Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 415
31 821
113
Ha a tanító látott benne fantáziát, szólt a papnak/lelkésznek, aki szólt a helyi földesúrnak. Nem egy, nem két zsellérgyereket taníttattak ki a közösségek. Az első fiúgyerek örökölte a földet, a második/harmadik egyház/hadsereg. Az uradalmakba mindig kellett tiszttartó, a kisasszonyok mellé társalkodónő, a fiúk mellé. Szóval volt lehetőség állást találni.

Nem is kellett. A felvásárlók járták a vásárokat, piacokat, ott köttettek az üzletek. A közeli vásárba kellett felmenni. Szekere azért mindenkinek volt.

Ma a panelban? Max ami a cserépben van. Mindenki bérmunkás/napszámos/adósrabszolga.

Fekete István, Szabó Dezső...
A-a kivételböl általánositasz.
B-egy mesebelien idealizált,a valóságban sohe nem létező közösségi szellemről beszélsz.Sokkal jobbak voltak,nagyságrenddel jobbak az akkori közösségi kohéziók,de messze nem olyanok mint képzeled.
C-hogy hol milyen piaci lehetőségek voltak,az erősen függött a birtok,falu földrajzi helyzetétől.
D-baszod,nagyapám,nagyanyám és rokonaik benne éltek az akkori világban,csak jobban tudják,tudták hogy mi volt........
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 047
30 937
113
A-a kivételböl általánositasz.
B-egy mesebelien idealizált,a valóságban sohe nem létező közösségi szellemről beszélsz.Sokkal jobbak voltak,nagyságrenddel jobbak az akkori közösségi kohéziók,de messze nem olyanok mint képzeled.
C-hogy hol milyen piaci lehetőségek voltak,az erősen függött a birtok,falu földrajzi helyzetétől.
D-baszod,nagyapám,nagyanyám és rokonaik benne éltek az akkori világban,csak jobban tudják,tudták hogy mi volt........
Csak ne húzd fel magad... Árt a közlekedési morálodnak. :oops:
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
Áhh, azok a kései 1800, korai 1900-as évek... Maga volt a mennyország, főleg a munkásosztálynak.
ohh hogy én hogy szeretem, amikor a hádemost van mobiltehátjobb az érvelés valami mellett.
59_kispest.jpg

mennyivel is szuperebb ez?
Akkor az a melós ugyanúgy eltartotta a családját, mint ma. Sőt sok esetben jobban.
Csak hát voltak ám ők is:
ir343jt92026.jpg

Meg ők is:
neprajz-lex-1-439b.jpg


Na ma ők nincsenek. Helyettük vannak ők:
30090265_2310091_66f541b99fbbe6ce34e5ef9602c1e21f_wm.jpg

Akik ugyanúgy hónapról hónapra élnek, mint a munkás a századfordulón. Csak most őket hívjuk középosztálynak.

A nagyon nagy helyzet az, hogy ahhoz, hogy megnézd, mi az amit adott korszakban ki lehetett hozni, meg kell lesni, hogy hogy élt a gróf, és ahhoz képest hogy élt a polgár, és hogy élt a munkás.
Aztán most tessék elborzadni.
De még mindig: a TFR lassan az 1-et se éri el sok helyen. Ez amennyiben nem álltatjuk magunkat, a biológia mai elméletei szerint azt jelenti, hogy 0 azaz 0 a létbiztonság.
Akkor mennyi is volt a TFR?
 
  • Tetszik
Reactions: megazez and Pogány

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 415
31 821
113
Csak ne húzd fel magad... Árt a közlekedési morálodnak. :oops:
Fikusz propi karaktergyilkos személyeskedő modszereket legyél szives nem alkalmazni a fórumon.
A Horthy korszak hamis nosztalgiával való felöltösztetése szerintem igen káros.Horthy a XIX:század végi állapotokat konzerválta,annak a kornak a problémáival eggyüt.Mindezt egy nagy hazugság alapján álló nacionalista propagandával fedte el.Mert azt bizony nem Horthy mondta,hogy "Nem,Nem,soha!",hanem Károlyi (aki szerintem egy jószándékú,de naiv szerencsétlen idealista volt,képtelen volt megbirkozni a 18as összeomlás káoszával.Egyszerűen kevés volt hozzá.Szerencspsebb körülmények között talán sikeresebb lehetett volna).És nem is irta alá,inkább lemondott.De Kun Béla,aki a saját anyját is eladta volna,hogy elismerjék a rendszerét,még ő sem irta alá.Inkább megpróbálkozott azzal,amivel Károlyi nem mert,a fegyveres ellenállással,a háborúval.Törvényszerűen veszitett,ahogy várható volt,de nem irta alá az országcsonkitó békét.(az itt sűrűn hivatkozott Kemal féle török fegyveres ellenállás egy külön történet,és valójában semmiben nem követhető párhuzam-de ez egy külön történet).Ki irta alá?Hát Horthy.Semmit nem csinált a végső összeomlásig.Majd az oláh szuronyok hátán,egy franciák által összetákol seregecske élén bevonult Bp-re-és a franciák szándéka szerint a hatalomért cserében aláirta a békét.
A magyar történelem tele van hamis pátoszokkal.Pl Mátyás királyt életében utálták,mint a szart.És nem egy erős,hanem egy gazdaságilag teljesen kimerült Mo-ot hagyott maga után.Most Hothy szerepét és világát övezik fel hamis pátoszokkal.De a hazugság,az csak hazugság.
Szembe kell nézni a múlttal.Persze,könnyű utolag okosnak lenni.Akkor és ott,az már igencsak nehéz ügy.Károlyi bukását az okozta,hogy nem számitott az USA kivonulására a béketárgyalásokrol.Arra épitett,hogy a béketárgyalásokon a legerősebb győztes nagyhatalom,az USA meghirdetett Wison-i elvei mentén fognak egy békeegyezményt összehozni.Qrvanagyot tévedet,és belebukott.
És a franciák lépése,hogy Horthyt betették a hatalomba,legalább stabilizálta az országot.Hogy ez a stabilizáció a már idejétmult feudális Mo konzerválását jelentette (sok szempontbol mindmáig),az a franszuákat már qrvára nem érdekelte.
De nekünk,kesergő magyaroknak saját érdekünk,hogy szembenézünk a saját múltunkkal.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
A Horthy korszak hamis nosztalgiával való felöltösztetése szerintem igen káros.
Persze, feltételezve, hogy hazug a nosztalgia. De még jelenleg is messze vagyunk attól, hogy a kommunista hazugságokat leszedjük róla. Így maximum egyesek fejében él valami túl pozitív kép a dologról.
Horthy a XIX:század végi állapotokat konzerválta,annak a kornak a problémáival eggyüt.
Ami abból látszik, hogy nem rombolta le a fennálló társadalmi rendet? Mint sehol nyugaton?
Mert azt bizony nem Horthy mondta,hogy "Nem,Nem,soha!",hanem Károlyi
És, vagy vagyis tehát? Miután ügyesen elérte, hogy az amúgy nem feltétel nélküli tűzszünetből feltétel nélküli kapitulációt csinált, még legalább haragosan toporzékolt is, majd átadta a hatalmat a kommunistáknak.
De Kun Béla,aki a saját anyját is eladta volna,hogy elismerjék a rendszerét,még ő sem irta alá.Inkább megpróbálkozott azzal,amivel Károlyi nem mert,a fegyveres ellenállással,a háborúval.Törvényszerűen veszitett,ahogy várható volt,de nem irta alá az országcsonkitó békét.
Maradjunk annyiban, hogy keresgéld Stromfeld lemondásának okait. Ha azokat, és azzal azt is megtalálod, hogy hová lettek a tisztek, és a legénység nagyobb része a Vörös Hadseregből a felvidéki kivonulás után, akkor folytathatjuk, addig elég fura képed van a dologról.
Majd az oláh szuronyok hátán,egy franciák által összetákol seregecske élén bevonult Bp-re-és a franciák szándéka szerint a hatalomért cserében aláirta a békét.
Őőőő izé, megint nem nyert. De amúgy mit is kellett volna csinálnia?
Károlyi bukását az okozta,hogy nem számitott az USA kivonulására a béketárgyalásokrol.
A béketárgyalásokról, ahova a saját "okossága" miatt be se hívták? És a Willsoni elvek eleve pontosan ezt jelentették?
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 476
10 016
113
A régi szép idők... mikor a nőknek nem volt 23 táskájuk a szekrényben (és a következő adandó alkalommal vesznek még egy 24.-et), hanem font magának szalmából vagy egyéb módon és mikor elszakadt font újat. Mikor egy pár csizma évtizedre szólt és ha elszakadt, megjavíttatták, Mikor egy szekér örökös volt, csak néha ki kellett cserélni benne ezt-azt, akár saját kivitelezésben és árokparti fűvel is elüzemelt. Mikor nem volt hulladék, mert mindent újrahasználtak és csak a legszükségesebb csomagolást alkalmazták. És ha volt egy zsebkendőnyi föld, azon már nem halt éhen egy szolíd család, maximuma gyerekhalandúság volt magas és nem volt elzárva egy szoc.otthonba az elbutult nagymama, hanem meghalt, mikor eljött az ideje. Nem csoda, ha akkor szinte a semmiből is megéltek az emberek. De ha megbetegedtek, akkor meghaltak korán.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 415
31 821
113
Persze, feltételezve, hogy hazug a nosztalgia. De még jelenleg is messze vagyunk attól, hogy a kommunista hazugságokat leszedjük róla. Így maximum egyesek fejében él valami túl pozitív kép a dologról.

Ami abból látszik, hogy nem rombolta le a fennálló társadalmi rendet? Mint sehol nyugaton?

És, vagy vagyis tehát? Miután ügyesen elérte, hogy az amúgy nem feltétel nélküli tűzszünetből feltétel nélküli kapitulációt csinált, még legalább haragosan toporzékolt is, majd átadta a hatalmat a kommunistáknak.

Maradjunk annyiban, hogy keresgéld Stromfeld lemondásának okait. Ha azokat, és azzal azt is megtalálod, hogy hová lettek a tisztek, és a legénység nagyobb része a Vörös Hadseregből a felvidéki kivonulás után, akkor folytathatjuk, addig elég fura képed van a dologról.

Őőőő izé, megint nem nyert. De amúgy mit is kellett volna csinálnia?

A béketárgyalásokról, ahova a saját "okossága" miatt be se hívták? És a Willsoni elvek eleve pontosan ezt jelentették?
A-a nosztalgia hazug.Ahogy a bolsevik "fehér terror" legendaépités is az volt
B-Károlyi egyszerűen nem nőtt fel a feladathoz.Kevés volt hozzá,mint mackósajtban a brummogás.
C-Kun komcsi volt,és ezzel kb minden elmondtunk róla.
D-Hothy kb ugyan azt a szerepet játszotta el 19ben,mint Kádár 56ban.
E-amit Tranonban kaptunk,az nem 19ben lett megalapozva,hanem már évszázadokkal korábban.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 265
113
Fekete István, Szabó Dezső...
Fekete a nagy kedvencem, úgy emberileg, mint íróilag, de sem őt, sem Szabót nem igazán lehet a népi írókhoz sorolni, illetve a klasszikus falukutató-népi-szocio irodalomnak nem szerves része. Szabó is megírta az elsodort falut (ami azért nem az a hanyattbaszós volt nekem élményileg), aztán még ha politikai pamflettjei tényleg elég ütősek, meg mint irodalom szervező is befolyásos volt, de azért népi írók táborába nem tenném.

Ma a panelban? Max ami a cserépben van. Mindenki bérmunkás/napszámos/adósrabszolga.
Igen, de ez ma nagyobbrészt választás kérdése, mint a régebbi korokban bármikor volt.
Akinek ma van egy panellakása a Fővárosban, vagy vidéki nagyvárosban, annak nem csak konyhakertre lehetne a vidéki Magyarország jelentős részén.

Mindenkinek, aki bérletet vásárolna, ügyet intézne, jegyet venne, utalna, és ezt lehetőleg úgy, hogy ne essen ki ezzel havi 5 nap szabadsága.
Számítógépről meg lehet oldani, szerintem a többségnek van az is telefon mellett. Ügyet intézni meg úgyis személyesen lehet a legsikeresebben, legalábbis ezt tapasztaltam.

Ha neked nincs erre szükséged, irigyellek, mert megengedheted magadnak a buta telefon luxusát.
Ami nagyon-nagyon fontos, küldjék ajánlva, postán. Ami fontos, küldjék postán. Ami nem annyira fontos azt küldjék emailben. (Jó, sok a köcsög, néha a fontosakat is emailben küldik.) A többi meg találjon meg. Eddig még nem maradtam le semmiről, mert nincs okostelefonom. Úgy sem veszem fel ezt se, csak szerencse kérdése, hogy nálam van e épp, meghallom-e; ha nálam van -vagy éppen három napig azt se tudom, hogy hol van. És még ettől se dőlt össze a világ és nem maradtak megoldatlan problémák.
Igen, lehet, hogy irigylésre méltó luxus...

Hamvas írja:
"Kiléptem az agónról és outsider lettem. Illetve outsidernek néztek. Mert még mindig azt hitték, részt veszek a versenyben. Nem is tudták elképzelni, hogy legyen valaki, aki a többitől annyira különbözik, hogy még csak nem is versenyez. Outsidernek hívják a legszélen futó lovat. Sejtelmük sem volt arról, hogy már nem vagyok agonális versenyző a sikerért a nyilvánosság előtt, aki szerepéről nem tud lemondani. A pályáról leléptem, és néző lettem.
De nem a verseny nézője. Az egész versenyhistória, a sikerért való mindennap megújuló egészségtelen loholás végtelenül untatott. Igazán találtam különb néznivalót ebben a szép világban. Találtam különb gondolkoznivalót, különb élnivalót, különb írnivalót. Becsvágyam megnőtt. A versenyen aratható győzelem lehetőségét megvetettem. Így értem meg a nevezetes névtelenségre."
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
A-a nosztalgia hazug.Ahogy a bolsevik "fehér terror" legendaépités is az volt
Szükségképpen nem lehet hazug, amíg a Hősök tere nincs visszaállítva az eredeti állapotába. Addig Rákosi boldogan vigyorog a pokolban.
Károlyi egyszerűen nem nőtt fel a feladathoz.Kevés volt hozzá,mint mackósajtban a brummogás.
Károlyi esetében két feltételezéssel lehet élni:
a, Egy súlyosan értelmi fogyatékos cianobaktérium hozzá képest menza tag.
b, hazaáruló rohadék.
Más választás nincs. Ha még abból sem vette észre, hogy mit akar az antant, hogy az olaszok súlyosan megszegték a tűzszüneti egyezményt, akkor a. Ha észrevette, de ennek ellenére is azokat a döntéseket hozta, amiket hozott, akkor b.
Kun komcsi volt,és ezzel kb minden elmondtunk róla.
Elegánsan kikerülted, hogy amúgy a fegyveres harc bukását mi is okozta.
Hothy kb ugyan azt a szerepet játszotta el 19ben,mint Kádár 56ban.
Még mindig nem válaszoltál, mit is kellett volna tennie, miután Károlyi elajándékozta a hadsereg felszerelését, Kun meg a morálját szűntette meg?
mit Tranonban kaptunk,az nem 19ben lett megalapozva,hanem már évszázadokkal korábban.
Ez egy érdekes kérdés. Van benne igazság, hogy ha a nemzetiségi arányokat nézzük az okok korábbra datálódnak, de ne legyen illúziód, a versailles környéki békéknek egyetlen oka volt: a bosszú.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 265
113
a, Egy súlyosan értelmi fogyatékos cianobaktérium hozzá képest menza tag.
"Sigmund Freud írta erről a becsületes, jóhiszemű, de tehetségtelen politikusról, a lelkileg súlyosan sérült, kisebbségi komplexussal küzdő emberről: „A magyaroknak sok okos grófjuk van, de pont a legbutábbat kellett elnökké választaniuk”."
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
Számítógépről meg lehet oldani
Azt mondod, ha viszem magammal az agregátort, meg egy számítógépet, le tudja csippantani az ellenőr azokat a jegyeimet, amik csak on-line kaphatók? Majd kipróbálom.
Ami nagyon-nagyon fontos, küldjék ajánlva, postán.
Sok esetben még lehetőség sincs így kérni.
Igen, lehet, hogy irigylésre méltó luxus...
Az, tényleg irigylem.
de azért népi írók táborába nem tenném.
Barsi: határeset, de azért ha valaki börtönbe ment, majd utána sorra jelentek meg a regényei az mindenesetre sejtet valamit.
Cserhát: egyértelműen kommunista
Darvas: Rákosista, később hithű Kádárista
Erdei: rákosista
folytassam?
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 265
113
Azt mondod, ha viszem magammal az agregátort, meg egy számítógépet, le tudja csippantani az ellenőr azokat a jegyeimet, amik csak on-line kaphatók? Majd kipróbálom.
Szerintem elég csak a hosszabbítót.
Nem tudom, milyen jegyek kaphatók csak online?
Sok esetben még lehetőség sincs így kérni.
Igen, sajnos ez egy ilyen rothadó korszellem, de azért Neked legyen meg 5 évre visszamenőleg minden szar; aztán kitalálják, hogy ez csakis környezetvédelmi okokból -közben meg színtiszta sóherkedés és a költség áthárítása.
De amúgy meg majd megnézem este a leveleket, oszt jónapot.

Az, tényleg irigylem.
Mindennek megvan az ára, én is fizetem a magamét.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 415
31 821
113
Szükségképpen nem lehet hazug, amíg a Hősök tere nincs visszaállítva az eredeti állapotába. Addig Rákosi boldogan vigyorog a pokolban.
Ez most lényegtelen
Károlyi esetében két feltételezéssel lehet élni:
Inkább csak túl nagy volt neki a kabát.Ha létezett volna az a kor,amiről álmodott,abban olyan egy miniszterelnöknek a sok közül elment volna.De 19ben.....nagyon kevés volt ahoz,ami szerepbe került.
Még mindig nem válaszoltál, mit is kellett volna tennie, miután Károlyi elajándékozta a hadsereg felszerelését, Kun meg a morálját szűntette meg?
A katonai realitásokrol úgy látom,hogy halvány lila gőzöd sincs.
Van benne igazság, hogy ha a nemzetiségi arányokat nézzük az okok korábbra datálódnak, de ne legyen illúziód, a versailles környéki békéknek egyetlen oka volt: a bosszú.
Nem csak egyszerűen a nemzetiségi arányokrol van szó,ez ennél összetettebb.
És igen,a bosszú volt a trianoni béke fő mozgatórugója-az USA ezért is vonult ki a tárgyalásokrol.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
Ez most lényegtelen
ez a lényeg. Amíg ezt nem akarod megérteni, nincs nagyon értelme semmiről se beszélni. Ha a Hősök terét visszaállítottuk, el lehet kezdeni beszélgetni arról, hogy kell-e változtatni, vagy nem, de amíg marad, addig Rákosit olvasod a történelem könyvben.
Inkább csak túl nagy volt neki a kabát.
Nem, a, hozzá képest egy súlyosan értelmi fogyatékos cianobaktérium menza tag
b, hazaáruló.
A katonai realitásokrol úgy látom,hogy halvány lila gőzöd sincs.
Még egyszer keresd meg Stromfeld lemondásának okait, és következményeit.
Utána beszélgethetünk a katonai realitásokról.
az USA ezért is vonult ki a tárgyalásokrol.
Az USA maga írta le ezt a békét. A kis aranyoskák... utána kivonultak.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 415
31 821
113
ez a lényeg. Amíg ezt nem akarod megérteni, nincs nagyon értelme semmiről se beszélni. Ha a Hősök terét visszaállítottuk, el lehet kezdeni beszélgetni arról, hogy kell-e változtatni, vagy nem, de amíg marad, addig Rákosit olvasod a történelem könyvben.

Nem, a, hozzá képest egy súlyosan értelmi fogyatékos cianobaktérium menza tag
b, hazaáruló.

Még egyszer keresd meg Stromfeld lemondásának okait, és következményeit.
Utána beszélgethetünk a katonai realitásokról.

Az USA maga írta le ezt a békét. A kis aranyoskák... utána kivonultak.
Egy álomvilágban élsz.
Mi volt a valóság 18ban?A hadsereg felbomlott,a gazdaság összeomlott,az ország szétesett.18ban egy olyan Osztrák-Magyar Monarchia irta alá a fegyverszünetet,ami az aláirás pillanatában már nem is létezett.A Magyar Királyság szintén szétesett,komplett országrészek kinyilvánitották elszakadásukat,és nem teljesitettek semmiféle központi utasitást.A haderő,a gazdaság,az államszervezet összeomlott.Az Antant Balkáni Hadsereg készen állt folytatni a háborút,ha nagyon ugrálunk.Egy felszerelt,harckész hadsereg.Semmi érdemlegest nem tudtunk szembeállitani vele.A Károlyiék által összetákolt "hadsereg" (Linder,akit folyton emlegettek,2,azaz kettő hétig volt hadügyminiszter,majd leváltották mint alkalmatlant),amit aztán Kun bevetett,a huszadrangú oláh erőkkel nem birt.....
Ez volt a valóság.
A másik dolog,mit folyton emlegettek,az Kemal pasa felszabaditó háborúlya.Na,az is egy külön történet-és hát nagyon nem úgy volt,ahogy előadjátok.
A Török Birodalom elvesztette a teljes déli,arab lakta felét.Maga az Oszmán Birodalom meg megszünt létezni.Kemál nem vitte úgy tovább a feudális hagyományokat,a régi elavult rendet,mint Horthy.
És baromira nem saját erőböl csinálta a háborúját.Valójában Kemal pasát a még létező szultáni kormányzat küldte Isztambulbol Anatoliába,hogy csináljon rendet,meg amit tud.Se hadsereg,se államigazgatás nem állt a rendelkezésére,nem is tudott csinálni semmit.Egésszen addig,mignem összeszövetkezett a Szovjetunióval.....Merthogy Lenin küldött neki pénzt,amin katonákat fogadott,hadfelszerelést,amivel felszerelte őket,ellátmányt,amivel működtettethette a sereget.Meg egy komplett hadsereg törzset,ami vezette ezt a hadsereget (a törzset vezető tábornoknak Ankarában szobra van,amit évente megkoszorúznak).Lenin azért nyújtott támogatást,hogy Kemal hatalomra jutva zárja el a Boszporuszt,igy a Fekete-tenger felöl ne kelljen újabb intervenciótol tartania (klasszikus előretolt védelem módszertana.Ukrajnában ugyan ez zajlik most).
Kemal SEMMIT nem tudott volna csinálni a szovjet támogatás nélkül.
Mi azonban egy szárazföldi zárlatban,gyűrűbe zárva voltunk,mindennemű külső közvetlen támogatási lehetőségtől elzárva.A belső erőforrások kimerültek a Nagy Háborúban,lényegében minden összeomlott.
No,ez volt a REALITÁS,a többi meg a mese.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo and alali77

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
amit aztán Kun bevetett,a huszadrangú oláh erőkkel nem birt.....
oké, akkor most kezdd el megnézni, hogy miért mondott le Stromfeld, utána folytathatjuk az oldalnyi szövegek leírását, főleg olyan dolgokkal, amiket te rángattál ide. És amivel amúgy te magadat hozod ellentmondásba:

De hogy lásd:
Jaj Károlyi, meg Kun nem írták alá a békét, bezzeg Horthy
Hááát esélyünk sem volt, ott állt az antant balkáni hadserege, és kész volt folytatni a harcot.
Akkor döntsd el.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 415
31 821
113
oké, akkor most kezdd el megnézni, hogy miért mondott le Stromfeld, utána folytathatjuk az oldalnyi szövegek leírását, főleg olyan dolgokkal, amiket te rángattál ide. És amivel amúgy te magadat hozod ellentmondásba:

De hogy lásd:
Jaj Károlyi, meg Kun nem írták alá a békét, bezzeg Horthy
Hááát esélyünk sem volt, ott állt az antant balkáni hadserege, és kész volt folytatni a harcot.
Akkor döntsd el.
Tudom miért mondott le Stromfeld
De ettől még Horthy egy opportunista féreg volt.19ben ugyan hozott egy stabilitást (jobban mondva általa hoztak stabilitást a franciák),de az ekkor kiépült hatalma utána káros volt,máig visszahatóan.
És a többi mese,miben hisztek,egyszerűen csak mese.A realitás meg realitás.
Hogy hogyan jutottunk el Trianonig,az meg egy évszázadokon át ivelő történet.Szerintem az odavezető út kikövezése 1458ban kezdődött,Mátyás megkoronázásával.Tudom,dehonesztáló ilyet mondani,de ez a véleményem.
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: alali77 and sixtus

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 901
13 761
113
Mondja már el nekem akkor valaki, hogy az akkor fennálló lehetőségekből mi lett volna akkor a legjobb megoldás, esetleg ki lett volna a legjobb? Az akkor esetleg nem fennálló lehetőségekből én is tudnék...tehát olyat amit nem lehet-ett választani.... mert az elég vicces lenne, ha olyat is lehetne amit nem tutira lehetett volna... :) Pl: Marvel Kapitány, Vasember, Hulk, Di Fántásztisen Fír, 1980-as évekbeli teljes Magyar Néphadsereg, természetesen minden technikájával repülővel, vadászgéppel, tankkal (mint tudjuk aminek lánctalpa van az tank...aminek kereke, de vastagabb lemezből van és/vagy zöld volt az is tank) -(tök jókat fantáziáltam erről gyerekkoromban, ha mondjuk a Segesvári csatába lett volna 2-3- T72-es, meg egy század lövész :) )

Jajez Trianon-ra voncsizik...(vonatkozik, de ma minden csaj cukker itt az ircsiben( iroda), és így beszcsiznek...