóságáért-vagyis létezik.Ennyi.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 872
27 445
113
Hát akkor mégközelebbi példa.Cseh és szlovák,szerb és horvát.
Szóval bármennyire is akarod,az ukránok nem érzik magukat orosznak.Sőt,mint az orosz nyelvű,és szerintem nemzetiségű is,ukrajnai lakosság ellenállása mutatja,lehet valaki orosz nemzetiségűként is ellenálló az orosz birodalmi támadásnak.
Különben nem a Szu csinálta Ukrajnát,egyszerűen létrejött.Ami azt illeti,a kozákok már a XVII. században elkezdtek önállósodni.
És egy nagyon egyszerű tény.Ukrajna lakossága harcol az ország önállóságáért-vagyis létezik.Ennyi.
Statisztikailag számolva Ukrajna lakossága lelépett. Ki Keletre, ki Nyugatra. Én mondjuk ebből még nem vonnám le azt a következtetést, h nem létezik.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 479
113
Sztálin alatt pontosan tudták, kik az ukránok, meg is kapták a "jutalmukat" a holodomor képében.

Sztálin rémuralmának 20 millió áldozata van, reálisan, és nem csak "ukránok", a maguk 6 - 8 milliójával. Mert túlzó források szerint 60 millió is, de inkább a 20 millió a reális. És a későbbi világháborús 12 millió. Nem csak "Ukrajnában" volt ilyen tömeges éhhalál, ez nem az ukránok ellen irányult. Ez a szovjet mezőgazdaság-politika miatt következett be. Ott voltak ilyen tömeges éhenhalások, ahol főként mezőgazdasággal foglalkozott a régió. Ukrajnában azért haltak meg emiatt ilyen rengetegen, mert ők szinte teljes mértékben agrárium voltak.

Az eloroszosodás tény, de ilyen motiváció után érthető.

1897-ben az átlag "ukrán" városban, mint Harkovban a lakosság kétharmada volt etnikai orosz, 5 - 10 % zsidó, és a maradék kis-orosz.

Odesszában 40 % orosz, 30 % zsidó, és a kisorosz az 10 %.

1932-ben milyenek volt az etnikai arányok ?

Ilyen etnikai arányok azok azok 40,000 kisoroszt / ukránt jelentettek településenként, és 150,000 oroszt, és ezekből hogy adódott össze a több millió etnikai ukrán ?

Ha az ukránok nem akarnak orosz befolyás alatt élni (még, ha ezt a szándékot milliárdokkal támogatta is meg a gaz nyugat), akkor lehetőséget kell adni rá.

Az a baj, hogy amit csinálnak, az csak képmutatás. Éppúgy tudnak a korrupcióról, az alkalmatlan vezetésről, a kisebbségek elleni törvényekről, támadásokról, államcsőd közeli helyzetről, a működésképtelen államszervezetről, és az EU-val és NATO-val szöges ellentétben álló törvénykezésről, rendeletekről, csak mégis Oroszország ellen még az Ördöggel is összefognak, és megilleti ez őket ?

Ha olyan sz@r lesz, ahogy itt sokan érzékeltetni próbálják, majd jól visszahúzódnak az orosz medve ölelésébe. De ezt nem tartom valószínűnek.

Ahol állampolgársági, nyelvhasználati, kulturális törvényeket hoznak, meg történelem újraírás zajlik, az minden, csak nem normális dolog. Sőt szembe is megy a normákkal. És mégis ehhez asszisztálnak.

Az EU az meg lassan évtizedes távlatban elvakult, hisztérikus, idegbeteg politikai és ideológiai keresztes hadjáratot folytat, és közben pang is. Állóvízzé állt, ami nem kellemes. Az Európai Unió / és a NATO olyan, mint egy osztály. Nem tudják eldönteni, hova menjenek kirándulni, mi legyen a szalagavatós tánc, mennyi legyen az osztálypénz, és olyanok is vannak, akik nem teljesítenek semmilyen csatlakozási feltételt, és tagsági kötelezettséget, mégis benne vannak a nagy klubba.

Sokak megírták az EU és a NATO történetében, Dél-Európában, és Kelet-Közép-Európában kissé elhamarkodottan került sor tagfelvételekre. Nem egy dél és közép-kelet-európai ország úgy került be, hogy még mindig vannak hiányosságok, olyanok is vannak, amik abszolút nem teljesítik a kritériumokat, sőt nyíltan szembe mennek az uniós és NATO-s alapelvekkel, értékekkel, mégis szabálytalanul fel lettek véve.

És ahogy elnézem, többeknek, még sok politikusnak fogalma sincs az EU és a NATO funkciójáról, hogy minden jött-mentet felvennének, elfogultsàggal, szabàlytalan mércével.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 226
4 578
113
@Mark1993
Valamiért kell Ukrajna a nyugati világnak, különben nem öltek volna bele milliárdokat a majdani történetbe.
Elsősorban az USA-nak. Ez egy nagyhatalmi játszma, az Eu és a NATO eszközök benne. Az egész ukrán-orosz nemzetek közötti adok-kapok, önálló nemzet vagy csak tájszólást beszélő oroszok kérdés csak díszlet ehhez a nagy stratégiai játszmához. Mi elmélyültünk benne, mert Trianon óta bármilyen nemzetiségi, kisebbségi kérdés érzékenyen érint minket, ráadásul Ukrajnában van magyar kisebbség, és oda tartozik egykori területeink kis része. De ettől még nagyon nem erről szól ez a konfliktus.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 479
113
Valamiért kell Ukrajna a nyugati világnak, különben nem öltek volna bele milliárdokat a majdani történetbe.

Nem tudom, hogy mennyire hiteles, történészként kideríted, de Napóleon mondta:

Ha meghalok, két egymásra acsarkodó óriást hagyok a bölcsőben, Oroszországot, és az Amerikai Egyesült Államokat.


Bár akkoriban nem volt internet, és nem terjedtek eszetlenül minden hoax-ok.

Kiskoromban én is szerettem nézni az Egyszer volt, hol nem volt... az ember sorozatot, de felnőtt fejjel megkérdezem, hogy tényleg kisgyermekeknek szánták az ilyent ?


Kommunikálni nem kommunikálták le, de a dolgok folyása alapján az USA-ban 2 politikusi álláspont van:

1. Oroszországot részekre kell szakítani, fizikálisan fel kell darabolni, az Euromajdan jó alkalom volt erre, és eltakarítani a nagyhatalmak közül, csak ezzel még nem oldották meg a végleges kérdést.

2. Komolyan gyengíteni amíg lehet folyamatosan, de nem veszélyeztetni a központi hatalmat az országban, és továbbra is mint nagyhatalmat megtartani, kell a jövőbeni ellenségkép


Richard H. Black szenátor elszólta magát, hogy miről is szól ez a háború, de a 444 / és társai egyből siettek magyarázkodni, hogy a szóban forgó politikus nem aktív döntéshozó, meg amíg politizált, akkor is a szélsőséges kisebbséghez tartozott, és így kell kezelni, nem mintha más politikusok is beszélnének hasonlókat.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Sztálin alatt pontosan tudták, kik az ukránok, meg is kapták a "jutalmukat" a holodomor képében.

Kivételesen igazságot mondtál, mivel a holodomor idején Kárpátalja Csehszlovákiához, Lemberg térsége Lengyelországhoz, Moldáviával szomszédes régiók egy része Romániához, Krím pedig az Orosz Szovjet Köztársasághoz tartozott.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 479
113
szerb és horvát.

A középkorban volt önálló Horvátország és Szerbia, rossz ez a hasonlatod.

Szóval bármennyire is akarod,az ukránok nem érzik magukat orosznak.Sőt,mint az orosz nyelvű,és szerintem nemzetiségű is,ukrajnai lakosság ellenállása mutatja,lehet valaki orosz nemzetiségűként is ellenálló az orosz birodalmi támadásnak.

Mégis miben nyilvánul meg az ukránkodás ? Az általad szidott "Orosz Birodalomnak" nem egy magterülete Ukrajnában fekszik. Az ukránok rombolják az orosz történelmi és kulturális múltat, akkor mi marad nekik ?

Be lett hülyítve a nép, Ejju lesz meg Kánaán. Már csak rá kellett mutatni az ellenségre, aki miatt nem lesz EU meg Kánaán. Hozzá egy csipet történelmi sérelem, egy adag nacionalizmus, kevéske erőszak, sok-sok tévéstáb... és íme az Euromajdan. És az Euromajdan után amerikai tanácsadók segítségével a románt is megszégyenítő félelmetesen buta nacionalista propagandát toltak, a 2015-ben 12 - 13 évesek azok 2022-re felnőttek, és vitték is őket besorozni, Szlava Ukrajinyiként.

Különben nem a Szu csinálta Ukrajnát,egyszerűen létrejött.

Amikor volt pl. az andruszovói béke, akkor még sehol nem volt Ukrajna, hanem más nagyhatalmak osztozkodtak rajta.

a kozákok már a XVII. században elkezdtek önállósodni.

A kozákok nem homogén népcsoport, hanem megszámlálhatatlan, és egymással is hadban álló népek voltak. A kozákok tatár, török eredetűek, amelyek keveredtek lengyelekkel, litvánokkal, oroszokkal, és névtelen szlávokkal is, de attól még egymással is hadban álltak. A kozákok zsold fejében szolgálták a nagyokat, vagyis az oroszokat, a litvánokat, a lengyeleket, sőt még az ukrán parasztfelkelés leverésében is érdemben részt vettek, akkor mégis mennyire ukránok a kozákok ?

Ukrajna lakossága harcol az ország önállóságáért

8. év turbónacionalista kormányzati propaganda ide vezet, meg karhatalmi szervek mindig akadnak, akik tudják kényszeríteni a többséget.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 226
4 578
113
Nem tudom, hogy mennyire hiteles, történészként kideríted, de Napóleon mondta:

Ha meghalok, két egymásra acsarkodó óriást hagyok a bölcsőben, Oroszországot, és az Amerikai Egyesült Államokat.


Bár akkoriban nem volt internet, és nem terjedtek eszetlenül minden hoax-ok.

Kiskoromban én is szerettem nézni az Egyszer volt, hol nem volt... az ember sorozatot, de felnőtt fejjel megkérdezem, hogy tényleg kisgyermekeknek szánták az ilyent ?


Kommunikálni nem kommunikálták le, de a dolgok folyása alapján az USA-ban 2 politikusi álláspont van:

1. Oroszországot részekre kell szakítani, fizikálisan fel kell darabolni, az Euromajdan jó alkalom volt erre, és eltakarítani a nagyhatalmak közül, csak ezzel még nem oldották meg a végleges kérdést.

2. Komolyan gyengíteni amíg lehet folyamatosan, de nem veszélyeztetni a központi hatalmat az országban, és továbbra is mint nagyhatalmat megtartani, kell a jövőbeni ellenségkép


Richard H. Black szenátor elszólta magát, hogy miről is szól ez a háború, de a 444 / és társai egyből siettek magyarázkodni, hogy a szóban forgó politikus nem aktív döntéshozó, meg amíg politizált, akkor is a szélsőséges kisebbséghez tartozott, és így kell kezelni, nem mintha más politikusok is beszélnének hasonlókat.
Amennyire én látom, egy vegyes stratégia valósul meg, mert a teljes eltakarítás még hamarabb Kína karjaiba lökné az amúgy is oda tartó Oroszországot, mint azt bárki is gondolta volna az USA-ban. Amíg van központi hatalom, meg nagyhatalmi tudat (ami igazából az atom-ütőerő kivetülése), addig legalább igény van az önállóság deklarálására. Ha minden lehetőséget elvesznek az oroszoktól, Kína megveszi az orosz árukkal ( nyersanyagokkal ) együtt az ország feletti irányítást is. Erre még nincs felkészülve Amerika, bár igyekszik Kína köré szövetségeseiből gyűrűt vonni, de India még túl őnálló, bár kétségtelenül alapvetően Kínával szemben álló erő.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and enzo
Status
Not open for further replies.