Beszélgető

Emlegettétek az újkori parasztlázadás lehetőségét Oroszországban, mivel a termények árai a felére estek, a nyersanyagok, mint pl. az üzemanyag, műtrágya, mezőgépek drasztikusan megdrágultak. Ez sajnos nem csak Oo-ra jellemző, hanem általános probléma. Nálunk Szerbiában is szar a helyzet, ráadásul két rossz esztendő van egymás után, tavaly nagy szárazság volt, idén pedig a befektetéseket sem fedik a bevételek. A nagy tőke pedig rátelepedett a mezőgazdaságra, hiszen szinte csak ez az ágazat, ami valamit megtermel, nem csak viszontelad, összeszerel. Nagyon észnél kell lenni, mert könnyen odaveszhet több év munkája.

Lám lám nem régen le lettem olcsózva mert a Szun-Ce-ra mertem hivatkozni és nem általlottam azt is kijelenteni , hogy bizonyos feltételek mellett most is hasznos és irány mutató ! Igaz én nem csak elolvastam hanem mai napig tanulmányozom ! A fő NATO katonánk szerint ez orbitális baromság !
Mondjuk pont ezt a tanácsot nem fogadták meg a kelet felől érkező nomád hódítók évszázadokon át, mégis sikerrel hódították meg a fél világot...
De ettől még van létjogosultsága Szun-Ce írásának, csak a mai viszonyok közé kell helyezni az akkkori következtetéseit.

Mondjuk pont ezt a tanácsot nem fogadták meg a kelet felől érkező nomád hódítók évszázadokon át, mégis sikerrel hódították meg a fél világot...
De ettől még van létjogosultsága Szun-Ce írásának, csak a mai viszonyok közé kell helyezni az akkkori következtetéseit.
Erről beszélek !

• Tetszik
Reactions: migfun
A keleti hódítok pont , hogy ismerhették ! " Ismerd meg ellenséged mind saját magadat és 100 csatában se találsz legyőzőre !" .
Ők ismerték a meghódítandó területek hadviselését !

• Tetszik
Reactions: Nemerson
A keleti hódítok pont , hogy ismerhették ! " Ismerd meg ellenséged mind saját magadat és 100 csatában se találsz legyőzőre !" .
Ők ismerték a meghódítandó területek hadviselését !
"Légy kíméletes az ellenséggel, h harc közben könnyebben megadja magát és azért, mert később lehet majd szövetségesed is".
Erre gondoltam, hogy nem alkalmazták. Ismerni biztos ismerték.

az viszont elég jól látszik milyenek a viszonyok a ruszki érdekszférában.
Milyenek a viszonyok?
Ahova a nyugat beteszi a koszos mancsát, ott minimum kultúrális genocidium, ahova nem, ott fejlődés?
Avagy amíg a Szu szállt meg minket, a Tu-154esek magyar kezelőszervekkel jöttek.
Amióta a nyugat, már nem beszélünk magyarul.
Mire 70 leszek a 15 millió magyarból lesz kb 6 millió angolul beszélő cigány.

Milyenek a viszonyok?
Ahova a nyugat beteszi a koszos mancsát, ott minimum kultúrális genocidium, ahova nem, ott fejlődés?
Avagy amíg a Szu szállt meg minket, a Tu-154esek magyar kezelőszervekkel jöttek.
Amióta a nyugat, már nem beszélünk magyarul.
Mire 70 leszek a 15 millió magyarból lesz kb 6 millió angolul beszélő cigány.
Tényleg, Kalinyingrád is megmaradt eredeti német/porosz kultúrális entitásként. Ja, nem
A mongolok orosz ábécét használnak cseppet sem szláv nyelvük írásbeliségéhez. Mindíg is azt használták...
A Krímben legutóbb 13% vallotta magát krími tatárnak. Ők is orosz kultúrát képviselnek, sőt, nem is volt a XVIII. század előtt sem ott már nemzetiség.
Nem a Nyugatot védem, de hosszan lehet(ne) sorolni az orosz kultúrális-etnikai nyomásgyakorlás "eredményeit" is.
Ja, és amikor a Szu szállt meg minket, pár embert elvittek "málenkij robot"-ra, meg Recskre, meg baráti fogadtatás volt az Andrássy u. 60-ban. Ezek mind hiányoznak kultúrálisan.

F6BFfNwagAAAv4x

https://www.amazon.com/Pearl-Harbor-Date-Infamy-December/dp/B0CHG8SZSC

Ezt csak ide teszem, mert humornak erős, ki a fene enged ilyesmit nyomtatásba?! Valamit rosszul tudok a Graf Zeppelin-ről?
Nyugi! :D
19fjp3g4hjgmmjpg.jpg

Tényleg, Kalinyingrád is megmaradt eredeti német/porosz kultúrális entitásként. Ja, nem
A mongolok orosz ábécét használnak cseppet sem szláv nyelvük írásbeliségéhez. Mindíg is azt használták...
A Krímben legutóbb 13% vallotta magát krími tatárnak. Ők is orosz kultúrát képviselnek, sőt, nem is volt a XVIII. század előtt sem ott már nemzetiség.
Nem a Nyugatot védem, de hosszan lehet(ne) sorolni az orosz kultúrális-etnikai nyomásgyakorlás "eredményeit" is.
Ja, és amikor a Szu szállt meg minket, pár embert elvittek "málenkij robot"-ra, meg Recskre, meg baráti fogadtatás volt az Andrássy u. 60-ban. Ezek mind hiányoznak kultúrálisan.
  1. Minden birodalom hódítása szükségszerűen azzal is jár, hogy a meghódított területeken élők valamennyit veszítenek az addigi identitásukból - rosszabb esetben megszűnnek teljesen. Ezen lehet moralizálni, de soha nem működött máshogy és soha nem is fog máshogy működni. (Egyébként sok porosz kultúrális dolog él tovább a mai orosz kultúrában, nyilván elsősorban a katonai kultúrában)
    Azon lehet lamentálni, hogy egy meghódított területen addig valahogy élő népcsoport a hódítás után hogyan létezik tovább.
    A jakutok például elsősorban a saját nyelvüket tanulják az iskolában, és mellé oroszt. De van még pár hasonló példa a Föderációban (ha már ők kerültek szóba). Pár nagyoneurópai ország akár példát is vehetne róluk, hogy egy államon belül milyen szintű autonómiát engednek meg regionálisan.
  2. Ami a krími tatárokról írsz, azt nem egészen értem. Az ő ügyük periodikusan fel-feljön - legutóbb például úgy hozták újra köztudatba őket, hogy lám, a derékukránok most egy krími tatárt tettek meg hadügyminiszternek - , de hátizé, szóval őket azért annak rendje és módja szerint elpicsázták, többen, többször. Szerintem tök jó, hogy a Krímen lakók 13%-a még tatárnak tartja magát.
  3. Szerinted a "málenkij robot", Recsk, meg úgy általában a szisztematikus karhatalmi túlkapások az orosz kultúrális-etnikai nyomásgyakorlás részei voltak? Úgymint: nélkülük ilyen nem létezett volna itthon? Egyáltalán hány (etnikai) orosz volt azok között, akik a hazai bolsevikokat "betanították"?

Még valami, ha már egy felhasználói felület magyarítása szóba jött: én sokszor azért használom inkább angol felülettel a telefont vagy a számítógépet, mert a magyar fordítások egész egyszerűen annyira trehányra sikerednek, hogy inkább elkerülném, hogy percenként felbaszódjak rajta (pl rövidítések).

1. Szerinted a "málenkij robot", Recsk, meg úgy általában a szisztematikus karhatalmi túlkapások az orosz kultúrális-etnikai nyomásgyakorlás részei voltak? Úgymint: nélkülük ilyen nem létezett volna itthon?
Feltételezhetően MDP, MSZMP sem lett volna ha nincs a Szövetségbe forrt Szabad Köztársaságok...
  1. Egyáltalán hány (etnikai) orosz volt azok között, akik a hazai bolsevikokat "betanították"?
Sok? Elég sokan voltak kint a SZU-ban okosításon
Még valami, ha már egy felhasználói felület magyarítása szóba jött: én sokszor azért használom inkább angol felülettel a telefont vagy a számítógépet, mert a magyar fordítások egész egyszerűen annyira trehányra sikerednek, hogy inkább elkerülném, hogy percenként felbaszódjak rajta (pl rövidítések).
Ezt adom.