1., Nemcsak az oroszoknak, hanem a teljes Szovjetúniót támogatták ezzel (lásd Sztálin pl. grúz volt).
2. Mennyi a komoly mennyiség a szovjet készletekhez képest?
3. Azt tudom (nemrégen volt itt téma és utánanéztem), az első brit konvoj 41 szeptemberben érkezett és Hurricane vadászgépeket szállított meg a hozzávaló műszakiakat és pilótákat a szovjetek átképzésére. Szakmám miatt engem a repülőgépek érdekelnek, így harckocsi-ügyben nem nyomoztam. q Persze ez is jelentős segítség volt, amit az ottani rendszerváltás óta már nem is tagadnak, emlékműveket emelnek a segítségért a korábbi bagatellizálás helyett. Viszont korábban meg a nyugati hozzáállás közel ugyanilyen egyoldalú volt, a LL szállítások emlegetésekor nemigen volt szó soha a szovjet véráldozatokról, hogy az afrikai partraszállásig (tehát 41 nyarától 42 novemberig) a Wehrmacht ellen a szövetségesek csak korlátozott hadműveleteket folytattak Egyiptomban. Az Afrika-hadtest is csak apró töredéke volt a Szu.-ban harcoló német csapatoknak, és keleten bizony Ivánék hullatták a vérüket nem egészen önként (nem véletlen volt a hadseregek veszteségei között brutális különbség a háború végére).
"., Nemcsak az oroszoknak, hanem a teljes Szovjetúniót támogatták ezzel (lásd Sztálin pl. grúz volt)."
Es ? Hitler meg Osztrak megis a naci nemetorszagot vezette. Amugy a SZU nem volt mas mint "nagy oroszorszag" es ezt nem en mondtam hanem maga Putyin meg egy veteran unnepsegen talan 2009 vagy 2010 ben es valoban ahova a SZU betette a labat azonnal elindult az oroszositas. Orosz betelepites ezerrel legyen az csecsenfold vagy baltikum. Egesz veletlen orosorszag a SZU jogutodja is es meg ma is viselik az SZU hadijelvenyeit eross a SZU kultusza, bazi nagy Lenin mauzoleum a fovaros kellos kozepen stb stb.
"2. Mennyi a komoly mennyiség a szovjet készletekhez képest?"
Ez fegyverfajtankent es hadianyagonkent valtozo. Volt amiben akkor 80 % felett volt ( elelmiszer, bakancs )
"Azt tudom (nemrégen volt itt téma és utánanéztem), az első brit konvoj 41 szeptemberben érkezett és Hurricane vadászgépeket szállított meg a hozzávaló műszakiakat és pilótákat a szovjetek átképzésére."
Akkor a szamok alapjan utannanezhetsz mit jelentett akkor 41 ben 1300 + elsovonalas vadaszgep a SZU nak. Es nem csak vadaszgep de szerszamok kiszolgalo eszkozok potalkatreszek loszer bombak stb.
"Viszont korábban meg a nyugati hozzáállás közel ugyanilyen egyoldalú volt, a LL szállítások emlegetésekor nemigen volt szó soha a szovjet véráldozatokról,"
ACSI !!!!! Az oroszok a sajat hazajukat es nem a nyugatot vedtek. Az hogy az oroszok keszek meghalni a sajat hazajukert azt miert is kene dicshimnuszokba foglalni. Ezt tettek a Britek is pl megsem varjak el az oroszoktol hogy errol a Bolsoj adjon elo egy egeszestes baletteloadast. Az oroszok eloszor is onmagukat vedtek eletre halalra, aztan pedig a sajat hodito hadjaratukat folytattak. A nyugatert direktbe csak annak elpusztitasaert tettek meg mindent. Erte semmit ! Max mellekhataskent !
"hogy az afrikai partraszállásig (tehát 41 nyarától 42 novemberig) a Wehrmacht ellen a szövetségesek csak korlátozott hadműveleteket folytattak Egyiptomban."
Azt az aprocska dolgot elfelejted hogy a nyugat ekkor mar tul volt egy komoly meneten a nacikkal szemben komoly aldozatokkal, folyamatban volt az atlanti csata komoly aldozatokkal es folyamatban volt a csendes oceani haboru komoly aldozatokkal. A SZU ekkor meg bekeszerodese alapjan csak a nacikkal haboruzott. A Britek orultek hogy a seggukon lyuk van 41 ben es hogy tudjak tartani a frontokat ebbe jott be a Sztalin pofatlan kovetelese a segitsegert es erre adtak oda azt amit a sajat csapataiknak szantak. Nem a foloslegbol hanem ami a sajatnak ment volna.
Amugy harckocsikban ugy jon ki az 50% ha mar ennyire szorszalhasogato vagy hogy a Brit harckocsikon kivul meg kaptak amerikait is 41 ben.
Meg egy apro info az LL el kapcsolatban. 44-45 ben cca 1500 repulogepet lottek le Magyarorszag folott. Nem keves volt kozottuk IL-2 ami ugye "A CSATAGEP" volt az oroszoknal. A eddig follelt IL-2 maradvanyoknal ( ahol eleg nagy volt a lemezmeret ) ott mind meglehetett talani az amerikai MEO belyegzot. Az az amerikai alulemezbol voltk epitve.