A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Egy nagy méretű logisztikai bázisról lehetne szó, mondjuk Nyíregyháza környékén. Nem sok vizet zavarna és a helyieknek is jól jönne. Építenének hozzá utat és repteret is... Ráadásul a Lengyel-román összeköttetésnek is jót tenne egy vasútvonal is.... :) Természetesen DCA nélkül. Azután majd a helyiek feljelentgetik a szokatlan ruházatú afro-amerikai "migráncsokat" :)
Sehol nem lehet szó állandó jelenlétről. Ez itt a hazánk szent földje, itt nem állomásozhat idegen hadsereg. Csak idegen és saját hadsereg létezik ebben a relációban. A szövetséges szó semmit nem jelent. Láthatjuk saját szemünkkel, hogy az állítólag ellenség Oroszország milyen barátságos az irányunkban, míg az állítólag szövetséges USA pedig nyíltan ellenséges.

Magyar földön csak magyar hadsereg állomásozhat.
 

Centurio

Well-Known Member
2018. december 10.
438
1 133
93
https://jogalappal.hu/pompeo-csomagja/
"Ebből konkrétan az derül ki, hogy egy ideje előkészítés alatt van Magyarországgal és Szlovákiával védelmi együttműködési megállapodás, továbbá tárgyalások zajlanak “air and missile defense” témakörben, amit főleg az utóbbi, vagyis a “missile defense” miatt emelek ki szó szerint.

A 444.hu által leközölt információk leginkább a NASAMS (gyártó: Kongsberg Defence & Aerospace és a Raytheon) rendszerre utalnak, Benkő Tibor honvédelmi miniszter eddig mindig következetesen közepes hatótávolságú légvédelmi rakétákról beszélt, és ugyancsak közepes hatómagasságú légvédelmi rakétakomplexum beszerzése van a Zrínyi 2026 programban.

Csakhogy a NASAMS-rendszer nem tekinthető “missile defense” képességnek, a Raytheon másik komplexuma, a Patriot pedig nem tekinthető közepes hatómagasságúnak. Lehet persze, hogy akaratlan szófordulat volt ennek a tágabb értelmű fogalomnak a használata. És persze az is lehet, hogy a csomag eleve többelemű, vagy épp nem is ezekből épül fel."
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
A DCA konkrét hazaárulás lenne, azt nem merik Orbánék aláírni. Már csak azért sem, mert közben utánnanéztem és a megszálló szovjet hadseregnek kevesebb joga volt, mint amit most az amerikaiak követelnek maguknak!

Az amerikaiak teljes szabad mozgást akarnak, miközben a szoveteknek folyamatosan engedélyeztetniük kellett azt:
2. cikk
1. A Magyar Népköztársaság területén ideiglenesen tartózkodó szovjet csapatok létszámát és azok állomáshelyeit a Magyar Népköztársaság Kormánya és a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetségének Kormánya külön egyezmények alapján határozza meg.
2. A szovjet csapatoknak a Magyar Népköztársaság területén állomáshelyeiken kívül történő csapatmozdulataihoz minden esetben a Magyar Népköztársaság Kormányának, vagy a Kormány által meghatalmazott magyar hatóságoknak beleegyezése szükséges.
3. A szovjet csapatok a Magyar Népköztársaság területén az állomáshelyeiken kívüli gyakorlataikat vagy az arra meghatalmazott magyar hatóságokkal egyeztetett tervek szerint, vagy a Magyar Népköztársaság Kormánya, illetve az általa meghatalmazott magyar hatóságok esetenként adott engedélye alapján végzik.


Az amerikaiak teljes területenkívüliséget akarnak, miközben a szovjetekre a magyar jog volt irányadó:
3. cikk
A Magyar Népköztársaság területén tartózkodó szovjet csapatok, az állományukba tartozó személyek, valamint ezek családtagjai, kötelesek tiszteletben tartani és megtartani a magyar jogszabályok rendelkezéseit.


5. cikk
A szovjet csapatoknak a Magyar Népköztársaság területén való tartózkodásával kapcsolatos joghatósági kérdések tekintetében az alábbi szabályok az irányadók:
1. A szovjet csapatok állományába tartozó személyek, vagy azok családtagjai által a Magyar Népköztársaság területén elkövetett bűntettekre és szabálysértésekre – általános szabályként – a magyar jogszabályok alkalmazandók, ilyen ügyekben a magyar bíróságok, a magyar ügyészség, valamint a bűncselekmények és szabálysértések üldözésére illetékes más magyar szervek járnak el.
A szovjet katonai személyek által elkövetett bűncselekmények tekintetében a nyomozást a magyar katonai ügyészség végzi és ezeket az ügyeket a magyar katonai bíróság tárgyalja.
2. A jelen cikk első pontjában foglaltak nem alkalmazhatók:
a) abban az esetben, ha a szovjet csapatok állományába tartozó személyek, vagy azok családtagjai kizárólag a Szovjetunió ellen, vagy a szovjet csapatok állományába tartozó személyek, illetve azok családtagjai ellen követnek el bűncselekményt vagy szabálysértést;
b) abban az esetben, ha a szovjet csapatok állományába tartozó személyek szolgálati kötelességük teljesítése közben követnek el bűntettet vagy szabálysértést.
Az a) és b) alatt meghatározott ügyekben a szovjet jogszabályok alkalmazandók, ilyen ügyekben a szovjet bíróságok, a szovjet ügyészség, valamint a bűncselekmények és szabálysértések üldözésére illetékes más szovjet szervek járnak el.
3. Az illetékes magyar és szovjet szervek a jelen cikkben megjelölt egyes ügyekben kölcsönösen kérhetik egymástól a joghatóság átruházását; az ilyen kérelmeket jóindulatúan fogják elbírálni.

forrás: 1957. évi 54. törvényerejű rendelet
a Magyar Népköztársaság Kormánya és a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetségének Kormánya között a Magyar Népköztársaság területén ideiglenesen tartózkodó szovjet csapatok jogi helyzete tárgyában Budapesten 1957. május 27-én aláírt egyezmény kihirdetéséről


A DCA egész egyszerűen elképzelhetetlen! A szovjet megszállás ennél enyhébb egyezmény alapján zajlott a gyakorlatban.

A kecskeméti jelenlét meg elúszott mindenképp hála égnek, a bázist már az amerikaiak nélkül újítják fel a civil terminál kialakítása miatt!

Ez mind szépen hangzik így leírva, de szerintem akkor te még nem éltél vagy nagyon fiatal lehettél, szóval anno nem így volt a gyakorlatban! Akkor is az erősebb kutya ... funkcionált, és a kutyaólját Kreml-nek hívták ami Moszkvában volt. Viszont én se kívánok ide állandóra semmiféle külföldi hadsereget, minden nagykutya maradjon csak a saját óljában, abból nehezebben lesz marakodás ...
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti and Nemerson

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Akkor ha tuti veszünk légvédelmet, a Raytheon-tól, repülő ellen és nem rakéta ellen akkor itt most csak a NASAMS-ról beszélünk nem?

Korábbi beszélgetések alapján ennek örülnénk nem? Már csak az ára érdekelne, meg a rakéták amit eladnak hozzá....

DCA nyilván nem kell, de elvtársak :) nyugaton a helyzet fokozódik... És ez már nem vicc, az USA nyomul... Ami komoly feszültséghez vezet... Oroszok ellen a palagáz eladásuk, usa fegyverek, egységek telepítése, Kína ellen a Huawei kitiltása, aminek nálunk van az eus központja.... Nem tudom mi lesz ebből
 
  • Tetszik
Reactions: Karak95

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
Ahogy ahogy olvasom Raytheon árulja az Izraeli Iron Dome-ot is:
https://www.raytheon.com/capabilities/missiledefense

Szóval repülők ellen NASAMS van nekik, rakéták ellen meg Iron Dome mind a kettőre azt írják short range aie deffense system vagyis rövid hatótávú. Ha jól tudom NASAMS 40 km Iron Dome 70 km hatótáv bár azt mondják Izraeliek már dolgoznak azon hogy 250 km-re növeljék ezt a 70-et.
Szerintetek van esélye NASAMS mellett Iron Dome-ra is? Az azért nem lenne rossz...szerintem.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
  • Tetszik
Reactions: Karak95

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 479
113
Ahogy ahogy olvasom Raytheon árulja az Izraeli Iron Dome-ot is:
https://www.raytheon.com/capabilities/missiledefense

Szóval repülők ellen NASAMS van nekik, rakéták ellen meg Iron Dome mind a kettőre azt írják short range aie deffense system vagyis rövid hatótávú. Ha jól tudom NASAMS 40 km Iron Dome 70 km hatótáv bár azt mondják Izraeliek már dolgoznak azon hogy 250 km-re növeljék ezt a 70-et.
Szerintetek van esélye NASAMS mellett Iron Dome-ra is? Az azért nem lenne rossz...szerintem.

Magyarország légvédelme topikban
azon gondolkodtunk el, hogy az újságíró a lengyel és a román beszerzésből általánosít és lehet hogy csak ezért jött ki neki a Raytheon mint beszállító...
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Ez mind szépen hangzik így leírva, de szerintem akkor te még nem éltél vagy nagyon fiatal lehettél, szóval anno nem így volt a gyakorlatban! Akkor is az erősebb kutya ... funkcionált, és a kutyaólját Kreml-nek hívták ami Moszkvában volt. Viszont én se kívánok ide állandóra semmiféle külföldi hadsereget, minden nagykutya maradjon csak a saját óljában, abból nehezebben lesz marakodás ...
Ez alapján az egyezmény alapján született minden ítélet a szovjet katonák ellen. Ha ismernéd az egykori történeteket, akkor láthatnád a konkrét esetekből, hogy mit próbáltak egyes esetekben trükközni a szovjetek, hogy mentsék a helyzetet az adott jogi lehetőségek között! Ezek olyan esetek voltak, amik közfelháborodást váltottak ki a magyar társadalomban, akárcsak lokális szinten is, ezért nagyon kínosak voltak. Az ilyen esetekben is gyakran olyan megoldást preferáltak, amikor házon belül, a saját kárukra kerestek megoldást, csakhogy mentsék a helyzetet. Volt egy tankos gázoló egy kocsmába ment be és ott egy szovjet kiskatonát is maximumra akartak büntetni, őt végül a magyar tanúvallomások mentették meg, de még így is kapott pár évet annak ellenére, hogy vétlen volt. Az átlag helyzetben egyszerűen nagyon megbaszták a szovjet bűnelkövetőt és ennyi.

Ezzel szemben itt most az jönne, hogy teljesen kikerülne a magyar joghatóság alól és házon belül elsikálhatnák, ahogy szokták.
 
  • Tetszik
Reactions: haubagoi

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Magyarország légvédelme topikban azon gondolkodtunk el, hogy az újságíró a lengyel és a román beszerzésből általánosít és lehet hogy csak ezért jött ki neki a Raytheon mint beszállító...
A Raytheon lobbiereje sokkal nagyobb mint Pompeo mozgástere. Ha Pompeo sokat ugrál, akkor márcsak azért is a Raytheont választhatja Budapest, hogy megalázza a taszoló, helszinkiző Pompeo-t, akit már egyszer rendre utasítottak, amikor szembe került a Raytheon érdekeivel!
 
  • Tetszik
Reactions: Karak95

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Ez alapján az egyezmény alapján született minden ítélet a szovjet katonák ellen. Ha ismernéd az egykori történeteket, akkor láthatnád a konkrét esetekből, hogy mit próbáltak egyes esetekben trükközni a szovjetek, hogy mentsék a helyzetet az adott jogi lehetőségek között! Ezek olyan esetek voltak, amik közfelháborodást váltottak ki a magyar társadalomban, akárcsak lokális szinten is, ezért nagyon kínosak voltak. Az ilyen esetekben is gyakran olyan megoldást preferáltak, amikor házon belül, a saját kárukra kerestek megoldást, csakhogy mentsék a helyzetet. Volt egy tankos gázoló egy kocsmába ment be és ott egy szovjet kiskatonát is maximumra akartak büntetni, őt végül a magyar tanúvallomások mentették meg, de még így is kapott pár évet annak ellenére, hogy vétlen volt. Az átlag helyzetben egyszerűen nagyon megbaszták a szovjet bűnelkövetőt és ennyi.

Ezzel szemben itt most az jönne, hogy teljesen kikerülne a magyar joghatóság alól és házon belül elsikálhatnák, ahogy szokták.

Ismerek ezt-azt, persze nem bírósági aktákból, így olyat is ami el sem jutott a bíróságig. Szerencsétlen Ivánt az osztálytársam szeme láttára saját tisztjei lőtték agyon a falusi kocsmában, pedig annyi volt az összes bűne hogy túl részeg volt, így nem tudott a többiekkel együtt az ablakon át menekülni mikor kiszúrták a közeledő tiszti kocsit. Szóval az egyént kegyetlenül és brutálisan büntették. A Szovjetszkaja Armija-t viszont semmiért nem büntették, amit 56-ban csináltak ...
 
  • Tetszik
Reactions: alfa74
T

Törölt tag 1586

Guest
Ha jól tudom NASAMS 40 km Iron Dome 70 km hatótáv bár azt mondják Izraeliek már dolgoznak azon hogy 250 km-re növeljék ezt a 70-et..
Rosszul tudod.
A NASAMS sima AMRAAM-el 20km, ER-AMRAAM-el 40km az Iron Dome meg a mostani Tamir rakétákkal nem több mint az AMRAAM (valahol 20 és 40 km között a célpont jellegétől függően)
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Shadow

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 413
44 018
113
Sehol nem lehet szó állandó jelenlétről. Ez itt a hazánk szent földje, itt nem állomásozhat idegen hadsereg. Csak idegen és saját hadsereg létezik ebben a relációban. A szövetséges szó semmit nem jelent. Láthatjuk saját szemünkkel, hogy az állítólag ellenség Oroszország milyen barátságos az irányunkban, míg az állítólag szövetséges USA pedig nyíltan ellenséges.

Magyar földön csak magyar hadsereg állomásozhat.
Én örültem amikor a Szovjetek mentek. Ne kelljen már most magyarázni bárkinek, hogy NEM JÓ az ha idegen ország katonái vannak nálunk állandó jelenléttel...
Jöjjenek kapcsolatot építeni repnapra mindennel ami van, fotózkodjanak gyerekekkel, egyenek jó gulyást, hagyjanak itt érte jó dollárt, és aztán örömmel intsünk egymásnak búcsút, mindenkinek jobb otthon.
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 546
4 690
113
Nem számít mit veszünk és milyen áron.
De a DCA-t és a kecskeméti állandó jelenlétüket muszáj elkerülni valahogy!

http://www.hidfo.ru/2015/10/tobb-ez...nem-engedik-ujabb-amerikai-bazis-letesiteset/

Tudom ruszki propagenda! Viszont több más média is lehozta anno (168 óra, stb), csak ők a tüntetésekre és nem az okokra koncentráltak.

Amúgy amikor Taszáron voltak az amerikaiak, akkor Pécs és Kaposvár térsége hemzsegett a kurváktól. Szó szerint rengeteg volt belőlük.
Csak Pécsen volt vagy 10 kupi. Persze a 90-es években az amerikaiak olyan gazdagok voltak hozzánk képest, hogy taxival jártak 70km-re
csajozni, meg étterembe.


A DCA ilyen eseteket is jelenthet, illetve kérdésessé válna, hogy a Blackwater, Gladio, stb típusú cégek mennyire tevékenykedhetnének szabadon?
Engem a hagyományos haderő átvonulásánál sokkal jobban aggasztanak a kapcsolódó esetek.
Ismerek kommandósokat (ex Mecsek Kommandó) akik vigyázták őket (amerikai katonák mozgása, stb) és szabályosan rettegtek... Ezek nem semmi gyerekek. És akkor még nem beszéltünk esetleges Guantanamohoz hasonló funkciókról, vagy háborús konfliktusból pihenőre/rehabilitációra küldött katonákról.
Anno Afganisztánt megjárt ruszki katonák is voltak itt, csak őket nem engedték ki. Japánban picit más volt a helyzet.

Nehogy a végén itt kössenek ki, akiket nem mernek hazavinni.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 413
44 018
113
Ez mind szépen hangzik így leírva, de szerintem akkor te még nem éltél vagy nagyon fiatal lehettél, szóval anno nem így volt a gyakorlatban! Akkor is az erősebb kutya ... funkcionált, és a kutyaólját Kreml-nek hívták ami Moszkvában volt. Viszont én se kívánok ide állandóra semmiféle külföldi hadsereget, minden nagykutya maradjon csak a saját óljában, abból nehezebben lesz marakodás ...
Így van. Semmivel sem volt finomabb az a Szovjet ittlét a valóságban mint a DCA szerinti amerikai lenne, semmivel sem volt finomabb Kádárra hivatkozva az '56-os beavatkozásuk mint ami most kezd hasonló indokkal testet ölteni Maduro és Venezuela kapcsán, csak hát bassza meg, nem 1956 van, hanem 2019, és nem egy gyűlölt minket egy vesztes háborúnk után megszálló Szovjetúnióról beszélünk amivel előtte véres hadban álltunk évekig, hanem egy saját magunk által választott és sok embernek még a mai napig bizony imponáló Amerikai Egyesült Államokról!!!

Csak én érzem azt, hogy valami nem kerek, ha lassan egyenlőségjelet nem lehet, hanem KELL tenni az ex SZU, és a jelenlegi USA közé??!