[HUN] Kerekes páncélozott harcjárművek beszerzése

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

alter ego

Well-Known Member
2022. március 22.
709
1 971
93
Eddig BTR-t használó alakulatokat átszerelik Lynxre - legalábbis egy részüket. Akkor nem ez a váltótípus náluk?!

BTR-nél szerintem még a Gidrán is jobb....
Mondjuk hogy a Lynx a váltótípus?
Szerintem ez még nem dőlt el. Gondolom még piackutatunk.
Vagy egyelőre Gidrán, NMS lesz jobb híján.
A Gidrán egy MRAP. Hogy lehetne BTR váltótípus? Igazából nem is értem, miért akarnak (akartak) 200+ Gidránt. Annyi IFV kellene, nem MRAP

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
2 038
4 227
113
Hát ez az....hogy szerintem csak itt a fejekben létezik tárgyalóasztalon konkrét nem! Gondolom piac kutattak azért, de kb ennyi!
Nem csak. Nekem van egy olyan érzésem, hogy a kerekes IFV az végképp el van engedve. Kerekes APC meg féligmeddig. De inkább az is.
Lyny lesz, valószínűleg utánrendeléssel, Gidrán arra amire jó, minden másra ott lesz az NMS meg a BTR.

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
2 038
4 227
113
De gondolom jó magyar szokás szerint egy fillér nem lesz rájuk költve, ahogyan a T-72-esekre sem. Mi? :)
A t72esekkel most volt lövészet. Ami. Teljeseneglepodtem.
Igazán bejelentkeznek már valamit.
Vagy ha valaki tud románul, kérdezte meg a bukaresti védelmi minisztériumot, ott tudják iseg szerintem el is mondanak.

• Hűha
  • Tetszik
Reactions: enzo and Kim Philby
T

Törölt tag

Guest
Ez az utánrendelés igen csak esélyes lehet. Egy komolyabb 8x8-as IFV (pl. Boxer Lance toronnyal) nem sokkal olcsóbb mint a Lynx...
Ezért felejtsd is el ezt a marhaságot. Ha kerekes IFV konfigban IS gondolkodnak, akkor fele áron (2x annyi gépet, ha úgy tetszik) kihozol egy homogén török IFV/APC családból. Ez lehet 8x8/6x6 megoszlásban is, de simán lehet 8x8 eltérő toronykonfigurációban.
Másfelől 2-3 zászlóaljat azért megtartanék kerekeken: jó ha saját lábán gyorsan ott tud teremni bárhol és missziókban is jobban használható. Nem kell neki trailer.
Inkább úgy számolj, hogy 1:2 vagy 1:3 arányú igénye lesz a láncos:kerekes összetételből a MH-ben
Az ARMA/PARS vélhetően olcsóbb, mint a Boxer, de nálunk nem árt ha ugyanaz az APS és Spike-os torony van mint a Lynxeken. Szóval ha kisebb mennyiségű (2-3 zászlóalj) kerekes IFV-ben gondolkodunk a Lynxek mellett, akkor érdemesebb Boxert venni - még ha drágább is. Szóval ha már kerekes IFV, akkor inkább Boxert vennék.
NEM, nem érdemes. Még abban se legyél biztos, hogy a kerekesek kapnak APS-t. Jó lenne, de az minimum +1M USD/ gép. Ezzel egy török gép árát olyan 20-30%-ban megdobod. Az IDF maga sem alkalmaz az Eitanra APS-t - sima APC konfigurációban. A kerekes IFV-n már feltűnik, de az jelenleg még proto fázisban van. Gázába simán bemennek velük így is.
Olcsó APC-nek török 6x6-ost vennék 12,7-es RCWS-sel. Ebből szerintem több száz ilyennek is lehetne feladatot adni: aknavető és Skyranger hordozó, mobil harcálláspont, kamikazedrón hordozó, EW-jármű stb.
Szerintem nagy összegű fogadásokat köthetsz rá, hogy azonos platform lesz az összes kerekes gyalogsági szállító járművünk.
Szerintem 2 forgatókönyv lehetséges:
  • 1. még 1-2 zászlóalj Lynxet utánrendelünk, és a kerekes platformot lehozzuk olcsó 6x6-tal (kb.: 5-600db), nehézgéppuskával, esetleg csökkentett energiájú 30-assal.
  • 2. marad a jelenlegi mennyiség Lynxből. de mellé egy olyan olcsó 8x8-as platformot rendelünk, aminek egy része IFV tornyot kap, míg a maradék sima nehézgéppuskát. (Itt az összmennyiség olyan 800-at is elérhetné. )
ezek a mennyiségek optimális esetre számoltak. Ha nem lesz keret rá, vagy drágább típust nézünk ki, akkor az 1. forgatókönyvnél 4-500db a minimum. A 2.-nál meg 600 körül. Itt most az extra 5 tervezett zászlóaljat vettem alapul. De ne feledjük, hogy nem csak a lövészeknek kell kerekes jármű. Különösen, ha úszóképeset nézünk ki.

• Tetszik
Reactions: Aladeen