Elnézést, nem tudtam, hogy egy képzett vadászgép pilótához van szerencsém személyedben.

Gripent azért ugye láttál már remélem élőben?...
Vagy nem olvasod el mit irok, vagy nem érted. Kérlek ne személyeskedj, mert az csak azt jelenti, hogy elfogytak az érveid,...meg hogy lövésed sincs a témáról. Utóbbi bebizonyosodott már pár napja is.
Jöhet a formosa-s mosolygós, látom más már nem maradt...
Az tényleg röhelyes,mikor a személyeskedő bunkóság gödrének aljárol megszólal a luk......
Gripent azért ugye láttál már remélem élőben?...
Igen,láttam.Ami azt illeti,olyan közelrol,hogy még meg is fogtam.
De ennek hadműveleti harcászat szempontjábol semmi jelentősége.Lynxhez még nem volt élőben szerencsém,de a harcászati technikai adatok alapján való véleménynyilvánitás szempontjábol ennek sincs jelentősége.
Aminek van,az az,hogy geostratégiaileg mi a gödör alján vagyunk,Europában.Vagyis hiánytalan radarlefedettségre lehet és kell számitani.Nincs jelentősége,hogy a PS05 mondjuk 20%kal nagyobb észlelési hatótávolságot biztosit e (ami eleve nem egy fix érték,hisz a radar észlelési távolsága egy attol-függ flexibilis érték).Ugyanis a vadászgépek alapvetően nem maguknak keresik a célpontot,hanem kapják a légtérfelderitő radaroktol.Upsz.
Plusz amit mind mondogatni szoktam.Mifelénk,ahol erős légvédelemmel és alapvetően gyenge légierőkkel kell számolni (érdemi SEAD képesség nélkül,ráadásul),a tüzérség lesz várhatóan a csatadöntő fegyvernem.A2AD légvédelmi rendszerek egyszerűen blokkolják a kisded léierőket.
Ezen alapvetően az F35 tud változtatni.Mert annak van A2AD légvédelemmel szembeni relevanciája-arra tervezték,csinálták,csilliárdos költséggel.
Leforditva oláh-magyar viszonylatra.Oláhok valószinüleg egy kettős radarláncot csinálnának,alcsonyfelderitők a határ mentén párhuzamosan telepitve.Hátrébb a magaslatokra telepitenék a távolfelderitőket.Szinten az első domvonulatok magaslataira települnének a Patriot radarok.Elöttük az első vonalban pedig a csapatlégvédelem (jelenleg ezek Osza,Kub és Hawk rendszerek,de kivánságlistájukon szerepel a NASAMS is).Patriot A2AD hatása 100+ km-re belógna Mo fölé.....
Mi jelenleg semmi ilyesmit nem tudunk létrehozni.
Meteornak sincs olyan alapvető hatása,mint gondoljátok.Főleg,hogy momentán nekünk nincs belőle egy db seTaurusbol sincs egy db-unk se.És az sem csodaszer.Felderitési adatok nélkül semmit sem ér.Radarral meg bemérhető,ha nem is könnyen.Oláhok eszköztárábol képes az elháritására a Patriot,Hawk,Osza,Gepard SPAAG,és az Oerlikon GDF gá.Meg az F16.Alacsony repülő behatolóképességét nem tudjuk kihasználni,a várható összefüggő radarlánc,és a sik terep miatt (nincs radarárnykos behatolási pont)
Vontatott csalinak meg azért van jelentősége,mert az már harcban bizonyitottan képes az SA és AA radaros rakéták kivédésére.És az S300,Buk meg R33,R77 orosz rakétákra számitva tervezték,nincs okom feltételezni,hogy a hasonló kategóriás nyugati tipusok ellen hatástalan lenne.És nekünk nincs vontatott csalink.
Igy rövéden
Capise?