[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 473
24 123
113
Toronydobálós után jön a gumicsónak reptetős

Megoltek egy civil horgaszt az ukran hősök. Kezzel labbal mutogatta csoro a dronnak hogy o nem katona. Fegyvere sem volt.
Hát a hős kaprok higi már csak fegyvertelenek ellen cincérkednek. De szépen összevágták a kaproknak a videót.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 092
20 677
113
Sir! Kétségtelen a Fekete-tengeri flotta minőségbeli és számbeli hiánya, de NEM Szevasztopol az egyetlen támaszpont. Rohamléptekben építik ki Novorosszijszk kikötőjét és az Azovin kvázi "lőtávolban" is van ezmegaz..... Én azt nem értem, miért nem terjesztik ki a reptilalmi zónát a Fekete-tenger közepéig, hogy a RAF, illetve az USA gépek ne lehessenek felderítési hatótávban..... Megtehetnék...
Egyik sem olyan, mint Sevastopol.
Nem beszélve arról, hogy ez kb olyan, mintha Portsmouth-t vagy San Diego-t támadná vki.

Reptilalmi zónát? Mire fel?

 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 912
5 233
113
Sir! Kétségtelen a Fekete-tengeri flotta minőségbeli és számbeli hiánya, de NEM Szevasztopol az egyetlen támaszpont. Rohamléptekben építik ki Novorosszijszk kikötőjét és az Azovin kvázi "lőtávolban" is van ezmegaz..... Én azt nem értem, miért nem terjesztik ki a reptilalmi zónát a Fekete-tenger közepéig, hogy a RAF, illetve az USA gépek ne lehessenek felderítési hatótávban..... Megtehetnék...
Ennyi "erővel" arra hivatkozva hogy civil célpontokat is támadnak(még ha nem is szándékosan) reptilalmi zónát rendelhetnének el Ukrajna felet és átvehetnék az Ukrán légtér védelmét.Ha ezt be is jelentenék akkor sincs rá semmi "garancia"hogy a RAF,USA felderítők betartanák és nem valószínű hogy ebben az esetben nem biztosítanák a védelmüket.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
552
4 998
93
Ok, hidd el itt előre elhatározva, minden megy a maga útján,eddig szerencsére nélkülünk, mert beleszólásunk úgy sincs csak feleslegesen felidegesítjük magunkat rajta, ezért nem ér annyit az egész... Az hogy a mostani helyzetet ki hogy látta, majd pár év múlva, ha vissza tudunk tekinteni, eldönthetjük, valójában mi történhetett. Akkor viszont sietnünk kell, kell mert a konfliktus nyert F.O.S média utólag ugyis a saját történetét fogla megtartani, testre szabni, a többit törli..

Arra kell törekednünk hogy ezt épp börrel addig átvészeljük a különböző háború felé toló erőnek ellenállva.
Kedvenc írom mondása, egy középkori sok csatát megélt katona szájából, aki magyaráz a zöldfülű, háború lelkes testvérének:

" Százszor többet ér egy legsoványabb béke, mint a legkövérebb háború"
"Az hogy a mostani helyzetet ki hogy látta, majd pár év múlva, ha vissza tudunk tekinteni, eldönthetjük, valójában mi történhetett."

A történelmet a győztesek írják. Aki győzni fog az fog törölni vagy meghagyni.
Esetleg, ha a világ szigorúan kétpólusúvá válik, akkor két történelmet fog ismerni az a szerencsés, aki mindkét oldal médiájához hozzájut vagy ha nem érdeklődik és totális lesz a cenz ura, akkor egyfajta történelmet fog ismerni.

Megvalósulhat a totális Orweli világ.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 619
16 379
113
Podoljak :D
Ny-Európa sem tudta 1 éve, h hányas a kabát. ukrajna -a jelek szerint- soha nem is fogja. Az atlantista-angolszász drukkereknek (más szó jutott eszembe, de nem adnék munkát a modiknak) egy könyvet ajánlok, ha már a töri nem megy: Dee Brown - Wounded Knee-nél temessétek el. Van miért befogni a szájukat morál kapcsán, pressmenestől-demensestől. Bár utóbbi szemléletesen jellemzi a teljes nyugatot.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 464
46 522
113

Az ukrán fegyveres erők ellentámadásának előjelei már láthatók​

Az ukrán fegyveres erők offenzívájára sor kerül, és a következő napokban. Oleg Tsarev politikus például május 5-ét tartja a legvalószínűbb időpontnak az „offenzíva” kezdetére. Valaki azt hiszi, hogy minden május 2-án kezdődik. De minden előrejelzés nélkül is egyértelmű, hogy a visszaszámlálás napokig tart. A nagy „mozgásnak” pedig egyre több jele mutatkozik.
...
Источник: https://rusvesna.su/news/1682780134

Tulajdonképpen a cikk a napokban történt támadásokat (Krím, rakétacsapások, iskola kilakoltatása, stb.) már az ellentámadás diszleteinek tartja!

Közeledik az Egyesült Államok és Oroszország fegyveres összecsapásának „döntő” pillanata Ukrajnában​

Az ukrán fegyveres erők "tavaszi" offenzívájában a Zelenszkij-rezsim össze akarja gyűjteni a harcképes erők maradványait. A tervek szerint akár 100 000 UAF-harcost és több ezer külföldi zsoldost vonnak be, akik többnyire nyugati fegyverekkel vannak felfegyverkezve.
...
Источник: https://rusvesna.su/news/1682759765

Tételesen felsorolja azokat az egységeket, amelyek az első és második vonalban készülnek támadni. Részletesen a cikkben!

A PMC "Wagner"-nek már csak 1,5 km-e van hátra, hogy felszabadítsa Bahmutot.
A PMC "Wagner" közel van Artemovszk teljes felszabadításához - mondta a RIA "Novosti" egyik harcos. Szerinte nincs elég mozgástere a városban megmaradt ukrán fegyveres erőknek, mivel folyamatosan közeledik a frontvonal⚡️
Ukrajna bármelyik pillanatban támadásba lendülhet, de vannak olyan tényezők, amelyek késleltetik - CNN
Az első és legfontosabb az orosz védelmi vonal. Az oroszoknak csaknem 6 hónapjuk volt egy komplex védelmi komplexum felépítésére. Az orosz védelem "páncélelhárító árkok, gátak, aknamezők és lövészárkok rétegei".
A második tényező a meglepetés pillanatának hiánya.
A harmadik tényező, hogy az oroszok egyértelmű légi előnyt tartanak fenn, "és ez döntő lehet Ukrajna előretörésének lassításában".
Várunk⚡️
Európai értékek Megvalósulása Ukrajnában, jelesül Odesszában.

A lányt lopással vádolják. Ám a civilizált világban megszokott eljárás helyett a gyanúsítottakat próbálgatják, az ukrán rendőrök inkább "kézműves módszereket" alkalmaznak a nyilvános elítélésre.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 854
78 062
113
És szerinted most egy darab drón ment és az csont nélkül betalált? Úgy hallottam azért lőttek le belőlük. Ez nem szimulátor, az életben nem fogsz 100%-ot hozni. A kilőtt rakéták 137%-át csak a hohol légvédelem tudja lelőni a nagyi féle szilvalekvárral meg a nagyfater lapátcsövű Izs puskájával.
És miért menjen, meg a hová? :D Most legyek geci és hozzak raksibecsúszós hasonlatot a Malvinas konfliktusból?
Ez a modernizált Grad szuper, de a héten azt olvastam, hogy a meglevőkhöz sincs épp lőszer...

Mondjuk ha a tenger felett lövik le, akkor sok mindent nem tudnak mutogatni belőlük.
Hozzáteszem, mint korábbi posztomban említettem, nagy baromságnak érzem, hogy most így kijátszották ezt a lapot. Tartani kellett volna és jó időben kijátszani...

hohol srác, amerikában él profi edzőtermi pózer :D

ez azért nem semmi hogy egy hohol senki akarja megmondani Kínának hogy mit tegyen. Mondjuk ha ezt a hangnemet Pekingben adná elő, biztosan nem jutna ki élve még az épületből sem, nemhogy az országból.

a szemétlibsi 444 meg milyen aljas rágalmakat terjeszt Őfelsége hadiflottájáról :
Elképesztő arcátlanság!!!
Szevasztopol légvédelmét nem hajók, hanem szárazföldi egységek biztosítjak.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 621
55 386
113
"Az hogy a mostani helyzetet ki hogy látta, majd pár év múlva, ha vissza tudunk tekinteni, eldönthetjük, valójában mi történhetett."

A történelmet a győztesek írják. Aki győzni fog az fog törölni vagy meghagyni.
Esetleg, ha a világ szigorúan kétpólusúvá válik, akkor két történelmet fog ismerni az a szerencsés, aki mindkét oldal médiájához hozzájut vagy ha nem érdeklődik és totális lesz a cenz ura, akkor egyfajta történelmet fog ismerni.

Megvalósulhat a totális Orweli világ.
Már megvalósult. Csak egy narrativát olvashatsz, hallhatsz az MSM-en. Ellenhang nincs,csak úszitás. Az a pár blogger alig számit.
 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
564
2 033
93
Hát a hős kaprok higi már csak fegyvertelenek ellen cincérkednek. De szépen összevágták a kaproknak a videót.
Mi lehet az a zöld, csőszerű valami a csónakban? (az embertől balra) Szerintem amiatt halt meg! Mindent fel kellett volna emelnie, és megmutatni a drónnak,( a pecabotokat, a merítőhálót stb) És akkor lehet hogy életben marad.
 
  • Tetszik
Reactions: megazez and vontod
T

Törölt tag 1711

Guest
Mi lehet az a zöld, csőszerű valami a csónakban? (az embertől balra) Szerintem amiatt halt meg! Mindent fel kellett volna emelnie, és megmutatni a drónnak,( a pecabotokat, a merítőhálót stb) És akkor lehet hogy életben marad.

Mindenképp meghalt volna, elég megnézni az örömködést a roggyantak twitterjein, hogy lenyomták az orosz diverzánst.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 290
84 389
113
Basszki! E kell menjek amerikai hírszerzőnek!! ..az amúgy sok pénz az?? 280-at bruttóba megkapom?? Ezt már februárban megírtam!... DE 2022 FEBRUÁRJÁBAN ....b.szod! :D Mindig is tudtam, hogy hatalmas stratéga vagyok!! :D


Komolyra: szóval hívhatnak itt mindenkit közülünk oroszfannak, de neeem ez nem igy van...realistának inkább...az közelebb van!

Konklúzió??...az az hogy az ukránok bajban vannak??? Lóf.szt!.. Már 2014 óta szarban vannak! Nem az a konklúzió, hanem az hogy jól leszopatta az USA ukrajnát...mint a kurdokat, vietnámiakat, kubai ellenállókat, irakiakat, afgánokat..és ezért állt már a bolygó 80%-a velük szemben egy tömbbe (Irán-Szaúd-Arábiával ba.dmeg a pofám leszakad) ...jaaa és VELÜNK szembe is!

...annyi mákunk van, hogy pult alatt leszopunk onnan (BRICS) is mindenkit egy jó nyersanyag vagy ipari deal-ért és nekünk jó az ő pénzük (hitelük) is.

De semmi gond! Ott van Nyugat-Európa: Franciaország, azaz Új-Líbia, Németisztán, azaz Új-Irak...Azt mondja a felig francia haverom:

"Otthon ezt szokták mondogatni: Mi Marokkó fővárosa?? ...Marseille!" :D
Így van. Azt kell megérteni, hogy ha egy nagyhatalom/atomhatalom fővárosát támadás éri, onnantól nincs vesztenivalója és rákapcsol.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 092
20 677
113
Kivancsi lennek mit gondoltok, @dudi , @SirHiggins , @mindenen kívül , @Wilson az ukranok beharangozott tamadasaval kapcsolatban? Lesz? Hol lesz? Milyen sikeres lesz, mit vartok tole?

Ha mas nem sikerune a f*szsagokat hagyjuk, nem b%szakodasbol kerdeztem.
Leszögezném, hogy én már rég nem értem ezt az egész 'háborút'.
Arra gondolnék, hogy Kherson környékén várható. A jelek efelé tendálnak.
Viszont erős kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy mennyire
lennének képesek az ukránok magasabb alakulatok erőszakos
folyamátkelését kivitelezni.
Meg így ki sem tudják használni a kapott új technikát - mbt-k, ifv-k stb.
+az oroszok is bőszen ássák afelé az árkokat.
Pedig csak ez lenne a logikus: ott délre menni aztán DDK, DK felé fordulva elvágni a Krímet.
Sok értelme nincs kiteregetni a terveket, lehetőséget adni az ellenségnek
ellenintézkedésekre.
Aztán már láttunk olyat, hogy kvára mindegy ezeknek/azoknak, hogy milyen
tervek láttak napvilágot, mégis azt hajtották végre és mégis sikerült.

+1: a beérkező dolgokat tavaszra kellett volna tartalékolni, viszont nyilván
nem jókedvükből, de fel kellett használni, hogy ne változzon jelentősen a front.
Az biztos, hogy egy dobásuk lesz, utána le kell ülni tárgyalni.
A Krím jó lenne tárgyalási alapnak, de ha nem lesz meg, akkor sem lesz más választásuk,
mert a NY nem fog ennyi cumót lepasszolni már.

Szerntem.
A többi magvas bölcsességemet elfelejtettem mire írhattam.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 035
66 524
113
De ez nem az oroszokon múlt, remélem erzed a problémát.

@antigonosz
Te mégis miről beszélsz? Hogy jön ez ide? Mi köze van hozzá. Ha valaki megkérdezi tőled, hogy mennyi az idő te pedig azt feleled rá, hogy Londonban látszik mindenhol a Big Ben? Akkor hülyének fognak nézni.
Dudi, a draga NATO kompatibililis, mindenkepes Honvedsegunk kopni nyelni nem tudott mikor az a bohom oreg ukran dron hosszaban atrepulte az orszagunkat, Pakstol egy kopesre raadasul. Ennek tukreben egy haboru kellos kozepen, ugy hogy rendszeresen erkeznek be kulonfele dronok es lovedekek ukran iranybol amik jelentos reszet megfogjak, leszedik, ezt felhanytorgatni nekik milyen mar?
A mi teljesitmenyunk eddig 100%-bol 0%, jo sok penzert semmi. Az ovek pedig tobb %. Nagyon surgosen tanulnia kellene az operetthadseregunknek ebbol a haborubol, hogy ne a Wagner PMC - t kelljen behivni ha egyszer baj lesz.
Ahogy az ukranok odavernek kozben dronokkal, beszivargokkal, terrorista merenyletekkel, tuzerseggel, ugy semmi garancia nincs arra hogy osszel akar nem vernek oda majd ugyanigy nekunk.
Jogokat, nemzetkozi szerzodeseket hogy Putyin szavaival eljek, "elfujta a szel".
Akkor majd lehet bizonyitani, meg hapogni, de addig tobb szerenyseget Honved/Nato katonakent szerintem...

USA gyartmanyu ukran dront fogtak tegnap este a zaporozsjei atomeromunel az oroszok.


Avdejevkaban latvanyos bombazast hajtott vegre az orosz légierő.

Hany szaz ilyen dronja es hany szaz a kezelesukre kikepzett harcosa lehet a Honvedsegnek vajon?

Ázsia leggazdagabb bankára a dollárt nevezi a legnagyobb pénzügyi terroristának
Ázsia leggazdagabb bankárja és India egyik legnagyobb bankjának, a Kotak Mahindra Banknak a vezérigazgatója, Uday Kotak bírálta az amerikai dollárt, és az amerikai valutát "a világ legnagyobb pénzügyi terroristájának" nevezte.

"Őszintén hiszem, hogy a világ legnagyobb pénzügyi terroristája az amerikai dollár. Minden pénzünk nostro számlákon van, és valaki az USA-ban azt mondhatja, hogy holnap reggel nem veheted ki. És akkor itt ragadtok" - mondta az ET Awards díjátadó ünnepségén Delhiben.

Kotak hangsúlyozta, hogy a világ most "kétségbeesetten keres egy alternatív tartalékvalutát", és azt mondta, hogy Indiának itt az ideje, hogy a rúpiát tartalékvalutává tegye.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 024
54 001
113

Európai értékek Megvalósulása Ukrajnában, jelesül Odesszában.

A lányt lopással vádolják. Ám a civilizált világban megszokott eljárás helyett a gyanúsítottakat próbálgatják, az ukrán rendőrök inkább "kézműves módszereket" alkalmaznak a nyilvános elítélésre.



Ha máshol nem,legalább a 40 kilós csajon meg kell mutatni mennyire tökösek a helyi rendőrök.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 477
18 407
113
Kivancsi lennek mit gondoltok, @dudi , @SirHiggins , @mindenen kívül , @Wilson az ukranok beharangozott tamadasaval kapcsolatban? Lesz? Hol lesz? Milyen sikeres lesz, mit vartok tole?

Ha mas nem sikerune a f*szsagokat hagyjuk, nem b%szakodasbol kerdeztem.

Stratégiai jelentőségű siker és bukás is lehet belőle. Ezt mindkét fél érzi.
Ha bukás az ukránnak, akkor tudja hadműveleti szintű kudarccá csökkenteni hatását, ha van következő lépés (és erőforrás). Az orosz szempontjából nem így van, illetve neki könnyebb a következő lépés feltételeit megteremteni, mert több erőforrása van.
Ezt úgy mondják, nagyobb lehetősége van a stratégiai mélységű, idejű és erőforrás igényű tervei megvalósítására.
Az ukrán nagyon szinte téljesen a nyugati támogatástól függ.
Ez a CoG-ja (Center of gravity, magyarul súlypontja).
Ha ezt kiutné az orosz, Ukrajna elveszne. Ezt kell támadni, támadja is rendesen, de csak propaganda, INFOOPS eszközeivel tudja.
Az orosz CoG-ja érdekesebb. Az inkább Putyin maga. Ez a hátránya a az autoriter rendszernek. NINCS más akarat, csak a vezér akarata. Ha kiesik baj van. Káosz, polgárháború.
Viszont ezt a CoG-ot a NATO sem támadhatja, az atomfegyverek miatt.
A NATO, nyugati világ nem kockaztathatja meg egy őrült hatalomra kerülését, vagy a káosz miatti ellenőrizhetetlenséget.

Ezért marad a hadszíntéri katonai győzelem, vagy annak látszó eredmény, mint cél. Mindkét fél részéről.
 
Last edited by a moderator:

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 758
48 016
113
Szevasztopol légvédelmét nem hajók, hanem szárazföldi egységek biztosítjak.
A paradicsom nem zöldség, hanem gyümölcs.

(szerintem a tenger felől érkező drónok azért lettek megemlítve, mert ha a tenger felett lövik le - akár szárazföldi AD rendszerrel - az a tengerbe fog zuhanni, így a lelőtt roncsokat elég nehezen mutogatnák)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 854
78 062
113
Kivancsi lennek mit gondoltok, @dudi , @SirHiggins , @mindenen kívül , @Wilson az ukranok beharangozott tamadasaval kapcsolatban? Lesz? Hol lesz? Milyen sikeres lesz, mit vartok tole?

Ha mas nem sikerune a f*szsagokat hagyjuk, nem b%szakodasbol kerdeztem.
Szerintem az lenne nekik a legjobb, ha nem is támadnának csak az oroszok után. Őszintén szólva én abban amit sokan mondanak, hogy Mariupol irányába támadva kettévágni az oroszokat nem nagyon hiszek. Még ha minden is összejön az ukránoknak ahogy tervezik és még Mariupolt is elfoglalják, akkor sem látom ennek az egésznek az értelmét. Ott lesznek egy 100km széles katlanban 3 oldalról oroszokkal körülvéve (Kelet, Nyugat+a tenger), teljesen kizárt, hogy meg tudják tartani azokat a területeket.
Amit el tudok képzelni, hogy van értelme az a Zaporizzsjai erőmű visszafoglalása és utána talán ki tudnak jutni a Dnyepper partján a tengerig, de ennyi.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 499
19 754
113
Szerintem az lenne nekik a legjobb, ha nem is támadnának csak az oroszok után. Őszintén szólva én abban amit sokan mondanak, hogy Mariupol irányába támadva kettévágni az oroszokat nem nagyon hiszek. Még ha minden is összejön az ukránoknak ahogy tervezik és még Mariupolt is elfoglalják, akkor sem látom ennek az egésznek az értelmét. Ott lesznek egy 100km széles katlanban 3 oldalról oroszokkal körülvéve (Kelet, Nyugat+a tenger), teljesen kizárt, hogy meg tudják tartani azokat a területeket.
Amit el tudok képzelni, hogy van értelme az a Zaporizzsjai erőmű visszafoglalása és utána talán ki tudnak jutni a Dnyepper partján a tengerig, de ennyi.
Ennek erősen negatív lenne a propaganda-értéke: nyugati fegyverek lövik az atomerőművet, esetleg nukleáris balesetet okozva... Nem hiszem, hogy a gazdáik ezt megengednék. Én továbbra is azt gondolom, hogy egy közvetlen oroszországi irányú támadásra és az azt kvető területcserékre fognak rájátszani.