A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 512
15 725
113
A civil munkahelyi balesetek nagyrészét odanemfigyelés,beleszarás okozza.
Esetleg fáradtság. Igen ez sok helyen benne van a pakliban.
De szerintem ha megkérdezed az emberek nagytöbbségét, mit csinálna szivesebben ha választania kell.
Kamiont vezet,fát vág,CNCzik:D:D:D, vagy 50 éve a földben lévő bombákat hatástalanítson szerintem nem a tűzszerész lessz az élen.

Én nem köszöntem a natonak a hidak lebombázását. Arra céloztam hogy ha valaki megtámadna minket lenne segítségünk,tudod erről szól a nato, és a civileknek nem kellene fegyvert fogniuk.
Hacsak nem a 3.világháború törne ki.

Nem véletlen volt több szakmában is korai nyugdíj. De mondok civil példát. Vájár. Hát én egyszer jártam bányába de nem sajnálnám tőlük. A faszom csinálná.
A katonáknál sem úgy gondolom mindenki menjen 40 évesen nyugdíjba.
Erre volt egy alapjaiban jó módszer. A szorzó. Ha nem is jól alkalmazták. Én
afganisztánban 173cm vagyok. 76kg mal mentem ki. Mikor hazajöttem 67 voltam. Pedig zabáltam rendesen.
Mielőtt azzal jössz miért sírok én mentem ki. Nem sírok. Szerettem kint lenni. Nagyon. De mind fizikálisan mind mentálisan sokkal fárasztóbb mint itthon bármilyen civil munka.
No minden jót. Szerintem mi szüntessük be egymással a komunikációt. Szerencsétlen moderátor már az ereit vagdalhatja ha meglátja egymásnak írunk.:D
Ha valaki megtámadna minket, pont csak magunkra számíthatnánk. Vagy linkeljem az 1938-as cseh levelezőlapok szövegét (ti.: anglia és franciao. védhatalmi státuszban voltak. Aztán a bajszos csak elcsatolta szudétavidéket...és kuss volt.)?!
Amúgy kb. a komplett gázipart tudnám veszélyesebbnek mondani (tározás meg pláne)...ott is minden nap ajándék.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
Ha valaki megtámadna minket, pont csak magunkra számíthatnánk. Vagy linkeljem az 1938-as cseh levelezőlapok szövegét (ti.: anglia és franciao. védhatalmi státuszban voltak. Aztán a bajszos csak elcsatolta szudétavidéket...és kuss volt.)?!
Amúgy kb. a komplett gázipart tudnám veszélyesebbnek mondani (tározás meg pláne)...ott is minden nap ajándék.

Lehet igazad van. Bár az szerintem a nato végét jelentené.
De ha így van mégjobban meg kellene becsülni a honvédokat.
A gázipart nemtudom. Biztos igazad van. Bár mint írtam nem gondolom, hogy csak a honvéd rendőr tűzoltó veszélyesipar. Civilben is van nem kevés
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
A katonáknál sem úgy gondolom mindenki menjen 40 évesen nyugdíjba.
Na vegre!
Oke, legyen szorzo, de kinek? Nem az aktiv beveteseket vegzo maroknyi tuzszeresztol akarrom elvitatni a munkajuk nehezseget, de nem ok az atlag katona. Mennyi ideig van misszoban egy atlag baka. Tenyleg nem tudom, csak kerdezem 1 ev, talan 2. Nem hiszem, hogy ez erdemben erintene a nyugdijkorhatart. A kulonleges egysegek felkeszultsege indokolja a magasabb fizetest, de aktiv bevetesek nelkul mar nem vagyok biztos a korai jaradek fizetesben. (Pl. a TEK az eles bevetesei miatt mas kategoria.) Nekem mas nem jut eszembe ami miatt porgetni kellene azt a szorzot.
(Azt ide se hozd, hogy egyes beosztasokbol kioregednek az emberek. Az nem ok a nyugdijra. Ez termeszetes dolog. Egy vadaszgep pilotanal, egy segedmunkasnal es egy sebesznel is, sot meg a profi focistak is feladjak 40 folott.)
Ha nem a tuzszereszekrol beszelunk akkor mennyi veszelyes munka jut egy katonara?
Én
afganisztánban 173cm vagyok. 76kg mal mentem ki. Mikor hazajöttem 67 voltam. Pedig zabáltam rendesen.
Mielőtt azzal jössz miért sírok én mentem ki. Nem sírok. Szerettem kint lenni. Nagyon. De mind fizikálisan mind mentálisan sokkal fárasztóbb mint itthon bármilyen civil munka.
Jaj mar megint ez a siras. Nem tudsz leallni vele. Csak sajnaltatod magad. :D
Ugyanolyan magas vagy mint en, dagadek. Csak en 62 kiloval kezdtem dolgozni eloszor egy epitkezesen. Fogyjal le es akkor a terdednek sem lesz semmi baja. (Nyugi csak szivatlak. Valoszinuleg amugy is tropa lenne.) A mentalis resze pedig... Nem tudom milyen civil munkakat ismersz, de gondolom ez is van akit jobban leterhel es van akit kevesbe. :p
Ja, es meg valami: Pontosan tudom milyen kozolni a hozzatartozokkal, hogy akit szerettek az ...mar nincs tobbe. Szerintem nem dobaloztal volna ezzel a peldaval, ha tudnad milyen az. :oops:
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Off
Nem tudtam. Most egy világ dőlt össze bennem;)
Bennem is, amikor megtudtam, hogy ujra meghazasodott... :D
Azert nem ismered, mert az ukran topik zarva. Az orosz topikban pedig meg sejlett fel az a torteneti szal - meg haubagoi verziojaban sem - amikor ujra eloterbe kerul, ahogy megakadalyozza a SZU 2.0 megalakitasat... :)
Meglátszik azért, ki van itt jelen rég, annak nem kérdés, hogy Natalia anno HTKA közönségkedvenc volt itt :)
Megerdemelten. Politikai elfogultsagtol fuggetlenul szerintem nagyon bator volt. :cool:
On
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Vontatott most is van.:rolleyes: Ilyen kevés darabszámnál én biztosan nem apróznám el hogy két tucat ebből, kettő a másikból. A Pzh-2000 bőven megfelel mindenre, mit akartok jobbat nála? Azért mert van rebesgetés egy közpes-könnyű dandárról még nem kell a tüzérségnek vontatottnak vagy teherautó platóra szereltnek lenni. Inkább lenne egyforma de több jármű mint kicsi ebből kicsi abból. Nem vagyunk mi akkora sereg.
Donnar különben Pzh2000 alapjain áll,annak változata.Speciel én nagyon erős tüzérséggel támogatnám a nehézdandárt.Tűzerővel pótolnám a létszámhiányt.Tüzérségnek kell fedeznie a szükségszerűen szabadonálló oldalszárnyakat.5üteges tüzérosztályt szerveznék.1 üteget Pzh2000 lvegekből állitanák ki.3 üteget az IFV alvázán Donnar modullal,mig egy üteget valamien rugalmas sorozatvető rendszerrel szerelnék fel,ami minimum eléri a LAROM szintjét.Kerekes közepes dd tüzérségét hasonlóképpen,de kerekes alvázon.És hadseregszinten megtoldanám egy vegyes tüzérezreddel,vagyinkább dd-ral,ha van rá keret.Ezt Pzh2000 szint,de kerekes rendszerrel szerelném fel,a nagyobb hadműveleti mozgékonyság miatt.Sorozatvető rendszert meg minimum a zsidó Lynx rendszert,vagy annál jobbat
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
Na vegre!
Oke, legyen szorzo, de kinek? Nem az aktiv beveteseket vegzo maroknyi tuzszeresztol akarrom elvitatni a munkajuk nehezseget, de nem ok az atlag katona. Mennyi ideig van misszoban egy atlag baka. Tenyleg nem tudom, csak kerdezem 1 ev, talan 2. Nem hiszem, hogy ez erdemben erintene a nyugdijkorhatart. A kulonleges egysegek felkeszultsege indokolja a magasabb fizetest, de aktiv bevetesek nelkul mar nem vagyok biztos a korai jaradek fizetesben. (Pl. a TEK az eles bevetesei miatt mas kategoria.) Nekem mas nem jut eszembe ami miatt porgetni kellene azt a szorzot.
(Azt ide se hozd, hogy egyes beosztasokbol kioregednek az emberek. Az nem ok a nyugdijra. Ez termeszetes dolog. Egy vadaszgep pilotanal, egy segedmunkasnal es egy sebesznel is, sot meg a profi focistak is feladjak 40 folott.)
Ha nem a tuzszereszekrol beszelunk akkor mennyi veszelyes munka jut egy katonara?

Jaj mar megint ez a siras. Nem tudsz leallni vele. Csak sajnaltatod magad. :D
Ugyanolyan magas vagy mint en, dagadek. Csak en 62 kiloval kezdtem dolgozni eloszor egy epitkezesen. Fogyjal le es akkor a terdednek sem lesz semmi baja. (Nyugi csak szivatlak. Valoszinuleg amugy is tropa lenne.) A mentalis resze pedig... Nem tudom milyen civil munkakat ismersz, de gondolom ez is van akit jobban leterhel es van akit kevesbe. :p
Ja, es meg valami: Pontosan tudom milyen kozolni a hozzatartozokkal, hogy akit szerettek az ...mar nincs tobbe. Szerintem nem dobaloztal volna ezzel a peldaval, ha tudnad milyen az. :oops:

Navégre. Beláttad van akinek jár a korkedvezményes nyugdíj. Fejlődőképes vagy.;)
Az hogy nem tudsz róla a kmz mit dolgozik az nem azt jelenti hogy nem csinálnak semmit.
Hidd el nem véletlenül voltak, vannak? Az afgán pakisztáni határon.
Volt hogy amcsi különleges erősöket mentettek meg. Még az amcsik is kitüntették őket.
Én egyszer töltöttem náluk pár órát odakint. Vagy kurva jó a fantáziájuk, vagy nem csak lébecolnak.

Amúgy hidd el a semmittevő, láblógató katonákat én jobban rühellem mint irt a legtöbben.

62 kg 173 centisen? Az szerintem kórosan sovány. ;) Hallottál már az izom nevű dologról?

Ja 108km gyaloglás 24 óra alatt előfordul hogy szétmegy valamilye az embernek.o_O

Hát erről a Nataliarol még nem hallottam. Ez az én szegénységi bizonyítványom.;)
Na szép napot.
 
  • Tetszik
Reactions: honved

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 960
113
Donnar különben Pzh2000 alapjain áll,annak változata.Speciel én nagyon erős tüzérséggel támogatnám a nehézdandárt.Tűzerővel pótolnám a létszámhiányt.Tüzérségnek kell fedeznie a szükségszerűen szabadonálló oldalszárnyakat.5üteges tüzérosztályt szerveznék.1 üteget Pzh2000 lvegekből állitanák ki.3 üteget az IFV alvázán Donnar modullal,mig egy üteget valamien rugalmas sorozatvető rendszerrel szerelnék fel,ami minimum eléri a LAROM szintjét.Kerekes közepes dd tüzérségét hasonlóképpen,de kerekes alvázon.És hadseregszinten megtoldanám egy vegyes tüzérezreddel,vagyinkább dd-ral,ha van rá keret.Ezt Pzh2000 szint,de kerekes rendszerrel szerelném fel,a nagyobb hadműveleti mozgékonyság miatt.Sorozatvető rendszert meg minimum a zsidó Lynx rendszert,vagy annál jobbat
Hasonló mint a pzh, de nem ugyanaz. Minek bonyolítani hogy 1 üteg ebből ,3 abból mikor mind a 4 ugyanazt tudja gyakorlatilag. A stabilitás a pzh mellett szól, és az hogy abból berendeltünk 24-et. Nem kell bekavarni a kiképzéssel ,alkatrésszel, sokkal egyszerűbb ha van egy Pzh-2000 flottád és minden kezelő, parancsnok, szerelő, alkatrész beszerző stb tudja hogy mihez mi kell,mi mit tud. Rakétás meg jöhet , kb 1/3-ad arányban nagy hatótávú és pontos holmi.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 960
113
108 km??? Azt nem sok ember bírhatta, hogyan ment le annyit valaki?
Navégre. Beláttad van akinek jár a korkedvezményes nyugdíj. Fejlődőképes vagy.;)
Az hogy nem tudsz róla a kmz mit dolgozik az nem azt jelenti hogy nem csinálnak semmit.
Hidd el nem véletlenül voltak, vannak? Az afgán pakisztáni határon.
Volt hogy amcsi különleges erősöket mentettek meg. Még az amcsik is kitüntették őket.
Én egyszer töltöttem náluk pár órát odakint. Vagy kurva jó a fantáziájuk, vagy nem csak lébecolnak.

Amúgy hidd el a semmittevő, láblógató katonákat én jobban rühellem mint irt a legtöbben.

62 kg 173 centisen? Az szerintem kórosan sovány. ;) Hallottál már az izom nevű dologról?

Ja 108km gyaloglás 24 óra alatt előfordul hogy szétmegy valamilye az embernek.o_O

Hát erről a Nataliarol még nem hallottam. Ez az én szegénységi bizonyítványom.;)
Na szép napot.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 960
113
Na vegre!
Oke, legyen szorzo, de kinek? Nem az aktiv beveteseket vegzo maroknyi tuzszeresztol akarrom elvitatni a munkajuk nehezseget, de nem ok az atlag katona. Mennyi ideig van misszoban egy atlag baka. Tenyleg nem tudom, csak kerdezem 1 ev, talan 2. Nem hiszem, hogy ez erdemben erintene a nyugdijkorhatart. A kulonleges egysegek felkeszultsege indokolja a magasabb fizetest, de aktiv bevetesek nelkul mar nem vagyok biztos a korai jaradek fizetesben. (Pl. a TEK az eles bevetesei miatt mas kategoria.) Nekem mas nem jut eszembe ami miatt porgetni kellene azt a szorzot.
(Azt ide se hozd, hogy egyes beosztasokbol kioregednek az emberek. Az nem ok a nyugdijra. Ez termeszetes dolog. Egy vadaszgep pilotanal, egy segedmunkasnal es egy sebesznel is, sot meg a profi focistak is feladjak 40 folott.)
Ha nem a tuzszereszekrol beszelunk akkor mennyi veszelyes munka jut egy katonara?

Jaj mar megint ez a siras. Nem tudsz leallni vele. Csak sajnaltatod magad. :D
Ugyanolyan magas vagy mint en, dagadek. Csak en 62 kiloval kezdtem dolgozni eloszor egy epitkezesen. Fogyjal le es akkor a terdednek sem lesz semmi baja. (Nyugi csak szivatlak. Valoszinuleg amugy is tropa lenne.) A mentalis resze pedig... Nem tudom milyen civil munkakat ismersz, de gondolom ez is van akit jobban leterhel es van akit kevesbe. :p
Ja, es meg valami: Pontosan tudom milyen kozolni a hozzatartozokkal, hogy akit szerettek az ...mar nincs tobbe. Szerintem nem dobaloztal volna ezzel a peldaval, ha tudnad milyen az. :oops:
Nana, ha tudnád hogy engem hányszor ütöttek el kis híján igazoltatás közben. Szerettem a kocsikat leállítani, minden szabályosan profin ment, csak tudod vannak vén trottyok jogsival akik a gázra lépnek ilyenkor fék helyett, csalafinta tesók, rossz fényviszonyok pl hátad mögül süt a nap, részegek akik bepánikolnak és meg akarnak lépni. Na tudod a járőr az egy elég veszélyes munkakör. Kocsmai verekedés, családi balhé, migránsok,fertőző betegségek, vaksi vadászok,bicskás román háát sok minden volt.
A leg védtelenebb bizony a járőr.
 
  • Tetszik
Reactions: csibeszke

galland

Well-Known Member
2012. szeptember 21.
354
344
63
Na vegre!
Oke, legyen szorzo, de kinek? Nem az aktiv beveteseket vegzo maroknyi tuzszeresztol akarrom elvitatni a munkajuk nehezseget, de nem ok az atlag katona. Mennyi ideig van misszoban egy atlag baka. Tenyleg nem tudom, csak kerdezem 1 ev, talan 2. Nem hiszem, hogy ez erdemben erintene a nyugdijkorhatart. A kulonleges egysegek felkeszultsege indokolja a magasabb fizetest, de aktiv bevetesek nelkul mar nem vagyok biztos a korai jaradek fizetesben. (Pl. a TEK az eles bevetesei miatt mas kategoria.) Nekem mas nem jut eszembe ami miatt porgetni kellene azt a szorzot.
(Azt ide se hozd, hogy egyes beosztasokbol kioregednek az emberek. Az nem ok a nyugdijra. Ez termeszetes dolog. Egy vadaszgep pilotanal, egy segedmunkasnal es egy sebesznel is, sot meg a profi focistak is feladjak 40 folott.)
Ha nem a tuzszereszekrol beszelunk akkor mennyi veszelyes munka jut egy katonara?

Jaj mar megint ez a siras. Nem tudsz leallni vele. Csak sajnaltatod magad. :D
Ugyanolyan magas vagy mint en, dagadek. Csak en 62 kiloval kezdtem dolgozni eloszor egy epitkezesen. Fogyjal le es akkor a terdednek sem lesz semmi baja. (Nyugi csak szivatlak. Valoszinuleg amugy is tropa lenne.) A mentalis resze pedig... Nem tudom milyen civil munkakat ismersz, de gondolom ez is van akit jobban leterhel es van akit kevesbe. :p
Ja, es meg valami: Pontosan tudom milyen kozolni a hozzatartozokkal, hogy akit szerettek az ...mar nincs tobbe. Szerintem nem dobaloztal volna ezzel a peldaval, ha tudnad milyen az. :oops:
Mit gondolsz a bvsekről? Érdekelne. Már csak a nyugdíj és a veszély miatt. Egyébként nincs a véleményedel gond, de roppantul nem értek veled egyet. Honvédként aludtam aludtam /volna/ a sátorban, ha nem döglött az olajkályha. -10 volt .3 nap kinn.
Nincs gond. A rendőr, fegyőr lassan elfogy. Tűzoltó még van, katona meg lesz. /Pláne, ha igaz a 2021-re beígért 60000ft-os illetményalap. De a rendőrségen, a börtönökben a nyugdíj nélkül rottyon lesz a helyzet .
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Navégre. Beláttad van akinek jár a korkedvezményes nyugdíj. Fejlődőképes vagy.;)
Nem, nem. Nem lattam be semmit. Nem ez e tortenet.
Az a sztori, hogy itt minden evben felmerul a korkedvezmenyes nyugdij. Idovel Krisss is hozzaszol, mert persze szerinte ez nagyon jo otlet, amire en rakontrazok, hogy szerintem nem az. Ezek utan par mondtatban lefutjuk a kovetkezo koroket (kabe itt kapcsolodtal be a beszelgetesbe ) es aztan egy evig jegeljuk a temat a topikban.
A terv az, hogy ugyanezt fogjuk jatszani egeszen addig amig 64 eves nem lesz, amikor is majd belatom, hogy igaza volt es jol kirohogom. :D Evtizedekig tart felepiteni egy ilyen poent. Ne cseszd el nekem! :hadonaszos:
62 kg 173 centisen? Az szerintem kórosan sovány. ;) Hallottál már az izom nevű dologról?
Pedig a karom akkora volt mint most Ronie es a fejemen is szoritott az xl-s bukosisak. Inkabb ne menjunk bele hogy neztem ki. Tudom en is. :)
Ja 108km gyaloglás 24 óra alatt előfordul hogy szétmegy valamilye az embernek.o_O
Egyszer voltam valami 20+ kilometeres teljesitmenyturan. Horror volt. Csinalja akinek ket anyja van. Mar feltalaltak a belso egesu motort. Amig egy csepp olaj is van a foldben addig nem vagyok hajlando ilyen "gyaloglasra". Uff!
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Hasonló mint a pzh, de nem ugyanaz. Minek bonyolítani hogy 1 üteg ebből ,3 abból mikor mind a 4 ugyanazt tudja gyakorlatilag. A stabilitás a pzh mellett szól, és az hogy abból berendeltünk 24-et. Nem kell bekavarni a kiképzéssel ,alkatrésszel, sokkal egyszerűbb ha van egy Pzh-2000 flottád és minden kezelő, parancsnok, szerelő, alkatrész beszerző stb tudja hogy mihez mi kell,mi mit tud. Rakétás meg jöhet , kb 1/3-ad arányban nagy hatótávú és pontos holmi.
A súly és mozgékonyság miatt.Pzh2000 egy tipikus támogató löveg.Donnar moduul meg a Pzh2000 alkatrészbázisán épült fel,alváza meg a dd alapjárművének alkatrészbázisán lenne.Sem kiképzésben,sem logisztikában nem jelentene olyan nagy problémát.Deha még a nehéz dd-hoz csak a Pzh2000 kerül szervezésre,a kzepeshez mindenképpen knnyebb tipus kell,kerekes alvázon..Kis haderőt tudunk csak kiépiteni,a hadműveleti mozgékonyság fontos tényező.Az ppedig kerekes eszközökkel jobb.Nem véletlen nyafogom a dél afrikai tapasztalatok tanulmányozását.Hibrid háborút vivtak,a hadműveleti területhez képest kicsiny haderővel.Mi ugyanezzel a kihivással állunk szemben,mégha nem is akkora léptékben.
 

Telak2

Well-Known Member
2016. október 28.
1 101
1 221
113
Szerintem a mai technikai felszerelés és harceljárások készség szintű elsajátitásához kevés 9-12hónap.
Egy normál gyalogos kiképzéshez elég. A tartalékos/nemzetőr egységeknek nem kell több. A komoly nehéz technikát továbbra is a hivatásos/szerződéses állomány kezelné.
Ezt az egészet az ÖTT rendszerben képzelném el. A leszerelt profi pedig a korábbi anyaegységének tartalékosa marad X évig.
 
  • Tetszik
Reactions: Celebra