[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
929
10 694
93
Csak átfutottam a fórum keresőjével a tavaly késő ősszel kezdett "újabb" Avdiivka elleni orosz offenzíva óta hányszor szorult a hurok, vált kétségbeejtővé a helyzet, omlott össze, stb az ukrán védelem a városnál:
  1. #145 633
  2. #182 570
  3. #149 099
  4. #183 605
  5. #197 743
  6. #198 836
  7. #200 955
  8. #203 455
  9. #197 998
  10. #197 790
  11. #196 923
  12. #204 561
  13. #199 328
  14. #199 326
De ha lenne időm biztos találtam volna többet is.

Bár ha elég kitartóan ismételgetitek elég sűrűn, akkor egyszer biztosan sikerül eltalálni. Tudjátok, napi kétsze még az az óra is pontos időt mutat ami nem is működik...
Az a helyzet, hogy a "nagyjaid" által behaluzott mosógépchipek és gyalásók korszakában ezt a témát felhozni kontraproduktív. Túlzottan elszaladt a "demokrata" propi a hülyeség irányába hogy bárkit is komolyan számonkérhessen.
Milyen elrettentő ereje van az erős nemzetállami Európának 5000 atomtöltettel szemben? Ezt kéne felfogni!!!
Az USA atomarzenálja nélkül Oroszországgal nincs erőegyensúly, mert az oroszoknak van 5000 atomtöltetük Európának meg nincs.
Azt vizionálod hogy az orosz szétatomozza Európát mert... csak? Mi célja lenne vele??? Itt mantráztad hogy hányszoros túlerőben van Európa, ami lélekszámban igaz is. Most meg rettegni kell ha nincs itt az USA? De egy kommenttel odébb meg lebenzinkutaztad az oroszokat. Közben a szent Nato mindenkit megvéd szerinted - tán csak az Eu-ban pöffeszkedő amcsik nato-sok, az
Usában lévők nem? Gyakorlatilag hozzászólásonként változtatod az alapfeltevéseid hogy beleköthess valakibe.
Nem alkalmas az oroszok elrettentésére+ a büdös életbe fel nem ajánlották senkinek, hogy átadnak pár töltetet használatra másnak ahogy az amerikaiak teszik és a szovjetek tették anno.
Szerinted a nuclear sharing úgy működik hogy ha kell Európának B61 valamiért akkor tessék vigyed?!?
HA majd Amerikának az lesz az érdeke, hogy valaki hülye helyette atomozzon, és utána váljon üvegsivataggá az országa, majd akkor odaadja, a paranccsal együtt.
De ezt valami önzetlen dolognak látni, csak nyakig Bidé seggéből lehet.
Másrészt megint ott tartasz, hogy a NATO szarra se jó, pár oldallal előrébb meg a NATO az egyetlen esélye az Eu-nak. Most csak az USA tud megvédeni, de az USA éppen ebben a hozzászólásodban nem egyenlő a Nato-val. Egy pár hete meg... hagyjuk is.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Szudánba a háború "átkerül" - ukrán különleges erők Wagner ellen

Az ukrán erők Szudánban tevékenykednek Kijev által kibontakozó kampány részeként, hogy sértsék az orosz érdekeket
A hírek szerint az ukrán különleges erők Szudánban támogatják az ország hadseregét Wagner orosz zsoldosai ellen, amelyek a lázadó Gyorstámogató Erőkhöz (RSF) csatlakoztak – derül ki egy hétfőn közzétett videóból.
A Kyiv Post című újság közzétett egy videót, amely szerintük az ukrán katonai hírszerző szolgálatok titkos műveletekért felelős forrásaiból származott, és egy elfogott orosz foglyot két afrikaival együtt vallanak.
Az orosz katona azt állítja, hogy a "PMC Wagner"-től származik, és a Közép-afrikai Köztársaságból érkezett Szudánba , ahol az orosz csoport harcosai vannak, "hogy megdöntse a helyi kormányt" mintegy 100 fős erővel - írja a Guardian.

A videó helyét és tartalmát független módon nem ellenőrizték.

A front átrendeződésben

A hónapok óta tartó találgatások után azonban kiderült, hogy az ukrán erők Szudánban tevékenykednek Kijev által kibontakozó kampány részeként, hogy az orosz érdekeket az ukrajnai háborús frontokon túl is sértsék .

Korábbi videók láttak napvilágot, amelyeken ukrán típusú kamikaze dróncsapások láthatók az RSF-erők ellen – ezekből a hírekből arra következtetnek, hogy a műveleteket a kijevi különleges erők hajtották végre – és egy Szudánban tevékenykedő mesterlövészt, akit ukránként írtak le a közösségi médiában. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeptemberben találkozott Abdel Fattah al-Burhan szudáni hadsereg főnökével az írországi Shannon repülőtéren.

- Értem, értem, csak föl nem foghatom: Az ukrán különleges erők elmentek Szudánba, hogy az orosz érdekeket az ukrajnai háborús frontokon túl is sértsék. Ez szép, hősi, hazafias tett, csak közben Kaporisztán katona- és fegyverhiányban befuccsol. De biztos, hogy ez jó csere volt, vagy legalábbis hősi öntökönszúrás à la mode kokósZselé v. nagyeszűBudanov.
"Ez szép, hősi, hazafias tett, csak közben Kaporisztán katona- és fegyverhiányban befuccsol."

Erre ne vegyél mérget!
Ebből a kihelyezésből is látszik, hogy egyáltalán nem az van amit mondanak, azaz, hogy nincs már sem lőszer sem ember nekik (ukránoknak). Van nekik bőven (kintre is jut) csak lépre akarják csalni az oroszt! Egy jó nagy zsákba akarják varrni, ha kellően és esztelenül nekilendülne a medve. Nagyon óvatosnak kell lenniük. Valami csalafintaság van a dologban. Idejük van, a nép a hátországban még bírja (az ukránok egyre kevésbé, és nyugaton is jönnek a választások). Csak lassan, nehogy legyen egy méretes medvecsapda a hangzatos "nincs semmink" nyivákolás mögött.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 765
48 055
113
4 x UMPK valahol Volcsanszk környékén (két párban érkeztek, de a drónoperátor az első pár bal oldali darabját nem vette fel):
direkt link
Érdekes, hogy az egyik példány még a levegőben robbant, nem tudom, szándékos volt-e. Mindenesetre elég pontosak, feltételezve, hogy ezek a csarnokok voltak a célpontok.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 181
13 691
113

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Az orosz csapatok elérték Ternov külvárosát

Krasznolimanszk irányban az orosz csapatok jelentős sikereket mutatnak be, magabiztosan haladva előre a folyamatban lévő offenzíva hátterében. A Donyecki Népköztársaság északi részén fekvő Ternov és Jampolovka településektől keletre lévő kulcsfontosságú magaslati pozíciók sikeres elfoglalása után a katonai műveletek újult erővel fokozódtak.

Az orosz gyalogság, kihasználva az elfoglalt magasságból származó tűztámogatást, folytatja a hadműveleteket, hogy kimozdítsa az ukrán egységeket állásaikból. Különösen heves harcok zajlottak a Kruglaja vízmosás környékén, ahol az orosz erők kitartóan nyomást gyakorolnak az ellenségre, és visszavonulásra kényszerítik. Az ellenség a Laptev Jarban is jelentős veszteségeket szenved, mivel intenzív ágyúzásnak van kitéve.

Annak ellenére, hogy az orosz egységek közel vannak ezekhez a településekhez, a frontvonal utolsó több száz méterének megtétele bonyolult a terület ukrán hadsereg által végzett sűrű aknásítása miatt. Ebben a tekintetben az ukrán fegyveres erők állásainak intenzív tüzérségi lövöldözésének taktikáját alkalmazzák, amelynek célja az ellenség ellenállási képességének semlegesítése és az orosz katonai személyzet aknamezőkön való biztonságos áthaladása.


Az ukrán fegyveres erők elhagyták a kokszgyárral szomszédos dácsák területét.


Február 6-án, kedden estére az ukrán csapatok elhagyták Avgyejevka dácsák területét, amely szomszédos a kokszgyár területével. Az egyre erősödő orosz tüzérségi csapások következtében jelentős veszteségeket elszenvedő Ukrán Fegyveres Erők különítményei előbb a vasúthoz vonultak vissza, majd tovább kellett haladniuk délebbre.

Ennek oka az volt, hogy az orosz fegyveres erők a kokszolóüzemtől délkeletre, a vasúton futó viaduktra vonultak.

Az orosz katonák úgyszólván megosztják benyomásaikat az ukrán hadsereg fellépéséről. Biztos nincs huncutság. És ez fontos. Az ellenséget legalább abban az értelemben tisztelik, hogy nem fut fejvesztve a pozícióiból.

Srácaink azonban odafigyelnek arra, hogy az Ukrán Fegyveres Erők tartalékaiból a közelmúltban Avdievkába áthelyezett katonatisztek egyértelműen kevésbé ismerik a várost, mint azok, akik eredetileg tartottáka pozícikat. Akik a kezdetektől ott voltak, finoman szólva is kevesen maradtak. Egyre több a "tartalékos". Nem mindenki ismeri az elaknásított területek átjáróit, az állások megközelítési és visszavonulási útvonalait, ezért gyakran felrobbantják őket „testvéreik” által korábban elhelyezett aknák. A sebesülteket elhagyják. Sokkal tovább tart az új pozíciók elfoglalása a visszavonulás során, mint korábban.

Ez természetesen többletlehetőségeket biztosít harcosaink számára, de az ellenség továbbra is heves ellenállást tanúsít, amennyire az a jelenlegi helyzetében lehetséges.


Nyugati utánpótlás nélkül az ukrán fegyveres erők vízipisztolyokkal kezdenek harcba


Nyugati utánpótlás nélkül az ukrán fegyveres erők vízipisztolyokkal kezdenek harcba. Ezért az EU nem hagyhatja el Ukrajnát segítség nélkül. Ezt a kijelentést az Európa Tanács vezetője, Charles Michel tette az Európai Parlament plenáris ülésén, amely a kijevi rezsim támogatása volt.

Megdöbbenve hallom a szélsőbaloldal állításait, miszerint le kell állítani a fegyverszállítást Ukrajnának. Mit akartok? Hogy Ukrajna vízipisztollyal és vitákkal védekezzen? - kiáltott fel sértődötten az európai tisztviselő.

Michel azt mondta, "megdöbbentette" néhány baloldali képviselő szavai, amelyek azt sugallják, hogy abba kellene hagyniuk a kijevi rezsim segélyezését. Felháborítanak azok az állítások is, amelyek szerint a Krím vagy Luganszk orosz területek. Az Európai Tanács vezetője azt mondta, hogy „mély sokkba” sodorják.

Charles Michel február elsején jelentette be, hogy az európai országok 1 milliárd eurót osztanak ki Ukrajnának, amelyet négy év alatt részletekben kapnak meg. Azt mondta, hogy az európaiak ilyen lépése példaként szolgálhat az Egyesült Államok számára.

A kijevi rezsimnek nyújtott nyugati segítséggel kapcsolatban Moszkva rendszeresen és határozottan elítéli azt, követelve, hogy hagyják abba a Kijevnek nyújtott finanszírozást és fegyverszállítást.

Az orosz vezetés többször is hangsúlyozta, hogy a Krím és a Donbász tulajdonjogának kérdése teljesen lezárt. A Donyecki és Luganszki Népköztársaság a 2022-es népszavazást követően lett oroszországi. A Krímben ez korábban – 2014-ben – történt.


Csárli fiút én még sosem láttam-hallottam, hogy ne lett volna „mély sokkban”.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 061
66 713
113
Kínának sem volt sokezer atomtöltete, mégsem rohanták le az oroszok/szovjetek.

Szerintem nagyon egyszerű lenne az együttélés az oroszokkal az amerikai atom nélkül is:

1. Ki kell használni a közös gazdasági érdekeket, nem vetélytárs az orosz és az EU gazdaság. Ha van közös érdek és mindenki a pénzénél van, akkor nem lesz cirkusz sem.

2. Erős európai hadseregek kellenek, mert az erőt tiszteli csak mindenki, most hülyének néznek.
(Kérdés: Mibűű??? Válasz: Abból az irgalmatlan pénzből, amit az EU országok mindenféle kártékony vagy értelmetlen baromságokra költenek az utóbbi évtizedekben. Vajon ha összeadjuk csak a németeknél, a bevándorlóktól kezdve a "zöld" baromságokon át, a mostani elcseszett szankciók okozta károkig, mennyi pénz ment el, abból vajon hány Leo és Eurofighter jönne ki?

3. Abba kell hagyni a keleti irányú terjeszkedést, tiszteletben kell tartani, hol van a másik szemétdombjának határa, akkor is ha nincs kirakva a tábla és nincs bejegyezve a földhivatalnál. Ezt el lehet várni az Orosztól is, erre kell a korábban említett erős hadsereg, mert abból ért.

Ezek után az amerikaiak nyugodtan hazamehetnek.
Én ezt az Ursula von dér Lejen nyilatkozatot akárhogyan is olvasom nekem az jön le hogy az ukran haderőt, vagy annak bármiféle maradékát, valamint az ország vagy a maradék gazdasag erőforrásait az EU, vagyis Brüsszel privát seregenek, és privát területnek, gazdaságnak akarja a későbbiekben.
Végülis volt már hasonló a Római birodalomban a szenátusi provinciakkal. Szóval hogy jobban érthető legyen USA képletet használva szövetségi haderőt, szövetségi gazdasági onallosagot csinálnának.
Ezzel biztosan piszkos nagy álma teljesülnek a brüsszeli eltartott aknák, mert most még mindig a nemzeti, tagallamoktol függenek. Onnettol viszont függetlenek lennének, állam az államban, mint egykor az SS, vagy az AZOV. Nincsenek jó eloerzeteim ezzel kapcsolatban. Meg nagyobb EU diktatúra lenne.
Pár hete volt egy szösszenet egy ukrán sturmbanfuhrertol, hogy vereség esetén benyomulnanak a szomszédos EU országokba és ott taboroznanak.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 714
8 833
113
Én ezt az Ursula von dér Lejen nyilatkozatot akárhogyan is olvasom nekem az jön le hogy az ukran haderőt, vagy annak bármiféle maradékát, valamint az ország vagy a maradék gazdasag erőforrásait az EU, vagyis Brüsszel privát seregenek, és privát területnek, gazdaságnak akarja a későbbiekben.
Végülis volt már hasonló a Római birodalomban a szenátusi provinciakkal. Szóval hogy jobban érthető legyen USA képletet használva szövetségi haderőt, szövetségi gazdasági onallosagot csinálnának.
Ezzel biztosan piszkos nagy álma teljesülnek a brüsszeli eltartott aknák, mert most még mindig a nemzeti, tagallamoktol függenek. Onnettol viszont függetlenek lennének, állam az államban, mint egykor az SS, vagy az AZOV. Nincsenek jó eloerzeteim ezzel kapcsolatban. Meg nagyobb EU diktatúra lenne.
Pár hete volt egy szösszenet egy ukrán sturmbanfuhrertol, hogy vereség esetén benyomulnanak a szomszédos EU országokba és ott taboroznanak.
Elég abszurdnak érzem azt hogy orosz pártiak az EU diktatúrától rettegnek.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Mikor a propagandista azon hisztizik, hogy propagandával nem lehet háborút nyerni...
DfZptp0.png



Itten van miért #nemnato katonák üzemeltetik a #nemnato felszerelést


Left can't meme, avagy újra toljuk a tavalyi grafikát, akkor is bejött


Úgy látszik az oroszoknak nagyon bejött a Doritó, megtámogatják kicsit az Irániakat cserébe teljes tech transzferért
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 132
31 131
113
Én ezt az Ursula von dér Lejen nyilatkozatot akárhogyan is olvasom nekem az jön le hogy az ukran haderőt, vagy annak bármiféle maradékát, valamint az ország vagy a maradék gazdasag erőforrásait az EU, vagyis Brüsszel privát seregenek, és privát területnek, gazdaságnak akarja a későbbiekben.
Sajnos valószínűleg igazad van. A maradék ukránt, mint holmi "bolygó Hollandit" fel lehet használni a világ minden frontján az "orosz érdekek" ellen, amíg ki nem pusztulnak. Sajnos, tendenCIA, hogy bizonyos elégedetlenkedő, kudarcot szenvedett népcsoportokat (pl.kurdok) gyalognak használnak bizonyos erőterek a sakktáblán. Látszik, hogy Izraelben, Közép-Afrikában, már bevetették őket, ideológia mentén, önérdekük ellen, pusztán gazdasági/hatalmi haszon érdekében. Szomorúnak tartom, hogy vannak olyan hatalmi csoportosulások, amelyek megtehetik büntetlenül ezt. Még szomorúbb számomra az, hogy valaki ezt támogatandónak tartja.
Bocsánat, hogy ezt ide írtam, mint személyes véleményt.
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
758
4 113
93
Oroszok otthon vannak . Egyébként miért nem tartozhatnak Oroszországhoz az oroszok lakta területek, amelyek mindig is orosz területek voltak? Az albánok lakta Koszovó lehetett önálló állam és elszakíthatta a nyugat Szerbiától? Vagy ismét a szokásos kettős mércét használjuk.

Szóval az oroszok mehetnek "békefenntartani" de a yenki nem, az oroszok eldönthetik hová tartoznak, de az ukránok nem. Valóban "a szokásos kettős mércét hasznaljuk".
[/QUOTE]


az a mindenit. legalább el tudtad olvasni mit írt? mert ugye megérteni nem értetted meg ..
még egyszer:
az a terület nagyrészt orosz nemzetiségűek által lakott
akik egyébként már eddig legalább kétszer kinyilvánították azon szándékukat, hogy inkább az oroszok, mint az ukránok
nagyjából a teljes nyugat szart/szarik rájuk. nekik (mivel ugye oroszok) nem lehet önrendelkezési joguk.
na de az koszovói albánok, na nekik aztán mindent IS lehet.

más. németek valami 39 milliárd eurót kell felvegyenek, hogy a gazdaság valamennyire megmaradjon. persze ebből (hitelből) finanszírozzák a zukránokat is.
pedig tudjuk: addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér!
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 369
84 779
113
Erre ne vegyél mérget!
Ebből a kihelyezésből is látszik, hogy egyáltalán nem az van amit mondanak, azaz, hogy nincs már sem lőszer sem ember nekik (ukránoknak). Van nekik bőven (kintre is jut) csak lépre akarják csalni az oroszt! Egy jó nagy zsákba akarják varrni, ha kellően és esztelenül nekilendülne a medve. Nagyon óvatosnak kell lenniük. Valami csalafintaság van a dologban. Idejük van, a nép a hátországban még bírja (az ukránok egyre kevésbé, és nyugaton is jönnek a választások). Csak lassan, nehogy legyen egy méretes medvecsapda a hangzatos "nincs semmink" nyivákolás mögött.
Nincs mani a mozgósításra, de ukrán nácik bohóckodnak Szudánban?

Mutass már egy pontot a térképen ahol az orkokat "csapdába" lehetne csalni! :)

Ez egy vakítás, amivel azt akarják szemléltetni, hogy mennyire menők. De ez kb. az a kategória, mint La Rochelle 1945ben: szép és derék, de kb. annyit számít, mint egy Juszt László facebook-poszt a diktatúráról ...
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 397
11 076
113
Erre ne vegyél mérget!
Ebből a kihelyezésből is látszik, hogy egyáltalán nem az van amit mondanak, azaz, hogy nincs már sem lőszer sem ember nekik (ukránoknak). Van nekik bőven (kintre is jut) csak lépre akarják csalni az oroszt! Egy jó nagy zsákba akarják varrni, ha kellően és esztelenül nekilendülne a medve. Nagyon óvatosnak kell lenniük. Valami csalafintaság van a dologban. Idejük van, a nép a hátországban még bírja (az ukránok egyre kevésbé, és nyugaton is jönnek a választások). Csak lassan, nehogy legyen egy méretes medvecsapda a hangzatos "nincs semmink" nyivákolás mögött.
Az oroszok pár csapdába már belesétáltak (naivságból, jóhiszeműségből, odatartozásnak gondolásból):
EBESZ, Eurázsiai gazdasági Unió, Minszk egyezmények, ÉÁ, az ukrán közhangulat 2022 februárjában, béketárgyalások úgy hirtelen.

No meg amikor rádöbbentek, hogy az ukránok real-time teljes helyzetképpel rendelkeznek - talán még az orosz kézi lőfegyverek kilőtt lövedékeiről is...

Azóta láthatóan sokkal óvatosabbak lettek, semmi idegből tükörreakció emblematikus veszteségekre, stb.

Hogy a nyugati hírszerzésük mennyire van benn a nyugati agytrösztökben, döntéshozó halmazokban, s így képben (ez lenne nekik igazán fontos), az érdekes kérdés, de hogy a fegyver, lőszer gyártásokra/kapacitásokra/depózásokra, haderőmozgatásokra, koncentrációkra kifejezetten odafigyelnek, az szerintem erősen valószínű.

Amire nyilván nehéz készülni, az egy aszimmetrikus nyugati támadás a "perifériákon"; Kercsi-híd, orosz haditengerészeti célpontok ellen, támadások szerte Oroszországban ipari kapacitások, infrastruktúrák stb. ellen.

Azt láthatóan igyekeznek elkerülni, hogy egyszerre túl sok forró pontra kelljen odafigyelniük, intézkedniük.
Pont elég a teljes frontvonal...

De az is látszik, hogy igyekeznek a nyugat figyelmét túlterhelni:
Izraeli konfliktus, Irak, Szíria, Jemen, Szudán...forrósodik a pite...
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Az 5000 nem azért kell nekik, hogy 10× elpusztítsák a földet, hanem azért, hogy elvi lehetősége se legyen annak, hogy egyetlen csapással elpusztítsák az összeset úgy, hogy ne tudjon visszalőni. Az atomtriádot is ezért tartják fent. 3 fajta hordozóeszköz jobban biztosítja azt, hogy mindíg lesz mivel visszalőni.
Ez szerintem butaság a köbön. A kilövést követő percekben, megy az ellencsapás, majd felkészülnek az elhárítására.
Tehát nukleáris szinten nem csak az USA-nak es Oroszországnak van ellerententő ereje. Ehhez nem kell 5000 db. Másrészt az 5000-ből csak kb. 1200 db van harckészültségben, a többit órákig tartana keszenletbe helyezni.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 494
24 265
113
Ilyen homopartyt ugye nem a #nemnato kiképzőktől vették át??? ismerőseim a mh-nál ilyet nem mondtak:

Ugledar, Harkov és Novoselovka valamint a Dnyeper ukrik által megszállt partja, siklóbombák érkezése:

Bradley és a befuccsolt ellentámadás Avdeevkánál, 2 #nemnato nyuszi kiugrott belőle:

Oroszok megtámadnak egy ukri állást, 4 ukri megadta magát:

Belterjesék FV103-as járműve drónnal kezelve:

TOS1 Szeverszknél:

ATGM indítás ukri teherjárműre és gyalogságra:

ukrikat drótakadály telepítése közben egy kis meglepetés érte az orosz tüzérség részéről:

ukri nackók megvertek egy ortodox papot:

Mesterlövész munkában:

Gránátos és FPV drón bevetések:

bandera vagy amit akartok:
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 477
18 411
113
Ha ukrán ha nem, ezt szar nézni.

Kibaszott embertelen, mint egy szar videojáték, csak valakinek a fia, apja, férje szét lett trancsírozva, egy full értelmetlen buzi háborúban.

Igazán kitörhetne már a béke, kurva gyorsan, valamilyen észszerű kompromisszum mentén -pl. soha NATO, NATO bázisok, mostani kormány bukik, DE MARAD egy csökkentett Ukrajna, nyilván Krím és a Donbassz nélkül - aztán eltakarítani innen a picsába az USA-t az egész kontinensről, egy erős a nemzetállamok EURÓPAI NATO-ja helyette elrettentésül, és meg is vagyunk.

Ukrajna pont szenvedett már eleget, meg az ott élő orosz identitással rendelkező keleti szakadárok is.

Ezt a vérengzést Putyin csak a zusa vezette NATO határain kívül tudja alkalmazni.
Akkor mit nyernénk, ha minket sem védene semmi Putyin eszetlenkedésétől?
Vaagy, bár remélem soha nem lesz ilyen, ha Ukrajna NATO tag lenne, akkor vajon Putyin tudna e így öldökölni?

Na ugye, hogy van más nézőpont is az oroszon kívül. ;)

Elnézést kívánok!

Eddig az volt a szöveg, hogy az oroszok szarok, az 5000 (valójában inkább 6000) atomtöltetük lókukit sem ér, mert úgysem használják. Most akkor mégis számít valamit? Vagy mégsem? Vagy úgy vagyunk vele, hogy vitahelyzettől függ?
Ja és nehogy elkezdj nekem a MAD-el jönni, mert ha holnap Putyin úgy dönt, hogy elhamvasztja mondjuk Varsót, biztos lehetsz benne, hogy Washingtonban nem nyomnák meg a gombot. Szóval a MAD csak atomhatalmak közt működhet. Az USA csak akkor fog atomot használni, ha a saját területét éri csapás. Az oroszok szintén. Tehát ha hazamennének innen a jenkik, és az európai országok felfejlesztenék a haderejüket normális szintre akkor nem változna semmi sem. illetve a meglévő francia atomtöltet mennyiség is elég lehet az elrettentéshez. ÉK-nak is elég.

De az erős zusa mellé egy hasonlóan erős EU az miért is lenne jó Putyinnak, ha mindkettő a sátáni nyugat...?
A matek is azt mutatja, hogy az orosz propagandát nem túl palletozott elmék találják ki, és terjesztők sem gyanakodnak....
Ha most van 4-5 ezer az USA -nak, és lenne még 5-6 ezer az EU -nak, az Putyin 6000-rével szemben az erőegyensúly felborulását jelentené.
Mi van a következő lapon írva ezzel kapcsolatban? :)

Dudi, nem az erőegyensúly felbontásáról van szó. Az atomfegyverek hajókról, tengeralattjáróról, és ballisztikus módon is indíthatóak.
Az USA-nak megvan a projekciós képessége, hogy mindezt Ukrajna és az EU nélkül is megtegye. Másrészt vannak atomfegyverek EU/UK területen is. Ez nem autós kártya. Az orosz értelemszerűen nem használna fel 5000 atomtöltetet Európára. Alapvetően mindegy mennyi van neki, azt egyértelműen az USA erőegyensúly miatt tartja fenn, nem Európa ellen.
Az EU/UK tudna védekezni a pár száz saját töltettel, és van is elég elrettentő ereje, hogy az orosz ne vesse be ellenünk. (280+225)

Az egész háború lényege ,hogy a NATO lehetséges újabb bázisok, NATO tagságok, orosz határok mentén kerülendőek.
Az USA sem szeretne Kubába az orosz atomfegyvereket. Ennyi. Hátrébb kellene húzni a NATO védelmi vonalat, és nem arra törekedni, hogy az orosz határátkelők mentén telepítsük őket. Nevezheted ütköző zónának, vagy bárminek. Ha jól tudom katonai szempontból a NATO-nak is előnyösebb lenne egy ütköző zóna. (Ukrajna, Fehérorosz) Éppen elég volt, hogy a törpeállamok (Lett, Litván) NATO tagok lettek. Mindenki tudja, hogy ez az egész már 2004 óta tart, mikor a NATO a kis enyves kezét rátette posztszovjet államokra. 2014 Ukrajna, ezután következett volna a Fehérorosz 2021-ben, ez utóbbit az oroszok megállították.

A NATO terjeszkedés sémája átlátható, először erőszakos kormányváltás, jönnek a külföldi kölcsönök, NATO tagság.
Egy védelmi szervezet nem provokálhatja terjeszkedéssel az ellenfelét, kivéve ha a célja eleve a közvetlen konfrontáció.

Mindenki tétlenül nézte, és hiába vergődött az orosz évekig, bárhogy is adott hangot véleményének, nagyjából elzavarták.
Emlékezzünk 2022-re, senki sem akart tárgyalni velük, Makaroni és Orbán is csak színjáték volt. 2021-ben Merkel mint leköszönő elnök látogatta meg, ez kb. annyit jelent diplomácia szinten, hogy szarunk a fejedre.

A NATO védi a baltikumot és a KKE térség nagy részét az orosz fenyegetéstől.
Az a kérdés, amit Putyin nyakatekert módon mert csak megfogalmazni, az a biztonságos Európai területek kiterjesztését próbálta volna akadályozni.
Erről nem lehet tárgyalni. Ezt Putyin is tudta, ezért ultimátuma az ürügy volt a háborúhoz, semmi több.
Az tény, hogy az USA nem túl elegánsan és talán nem is egyenrangú partnerként viselkedik Putyinnal 2014, vagy talán 2008-óta. ;)
A nagyhatalmi érdekszférák megváltoztatása egy folyamat, proxy háborúkkal, puccsokkal, gazdasági és információs műveletekkel.
Putyin 22-ben emelte a tétet, azt érezte, hogy a korábban elvesztett területekből most visszaszerezhet valamit. Nyilván a grúz, és a Krimi háború tapasztalatai alapján erre volt, lett volna esélye. Most már nincs.
A vereség miatti felelősség hárítása miatt kellenek ezek a történetek a "sarokba szorított Putyin", "Kénytelen volt támadni", "a donbaszi oroszokat védi ", stb. balgaságok.
Így nem ő a hibás. Ismerjük, oké. Ha győzött volna, akkor egész más lenne a narrativa. Kisorosz- nagyorosz egyesülés, az ukrán testvérnép visszatér, stb.

Ez egy (különleges) katonai kaland, ami balul sült el. Bukta lett belőle, 22. márciusában.
Amúgy illik a korábbi nagyhatalmi proxy háborúk sorába, ami a gyengülő Oroszország európai befolyásának elvesztését eredményezi. Ráadásul egy újabb vasfüggöny létrejöttével fel is gyorsítja Oroszország el jelentéktelenedését, ami persze az orosz társadalomban durva dolgokat eredményezhet.
A náci Németország harmincas éveire emlékeztet a jelenlegi orosz közhangulat. Nem túl jó Omen.