Szu-57 / Su-57 Felon / PAK-FA (T-50) / FGFA (Szuhoj, Oroszország)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
3 043
11 601
113
Egyébként összesen készült kb. 350 j-10, A, B, C, és a legujjabb D változat. Viszont azt állítani, hogy ezek mindegyike AESA radarral szerelt, tipikusan Roni félé bugyutáskodás.

• Tetszik
Reactions: borisz

deze75

Well-Known Member
2010. április 25.
1 225
3 921
113
Ez nagyon nem trolkodás ;)
Az orosz hadikiadás nagyon megosztott ezt nem csak én hanem más is látja .

Érdekes a japánok a Britek Dél-Koreaiak Németek Franciák Indiaik hogy középhatalmakat említsek miért nem rendszeresítenek csatagépeket meg stratégiai bombázókat?
A tu-22m3m gépet azt nem bántom mivel az nagyon jó cucc lesz a kh-32 rakétával.
De Roni az amit csinálsz....komolyan látszik mikor vagy szolgálatban szét fárasztod az embereket ...szégyen amit csinálsz a legdurvább pedig hogy nem látod mennyire idegesítő amit csinálsz ez az ország több tett le arányaiban mint az világ 90%

• Tetszik
Reactions: bartinieffektus

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 974
20 319
113
Viszont azt állítani, hogy ezek mindegyike AESA radarral szerelt, tipikusan Roni félé bugyutáskodás.

Olvas már el légyszíves mit írt szittya a j-10 oldalon jó?
J-10B/C AESA! hát a d-verziót te hol láttad?

Ja igen régen linkeltem róla :) Viszont ez csak terv.
DUpSM-UX4AEejoQ.jpg

Szittya írta nem én ;)

"Mar tobb mint 350 j10 b es c van rendszerbe kinaba"

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 508
66 686
113
Roni

És ennek mi köze van a PAKFA-hoz?

A PAKFA projekt amúgy sem halad lassan, ezt is átbeszéltük már nem is olyan régen.
Szerintem az F-35 projekt előbb kezdődött, mint a PAKFA, sokkal több pénzzel , tapasztalattal és résztvevővel tartanak előrébb, mint az oroszok önállóan. Bravó....
Az F-22-ből is majdnem 20 év alatt lett bevethető repülőgép, igaz akkor se mindből , meg meg is mérgezte néha a pilótákat de ez van.
Nem tudom honnan gondoljátok, hogy az oroszoknak kevesebb pénzből gyorsabban fog ez menni ?
Nem értem min megy az alaptalan fikázás örökké :hadonaszos:

• Tetszik
Reactions: sidewinder12

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
14 269
70 625
113
Nem értem. Oroszország nem középhatalom, hanem a világ legnagyobb területű országa. Egy középhatalom védelmi költségvetésével. A Eurofighter Typhoon jelenleg modernebb technika, mint a MiG-31-es, vagy a Szu-27Sz illetve P, amiből még mindig akad pár az oroszoknál. Az, hogy a Szu-30SzM lehet, hogy bizonyos téren már eléri, a Szu-35Sz pedig egálban lehet vele, már más kérdés. Ugyanez a Rafale is, illetve az F-15K, tehát a jelenkori úgynevezett középhatalmak légierejének csúcstípusaival van körülbelül egálban az orosz légierő a pár tíz, illetve a Szu-34-esekkel együtt már közel kétszáz, valamivel a negyedik generációnál modernebb géptípusával.
Fegyverzet tekintetében vannak elmaradva.

De, mint írtam, Oroszország a világ legnagyobb országa. Itt nem lehet csak harcászati repülőgépekkel operálni. Ennek az országam nukleáris elrettentő ereje és interkontinentális startégiai csapásmérő légiereje is kell, hogy legyen. Miért? Mert ez a világ talán egyetlen olyan országa (iazából Alaszkával együtt az USA a másik ilyen), amelyiknek a határain belül is interkontinentális (6000km-nél több) hatótávolságra van szükség.
A csatarepülőgép pedig a Front Légierőnek kell, COIN feladatokhoz. Ahogy anno a MiG-31-es se csak egy megalomán csökevény volt, úgy nem lehet kihagyni a nagy hatótávú csapásmérő légierőt se a képből. Egyedi helyzet.

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 073
15 030
113

Ja igen régen linkeltem róla :) Viszont ez csak terv.
DUpSM-UX4AEejoQ.jpg

Szittya írta nem én ;)

Én utánanézés nélkül is elhiszem hogy Szittya ezt írta, csak éppen ebben nincs benne hogy az mind kivétel nélkül AESA-radarral van felszerelve, ezt csak te gondolod így. :D:p

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
14 269
70 625
113
Amúgy maga a PAK_FA program nem biztos, hogy elhalt. A Szu-57-esként létrehozott repülőgép főbb rendszereinek tömeges előállításához a leendő platform a Szu-27-esen alapuló Szu-35Sz, Szu-30SzM és Szu-34-es lesz, gyanítom, hogy Szu-35SzM, Szu-34M és Szu-30SzM2 néven. Addig, amíg egy, az F-35-öshöz hasonló egyhajtóműves gépet létre nem fognak hozni. PAK-FA-ként. Ja, és azt is Szu-57-esnek fogják majd hívni. És majd az akkori HTKA közösségnek fogom magyarázni, hogy ez a Szu-57 nem az a Szu-57... (mint a Szu-35-ösöknél) :)

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 508
66 686
113
Allesmor Obranna

Lehet én vagyok lemaradva picit, de eddig úgy volt, hogy a PAKFA projektnél a gyártás belassít, amíg meg nem érkeznek a végső technológiák (radar, hajtómű)
Most véglegesen törölték az egész programot? Vagy mi a van most ? o_O

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
3 043
11 601
113

Szittya írta nem én ;)

Igen, valóban, D változat még nincs. Kevertem a C-vel. A lényeg, hogy a legtöbb az A-ból és a B-ből van rendszerben.

És azt ki írta, hogy 350db AESA radaros J-10-e van Kínának?

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
49 711
89 803
113
Korábban írtam már , hogy 2020-ig 300 milliárd Rubel van a fejlesztésekre. Abból a Szu-57 része évi 300 millió USD.(2018-2020--900 millió USD)

• Tetszik
Reactions: fishbed and fip7

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 662
3 514
113
Hát akkor kérem, leírhatják az összes kínai gépet, mert az USÁnak hány AESA radaros gépe van? 5-600? Életbe nem érik utol őket.. :p

Ha B-2, B-1, E2D....t nem számolod akkor alulról súrolja az 1000et. F22 180+, SH 500+, F35 ~290.... ha számolod akkor fölülről súrolja.

• Tetszik
Reactions: arbalest

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 662
3 514
113
India, Kína, de szerintem még Dél-Korea se tudna ilyen repülőgépeket fejleszteni. Nyugat-európát meg senki sem akarja elfoglalni. Pontosabban, ha szándék lenne is rá, az oroszok ezt nem tudnák megtenni. Oroszföldre viszont az egész világnak fáj a foga.

Csak hát ez ellen elsősorban is nem az S400 véd, nem a Su57... vagy más csillivilli dolog hanem az atomarzenal.

Ilyen biztosítéka NYEuropa egy jelentős részének pedig csak áttételesen van a katonaság pedig mindig kicsit paranoiás kéne hogy legyen főleg ha Oroszország NYEuropa irányába anektálgat más országok területéből.

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 662
3 514
113
Már írtam, hogy a Szevmash a nukleáris meghajtású tengeralattjárók építésére szakosodott nem a rep-hordozókra. Elöször modernizáltak egy hordozót. Hatalmas kihívás volt számukra. Később derült ki, hogy a hajó belső rendszereit is ki kell cserélni, ami miatt megnőtt az ára.

Nem értek hozzá, meg nem is mérem fel rendesen de ennek ellenére nem én vagyok érte a hibás. Hibátlan. Lehúzták Indiát ahogy szokták.

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 662
3 514
113
Egyrészt. Franciáknak a jelek szerint annyira elegük van belőlük, hogy nem törik össze magukat a Rafale üzletben. US lényegében csak F-16-os lenne hajlandó eladni oda esetleg Super Hornetet. Az utóbbi valamiért nem érdekelte Indiát nagyon a másikkal meg Pakisztán miatt van VID probléma annak ellenére, hogy a
Block70 gépek külsőleg valamennyire eltérnének a mezei F-16-tól a CFT-k miatt. EF meg soha fel sem merült. Tehát vagy az oroszoktól vesznek vagy az USA-tól. de az elsővel eddigi tapasztalataik nem annyira rózsásak. Elszálló CV költsége ahogy a Szu-30MKI-nál is, széteső proto állapotban levő 29-esek a decken úgy, hogy 14 éve rendelték meg a gépeket és alsó hangon 7-8 éve repkednek velük.

Miből gondolod, hogy franciáknak elegük lenne? Eladtak 36db rafalet sok support, sok fegyverrel 8b$ért. Lehet volt vele szívás de 8b$után azért nem hinném Franciák túl duzzogósak és ha India szeretne még 70-100-150 rafelet nem fognak rá nemet mondani.

A ny/orosz üzemeltetésről meg anyit, hogy a 33+éves egyhajtóműves Mirage2000eket tudja India úgy üzemeltetni, hogy azok nem potyognak a zsír új kéthajtóműves Su-30akat meg nem?

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
21 046
33 555
113
A ny/orosz üzemeltetésről meg anyit, hogy a 33+éves egyhajtóműves Mirage2000eket tudja India úgy üzemeltetni, hogy azok nem potyognak a zsír új kéthajtóműves Su-30akat meg nem?
Gondolom több a tapasztalat a Mirageokkal, az új orosz gépek meg modernebbek, összetettebbek és alapvetően másabbak, és nem elégszenek meg azzal az üzemeltetési kultúrával, ami a másiknak jó volt.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
49 711
89 803
113
Miből gondolod, hogy franciáknak elegük lenne? Eladtak 36db rafalet sok support, sok fegyverrel 8b$ért. Lehet volt vele szívás de 8b$után azért nem hinném Franciák túl duzzogósak és ha India szeretne még 70-100-150 rafelet nem fognak rá nemet mondani.

Mirge-2000 is estek le, volt olyan év, hogy 2 is.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
14 269
70 625
113
Ez az adat csak a 2000-2015 közötti időszak:

• 67 MiG-21s
  • 7 Su-30s
  • 22 MiG-27s
  • 4 An-32s
  • 1 TS-11
  • 12 MiG-23s
  • 24 Sa-315s
  • 1 Do-228
  • 14 HJT-16s
  • 7 HPT-32s
  • 18 Mil Mi-8s and Mil Mi 17s
  • 2 HJT-36s
  • 14 Chetaks
  • 1 C-130
  • 3 Ka-28s
  • 2 Mi-35s
  • 9 Sea Harriers
  • 1 Mil Mi-26
  • 19 Jaguars
  • 1 Nal Saras
  • 11 MiG-29s
  • 3 BaE Hawk 132s
  • 1 MiG-25
  • 1 BN-2 Islander
  • 2 Il-38s
  • 1 Canberra PR57
  • 10 HAL Dhruv
  • 6 Mirage 2000s
Azóta eltelt három év és jópár típus kivonásra is került. De ez nem kevés gép.

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 662
3 514
113
Mirge-2000 is estek le, volt olyan év, hogy 2 is.

30+éves gépek, repidőn túl 2db 2012ben, ezen felűl 2004ben Mauritius és 1999. Ennek de főleg a Kargil warban nyújtott szereplésnek köszönhető a 2000 MK2 upgrade. (43m$/db áron újítanak fel kb mindnet)
50éven keresztül lesznek Indiában rendszerben... azta.

camee

Member
2017. július 11.
39
8
8
Persze, ok. De itt arról van szó, hogy emberünknek van 36 hozzászólása amiből szinte az összes a közép kelet európa topikokban keletkezett. Aztán itterem és egy provokációval indít.

Nem kell sírni, de komolyan kérdeztem, mert ami itt szokott menni azzal szoktam a haverokat röhögtetni. Szóval pls vki fejtse már ki a kérdésemre a választ. (Mellesleg nem én provokálok hanem az oroszok tolják fullba a kretént és nevezik "sikernek" ezt a kalap fost szóval pls...)

• Tetszik
Reactions: Nagy Csaba