A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

alter ego

Well-Known Member
2022. március 22.
537
1 512
93
Én is amondó vagyok. Zelenszkij nem véletlen emlegette azt is, hogy robbantsák fel a Barátság vezetéket.
Az a drón ügy sokkal korábban volt, még valamikor 2022 nyarán. Mondjuk biztos nem véletlenül jött erre, az egy elég hihetetlen magyarázat volt, hogy keletre akarták indítani, csak tévedésből valahogy nyugatra sikerült. Mindegy, amúgy sem láthattak semmi olyat, ami veszélyes lenne rájuk nézve. A horvátoknál zuhant le végül, talán ott is szét akartak nézni.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 130
36 613
113
Én is amondó vagyok. Zelenszkij nem véletlen emlegette azt is, hogy robbantsák fel a Barátság vezetéket.
Állítólag ezt mondta - a franc sem tudja mi volt. Egyébként a saját területén jogában állna elzárni vagy kár fel is robbantani a vezetéket, mert az szuverén ukrán területen fut. Nekünk szar lenne, de jogilag nem lenne támadás Magyarország ellen.
A tranziton amúgy ők is keresnek nem keveset és minden cent kell nekik, így nem véletlen vigyáznak arra vezetékre. Csoda, hogy semmi baja nem esett a lassan másfél éve tartó háborúban. Valahogy az oroszoknak és az ukránoknak is kell az a pénz amit a vezetéken keresnek...
 
  • Tetszik
Reactions: Árpicsek

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 823
77 995
113
@krisss többször utaltál már erre, hogy elő van készítve néhány nagyobb beszerzés, csak közben olyan lett a gazdasági helyzet, amilyen, így nincs rá pénz. Annyit árulj el nekünk, hogy ha majd lesz ezekre pénz (mondjuk 2024-ben), és megrendelik azokat az eszközöket, amik elő vannak készítve, akkor lépünk egy nagyot előre? Akkor megnyugodhatunk majd egy kicsit? Leszünk a régió meghatározó hadereje úgy, hogy Szerbia és Románia is a régióhoz tartozik? (Ukrjanáról nem is beszélve...)
A huszárok lovainak elképesztően nagy a takarmányigénye...
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 130
36 613
113
Dehogy nem ért vele semmit! Provokált! Ez volt a lényege!
Mi történt a provokáció hatására, mit ért el? Semmit!
A pénzzel fegyverrel őket támogató horvátoknak lett ebből kára...

Érdekes módon a horvátok egyből vettek Mistralt meg MICA VL-t, nálunk meg semmi nem történt!

Mi esetünkben meg most sincsenek a Kubok és Mistralok állandóan a határon. Kb. mindenki vállat vont...
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 687
15 441
113
Azon túl vannak már sokszor, ki lett számolva az ára.minden szóbajöhetőnek is 4x....

Maroktartás van.
Csak amilyen baromi instabil gazdasági és politikai helyzetben vagyunk mi, Európa és a világ, nem biztos, hogy arra kéne hagyatkoznunk, hogy majd anyagilag lényegesen jobban fogunk állni valamikor, vagy, hogy a hadiipari termékek drágulása hirtelen meg fog állni.
Ez baromi pesszimistának tűnhet, csak védelempolitika terén mindig a legrosszabb forgatókönyvre kell készülni.
 
K

kamm

Guest
Egész Európának és így Magyarországnak sem érdeke hogy Oroszország sikerrel (területnyereséggel) zárja ezt a háborút, mert az újabb háborúkra motíválja őket hosszabb távon.
Ez egy feltetelezes, amit nem igazab tamaszt ala barmi.

En szoktam irni, hogy az orosz latorgomboc az elmult ~500 eves letezeset gyakorlatilag kizarolag novekedessel toltotte, amit ugye a vedhetetlen hataraival indokolt - mintha az barmifele indok lenne! -, de a NATO pontosan erre jott letre, a szovjet-orosz terjeszkedes ellen.
A NATO, mint vedelmi szovetseg nagyon is indokolt volt. A NATO, mint abba felveteluket kero es elnyero kisallamok gyujtohelye, akik tartanak ettol az orosz szokastol, szinten indokolt (barmit is hazudozik esetleg utolag az orosz ezugyben.)
Viszont a NATO, mint tamado-terjeszkedo szovetseg, mert 'megelozzuk az oroszokat', na az nem indokolt.
Raadasul a NATO letrejotte ota nemigen van valos orosz veszely, hibatlanul mukodik a NATO elrettento ereje; ha a NATO erot mutat, az oroszok nemigen fognak valaha is kotozkodni vele.

Ez minden NATO ország kormányának egyértelmű, csak a miénknek nem.
Ezért támogatják Ukrajnát.
Ugyan dehogy. Ez politikai szervilizmus, a NATO alapvetoen amerikai vezetesu - joggal, teszem hozza, az en adombol (is) tartjak fenn az iszonyat amerikai military machinet. A tobbi tagallam utoljara az iraki haboru idejen mert szembeszallni Amerikaval, ma mar nincsenek olyan kaliberu europai politikusok, mert az egesz EU mechanizmusa kizarja, hogy azok keruljenek a csucsra, oda csak szintelen-szagtalan burokratak kerulhetnek.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 651
46 625
113
Baltiak, Grúzia, stb.
Megint nem használod a fejed.
Az oroszok sosem fognak kikényszerítés nélkül NATO országot megtámadni. Tehát a Baltiak nem játszanak. Grúziát meg megoldja úgy, mint ahogy megoldotta Belorusziát. Semmilyen háborúnak nincs ott semmi értelme. Arról nem is beszélve, hogy a nyugati államok egy elbukott Ukrán konfliktus után nem fognak belemenni egy sokkal kisebb értékű (számukra) területért vívott háborúba. Ha meg nincs támogatás, akkor mire menne a Grúz haderő. Így marad a grúzoknak az orosz érdekszféra.....
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 130
36 613
113
Megint nem használod a fejed.
Arrogáns vagy. Ukrajna megtámadásában sem volt ráció, kb. senki nem is hitte el itt Európában, hogy ez lesz - még a "béke misszióra" Moszkvába zarándokló "felcsúti Napoleón" sem . Ők sem használták a fejüket!? o_O
Elég volt egy téves helyzet felismerés: a nyugati és az ukrán reakció alábecsülése vezetett ehhez az elhúzódó háborúhoz. Lehet még ilyen!
Az oroszok sosem fognak kikényszerítés nélkül NATO országot megtámadni. Tehát a Baltiak nem játszanak.
A legtöbb háború háború úgy indul, hogy az egyik oldal elszámolja magát és rosszul méri fel a lehetőségeit vagy az ellenfelét. Elég ha éppen rossz bőrben van a NATO (Trump-szerű figurák több ország vezetésében) és egy meggondolatlanabb orosz vezető van hatalmon. Putyin korából adódóan már nem fog NATO-ra támadni: elviszi a kaszás mire ehhez minimális siker esélyével képesek lennének a mostani legatyásodás után.
Putyinnál vannak veszettebb ultranacionalisták az orosz kormányzatban és környékén. Stábjában még sokszor ő a megfontoltabb, visszafogottabb figura. Simán előfordulhat, hogy lesz egy olyan orosz vezető, aki bepróbálkozik nyugat felé, mondván hogy "senki nem fog atomháborút kockáztatni a pár millió észtért és lettért"!
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 651
46 625
113
Ukrajna megtámadásában sem volt ráció
Óóó dehogy nem! Nem láttad a 2019-es Aresztovics interjút? Nem olvastad a merkeli nyilatkozatot, hogy mindenki tudta nyugaton, hogy a Minszki egyezség csak időhúzás Zelenszki részéről. Minden efelé mutatott 2014-óta. CSak az időpont volt kérdés. És főleg ezzel lepte meg a nyugatot Putyin. De azért a jelek ott voltak egész végig.
hogy ez lesz - még a "béke misszióra" Moszkvába zarándokló "felcsúti Napoleón" sem . Ők sem használták a fejüket!?
Ahogy írtam, mindenki tudta, hogy az ukrán-orosz meccset még le kell játszani. Orbán csak abban reménykedett, hogy még nem most....
A legtöbb háború háború úgy indul, hogy az egyik oldal elszámolja magát és rosszul méri fel a lehetőségeit vagy az ellenfelét.
Oroszországgal kapcsolatban ez az "axioma" nem így van. Te látod magad előtt, azt, amikor bármelyik, (vagy az összes) balti állam hadat üzen Moszkvának? :rolleyes:
Ez már csak azért is érdekes lenne, mert ebben az esetben nem állna mögöttük a NATO.
Tehát egy háború az orosz viszonylatban úgy nézhet csak ki, hogy Oroszország elszámolja magát. De a NATO ellen ők sem fognak elkezdeni számolgatni.
Szóval felejtsd el azt a konfliktust, amikor Putyin direktbe nekimegy a NATO-nak.
A Közép-Ázsiai régió meg nem a mi dolgunk. Oda az amerikaiak is csak hurkosbottal hajlandók bemenni
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 651
46 625
113
talan Maroth mondta el, hogy
a magyar katonai hirszerzes 2014 elott meg 2030 utanra tette az ukran-orosz cirkusz kirobbanasat, majd Krim utan 2028-ra, majd folyamatosan upgradeltek, de meg 2021-ben is 2024-25 kore tettek leghamarabb. Aztan ebbol lett 2022 februar, sajnos.
2026-ra várták az ukrán-orosz balhé éleződését. 2030-ra - ha jól sejtem - a balkáni migrációval túlfűtött balhét várták.
Ma mar azt is latni, hogy miert: az oroszok nem voltak keszen erre, Putyin (mindegy, miert) rettentoen alabecsulte az ukranokat meg a nyugati reakciot, es erre nagyon nem voltak felkeszulve, realisan tenyleg meg vagy 2-3 ev kellett volna nekik.
Az oroszok szerintem felkészültek a saját tervükre. Inkább azt mérték el, hogy ennyire beáll az amerikai felderítés az ukránok mögé. Meg hogy ez mekkora előnyt is jelent valójában.
Szerintem azt nem gondolták, hogy a real time adatok (C4) továbbítását lehetővé tevő konzolokat átadják.
Biztos vagyok benne, hogy nekik megvolt a gyors megoldásra (kievi fegyveres hatalomátvétel), és a lassú (az egész ukrán haderő elleni) akció terve. Nem véletlen, hogy a megelőző 2-3 évben folyamatosak voltak a 2-300.000-es monstre gyakorlatok a nyugati, és a déli katonai körzet régióiban. Nyilván, a sokkból nehezen eszméltek, de a kínai segítség - érzésem szerint - kirántja őket annyira a lekvárból, hogy az ukrán logisztikát azon a szinten tudják tartani, ami mellett egy komolyabb offenzíva nem lehet sikeres ukrán részről.
 
K

kamm

Guest
2026-ra várták az ukrán-orosz balhé éleződését. 2030-ra - ha jól sejtem - a balkáni migrációval túlfűtött balhét várták.

Az oroszok szerintem felkészültek a saját tervükre. Inkább azt mérték el, hogy ennyire beáll az amerikai felderítés az ukránok mögé. Meg hogy ez mekkora előnyt is jelent valójában.
Szerintem azt nem gondolták, hogy a real time adatok (C4) továbbítását lehetővé tevő konzolokat átadják.
Biztos vagyok benne, hogy nekik megvolt a gyors megoldásra (kievi fegyveres hatalomátvétel), és a lassú (az egész ukrán haderő elleni) akció terve. Nem véletlen, hogy a megelőző 2-3 évben folyamatosak voltak a 2-300.000-es monstre gyakorlatok a nyugati, és a déli katonai körzet régióiban. Nyilván, a sokkból nehezen eszméltek, de a kínai segítség - érzésem szerint - kirántja őket annyira a lekvárból, hogy az ukrán logisztikát azon a szinten tudják tartani, ami mellett egy komolyabb offenzíva nem lehet sikeres ukrán részről.
Az egesz harcaszatuk egy elavult metodikan alapulo szar volt.
A logisztikajuk katasztrofalis volt.
Nem voltak felszerelve, mert mindent elloptak az elmult 30 evben.
Az egesz strukturajuk elavult, rohejes volt nezni, ahogyan tabornokok rohangaltak egy-egy dandarhoz, hogy a helyszinen iranyitsanak, mert donteskeptelen volt a sok inkompetens, kontraszelekcio miatt odakerult idiota fotisztjuk, majd rovid uton aldozatul esnek, mert olyan szinten szarul voltak felszerelve az oroszok, hogy nem volt meg titkositott radiojuk sem a kommunikaciohoz es lehallgattak oket...
Az osszes gyakorlatuk ugyanezen korrupt, szar, semmire sem jo szinhaz volt, elore beirt "megfelelt" stilusban (lasd a magyar teruletvedelmis kabukit.)
100 ezer orosznak kellett ahhoz meghalnia, hogy Putyin et. ideges legyen, es hullani kezdjen a fergese, meg mindenfele zsoldosokat kellett eloretolni, hogy a berantott 300 ezer sorozottat legyen ido kikepezni.
Egy szar terv volt, szar hadseregre alapozva, szar vezetokkel, ami szarul is sikerult. Ezt szazezer orosz elete banta, ami naluk kerekitesi hiba.
Ezert is mondom, hogy ok egy azsiai orszag, nem europai, az egyes eleteknek sosem volt jelentosege, nem is lesz. A hideg raz a gondolattol is, hogy mi lett volna, ha oda szuletek es ott leszek szulo...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 823
77 995
113
2026-ra várták az ukrán-orosz balhé éleződését. 2030-ra - ha jól sejtem - a balkáni migrációval túlfűtött balhét várták.

Az oroszok szerintem felkészültek a saját tervükre. Inkább azt mérték el, hogy ennyire beáll az amerikai felderítés az ukránok mögé. Meg hogy ez mekkora előnyt is jelent valójában.
Szerintem azt nem gondolták, hogy a real time adatok (C4) továbbítását lehetővé tevő konzolokat átadják.
Biztos vagyok benne, hogy nekik megvolt a gyors megoldásra (kievi fegyveres hatalomátvétel), és a lassú (az egész ukrán haderő elleni) akció terve. Nem véletlen, hogy a megelőző 2-3 évben folyamatosak voltak a 2-300.000-es monstre gyakorlatok a nyugati, és a déli katonai körzet régióiban. Nyilván, a sokkból nehezen eszméltek, de a kínai segítség - érzésem szerint - kirántja őket annyira a lekvárból, hogy az ukrán logisztikát azon a szinten tudják tartani, ami mellett egy komolyabb offenzíva nem lehet sikeres ukrán részről.
Ha lett volna tervük a "lassú" esetre is, akkor nem 200.000 emberrel támadnak rá az ukránokra. 200.000 emberrel nem lehet egy Ukrajna méretű és erejű (csak önmagában) országot legyőzni hagyományos fegyveres konfliktusban, mert egész egyszerűen túl nagy az ország. A 200.000 arra lett volna elég mint mint a mit a Krímben csináltak, semmi másra.
 

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 722
5 789
113
Az oroszok szerintem felkészültek a saját tervükre. Inkább azt mérték el, hogy ennyire beáll az amerikai felderítés az ukránok mögé. Meg hogy ez mekkora előnyt is jelent valójában.
Szerintem azt nem gondolták, hogy a real time adatok (C4) továbbítását lehetővé tevő konzolokat átadják.
Biztos vagyok benne, hogy nekik megvolt a gyors megoldásra (kievi fegyveres hatalomátvétel), és a lassú (az egész ukrán haderő elleni) akció terve. Nem véletlen, hogy a megelőző 2-3 évben folyamatosak voltak a 2-300.000-es monstre gyakorlatok a nyugati, és a déli katonai körzet régióiban. Nyilván, a sokkból nehezen eszméltek, de a kínai segítség - érzésem szerint - kirántja őket annyira a lekvárból, hogy az ukrán logisztikát azon a szinten tudják tartani, ami mellett egy komolyabb offenzíva nem lehet sikeres ukrán részről.

Annyiban másként látom, hogy amit ti elszámolásként azonosítotok, az szerintem kényszer volt.
Felrajzolták a trendvonalakat és látták, hogy Ukrajna felkészítése egy nagyságrenddel nagyobb tempóban történik, mint a saját erőik felkészítése; ha felkészületlenül is borítják az asztalt, az is jobb, mint folytatni a felkészülést. A háborús-vészhelyzeti propi majd megadja a kellő társadalmi támogatottságot (többek közt a források szivárgásáért felelős aktorok kiiktatására is), a kvázi hadigazdaság az erőforrás-koncentrációval, a termelési folyamatok láncba integrálásával, az irányítás központosításával gyorsít, míg az ukrán oldalon a folyamatos veszélyhelyzet lassít, a termelési kapacitások kialakítása leáll, a logisztika sebezhetővé válik.

Volt egy plan A (operation quick win), ami nem jött be (valszeg - ahogyan írod - az amerikai felderítés miatt), de azt gondolom, hogy ezt mindenképp be kellett próbálniuk - mert siker esetén aránytalanul nagyot nyertek volna vele -, függetlenül attól, hogy milyen típusú és arányú az amerikai támogatás.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 823
77 995
113
Annyiban másként látom, hogy amit ti elszámolásként azonosítotok, az szerintem kényszer volt.
Felrajzolták a trendvonalakat és látták, hogy Ukrajna felkészítése egy nagyságrenddel nagyobb tempóban történik, mint a saját erőik felkészítése; ha felkészületlenül is borítják az asztalt, az is jobb, mint folytatni a felkészülést. A háborús-vészhelyzeti propi majd megadja a kellő társadalmi támogatottságot (többek közt a források szivárgásáért felelős aktorok kiiktatására is), a kvázi hadigazdaság az erőforrás-koncentrációval, a termelési folyamatok láncba integrálásával, az irányítás központosításával gyorsít, míg az ukrán oldalon a folyamatos veszélyhelyzet lassít, a termelési kapacitások kialakítása leáll, a logisztika sebezhetővé válik.

Volt egy plan A (operation quick win), ami nem jött be (valszeg - ahogyan írod - az amerikai felderítés miatt), de azt gondolom, hogy ezt mindenképp be kellett próbálniuk - mert siker esetén aránytalanul nagyot nyertek volna vele -, függetlenül attól, hogy milyen típusú és arányú az amerikai támogatás.
Igen ez egy teljesen elképzelhető forgatókönyv, de ezzel együtt is leszerepelt az orosz haderő, mert az elmúlt bő 1 év azt mutatja, hogy óriási hiányosságok vannak az oroszoknál és minden a haderőbe pumpált Rubel jó resze az ablakon kidobott pénz volt.
Aki valós eredéményt tud felmutatni az a stratégiai légierő, de a szárazföldi haderőnem és a légierő az nem. A haditengerészet pedig rakétázgatásban jó, de a Moszkva esetén láttuk, hogy óriási a dilettanizmus ott is.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 823
77 995
113
Simogassa a bakó. Szabotőrök.



Kebelében! :D



Mármint más lovakhoz képest?
Nem, a gépjárművekhez képest. Azzal, hogy gépesítették a hadseregeket és eltűntek a lovak nagyon sok logisztikai kapacitás szabadult fel, mert a lovak takarmányának szállítása és tárolása elképesztően sok embert, infrastruktúrát és időt rabolt el.