[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

superjet100

Member
2015. június 9.
53
60
18
Komolyan érdekel ez a téma? Van fent a BBC History oldalán free letölthető podcast konkrétan arról, ahol egy történész nő erről beszél, hogy kb. a britek mit és milyen minőségben szállítottak a SZU nak, főleg a kezdeti időszakra kihegyezve, 41 tele, Moszkvai csata környékére fókuszálva! Na az angol szakember NEM ért veled egyet, ennyit azért elspoilerezek... Ő rohadt konzervekről, meg lukas bakancsokról, amelyiknek papírból volt a talpa, és azon a fronton sokszor használhatatlan alacsony harcértékű elavult matildákról beszél. Volt segítség, de sok köszönet nem volt benne...


Szia Zsolti, kerhetek erre linket? Erdekelne es szivesen megneznem. Kerestem de nem talalom. Elore is koszi ;)
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
"., Nemcsak az oroszoknak, hanem a teljes Szovjetúniót támogatták ezzel (lásd Sztálin pl. grúz volt)."

Es ? Hitler meg Osztrak megis a naci nemetorszagot vezette. Amugy a SZU nem volt mas mint "nagy oroszorszag" es ezt nem en mondtam hanem maga Putyin meg egy veteran unnepsegen talan 2009 vagy 2010 ben es valoban ahova a SZU betette a labat azonnal elindult az oroszositas. Orosz betelepites ezerrel legyen az csecsenfold vagy baltikum. Egesz veletlen orosorszag a SZU jogutodja is es meg ma is viselik az SZU hadijelvenyeit eross a SZU kultusza, bazi nagy Lenin mauzoleum a fovaros kellos kozepen stb stb.


"2. Mennyi a komoly mennyiség a szovjet készletekhez képest?"

Ez fegyverfajtankent es hadianyagonkent valtozo. Volt amiben akkor 80 % felett volt ( elelmiszer, bakancs )



"Azt tudom (nemrégen volt itt téma és utánanéztem), az első brit konvoj 41 szeptemberben érkezett és Hurricane vadászgépeket szállított meg a hozzávaló műszakiakat és pilótákat a szovjetek átképzésére."

Akkor a szamok alapjan utannanezhetsz mit jelentett akkor 41 ben 1300 + elsovonalas vadaszgep a SZU nak. Es nem csak vadaszgep de szerszamok kiszolgalo eszkozok potalkatreszek loszer bombak stb.


"Viszont korábban meg a nyugati hozzáállás közel ugyanilyen egyoldalú volt, a LL szállítások emlegetésekor nemigen volt szó soha a szovjet véráldozatokról,"

ACSI !!!!! Az oroszok a sajat hazajukat es nem a nyugatot vedtek. Az hogy az oroszok keszek meghalni a sajat hazajukert azt miert is kene dicshimnuszokba foglalni. Ezt tettek a Britek is pl megsem varjak el az oroszoktol hogy errol a Bolsoj adjon elo egy egeszestes baletteloadast. Az oroszok eloszor is onmagukat vedtek eletre halalra, aztan pedig a sajat hodito hadjaratukat folytattak. A nyugatert direktbe csak annak elpusztitasaert tettek meg mindent. Erte semmit ! Max mellekhataskent !


"hogy az afrikai partraszállásig (tehát 41 nyarától 42 novemberig) a Wehrmacht ellen a szövetségesek csak korlátozott hadműveleteket folytattak Egyiptomban."

Azt az aprocska dolgot elfelejted hogy a nyugat ekkor mar tul volt egy komoly meneten a nacikkal szemben komoly aldozatokkal, folyamatban volt az atlanti csata komoly aldozatokkal es folyamatban volt a csendes oceani haboru komoly aldozatokkal. A SZU ekkor meg bekeszerodese alapjan csak a nacikkal haboruzott. A Britek orultek hogy a seggukon lyuk van 41 ben es hogy tudjak tartani a frontokat ebbe jott be a Sztalin pofatlan kovetelese a segitsegert es erre adtak oda azt amit a sajat csapataiknak szantak. Nem a foloslegbol hanem ami a sajatnak ment volna.
Amugy harckocsikban ugy jon ki az 50% ha mar ennyire szorszalhasogato vagy hogy a Brit harckocsikon kivul meg kaptak amerikait is 41 ben.

Meg egy apro info az LL el kapcsolatban. 44-45 ben cca 1500 repulogepet lottek le Magyarorszag folott. Nem keves volt kozottuk IL-2 ami ugye "A CSATAGEP" volt az oroszoknal. A eddig follelt IL-2 maradvanyoknal ( ahol eleg nagy volt a lemezmeret ) ott mind meglehetett talani az amerikai MEO belyegzot. Az az amerikai alulemezbol voltk epitve.
SZU nem Oroszo. Volt oroszositas, ez igaz, de volt ukranositas is. A fokomcsik nagyja NEM orosz volt. (Stalin gruz volt, Buharin gruz volt, Hruscsov ukran volt, Lenin zsido volt... tudod ki volt orosz? Gorbacsov, aki felszamolta a SZU-t. Persze ez is tulzas, nyilvan volt meg rajta kivul is orosz fokomcsi, de nem volt oroszabb a birodalom, mint amennyi a letszambeli folenyukbol logikusan kovetkezett). Kultusza meg van a SZU-nak, igen, de meginkabb van a SZU ellen harcolo Kolcsaknak, a fehereknek. Legalabbis a hivatalos propaganda azt erositi. Gondolj bele mennyi ido kell ahhoz, hogy egy olyan birodalom kultuszat megszuntessek, ami nem is szenvedett katonai vereseget. Az, hogy pl. Putyin NEM koszoruzta meg a Pesten 56-ban meghalt SZU katonak sirjat amikor Pesten volt, sokkal nagyobb elorelepes mint amikor a vesztes Nemeto vezetoje koszoruz meg egy holokauszt emlekmuvet. A hadtorteneti resszel amugy egyetertek.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 252
83 426
113
Sztalin-grúz
Hruscsov - (fél)ukrán
Brezsnyev-ukrán
Andropov-zsidó
Csernyenko-ukrán
Gorbacsov- (orosz)

Tehát az egyetlen etnikai orosz nemzetiségü szovjet pártfőtitkár Mihail Szergejevics Gorbacsov volt, -a Peresztrojka és a Glasztnoszty megalkotója. Kelet-közép Európa országai egy orosznak köszönhetik a szabadságukat.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 611
70 373
113
Sztalin-grúz
Hruscsov - (fél)ukrán
Brezsnyev-ukrán
Andropov-zsidó
Csernyenko-ukrán
Gorbacsov- (orosz)

Tehát az egyetlen etnikai orosz nemzetiségü szovjet pártfőtitkár Mihail Szergejevics Gorbacsov volt, -a Peresztrojka és a Glasztnoszty megalkotója. Kelet-közép Európa országai egy orosznak köszönhetik a szabadságukat.
Az oroszok meg megpuccsolták és a részeges Jelcin húzta ki a csávából. :)
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 030
49 001
113
nem vitatkozom, de azert bbc-vel ovatosan, extrem propaganda ado, a RT ahhoz kepest 100% objektivitas, pedig hat ok sem az ellenfel szekeret toljak.
Tudom én hogy propaganda a BBC, de mondjuk semmivel sem rosszabb mint az RT. Pont ugyan az a kettő, én szeretem őket, ragaszkodom mindkettőhöz ;). A CNN és az AL JAZEERA is jó, még valami Kínai angol nyelvűt hiányolok, a CCTV4 az sajnos nem érthető nyelven beszél sokszor.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 030
49 001
113
1., Nemcsak az oroszoknak, hanem a teljes Szovjetúniót támogatták ezzel (lásd Sztálin pl. grúz volt).
2. Mennyi a komoly mennyiség a szovjet készletekhez képest?
3. Azt tudom (nemrégen volt itt téma és utánanéztem), az első brit konvoj 41 szeptemberben érkezett és Hurricane vadászgépeket szállított meg a hozzávaló műszakiakat és pilótákat a szovjetek átképzésére. Szakmám miatt engem a repülőgépek érdekelnek, így harckocsi-ügyben nem nyomoztam. Most ránéztem a vikire (azt ugye nem Sztálin írta!), és szerintük a moszkvai csatában a szovjet közepes és nehéz-hk.-állománynak 30-40%-a volt brit eredetű, eszerint 60-70% saját szovjet állomány volt, ez közel sem a fele ahogy te írtad. Persze ez is jelentős segítség volt, amit az ottani rendszerváltás óta már nem is tagadnak, emlékműveket emelnek a segítségért a korábbi bagatellizálás helyett. Viszont korábban meg a nyugati hozzáállás közel ugyanilyen egyoldalú volt, a LL szállítások emlegetésekor nemigen volt szó soha a szovjet véráldozatokról, hogy az afrikai partraszállásig (tehát 41 nyarától 42 novemberig) a Wehrmacht ellen a szövetségesek csak korlátozott hadműveleteket folytattak Egyiptomban. Az Afrika-hadtest is csak apró töredéke volt a Szu.-ban harcoló német csapatoknak, és keleten bizony Ivánék hullatták a vérüket nem egészen önként (nem véletlen volt a hadseregek veszteségei között brutális különbség a háború végére).
Azok a Hurricane ek voltak kb. a legnagyobb harcértékű eszköz amit akkoriban kaptak, bár ott is rögtön azzal kezdték hogy komplett fegyverzetcsere, 4 gépágyú már ugrott is bele azonnal a 8 kiskaliberű vickers helyett ahogy megjött, illetve sok motort kicseréltek klimovra. Az össz mennyiséget nézve elenyésző volt a számuk a saját gyártású Lagg 3, yak1, mig3 al összevetve. A páncélosoknál viszont nagyon gyenge harcértékű matildákat küldtek. Lassú, lomha, rossz terepjáró képesség, gyenge fegyverzet jellemezte őket. A páncélvédettség meg kb. mint a korabeli T34, abban volt egyedül korrekt. Na ez volt a nehéztank, amit küldtek, "infantry tank" kategória a briteknél. A "cruiser tankjaik" még ennyi szót sem érdemelnek, kb. lövészpáncélos vagy nagyon max. akkor már kiöregedett félben lévő a spanyol polgárháborút is megjáró t26 szinten voltak. Ahogy írtam tehát, volt segítség valóban, de senki ne gondolja, hogy a hiper szuper brit fegyverek dömpingje miatt álltak meg a német ékek Moszkva előtt néhány kilométerrel, mert ez egész egyszerűen nem igaz! A németekre rázúdult jó néhány távolkeleti hadosztály, aminek nem látszott a vége, s fel sem voltak készülve a brutál télre. Elküldték Guderiant Kijevhez, és ennyi. Nagy az az ország, s hideg a tél annak aki nem készül rá. Ennyi döntött, nem más.
 

melampo

Well-Known Member
2014. április 20.
2 192
2 888
113
Azok a Hurricane ek voltak kb. a legnagyobb harcértékű eszköz amit akkoriban kaptak, bár ott is rögtön azzal kezdték hogy komplett fegyverzetcsere, 4 gépágyú már ugrott is bele azonnal a 8 kiskaliberű vickers helyett ahogy megjött, illetve sok motort kicseréltek klimovra. Az össz mennyiséget nézve elenyésző volt a számuk a saját gyártású Lagg 3, yak1, mig3 al összevetve. A páncélosoknál viszont nagyon gyenge harcértékű matildákat küldtek. Lassú, lomha, rossz terepjáró képesség, gyenge fegyverzet jellemezte őket. A páncélvédettség meg kb. mint a korabeli T34, abban volt egyedül korrekt. Na ez volt a nehéztank, amit küldtek, "infantry tank" kategória a briteknél. A "cruiser tankjaik" még ennyi szót sem érdemelnek, kb. lövészpáncélos vagy nagyon max. akkor már kiöregedett félben lévő a spanyol polgárháborút is megjáró t26 szinten voltak. Ahogy írtam tehát, volt segítség valóban, de senki ne gondolja, hogy a hiper szuper brit fegyverek dömpingje miatt álltak meg a német ékek Moszkva előtt néhány kilométerrel, mert ez egész egyszerűen nem igaz! A németekre rázúdult jó néhány távolkeleti hadosztály, aminek nem látszott a vége, s fel sem voltak készülve a brutál télre. Elküldték Guderiant Kijevhez, és ennyi. Nagy az az ország, s hideg a tél annak aki nem készül rá. Ennyi döntött, nem más.

Azt hiszem Kutuzov mondta.
"Nekünk két legyőzhetetlen tábornokunk van, a január meg a február."
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 030
49 001
113
Azt hiszem Kutuzov mondta.
"Nekünk két legyőzhetetlen tábornokunk van, a január meg a február."
És igaza is volt. Zabálja ám a morált hogy nincs vége a tájnak -40 ben, az ellátmány meg egyre soványabban jön a távolságok+partizán kombó miatt, az ellenség meg sosem fogy el emberanyagban.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Pal

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 252
83 426
113
Putyin csütörtökön fogadta Szocsiban Omar al-Bashir Szudán elnökét. A szudáni elnök az orosz fegyverek iránt érdeklődött , konkrétana Szu-30SzM, Szu-35 és Sz-300. Ezenkívül tárgyaltak egy orosz katonai bázis létrejöttéről Szudánban , a Vörös-tengeren.

ku0YX25uxDg.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and antigonosz

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 030
49 001
113
sanszos, hogy az angolok akkoriban még nem gyártottak maguknak sem Hawker Tempestet..
Persze hogy nem. Viszont lényegesen jobb cuccaik is voltak már akkor az Mk 2/4 Hurrinnál. A SZU meg elég sok aranyat küldött érte, akkor még volt miből, az elején voltak. Amit ki akartam hozni belőle, annak a lényege annyi, hogy azért bár nyilván minden jól jött a németek ellen, ne legyen az a tévhit, hogy a SZU "csak az emberanyagot" adta bele a nagy honvédő háborújukba, mert ez messze nem így van.

A németek a hadiveszteségeiknek 80 - 85 % át a keleti fronton bukták be, nem nyugaton, nem afrikában. A keleti fronton meg szintén túlnyomó részben SZU gyártmányokkal harcoltak.Volt jelentősége a LL nek, de inkább élelmiszer, vonat és teherautó, nyersanyag szinten mint sem az lenne igaz, hogy szuper nyugati fegyverekkel verték meg a németeket. A francokat, Kv1, T34, Is2, Bm13, yak9/3, la 5/7, Il2 és rengeteg Zis 3 löveg valamint a soha el nem fogyó emberanyag volt az ami miatt a Németek kikaptak. Ezek a győzelem fegyverei, nem az angolszász dokumentumokban sztárolt cuccok, fontosak persze így egyben mind, de aki kissebbíti a SZU jelentőségét a II. vh. ban attól mint amit leírtam, az véleményem szerint történelmet hamisít, az meg nem jó irány, mert még egy kis idő múlva jön majd valaki, azt kitalálja azt is, hogy pl. Auschwitzet nem is a Vörös hadsereg szabadította fel.
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Azok a Hurricane ek voltak kb. a legnagyobb harcértékű eszköz amit akkoriban kaptak, bár ott is rögtön azzal kezdték hogy komplett fegyverzetcsere, 4 gépágyú már ugrott is bele azonnal a 8 kiskaliberű vickers helyett ahogy megjött, illetve sok motort kicseréltek klimovra. Az össz mennyiséget nézve elenyésző volt a számuk a saját gyártású Lagg 3, yak1, mig3 al összevetve. A páncélosoknál viszont nagyon gyenge harcértékű matildákat küldtek. Lassú, lomha, rossz terepjáró képesség, gyenge fegyverzet jellemezte őket. A páncélvédettség meg kb. mint a korabeli T34, abban volt egyedül korrekt. Na ez volt a nehéztank, amit küldtek, "infantry tank" kategória a briteknél. A "cruiser tankjaik" még ennyi szót sem érdemelnek, kb. lövészpáncélos vagy nagyon max. akkor már kiöregedett félben lévő a spanyol polgárháborút is megjáró t26 szinten voltak. Ahogy írtam tehát, volt segítség valóban, de senki ne gondolja, hogy a hiper szuper brit fegyverek dömpingje miatt álltak meg a német ékek Moszkva előtt néhány kilométerrel, mert ez egész egyszerűen nem igaz! A németekre rázúdult jó néhány távolkeleti hadosztály, aminek nem látszott a vége, s fel sem voltak készülve a brutál télre. Elküldték Guderiant Kijevhez, és ennyi. Nagy az az ország, s hideg a tél annak aki nem készül rá. Ennyi döntött, nem más.

Hulyesegeket irsz zsolti !!!!

Akkor sorjaban.


"Azok a Hurricane ek voltak kb. a legnagyobb harcértékű eszköz amit akkoriban kaptak,"
Igen ez volt amit akkor tudtak adni es ez a tipus adta a RAF vadasz eroinek cca 60 % ekkor.

"bár ott is rögtön azzal kezdték hogy komplett fegyverzetcsere, 4 gépágyú már ugrott is bele azonnal a 8 kiskaliberű vickers helyett"
Volt kiserlet ra de nem mukodott a dolog. A Brit gepek Brit fegyverettel repultek. A 4 gepagyus a Hurrican IIC volt ami az eredeti Brit 20 mm es gepagyuval volt szerelve.

"illetve sok motort kicseréltek klimovra"
Roviden nem volt csereszabatos.

"Az össz mennyiséget nézve elenyésző volt a számuk a saját gyártású Lagg 3, yak1, mig3 al összevetve."
Vesztettek 3000 vadaszt az oroszok 41 ben. Csak vadaszt. Az uzemeik nagyresze kitelepites alatt az az gyartas igen igen alacsony szinten. Ekkor kaptak 1300 vadaszt. Akkor most ennek fenyeben kerdezd meg ujra magadtol hogy ez a szam sok vagy keves ?

"A páncélosoknál viszont nagyon gyenge harcértékű matildákat küldtek. Lassú, lomha, rossz terepjáró képesség, gyenge fegyverzet jellemezte őket. A páncélvédettség meg kb. mint a korabeli T34, abban volt egyedül korrekt."

Lassu volt valoban de nem volt rossz terepjaro kepessegu. Erre sem az afrikai sivatagban sem mashol nem panaszkodtak. Az oroszok sem egeszen a LL szallitasok szandekolt ki nem fizeteseig . A panceltoro kepessege az agyujanak gyengebb volt mint a KV-1 vagy T-34 de elegendo volt VALAMENNYI nemet harckocsi kilovesehez es ami meg fontosabb hogy sokkal nagyobb pasztazott lotavolsaggal rendelkezett mint a F-11 - 34 loveg. Pancelvedettseg tekinteteben megint csak a tudatlansagodrol es elfogultsagodrol teszel tanubiuzonysagot ( pedig eleg volna googlizni ) mivel az nem a T-34 el hanem a KV-1 el volt egy sulycsoportba. 75 mm torony es testpancel. Hol volt ilyen a korai T-34 nek ??? 40-60 mm max !!! Volt meg ilyen aprosag hogy VALAMENNYI MATILDA II volt radio es MUKODTEK. Hogy ez taktikailag mit jelent rad bizom.
Csak meg egy apro megjegyzes. Ahol a MATILDAKAT bevetettek ott az oroszok gyoztek is.

"Ahogy írtam tehát, volt segítség valóban, de senki ne gondolja, hogy a hiper szuper brit fegyverek dömpingje miatt álltak meg a német ékek Moszkva előtt néhány kilométerrel,"

TE ostoba ! Ersd mar meg hogy a legjobbat kuldtek a Britek abbol ami volt. Nekik sem volt jobb akkor a Spitfireket kiveve amit meg a Franciaktol is visszavontak 40 ben . Kul;dtek amit tudtak es nem a naciknak hogy verje le az oroszokat hanem az oroszoknak.