Harckocsi páncélok és lőszerek

• Téma indítója Téma indítója rejsz felügyelő
  • Indítva Indítva
pedig sok minden van amit érdemes lenne jobban szemügyre venni rajta. attól hogy öreg a szerkezet van pár megoldás ami felettéb érdekes. és úgy az igazi a dolog ha a saját szemeddel látod a különbséget a7 és 72 között. megoldások tekintetébe. (függetlenül attól hogy melyiket mennyire tartod én az 54/55 ösöket is szerettem nézni mert nagyon sok érdekesség van azokba is M60 as M48 as detto.)
Nem nagyon vonzanak muzeális dolgok egy szintél mélyebben.

Nem nagyon vonzanak muzeális dolgok egy szintél mélyebben.
ezt sajnálom de elfogadom. (de megjegyezném hogy az átfogóbb kép érdekében a régi akár múzeális teknika tanulmányozása nem vesz el semmit a tudásból más teknika irányába sokszor még segít a dolgok alaposabb megértésébe (legalábbis én azt vettem észre hogy a régi teknika kapcsán is megragadnak dolgok amik az új teknika kapcsán elsőre nem ragadnak meg és akkor szokott jönni a hoppá érzés hogy jaaa úgy mint annál csak kicsit másképp és amikor az embernek ez leesik és tudja mi a másképp hamar rájön hogy miért másképp és egy sokkal átfogóbb kép születik meg az ember fejébe.)

ezt sajnálom de elfogadom. (de megjegyezném hogy az átfogóbb kép érdekében a régi akár múzeális teknika tanulmányozása nem vesz el semmit a tudásból más teknika irányába sokszor még segít a dolgok alaposabb megértésébe (legalábbis én azt vettem észre hogy a régi teknika kapcsán is megragadnak dolgok amik az új teknika kapcsán elsőre nem ragadnak meg és akkor szokott jönni a hoppá érzés hogy jaaa úgy mint annál csak kicsit másképp és amikor az embernek ez leesik és tudja mi a másképp hamar rájön hogy miért másképp és egy sokkal átfogóbb kép születik meg az ember fejébe.)
Történt egy olyan technológiai ugrás a harckocsiknál a digitalizáció okán, hogy még a T-72A-hoz (vagy M, igazából mind1) képest űrtechnika Leopard 2A4 sem jó referencia a valóban modern harckocsikhoz. Az A4-es de szerintem még az A5-is egy autonóm eszköz*, ez pedig ma már kevés. Ha csak annyi infód van a külvilágról, a modern harctéren amennyit látsz a harckocsidból, akkor szinte vak vagy.

*Ez persze kell és megvan a modern harckocsiknál is, de azok emellett képesek hálózatban működni, megosztani egymással azt amit ők "tudnak" a harctérről.

Történt egy olyan technológiai ugrás a harckocsiknál a digitalizáció okán, hogy még a T-72A-hoz (vagy M, igazából mind1) képest űrtechnika Leopard 2A4 sem jó referencia a valóban modern harckocsikhoz. Az A4-es de szerintem még az A5-is egy autonóm eszköz*, ez pedig ma már kevés. Ha csak annyi infód van a külvilágról, a modern harctéren amennyit látsz a harckocsidból, akkor szinte vak vagy.

*Ez persze kell és megvan a modern harckocsiknál is, de azok emellett képesek hálózatban működni, megosztani egymással azt amit ők "tudnak" a harctérről.
harcászatteknikailag ez igaz de van egy platform is ami ami maga a gép. a harcrendszer része érdekes de nemszabad megfeletkezni magáról a szerkezetről sem és azon részeiről megoldásairól.sohasem hátrány ha egy adott problémára többféle megoldást is látsz.

De ez nem a hk mint vas konstrukciójátol függ,hanem a beépitett (főleg kommunikációs) elektronikátol.Azt pedig simán beépithető egy modernizáláskor lényegében bármelyik régi vasban

De ez nem a hk mint vas konstrukciójátol függ,hanem a beépitett (főleg kommunikációs) elektronikátol.Azt pedig simán beépithető egy modernizáláskor lényegében bármelyik régi vasban
Csak amikor drágább a beépítendő technológia töredéke mint amennyibe az alapgép kerül, akkor értelmetlenné válika dolog. Amúgy abban sem vagyok biztos, hogy a csöpp orosz harckocsikba be lehet építenia mi kell, mert nincs bennük hely kb semminek.

Csak amikor drágább a beépítendő technológia töredéke mint amennyibe az alapgép kerül, akkor értelmetlenné válika dolog. Amúgy abban sem vagyok biztos, hogy a csöpp orosz harckocsikba be lehet építenia mi kell, mert nincs bennük hely kb semminek.
Be lehet épiteni.M60T-be is be lehetett épiteni,még új löveggel eggyüt is.T gépekbe is be lehet épiteni.
Igazábol az új Abrams változatok is régi vasak korszerűsitve.Maga a vas,amit előrángatnak a sivatagi tárolóbol,kevesebbe kerül mint az a modern technológia,mit beleraknak.

Be lehet épiteni.M60T-be is be lehetett épiteni,még új löveggel eggyüt is.T gépekbe is be lehet épiteni.
Igazábol az új Abrams változatok is régi vasak korszerűsitve.Maga a vas,amit előrángatnak a sivatagi tárolóbol,kevesebbe kerül mint az a modern technológia,mit beleraknak.
Csak ezekben van hely. Ha a T-72-ből kipakolsz minden elektronikát és mindenből teljesen újat raksz a helyére, akkor kb ki kell vágnod a torony tetőpáncélját és újat raknia helyére, mert a "lyukak" nincsenek jó helyen az új elektronikának. És akkor még csak kicserélted modernre a régit, de új dolgokat nem építettél be, azoknak a hűtés és helyigényét nem oldottad meg.

• Vicces
Reactions: fip7
Csak ezekben van hely. Ha a T-72-ből kipakolsz minden elektronikát és mindenből teljesen újat raksz a helyére, akkor kb ki kell vágnod a torony tetőpáncélját és újat raknia helyére, mert a "lyukak" nincsenek jó helyen az új elektronikának. És akkor még csak kicserélted modernre a régit, de új dolgokat nem építettél be, azoknak a hűtés és helyigényét nem oldottad meg.
Igen,vagdosnod kell.De azért van pár korszerűsitési csomag,ahol láthatóan megoldották a dolgot.És beépitettek új műszereket,új komrendszert,még BMS-t is.A modern elektronika "teljesitménysűrűsége" drasztikusan jobb,mint a régi.
És igen,itt kinő rajta egy pk figyelőműszer torony,ott meg egy RCWS,pótpáncélzattol meg nem is látni az eredeti toronyformát.
És akkora harcértéke még ezután se lesz,mint egy új Leonak-de nem is kerül annyiba.
De anno a franszoák ajánlottak egy toronycserés upgradet is.GIAT torony ugyan már nincs gyártásban,de a K2 tornyát éppen úgy fel lehetne használni a célra.
Mondjuk ahoz is vágni,hegeszteni és kalapálni kéne,azt sehogy nem lehet megúszni.

Annyival drágább a Kontakt-5/Relikt?
Igen. A Kontakt 1 nem más csak egy nagyon vékony falú kazetta benne 2x 260gramm robbanóanyagot tartalmazó lemezzel. Ezzel szemben a Kontak 5-ben több a robbanóanyag is és van benne vágó acéllamez ami képes tönkretenni a korai APFSDS lövedékeket is. A Relikt pedig egy még bonyolultabb rendszer.

Kontakt 1(látszik, hogy nem egy drága dolog):
2c20.jpg

Kontakt 5 (itt már látszik, hogy a kazetta tartalma is bonyolultabb, és teljesen eltérő módon van felerősítve a teknő elejére, a teknő oldalára, a torony elejére és a torony oldalára.
Az egész "készlet"
ryzhkov-3d-models-00-era-kontakt-5-render.jpg

Teknő frontjára:
ryzhkov-3d-models-04-era-kontakt-5-render.jpg

ryzhkov-3d-models-06-era-kontakt-5-render.jpg

Teknő oldalára:
ryzhkov-3d-models-09-era-kontakt-5-render.jpg

ryzhkov-3d-models-11-era-kontakt-5-render.jpg

Torony homlokra:
ryzhkov-3d-models-15-era-kontakt-5-render.jpg

ryzhkov-3d-models-18-era-kontakt-5-render-1.jpg

Tetőre:
ryzhkov-3d-models-21-era-kontakt-5-render.jpg

Ez ugyan T-80U készlet, de a T-72-re rakott sem sokban tér el, ott is mindenhová más kerül.

Látható, hogy amíg a K1-nél van ha jól tudom 2 fajta kazetta amibe 1 méretű robbanóanyag lap kerül és ezt lehet olcsón fosni, addig a K5-nél már eleve 2 vagy 3 méretű robbanóanyag lap van és és nem faék egyszerűségű lemzből hajtott kazetták. Az acél vágólap meglétéről nem is beszélve, ami a K1-ben nincs is.