A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 294
27 224
113
Kinek is lesz komoly mennyiségű IFV-je???

Ami jobb a (kb.) Achzarit-nál???

Én fullos "új"-ban sem tudok olyat ami jelentősen jobb, mint a -szerintem példa értékű- "mókolt izraeli" T-55! Ami pedig jobb, azt egyik szomszéd sem tudja megfizetni!!!

Romániának. Boxer jelent majd komoly veszélyt.
 

LMzek

Well-Known Member
2017. szeptember 18.
610
523
93
Romániának. Boxer jelent majd komoly veszélyt.

Annak kivárnám a (pénzügyi) "végét", jelenleg 2-3 gumist rendszeresítenének egyszerre kb. 1.000 (???) db-ot összesen, saját gyártásban!!!

Ehhez képest Te nem is álmodozol!
(Sőt:Én sem! :p)






Ezeknek pedig örülök, mert pont elkezdtem írni, hogy a legjobb, a V4 összevont technikai eszközeit/erejét kihasználva megcsinálni a T-55/72 plattformra az Achzarit szintü átépítést!

U.i: Remélem az Achzarit(T-55) licensze benne lesz a csomagban!!!
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 294
27 224
113
Licensze? Nyolcvan csörömpös IFV/APCről beszélünk a két nehéz gépesített zászlóaljnál! Ma már ne igyál többet!
 

LMzek

Well-Known Member
2017. szeptember 18.
610
523
93
Licensze? Nyolcvan csörömpös IFV/APCről beszélünk a két nehéz gépesített zászlóaljnál! Ma már ne igyál többet!


Én nem "kiállítási mennyiség"-ről írtam (eddig de csak kb. 5x), hanem 200-350 db-ról, pl. itt:

Hasonló véleményen vagyok!
Szerintem egy kb. 150 db. (szomszéd-szintű) hk. és 300 körüli (nehéz) IFV/APC az ami -egyébként arányos lenne gazdasági teljesítményünkkel- és segítene érvényesíteni az érdekeinket.
Ez messze nem egy támadó(hódító ???) haderő.

Ez -szerintem közelítőleg- a szükséges mennyiség. Ezt a mennyiséget új eszközből nem tudjuk kifizetni.
Kb. 40-50 "kirakat-Leo"-t tudnánk megfizetni, ami ugyanúgy fogyó eszköz (lásd Szíria: török-kurd "párbaj"). Hasonlóan kevés "csili-vili, "kirakat-IFV/APC" ???

A kis mennyiség miatt, -valós probléma esetén- alig lesz visszatartó-ereje a magyar haderőnek!!!

Én a T-55 újjáépítést sem temetném: 4-6-8 ATGM-vel kiegészítve (átveszi a gyenge ágyú szerepét a hk.-k ellen) pót-páncélozva, (kb. 45 T-ig), turbóval(+125Le, hajrá Rába!) jobb lenne mint a "szeretett" szomszéd bármelyik MBT-je! Vagy T-72 teknővel.
Kb egyidős a T-90 kiindulási alapjaival!

...ami mennyiség végre lehetővé tenné hosszú idő után, hogy a magyar haderő győzzön!

És az érdekeinket meg tudjuk védeni, mert a háttérben nem 20-35e irodista-haderő "támogatja"!
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 294
27 224
113
Mi itt a jelenlegi beszerzési tervekről és mennyiségekről vitázunk. Arról, hogy mia valószínű V4 technika és a többit honnan lehetne beszerezni.

2v3 hk zlj, max 100 hk
2 nehéz gl zlj kb. 80-90 lánctalpas ifv/apc
3-4 közepes gl zlj kb. 150-180 8x8 ifv/apc
1 lánctalpas sph o. 28 löveg
1 kerekes sph o. 28 löveg
 

LMzek

Well-Known Member
2017. szeptember 18.
610
523
93
Mi itt a jelenlegi beszerzési tervekről vitázunk. Arról, hogy mia valószínű V4 technika és a többit honnan lehetne beszerezni.


És ezen az úton nekem egyre szimpatikusabb az izraeli (Achzarit) licensz-technológia át/megvétele.

Részben Te vezettél rá, hogy a teljesen saját-erős megoldásnál lehet jobb.
Ár kérdése!

Ha nem adják, le kell "koppintani"! ;)

Minek egyszerre gumis és láncos ugyanabból???
Karbantartás, logosztika: káosz!!!
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Van egy kérdésem.Mi legvalószinübb ellenünk Románia.Mit fog tenni a mi nem túl cizellált nehézdandárunk?Kb célpontot nyújt a HIMARS ütegeknek.Ha szétbontva nincs ütőereje,nincs fedezete,a túlerő elnyomja.Mozgékonyság+tűzerő,ha valoban hatékony véderőt akarunk,kltséghatékonnyan.Mozgékony messzehordó csöves/rakétás tüzérség fontossabb nekünk a hk-knál,láncos nehézdandárnál.És minnél jobb hirhálózat,felderités,REH képesség.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 141
113
Ahogy mondtam, bárkitől bármit, de a legjobb ár/értéket kell kiválasztani, és ami kulcs, hogy a saját hozzáadott érték a lehető legnagyobb legyen, s ha mindent külföldről kell beszerezni, mert még egy szegecset sem tudunk hozzá saját magunk legyártani, akkor gyártósort/licenszet/know-how-t kell venni. Ehhez nyilván kéne a V4 együttes összefogása. Felőlem lehet izraeli, kínai, orosz, amcsi, koreai, bármi, csak ők adják a legkorrektebb ajánlatot. Pusztán azért, mert valaki levezeti hogy magyar-zsidó két jó barát, nem szabad venni semmit...

Yep.

Semmilyen tech transzfer nem kell max száz hk-ra, javítóbázis meg úgyis itt lesz, senki se fog hetven tonnát hajókáztatni!
Tech-transfer nem árt, sőt. Lásd Donbassz, ott is négy éve kínlódnak. A technika meg amortizálódik és pótolni kell... Ahhoz meg pont jól jön (-ne a meglévő) a know-how.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 141
113
Viszont, ha már itt vagyok, saját kézbe ("magyarosch fejlesztés", ami pár bennfentest gazdagít, de az ország meg ráb.szik...) JELENLEG semmit! Hogy miért? A "csoda" magyar tűzoltóautó jó példa. Szarabb, de legalább drágábban, mint az (mocskos nyugati) alternatívái. Egyelőre max. licencben mehetne bármilyen komolyabb technika.
 
  • Tetszik
Reactions: Celebra and tonyo

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 389
7 912
113
Simán megoldható az ország jelenlegi gazdasági helyzetében, ha van akarat. 2 HK zászlóaljat említettek itt, akik kicsit többet tudnak. Hát akkor az legyen világszínvonalon álló. Anno, 150.000 fős Néphadsereg, 1600 HK-val, meg a többi cullangal megvolt úgy, hogy nem adták jegyre a kenyeret. Az ország nem a Néphadseregbe ment tönkre. Hanem a szocialista gazdasági modellbe. Kibírnánk egy 50.000 fős modern, ütőképes haderőt. A baj az, hogy mindent a nulláról kezdünk most szinte. Ezért kel gondolkodnunk minden fegyverben, felszerelésben, még kis túlzással egyenruhában is. Mert ugye az sincs még mindenkinek, az újból.
Sajnos nem. A társadalmi ellenálláson elbukna.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 389
7 912
113
Mi itt a jelenlegi beszerzési tervekről és mennyiségekről vitázunk. Arról, hogy mia valószínű V4 technika és a többit honnan lehetne beszerezni.

2v3 hk zlj, max 100 hk
2 nehéz gl zlj kb. 80-90 lánctalpas ifv/apc
3-4 közepes gl zlj kb. 150-180 8x8 ifv/apc
1 lánctalpas sph o. 28 löveg
1 kerekes sph o. 28 löveg
A darabszámokat én megfelezném. Jelenleg számolhatnak azzal is? Hogy csak a meglévő maradék 72 et újítjàk/modernizálják fel. Én amit kivettem a komentekből hogy 3 lehetőségel számolnak.
1: lizingbe leo-2 ek (kérdéses)
2: lengyel pt-91 el.
3: a meglévő 72 ek modernizálása. Itthon/lengyelben licensz alapján. Ez a legreálisabb.
APC él mind IFV él moduláris toronyrendszerekben gondolkodnak? Elvileg? Így a darabszámot már meg is felezed.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 791
77 906
113
Ok, ez már világos. De arról már tehetnek, hogy nem volt megfelelő/bevethető a jelen körülmények között... Ha már missziózunk, akkor szerintem az a minimum, hogy legalább működőképes cuccot biztosítunk a résztvevőknek. És ha nekünk nincs, akkor nem szégyen venni/átvenni másoktól...

Már az is csoda,hogy egy rendszerből kivont nehéz-géppuská ból volt raktáron pár darab.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 141
113
Sajnos nem. A társadalmi ellenálláson elbukna.

Működhetne ez szerintem... Megfelelő "propagandával", jó felszereléssel és jó fizetéssel... Szerintem kb. ez lenne az ideális nekünk. Úgy 40-50000 fős hivatásos/szerződéses, meg úgy 20000-es tartalékos haderő. Csak hát, amit már mondtam, tudomásul kell venni, hogy már a CoD-on (Crysis-en, F.E.A.R.-en, ARMA-n, stb.) szocializálódott a potenciálisan megfogható réteg... Szóval a T-55-ös gányolások, a "holosight" nélküli 50-60 éves fegyverek (na meg a vesszőparipám, az idétlen, hajhullást okozó és valós funkció nélküli bocskai) nem fogják őket "bevonzani"...

Már az is csoda,hogy egy rendszerből kivont nehéz-géppuská ból volt raktáron pár darab.

Jahh, tudom... :( De akkor is. Abban az esetben k.rvára életekkel játszottak. Afganisztán nagyon nem vicces...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 548
45 147
113
Viszont, ha már itt vagyok, saját kézbe ("magyarosch fejlesztés", ami pár bennfentest gazdagít, de az ország meg ráb.szik...) JELENLEG semmit! Hogy miért? A "csoda" magyar tűzoltóautó jó példa. Szarabb, de legalább drágábban, mint az (mocskos nyugati) alternatívái. Egyelőre max. licencben mehetne bármilyen komolyabb technika.
Ez nem ilyen egyszerű. A Rábának nagyon szar a sajtója, komoly érdekek fűződnek hozzá hogy sározzák. Az irány ott is jó, gyermekbetegségek vannak/voltak, de ahogy mondom, az irány jó.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 141
113
Ez nem ilyen egyszerű. A Rábának nagyon szar a sajtója, komoly érdekek fűződnek hozzá hogy sározzák. Az irány ott is jó, gyermekbetegségek vannak/voltak, de ahogy mondom, az irány jó.

Hááát... Szerintem ezt le kell szarni. A kutya ugat, a karaván halad, vagy mi... Analógia: Paks2. Ha ez az ország (és így minden itt élő ember) érdeke. Amennyire tudom, egy komolyabb harcjármű licencgyártását jelenleg csak a Rába tudná megoldani itthon, szóval...
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 389
7 912
113
Hááát... Szerintem ezt le kell szarni. A kutya ugat, a karaván halad, vagy mi... Analógia: Paks2. Ha ez az ország (és így minden itt élő ember) érdeke. Amennyire tudom, egy komolyabb harcjármű licencgyártását jelenleg csak a Rába tudná megoldani itthon, szóval...
Ők is csak más cégekkel. Rába, a credo bus gyártója nem jut eszembe a neve. Valamint currus. Járművek terrén. A gond azzal van főként y currusnál hogy pár milliárdot bele kénne invesztálni a modernebb eszközökbe (gyártó) plusz szakik kellenének még. Akkor ezzel a 3 céggel közösen már lehet kezdeni valamit.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
Számolj már.Van mit modermizálni?Nincs.Újjat kell venni.Akkor olyat kell venni,ami hosszú ideig elsővonalas maradhat.És nem a rakétavető a drága,hanem a felderitő-tűzvezető elektronika.Meg a korszerű rakéták.De a sima 122es rakétákat is használhatja.De vannak más hasonló rendszerek
Épp ez az. Ezért kell inkább a lengyelektől venni, Langustát, fel a Rábára és ennyi.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 968
18 514
113
Sajnos nem. A társadalmi ellenálláson elbukna.

A társadalom 99 %-át nem érdekli a dolog, nem is foglalkozik vele. Ráadásul ezt még lehet is kommunikálni, hogy miért és minek kell. A stadionépítéseket nem is kommunikálták pozitívan, mert talán nem is merték. Mégis tett rá a társadalom és a jövőben is tenni fog. Nem érdekli. Pedig hallották eleget az ellenzéki pártoktól.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
Hagyjuk már a hülyeséget! Egy korszerű nehézdandárral román hadosztályt lehet verni! A minőségi fölény a mókolt szemét (Tr micsodák) fölött nagyon durva az élvonal javára! Öbölháborúk technikai konklúziója...
Nem a földön jársz, a mennyiség egy bizonyos szint után döntő. Ez nem pc-n vívott world of tanks.
Halottak vannak és vér folyik, az embert is pótolni kell, már a sebesültet is.
Hogy veszed ide Amerikát ??? Meg minek ?
Amúgy Afganisztánban ők is patthelyzetet tartanak csak, messze nincs győzelem...