M
molnibalage
Guest
Erre való a diákhitel... Nem kell 5 évre meg szopatni senkit... Meg röghözkötni... Ezen felül nem csak középiskolából kilépők mennek felsőoktatásba. Te hogyan képzeled el pl. egy 30 éves akár családos embernél azt, hogy 5 évre bezupál...?Nem gondolom,hogy szükség van arra,hogy csak azoknak legyen ingyen az egyetem akik leszolgálták az 5 évet(pl egy orvos ne legyen katona előtte,tanul az épp elég sokáig,nem kell még 5 évet elvenni tőle.De itt van még a nagyon okosak helyzete pl ha valaki 4,5 fölött van az tanuljon ingyen teljesen természetes módon).Tehát én megtartanám az államilag támogatott rendszert a mai vagy a maihoz hasonló formájában.Amire én gondolok azaz,hogy ha valaki el akar menni pl agrármérnöknek Debrecenbe de nincs pénze rá az leszolgál 5 évet akkor ingyen van neki az oktatás,a tankönyvek meg a kollégium,tehát minden olyan költség ami ami a tanulmányaival összefügg.
Ezen felül megint érdekes kérdés az is, hogy aki szolgálat alatt alkalmatlanná válik fizikailag - mert az is lehet - akkor annál mi van? Szoglálattal arányos lesz a támogatás? Tehát akkor diszkirimálod azért, mert alkalmatlanná válik...?
Egyébként meg nem tűnik fel, hogy mennyire diszkriminatív ötlet az egész? Aki nem felsőoktatásba megy, az egyből kilép a munkaerőpiacra és nem kell szolgálnia. Miért? Mert csak...? Meg nem egyenértékű a képzés? Egy orvost nem, de mérnököt külön veszel? Milyen alapon...?