Az már megvolt. Mi meg lovat kapunk, részletekben.Legalább jelentené, be Bobo az első huszáralakulatot, de még az is titkossss!
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Az már megvolt. Mi meg lovat kapunk, részletekben.Legalább jelentené, be Bobo az első huszáralakulatot, de még az is titkossss!
Eddig BTR-t használó alakulatokat átszerelik Lynxre - legalábbis egy részüket. Akkor nem ez a váltótípus náluk?!
BTR-nél szerintem még a Gidrán is jobb....
A Gidrán egy MRAP. Hogy lehetne BTR váltótípus? Igazából nem is értem, miért akarnak (akartak) 200+ Gidránt. Annyi IFV kellene, nem MRAPMondjuk hogy a Lynx a váltótípus?
Szerintem ez még nem dőlt el. Gondolom még piackutatunk.
Vagy egyelőre Gidrán, NMS lesz jobb híján.
Mit neveztek át huszárrá? Erről lemaradtam...Az már megvolt. Mi meg lovat kapunk, részletekben.
Ezt mi sem értjük...A Gidrán egy MRAP. Hogy lehetne BTR váltótípus? Igazából nem is értem, miért akarnak (akartak) 200+ Gidránt. Annyi IFV kellene, nem MRAP
Kovezz meg, de szerintem egy jó ideig olyan nem lesz. Ha lesz egyáltalán.Mármint 6x6 vagy 8x8!
Nem, valami díszelgő alakulatot meg az elején felállított Bobo emlékeim szerint. Olyan kis boldog volt a mosolya.Mit neveztek át huszárrá? Erről lemaradtam...
Hát ez az....hogy szerintem csak itt a fejekben létezik tárgyalóasztalon konkrét nem! Gondolom piac kutattak azért, de kb ennyi!Kovezz meg, de szerintem egy jó ideig olyan nem lesz. Ha lesz egyáltalán.
A sokat tudó, de keveset eláruló bölcsességével néha ideteszel egy-két szót. Adj nekünk jobb témát, és akkor beszélünk arról. Csak sajnos lassan két éve nincs miről beszélni....Uborkaszezon
Már régen van ló nélküli, huszár nevű alakulatunk, csak NMS-t kellene már nekik adni hogy legyen mit bejelenteni...Mit neveztek át huszárrá? Erről lemaradtam...
@pöcshuszár is van már egy ideje!Már régen van ló nélküli huszár nevű alakulatunk, csak NMS-t kellene már nekik adni hogy legyen mit bejelenteni...
Köszönjük...Istenem, istenem…..
De nem lesz gidránra cserélve lövésszállítóként, a BTR még egy darabig velünk marad.
Nem csak. Nekem van egy olyan érzésem, hogy a kerekes IFV az végképp el van engedve. Kerekes APC meg féligmeddig. De inkább az is.Hát ez az....hogy szerintem csak itt a fejekben létezik tárgyalóasztalon konkrét nem! Gondolom piac kutattak azért, de kb ennyi!
A t72esekkel most volt lövészet. Ami. Teljeseneglepodtem.De gondolom jó magyar szokás szerint egy fillér nem lesz rájuk költve, ahogyan a T-72-esekre sem. Mi?
Vagy ha valaki tud románul, kérdezte meg a bukaresti védelmi minisztériumot, ott tudják iseg szerintem el is mondanak.
Ezért felejtsd is el ezt a marhaságot. Ha kerekes IFV konfigban IS gondolkodnak, akkor fele áron (2x annyi gépet, ha úgy tetszik) kihozol egy homogén török IFV/APC családból. Ez lehet 8x8/6x6 megoszlásban is, de simán lehet 8x8 eltérő toronykonfigurációban.Ez az utánrendelés igen csak esélyes lehet. Egy komolyabb 8x8-as IFV (pl. Boxer Lance toronnyal) nem sokkal olcsóbb mint a Lynx...
Inkább úgy számolj, hogy 1:2 vagy 1:3 arányú igénye lesz a láncos:kerekes összetételből a MH-benMásfelől 2-3 zászlóaljat azért megtartanék kerekeken: jó ha saját lábán gyorsan ott tud teremni bárhol és missziókban is jobban használható. Nem kell neki trailer.
NEM, nem érdemes. Még abban se legyél biztos, hogy a kerekesek kapnak APS-t. Jó lenne, de az minimum +1M USD/ gép. Ezzel egy török gép árát olyan 20-30%-ban megdobod. Az IDF maga sem alkalmaz az Eitanra APS-t - sima APC konfigurációban. A kerekes IFV-n már feltűnik, de az jelenleg még proto fázisban van. Gázába simán bemennek velük így is.Az ARMA/PARS vélhetően olcsóbb, mint a Boxer, de nálunk nem árt ha ugyanaz az APS és Spike-os torony van mint a Lynxeken. Szóval ha kisebb mennyiségű (2-3 zászlóalj) kerekes IFV-ben gondolkodunk a Lynxek mellett, akkor érdemesebb Boxert venni - még ha drágább is. Szóval ha már kerekes IFV, akkor inkább Boxert vennék.
Szerintem nagy összegű fogadásokat köthetsz rá, hogy azonos platform lesz az összes kerekes gyalogsági szállító járművünk.Olcsó APC-nek török 6x6-ost vennék 12,7-es RCWS-sel. Ebből szerintem több száz ilyennek is lehetne feladatot adni: aknavető és Skyranger hordozó, mobil harcálláspont, kamikazedrón hordozó, EW-jármű stb.
Nem. Nem feltétlenül.Akkor nagy a baj.
Csak érzést mondok, de szerintem teljesen leállt a haderő fejlesztés, és semmi nem lesz már megrendelve. Valami megváltozott a Karmelitában, és visszatértünk a Szekeres-féle korszak mentalitásához. Már Orbán sem mondogatja minden megszólalásában, hogy erős haderő kell. Van Bobós ripacskodás, de más semmi. Én teljesen elképedek, hogy mi megy itt a külpolitikában, a NATO szövetségesekhez való hozzáállásunkban, meg úgy mindenestül az egész érdek- és értékrendszerünkkel mit teszünk. Ez alól miért pont a haderőfejlesztés lenne kivétel.Ezért felejtsd is el ezt a marhaságot. Ha kerekes IFV konfigban IS gondolkodnak, akkor fele áron (2x annyi gépet, ha úgy tetszik) kihozol egy homogén török IFV/APC családból. Ez lehet 8x8/6x6 megoszlásban is, de simán lehet 8x8 eltérő toronykonfigurációban.
Inkább úgy számolj, hogy 1:2 vagy 1:3 arányú igénye lesz a láncos:kerekes összetételből a MH-ben
NEM, nem érdemes. Még abban se legyél biztos, hogy a kerekesek kapnak APS-t. Jó lenne, de az minimum +1M USD/ gép. Ezzel egy török gép árát olyan 20-30%-ban megdobod. Az IDF maga sem alkalmaz az Eitanra APS-t - sima APC konfigurációban. A kerekes IFV-n már feltűnik, de az jelenleg még proto fázisban van. Gázába simán bemennek velük így is.
Szerintem nagy összegű fogadásokat köthetsz rá, hogy azonos platform lesz az összes kerekes gyalogsági szállító járművünk.
Szerintem 2 forgatókönyv lehetséges:
ezek a mennyiségek optimális esetre számoltak. Ha nem lesz keret rá, vagy drágább típust nézünk ki, akkor az 1. forgatókönyvnél 4-500db a minimum. A 2.-nál meg 600 körül. Itt most az extra 5 tervezett zászlóaljat vettem alapul. De ne feledjük, hogy nem csak a lövészeknek kell kerekes jármű. Különösen, ha úszóképeset nézünk ki.
- 1. még 1-2 zászlóalj Lynxet utánrendelünk, és a kerekes platformot lehozzuk olcsó 6x6-tal (kb.: 5-600db), nehézgéppuskával, esetleg csökkentett energiájú 30-assal.
- 2. marad a jelenlegi mennyiség Lynxből. de mellé egy olyan olcsó 8x8-as platformot rendelünk, aminek egy része IFV tornyot kap, míg a maradék sima nehézgéppuskát. (Itt az összmennyiség olyan 800-at is elérhetné. )
mármint a Gidrán, vagy a BTR?Nem. Nem feltétlenül.
Most hogy közelebbről is láttam ráadásul, számomra eléggé egyértelmű, hogy pont lövészszállítónak nem alkalmas.
Nagyon sok minden másra igen, de erre pont messze nem ideális.
Gidrán.mármint a Gidrán, vagy a BTR?