20mm gá van csak. NIR meg lézeres 70-es a jövő ködébe vész. ATGM még inkább...
Ahogy elnézem, ha fent van a két gépágyú, akkor nincs hely a NIR blokknak, vagy akkor az egyik gépágyú helyére megy a NIR, de akkor nincs ATGM.
Ehhez a H-Force rendszerhez a H145M túl kicsi, a H225M meg úgy túl nagy, hogy szállítóhelikopter révén, a felfegyverzését csak ilyen faramuci módon tudták megoldani.
A "bezzeg-Minyón" bezzeg fel lehet rakni mindent is, mégis megmarad szállítógépnek. Csak ugye, nálunk az egyrészt kihalóban, másrészt meg nekünk aztán tényleg nincs semmihez semmink se.
A Mi-24-es is azon hasalt el, hogy az avionikája és a fegyverzete nem lett felhozva a Mi-35M szintjére, bár erről legkevésbé sem a HM, hanem sokkal inkább a NATO és a nyugati barátaink oroszellenes szankciós politikája a felelős.
Ha ezek után viszont meg azt mondjuk, hogy ilyen háttér ismeretében kár volt belevágni a Mi-24-esek nagyjavításába, akkor érdemes megnézni, hogy "helyettük" a H225M-hez beszerzett H-Force nevű hangzatos européer military bullshit mit is ér.
Amúgy nekem nem a H225M-el van a bajom, mert pl a konkurens UH-60-as lapított deszanttere szerintem hülyeség. A US Army szerint meg nem, de nekik bocsássuk meg ezt a kis "tévedést" mert ők tartják mellé a Chinook-ot is.
Szóval H225M egy jó gép, csak a H-Force, illetve konkrétabban a H-Force rendszer installálási módja a típuson kicsit szerencsétlen.
Adva van ugyanis egy potens, erőteljes típus és egyszerűen nincs kialakítva egy normálisan használható fegyverfelfüggesztési mód.
Én nem ismerem egyátalán a H225M sárkányszerkezetének megerősített pontjait, erős törzskereteit, súlyponti helyzetét (bár a helikoptereknél az rendre a forgószárny tengely vonalába esik), de nem lehetett volna valahogy a főfutó akna környékén egy leszerelhető szárnycsonkot felhelyezni a függesztményeknek?
Mert az látszik, hogy a mostani rögzítési mód az azért van ott, hogy a deszanttér ajtaját ne blokkolja.
De arra a pontra tényleg csak oldalanként egy-egy, kisebb tömegű függesztmény szerelhető.
A másik megoldás lehetne a kiömlő alá negatív V beállítással egy-egy szárnycsonk, mint a Rambo-filmek (és a Vörös Hajnal) Puma helikopterein, a La Mi-24.
És akkor a két gépágyú mehetne oda, ahol most van, két NIR blokk a futóakna oldalára és az ATGM-ek meg a lelógó szárnycsonkokra.