Nem teljesen gondolom relevánsnak a családmodellt pl a brit birodalmi gondolkodáshoz, de nem is erről volt szó.Kedves Sir!
De, értem, amit írsz. Nagyon is jól. Voltaképpen minden kérdésemre választ adtál, még azokra is, amiket fel sem tettem.
Örökösödési hagyományok dekódolása, persze, de csak nagyon röviden, ha érdekel a téma, nyugodtan áldozz rá időt:
angolszász területek: egyenlő vonatkozási alap hiánya a fiútestvérek közötti kapcsolatban, szülő és gyermek közötti kölcsönös függetlenség elve
frank területek: fiútestvérek közötti egyenlőség, de a szülő és a gyermek között szintén a kölcsönös függetlenség elve uralkodott
orosz/szláv területek: fiútestvérek közötti egyenlőség, de marad a családon belül a tekintélyelvű irányítás (legidősebb fiúgyermek)
német területek: szintén egyenlőségpárti értékrend tekintélyelvű családirányítással kombinálva
arab-muzulmán családszerkezet: az apa és a nős fiúgyermek egyformán van kezelve, az apa-fiú viszony nem tekintélyelvű (!!!), a meghatározó kapcsolat a fivérek közötti horizontális kötelék (sajátossága az elsőfokú unokatestvérek közötti házasság civilizációs intézménye, amely az örökösödési vonalba is beleszól)
Innen indul az egész, ezekre a hagyományos családmodellekből és örökösödési trendekből (javak tovább birtoklása és a család irányítása) épül fel adott társadalom szövete, sőt, az adott jogrend történeti fejlődése és sajátosságai is.
Nincs semmilyen tudományos alapja annak, hogy bármilyen civilizáció és kultúra hagyományos berendezkedése egy az egyben rátolható lenne egy másik kultúrára és amint látjuk - nem meglepő módon - nem is igazán megy a dolog sehol.
A többi "kérdésem" és "felvetésem" szerintem egyértelmű, a labda nem nálam pattog.
Tulképpen Te is végig azt támasztottad alá, hogy miért is nem tekinthető európai országnak az orosz.