[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 271
76 839
113
Na igen a harci bré bunkerrombolásra tényleg nem, penetrációra viszont nagyon is alkalmas!! :D :D :D (bocs @dudi ezt nem lehetett kihagyni :D)
Azt megkérdezhetem, miért vagy biztos ebben? Vagy ha már ilyen pontos infókkal rendelkezel, felsorolnád a Kinzsalhoz rendszeresített harci részeket a típusszámokkal? De most nem savazni akarlak, csak kifejteném mit gondolok erről.
Én írtam azt, hogy abszolút lehetségesnek tartok ilyesmit, mégpedig a következők alapján :
Az Iszkanderhez is létezik bunkerromboló/penetrátor harci rész, nem látom akadályát a használatának a Kinzsalon.
Ezen felül pedig már a 2 VH idején is mind2 oldalon alkalmazásra kerültek speciálisan kialakított, sokszor akár teljesen egyedi, például elhasznált lövegcsőből kialakított bunkerromboló/penetrátor bombák/rakéták, sőt még a közelmúltban az USAF is használt ilyeneket.
Mivel az utóbbi időben több szinte prototípus jellegű eszközt is láttunk, így simán lehetséges akár egyedi bunkerromboló harci rész alkalmazása is mivel egy ilyen komoly képességű nem nukleáris eszközre biztosan van igény a légierőnél. Adott esetben akár a kínaiak is átvennének belőle, egy Tajvannal szembeni konfliktus során nagy hasznát vennék.

Nem hiszem, hogy sok újdonságot tartogat nekik... Megjegyzem a légvédelmi kaliberek mindig is a combosabb kategóriát képviselték, nem véletlenül váltak a legjobb pct ágyúk alapjává.
@SirHiggins : bemondta a jereváni rádió a TASSZ alapján. Lehet amúgy, hogy Konasenkov elvtárs napi összefoglalójában is benne volt, de sajnos mire az elkezdődik addigra általában győz felettem a Vodka...
Mert formázott harci része van (mint a legtöbb orosz hajóelleni rakétának), hajók ellen nincs értelme a bunkerromboló harci résznek.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 352
45 513
113

Hszi Csin-ping online találkozót tervez Zelenskyvel – The Wall Street Journal​

Hszi Csin-ping kínai vezető, aki a jövő héten Moszkvába látogat, és találkozik Vlagyimir Putyinnal, azt tervezi, hogy online találkozót tart Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és a konfliktus kezdete óta először beszél vele.
A Wall Street Journal ír róla.
A Putyinnal és Zelenszkijvel folytatott találkozók egyesek szerint Peking azon vágyát tükrözi, hogy aktívabb szerepet vállaljon az ukrajnai háború befejezésének közvetítésében.
Источник: https://rusvesna.su/news/1678713530

Robert C. Castel: Új válságok söpörhetik el az ukrajnai háborút | Hetek Originals​

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 631
113
Masodsorban pedig mind a ket oldal olyan komolyan dronozgat
az ukránok már csak maximum Mavic-kel drónoznak, ahhoz meg egy Msta kicsit messze van.

Akik meg dudit ekézik a NATO hírszerzésről, tényleg vegyék már a fáradságot, és olvassanak bele, amiket linkeltem, mert az nagyon nem alap, amit az ukránok kapnak.
Minden orosz nehézfegyver, a csapatösszevonások, a föderáción belüli logisztikázások, minden benne van.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 805
35 258
113
Az orosz drón személyzete felderitést végez és csapást mér a Lancet drónnal.

Szvatovszkij régió, RF VDV megtámadja az ukrán állásokat
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 490
12 632
113
Megkapják a büntetést.
;)

Biztos vagy benne? paradox módon nem a himars + amcsi nato felderítésről látni nap mint nap videókat.

Miért? Mert Te azt mondod? Vagy mert az oroszaid azt mondják?

Jajj, elsiklottál ismét kérdésem felett.
Elhiszed az angol hírszerzés jelentéseit? Csak egy igen vagy egy nem válasz kell.

Agitprop az szar orosz bombákról, amik gagyik és többnyire nem működnek:

 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
Akik meg dudit ekézik a NATO hírszerzésről, tényleg vegyék már a fáradságot, és olvassanak bele, amiket linkeltem, mert az nagyon nem alap, amit az ukránok kapnak.
Minden orosz nehézfegyver, a csapatösszevonások, a föderáción belüli logisztikázások, minden benne van.
Egyébként ezt megint nem értem. Kollektív amnézia?
Eddig az volt, hogy a mocskos NATO mindent lát, szegény oroszok stb.
Most akkor mégsem vagy wtf?
Mindegy is. Logikát találni ebben...
***********************

A Föld hányadik legfaszább hadserege is?... LoL
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
Támadás a NATO ukrajnai kommunikációs és parancsnoki központja ellen

A meggyilkoltak többsége brit és lengyel

Amint arról a görög politikai és katonai információs portál, a Pronews amerikai forrásokra hivatkozva március 12-én beszámolt, a Brjanszk régióban történt provokáció megtorló hadművelete során a „Kinzsal” nevű orosz hiperszonikus rakéta csapást mért az ukrán-NATO közös szervezetére. a parancsnoki és irányítási-kommunikációs központra.

A Pronews szerint "több tucat NATO-tiszt" halt meg egy "rémisztő csapás" során. Nagy valószínűséggel a NATO „árnyékvezérkarának” ukrajnai veszteségeiről beszélünk. A 400 láb (120 méter) mélységben épült titkos földalatti bunkerben több NATO-tiszt (nyugdíjas) és tanácsadó kapott helyet. Összesen több mint 300 ember. A portál szerint a mai napig 40 embert emeltek ki a földalatti székház romjai alól, de a romok alatt meghaltak többségét még nem találták meg.

Nem tudni – folytatja a portál –, hogy pontosan hány nyugati állampolgár és hány ukrán vesztette életét a „Tőr”-csapás következtében. „Többségük brit és lengyel – mondja Pronews –, de voltak amerikaiak és kommunikációt és adatátvitelt támogató magáncégek képviselői is. A következő napokban kiderül, hogy ez mennyiben befolyásolja az ukrán és a nyugati hadműveletek lebonyolítását, valamint a Bahmut elleni orosz offenzíva utolsó szakaszának megállítására tett kísérleteket.

„Ez az első ilyen nagyszabású csapás a NATO-országok katonái ellen – mondja a Pronews –, és nem tudni, hogyan reagálnak erre a nyugati fővárosok, bár reakció esetén ez elismerés lenne a katonaság aktív részvételére az Oroszország elleni háborúban.”



Az ukrán tisztviselők nyilatkozatai semmit sem mondanak a NATO-bunker elleni támadásról és a nyugati katonai személyzet haláláról. Az ukrán közvéleményben azonban olyan információ kering, hogy március 9-én Ukrajna vezérkarának küldöttsége a feltételezések szerint felkereste az amerikai kijevi nagykövetséget, hogy átadja a csapás során elhunyt amerikaiak névsorát.



A Kinzhal a legújabb orosz rendszer hiperszonikus aeroballisztikus rakétákkal, amelyeket speciálisan felszerelt MiG-31K elfogók hordoznak. A rakétának alacsony a radarláthatósága és nagy a manőverezőképessége, és szárazföldi és tengeri célpontok megsemmisítésére tervezték. A Kinzhal komplexumok 2017 decembere óta végeznek kísérleti harci szolgálatot az RF fegyveres erőknél. Hivatalosan ezeknek a rakétáknak az első harci alkalmazása 2022. március 18-án történt az SVO során.
Nincs forrásmegjelölés, se a görög, se az amerikaiak. Felmentem a görög honlapra, de nem találtam a cikket.
Orosz statisztika a Lancet öngyilkos drónok ukrajnai alkalmazásáról és annak eredményességéről
Azért ez elég gyér. Átlagosan havi 20-at használnak. Gondolom a gyártás ennél nagyobb (mondjuk havi 30?), de akkor se látható emelkedés a bevetési számokban. A hatékonysága egyébként mekkora a Lanceteknek? Nem csak arra gondolok, hogy célt ér, de meg is semmisíti a célpontot. 50-95%? Csak azért használok ekkora szórást, mert néha lehetett látni, hogy lelőttek 1-2-t, s egy olyan kép is volt itt, ami egy kifeszített hálón akadt fenn, így nem működött el, tehát teljes egészében az ukránokhoz került, továbbá a linken látható cirill betűket se értem... Vélelmezem, hogy ezt mutathatják a kördiagrammok.
Mert formázott harci része van (mint a legtöbb orosz hajóelleni rakétának), hajók ellen nincs értelme a bunkerromboló harci résznek.
Amit lehet róla olvasni, az alapján a fejrésze akár nukleáris is lehet, s nemcsak hajók ellen fejlesztették ki. Konkrétan az amcsi wiki eképpen fogalmaz:
"The missile is designed to hit NATO warships posing a threat to strategic missile systems in European Russia and to destroy NATO missile defense systems, ballistic missile defense ships and land objects close to the Russian borders."
Később ez is olvasható itt:
"During the 2022 Russian invasion of Ukraine, the Russian military said that it used Kinzhal missiles to destroy an alleged underground weapons depot of the Ukrainian armed forces in Deliatyn on 18 March 2022 and a fuel depot in Konstantinovka the next day."
A kinetikus energiája olyan magas, hogy használhatóvá teszi földalatti célpontok ellen is, nyilván, egy atombiztos-bunkert nem fog átütni az 500 kg-os fejrésszel, hiába a sebességéből adódó kinetikus energiája.
Ugyanitt ezt is olvashatjuk:
"If it strikes with a mass of 2,000 kg (4,400 lb), including 500 kg warhead, and at a speed of Mach 12, the Kinzhal has more than 16.9 gigajoules of kinetic energy excluding detonation, the equivalent of 4,000 kg of TNT. "
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 848
12 348
113

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
80 998
113
Oszt mivel csapták meg? Aranyos propaganda.
Benne a szövegben, hogy KInzsal, H-47M2 Kinzsal a földi Iszkander 4,5 tonnás légi(repülőgépről indítható) változata. Nem hallottál még róla?!

Nem is úgy kell értelmezni, hogy a rakéta behatolt 120 m-re a föld mélyére.
Ez vagy 40 emelet lefele. Itt valami nem stimmel. Ez egy bánya gyakorlatilag.

Mert formázott harci része van (mint a legtöbb orosz hajóelleni rakétának), hajók ellen nincs értelme a bunkerromboló harci résznek.
A hajók elleni változat kicsit eltér a szárazföldi célpontok elleni változattól.

Más
Dolgozik az orosz tüzérség Bahmutnál, lövi az ukrán utánpótlási vonalakat az ellenség háta mögött


 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
586
2 460
93
Nem tudom feltűnt-e itt valakinek, hogy mostanában az ukrik nem gyilkoltak meg orosz tábornokot.
Vajon mi lehet az oka?
Befenyítette a medve az amikat, hogy akkor mostantól indul a NATO/USA külszolgálatos tábornok vadászat, vagy az oroszok jobban vigyáznak a főtisztjeikre?
Szerintem kifogytak az oroszok a tábornokokból is. :rolleyes:
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
9/11 óta mindenki tudja mit ér a NATO (USA) felderítés, mikor becsapódtak a kreml-be az utasszállító gépek, kis idő elteltével meg a Pentrjoskába... Az oroszok javára mondva, Putyin akkor lábadozott az első anorákjából, emiatt kicsit figyelmetlenek voltak:)
Lehet ők jobban, első kézből és pontosan tudják, hogy mennyit ér a nato felderités.
És ennek megfelelően járnak el.

Gerimaster beelőzött. :)
Azért az amit mostanság a hoholok kapnak az bizony igencsak alapos és részletes anyag...
Abban igazad van, hogy elsőkézből tudják mennyit ér, lásd a Moszkva esetét vagy a HIMARS raksik áldozatául esett lőszerraktárakat, vezetési pontokat. Nem olvastam végig a korábban ide is linkelt anyagot, csak átfutottam, elég részletes. Gyakorlatilag az is benne van hogy egy adott önjáró löveget vagy harckocsit pontosan hol láttak utoljára... Gyakorlatilag a felderítés teljes spektrumát lefedi a műholdaktól kezdve ELINT/SIGINT-en át a terepen végzett megfigyelésekig és ennek összegzését adják át. Én ezt nagyon nem nézném le...
Mert formázott harci része van (mint a legtöbb orosz hajóelleni rakétának), hajók ellen nincs értelme a bunkerromboló harci résznek.
Továbbra sem értem, mi alapján teszel ilyen kijelentéseket. Szerintem láttunk már meglepetéseket, hiszen az utóbbi bő egy évben az Iszkanderen alkalmazott csalitól kezdve az átalakított rakétákon át a JDAM-szerű siklóbombakészletig gyakorlatilag mindenhol azt látjuk, hogy a háttérben futnak a fejlesztések és azokat tesztelgetik is szépen éles környezetben.
Szerintem a Kinzsal az ára és a képességei miatt pont az a kategória, ahol szükséges a bevetés jellegéhez illő harci rész használata.
Legalábbis én azt gondolom hogy Kinzsallal olyan kiemelt célpontra lőnek, aminél biztosra akarnak menni és nem akarnak esélyt adni sem a légvédelemnek, sem arra hogy mondjuk kiürítsenek egy objektumot, legyenek ott személyek vagy hadianyag. Számomra ezért evidens az hogy a feladathoz illő harci részt használjanak, ezért én továbbra is lehetségesnek tartom akár az Iszkander harci részek használatát, de akár egyedi fejlesztéseket is. Mi értelme lenne überdrága rakétákat hajó elleni harci részekkel lövöldözni szárazföldi célpontokra?
Egy Kinzsal azért nem egy raktárból előkotort rozsdaboglya H-22es, aminél az ilyesmi nem számít.
Agitprop az szar orosz bombákról, amik gagyik és többnyire nem működnek:

Erre írtam neked, hogy valami gebasz lehetett és valószínűleg vészoldásban dobták az egész cájgot... (2 FAB-500 alapú JDAMszkijról és egy Gromról volt kép, egyik sem robbant fel)
Azt elég valószínűtlennek tartom hogy egyik gyújtószerkezet se működjön el. Az AVU-E/ET/ETM elég kiforrott konstrukció.
Nem tudom feltűnt-e itt valakinek, hogy mostanában az ukrik nem gyilkoltak meg orosz tábornokot.
Vajon mi lehet az oka?
Befenyítette a medve az amikat, hogy akkor mostantól indul a NATO/USA külszolgálatos tábornok vadászat, vagy az oroszok jobban vigyáznak a főtisztjeikre?
Megunták hogy Ramzan Ahmatovics (Allah vigyázó tekintete kísérje.... etc, etc...) mindig feltámasztja Őket.
Ugye itt is több hoholsz@p@nc esküdözött, hogy de most aztán már tényleg legyilkolták Tusajev tábornok Urat (Ő az aki már a sátánisták elleni harcban is kitüntette magát), de drága testvérünk Magomed (Allah áldja meg sok fiúgyermekkel, stb, stb...) a mai napig él és virul.
@SirHiggins : megint lemaradtál...nem fikáztam le a NATO felderítést.
BTR-50 kapcsán meg azt mondom, hogy ha van belőle, hát hadd szóljon, többet ér mint a kerekes BTR-ek!
Rá kell pakolni valami fegyverzetet, nyuszibusznak, sebesültmentőnek, lőszerszállítónak tökéletes.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
Köszönöm a linket, de ebben nincsenek amerikai források arra vonatkozóan, hogy nato katonák haltak volna meg abban a támadásban. A cikk orosz(!) forrásokra hivatkozva közli, mind a halottak számát, mind pedig azok - az oroszok által vélelmezett - nemzetiségét, ahogy azt is, hogy milyen mélyen is volt ez a létesítmény, amit állítólag a Tőr (kinzsal) végletesen megrongált. Szóval nem a "Pronews szerint", hanem orosz források szerint, amit a Pronews átvett, de ahogy az idézetben is szerepelt, erről nyugati (vagy éppen ukrán) megerősítés nem volt.

Sajnos a mariupoli média produkciójuk után, ezekben a kérdésekben (milyen és hány nato katona/tiszt stb.) én nem tudok hitelt adni az "orosz forrásoknak", ettől független akár így is történhetett, de ez még koránt sem jelenti azt, hogy ezt, mint valami tényt lehetne kezelni.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 271
76 839
113
Azért az amit mostanság a hoholok kapnak az bizony igencsak alapos és részletes anyag...
Abban igazad van, hogy elsőkézből tudják mennyit ér, lásd a Moszkva esetét vagy a HIMARS raksik áldozatául esett lőszerraktárakat, vezetési pontokat. Nem olvastam végig a korábban ide is linkelt anyagot, csak átfutottam, elég részletes. Gyakorlatilag az is benne van hogy egy adott önjáró löveget vagy harckocsit pontosan hol láttak utoljára... Gyakorlatilag a felderítés teljes spektrumát lefedi a műholdaktól kezdve ELINT/SIGINT-en át a terepen végzett megfigyelésekig és ennek összegzését adják át. Én ezt nagyon nem nézném le...

Továbbra sem értem, mi alapján teszel ilyen kijelentéseket. Szerintem láttunk már meglepetéseket, hiszen az utóbbi bő egy évben az Iszkanderen alkalmazott csalitól kezdve az átalakított rakétákon át a JDAM-szerű siklóbombakészletig gyakorlatilag mindenhol azt látjuk, hogy a háttérben futnak a fejlesztések és azokat tesztelgetik is szépen éles környezetben.
Szerintem a Kinzsal az ára és a képességei miatt pont az a kategória, ahol szükséges a bevetés jellegéhez illő harci rész használata.
Legalábbis én azt gondolom hogy Kinzsallal olyan kiemelt célpontra lőnek, aminél biztosra akarnak menni és nem akarnak esélyt adni sem a légvédelemnek, sem arra hogy mondjuk kiürítsenek egy objektumot, legyenek ott személyek vagy hadianyag. Számomra ezért evidens az hogy a feladathoz illő harci részt használjanak, ezért én továbbra is lehetségesnek tartom akár az Iszkander harci részek használatát, de akár egyedi fejlesztéseket is. Mi értelme lenne überdrága rakétákat hajó elleni harci részekkel lövöldözni szárazföldi célpontokra?
Egy Kinzsal azért nem egy raktárból előkotort rozsdaboglya H-22es, aminél az ilyesmi nem számít.

Erre írtam neked, hogy valami gebasz lehetett és valószínűleg vészoldásban dobták az egész cájgot... (2 FAB-500 alapú JDAMszkijról és egy Gromról volt kép, egyik sem robbant fel)
Azt elég valószínűtlennek tartom hogy egyik gyújtószerkezet se működjön el. Az AVU-E/ET/ETM elég kiforrott konstrukció.

Megunták hogy Ramzan Ahmatovics (Allah vigyázó tekintete kísérje.... etc, etc...) mindig feltámasztja Őket.
Ugye itt is több hoholsz@p@nc esküdözött, hogy de most aztán már tényleg legyilkolták Tusajev tábornok Urat (Ő az aki már a sátánisták elleni harcban is kitüntette magát), de drága testvérünk Magomed (Allah áldja meg sok fiúgyermekkel, stb, stb...) a mai napig él és virul.
@SirHiggins : megint lemaradtál...nem fikáztam le a NATO felderítést.
BTR-50 kapcsán meg azt mondom, hogy ha van belőle, hát hadd szóljon, többet ér mint a kerekes BTR-ek!
Rá kell pakolni valami fegyverzetet, nyuszibusznak, sebesültmentőnek, lőszerszállítónak tökéletes.
Nézd meg a GBU28-ast, az bunerromboló. 2200kg 155-ös lövegcső a bombatest, tehát kicsi átmérő, cserébe elég hosszú. Na a Kindzsal bármillyen harci része ennek a szöges ellentéte. Mi következik ebből? A ma ismert fizika alapján a Kindzsal bunkerromboló képessége a közelében sincs egy GBU28-nak. Ettől persze még lehet alkalmas megerősített epületek rombolására, de hogy érdemben földalatti bunkereket biztosan nem ütsz ki vele az tuti.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 490
12 632
113
Azért az amit mostanság a hoholok kapnak az bizony igencsak alapos és részletes anyag...
Abban igazad van, hogy elsőkézből tudják mennyit ér, lásd a Moszkva esetét vagy a HIMARS raksik áldozatául esett lőszerraktárakat, vezetési pontokat. Nem olvastam végig a korábban ide is linkelt anyagot, csak átfutottam, elég részletes. Gyakorlatilag az is benne van hogy egy adott önjáró löveget vagy harckocsit pontosan hol láttak utoljára... Gyakorlatilag a felderítés teljes spektrumát lefedi a műholdaktól kezdve ELINT/SIGINT-en át a terepen végzett megfigyelésekig és ennek összegzését adják át. Én ezt nagyon nem nézném le...

Az egész felvetés..., nos sem én, sem Te, sem dudi nem tudjuk, hogy milyen adatokat kapnak.
Simán lehet nagyrésze dezinfó.
Ott van analogiának a wilson féle elektronikai alkatrészes usa tanulmány.
Miért pont ez az egy doksi lenne 100%ig hiteles és pontos, amikor pont ez a háború az ahol gyakorlatilag mindent fenttartásokkal kell kezelni.
Ezeket nem csak te, hanem az oroszok is olvassák. Valószínűleg eleve nem neked, nekem vagy dudinak szól.
A valóságot meg most úgysem tudjuk meg.

Ez lehet az is ami ebben szerepel. De az is tény, hogy álcaháló nincs fent. Ez lehet trehányság is nyilván.. a mérleg másik vége meg az, hogy igazából ilyen felderítés mellett lehet nem is kell.


Nézd meg a GBU28-ast, az bunerromboló. 2200kg 155-ös lövegcső a bombatest, tehát kicsi átmérő, cserébe elég hosszú. Na a Kindzsal bármillyen harci része ennek a szöges ellentéte. Mi következik ebből? A ma ismert fizika alapján a Kindzsal bunkerromboló képessége a közelében sincs egy GBU28-nak. Ettől persze még lehet alkalmas megerősített epületek rombolására, de hogy érdemben földalatti bunkereket biztosan nem ütsz ki vele az tuti.

A mozgási sebesség a mozgási eneriga képletben NÉGYZETESEN szerepel.

Tippelj, melyiké lehet sokkal több.
Még ha a felülete kisebb is a gbunak.
Lövedékek penetrációs számítását nézd meg.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Nézd meg a GBU28-ast, az bunerromboló. 2200kg 155-ös lövegcső a bombatest, tehát kicsi átmérő, cserébe elég hosszú. Na a Kindzsal bármillyen harci része ennek a szöges ellentéte. Mi következik ebből? A ma ismert fizika alapján a Kindzsal bunkerromboló képessége a közelében sincs egy GBU28-nak. Ettől persze még lehet alkalmas megerősített epületek rombolására, de hogy érdemben földalatti bunkereket biztosan nem ütsz ki vele az tuti.

és mi az akadálya egy "űrméret alatti" harci résznek, mint pl a KAB-1500L-en alkalmazott?
GNPP-KAB-1500-Cutaway-1S.jpg

például egy BETAB-500ast is oda lehet tenni az aerodinamikai kúp alá. De gyakorlatilag bármilyen egyedi penetrátor szóba jöhet, hiszen úgyis a Kinzsal orrkúp alá kerül aerodinamikai okokból.
Nem találtam a GBU-28asról adatot, csak a kisebb 0,5-1 tonnás verziókról azok max hangsebesség körüliek (1000-1100 Feet/sec 305-335m/s)
Még ha 1,5-2x sebességű a GBU-28, az legjobb esetben is 1/5-e a Kinzsal sebességének.
Számoljunk 2 Machhal, ugye a képletünk K=1/2*mv2
680x680=462400 x 2270 (kg)/2 = 524824000J = 5,24824GJ ami kb 1/3-a a Kinzsal becsapódási energiájának.
mindez úgy, hogy igencsak nagyvonalúan számoltunk a GBU-28 sebességével, valójában szerintem nem sokkal van a hangsebesség fölött.
Ha 400 m/s becsapódási sebességet nézünk akkor a mozgási energia 0,1816 GJ-ra esik vissza, 500m/s-nél 0,283 GJ.
Itt a brutális sebesség az amire építeni lehet, én pont ezért mennék rá erre a ziccerre.
Üdv K
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Az egész felvetés..., nos sem én, sem Te, sem dudi nem tudjuk, hogy milyen adatokat kapnak.
Simán lehet nagyrésze dezinfó.
Ott van analogiának a wilson féle elektronikai alkatrészes usa tanulmány.
Miért pont ez az egy doksi lenne 100%ig hiteles és pontos, amikor pont ez a háború az ahol gyakorlatilag mindent fenttartásokkal kell kezelni.
Ezeket nem csak te, hanem az oroszok is olvassák. Valószínűleg eleve nem neked, nekem vagy dudinak szól.
A valóságot meg most úgysem tudjuk meg.

Ez lehet az is ami ebben szerepel. De az is tény, hogy álcaháló nincs fent. Ez lehet trehányság is nyilván.. a mérleg másik vége meg az, hogy igazából ilyen felderítés mellett lehet nem is kell.




A mozgási sebesség a mozgási eneriga képletben NÉGYZETESEN szerepel.

Tippelj, melyiké lehet sokkal több.
Még ha a felülete kisebb is a gbunak.
Lövedékek penetrációs számítását nézd meg.
10 Machhal a libatoll is átmenne a falon. A puskagolyó nincs 2M.