Nézd meg a GBU28-ast, az bunerromboló. 2200kg 155-ös lövegcső a bombatest, tehát kicsi átmérő, cserébe elég hosszú. Na a Kindzsal bármillyen harci része ennek a szöges ellentéte. Mi következik ebből? A ma ismert fizika alapján a Kindzsal bunkerromboló képessége a közelében sincs egy GBU28-nak. Ettől persze még lehet alkalmas megerősített epületek rombolására, de hogy érdemben földalatti bunkereket biztosan nem ütsz ki vele az tuti.
Nem tudjuk. Azt se tudjuk, volt-e bunker, azt se, hogy épp repült-e Kindzsal.
Abban viszont biztos vagyok, hogy van az a(z akár) 120 méter mélyen levő bunker, amelyet egy erre a célra átalakított Kindzsal úgy tehet használhatatlanná, hogy nem kell “lemennie” 120 méterig.
Az egész felvetés..., nos sem én, sem Te, sem dudi nem tudjuk, hogy milyen adatokat kapnak.
Simán lehet nagyrésze dezinfó.
Ott van analogiának a wilson féle elektronikai alkatrészes usa tanulmány.
Miért pont ez az egy doksi lenne 100%ig hiteles és pontos, amikor pont ez a háború az ahol gyakorlatilag mindent fenttartásokkal kell kezelni.
Ezeket nem csak te, hanem az oroszok is olvassák. Valószínűleg eleve nem neked, nekem vagy dudinak szól.
A valóságot meg most úgysem tudjuk meg.
Az a doksi elég valóságosnak tűnt, bár valóban nem fogjuk tudni a benne szereplő több tízezer (!) adatpont valódiságát validálni.
Vegyük sorra, kinek-miért lenne jó, ha dezinfó lenne a nyilvánosságra került anyag:
- Ha orosz dezinfó, azzal az oroszok egyszerre magyarázhatják a bénázásaikat és az eddig elért sikereiket (“mindezek ellenére is elértük amit elértünk, да!”).
- Ha amerikai dezinfó, azzal a NATO esetleg egyfajta félelmet kelthetnek az orosz katonákban/vezetésben
Ugyanakkor ha valódi, az tényleg megmagyaráz jópár furcsa dolgot, amit eddig láttunk. Nekem pl ez valid magyarázat a bahmuti vérpumpára - ugyanis az a műveleti helyzet pont, hogy semmissé teszi az ilyen szintű hírszerzési adatok értékét, lévén azt mindenki tudja most is, hogy az orosz csapatok
ott vannak, és azt is, hogy
ott lesznek. Az ukránoknak az adna előnyt, ha taktikai információkat kapnának (ha szakasz szinten látnák, valós időben látnák a mozgásokat). Ilyen szintű hírszerzése viszont nincs ott a NATOnak, ezt műholdakról meg az ukrán határnál reptetett gépekkel nem tudják folyamatosan szolgáltatni.
Szerintem pont azért csinálják Bahmutnál az oroszok, amit, mert így az ukránok nem tudják harctéri előnnyé változtatni a NATOs hírszerzési infókat. Ezt a meccset a NATO is csak a lelátóról nézi.
Ugledárnál viszont pont számított az extra információ, ott ugyanis a napokig tartó felfejlődésnek láthatónak kellett lennie a naponta átadott reportokban is. Pontosan tudták, merre fog támadni az orosz és elaknásítottak minden lehetséges vektort (nem ATGMek végeztek az orosz vasakkal, hanem aknák).
De menjünk tovább: az ukránok saját harctéri hírszerzésüket legkésőbb tavaly nyárra elvesztették. Honnan tudták, hogy Harkovban vagy Herszonban mi az orosz műveleti helyzet, hogy meg merjék támadni ezt a két területet, ráadásul kb egyszerre? A fronthoz közel nyilván működik az SzBU, de 10-20-30 kilométerre már lófaszt se kellett volna tudniuk.
Mindezek mellett a forrás, a nyelvezet, a tördelés, az adatok struktúrája, az elemzések (merthogy az is van benne), meg általában a mennyiség mind azt támasztják alá, hogy valódi. Ja, és nem most került ám nyilvánosságra, azt hiszem eredetileg tavaly novemberi.
Ha valakinek még nem lenne meg, ezekről a doksikról van szó:
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.
www.mediafire.com
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.
www.mediafire.com
Ez meg egy egész részletes elemzés a témában:
A detailed overview of how NATO's integrated C4ISR really works in Ukraine.
open.substack.com