A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Miért csodálkozol? Állítólag katona vagy. Ilyenkor azért felmerül bennem a kérdés, hogy csak el szeretnéd hitetni? 3 évig voltam harcjármű irányzó és egy pisztoly járt csak. Az, hogy menetgyakorlatra vagy amikor a négyesre kimentünk adtak egy AK-t az egy dolog. Már elhagytam a rendszert,de direkt rákérdeztem nem változott a helyzet. Sofőr és irányzó 1-1 P9RC.

Egyébként a BMP-ből is elég volt kimászni, még nekem is, pedig én még kicsi is vagyok. Hát még a géppuskásoknak, akik általában, az erősebb legényekből kerültek ki. 88 tavaszán egy miniszteri szemlén vér izzadás volt, amikor kifogtuk a harcjárműre, harcjárműről parancsok végrehajtását, normaidőre. Vgay 2 órán kerezstül stopperolt, egy élére vasalt gyakorlós, íróasztal főokos HM fhdgy, hogy 11 másodperc alatt megcsináljuk-e. A végére sikerült, a de akkor átkozódtam hogy oda vetett a sors, nem beszélve a mindenkin szétszakadt felszerelésről.
Kemény lehetett. Nekem a btr-80-rol sem a kényelmes beltér ugrik be.

Miért csodálkozol? Állítólag katona vagy. Ilyenkor azért felmerül bennem a kérdés, hogy csak el szeretnéd hitetni? 3 évig voltam harcjármű irányzó és egy pisztoly járt csak. Az, hogy menetgyakorlatra vagy amikor a négyesre kimentünk adtak egy AK-t az egy dolog. Már elhagytam a rendszert,de direkt rákérdeztem nem változott a helyzet. Sofőr és irányzó 1-1 P9RC.
Tatán viszi az irányzó meg sofőr is pl.
Én is megkérdeztem gyorsan, sofőr csak pisztoly, irányzó karabély is, de tényleg csak gyaktéren :D Hódmezői kolléga.
De a stílusom miatt megkövetlek, elnézést

Azért reagált így mert kb Hódmezőn kívül senki nem csinálja így.Sem Tatán sem Debrecenben és Szolnokon sem(amíg voltak -BTR-ek)senkinek eszébe nem jutna ez.
Nyilván nem fogom ezt minősíteni.

Azért reagált így mert kb Hódmezőn kívül senki nem csinálja így.Sem Tatán sem Debrecenben és Szolnokon sem(amíg voltak -BTR-ek)senkinek eszébe nem jutna ez.
Nyilván nem fogom ezt minősíteni.
Minősítheted nyugodtan, mert nem az én szégyenem. Azért írtam, hogy akár egy Scorpion Evo 3 is előrelépés volna.

Túl sok nincs a piacon. :) Az M249/MINIMI egy rakat fos szóval marad az MG4.

Kioszthatnának nektek csapatpróbára egy pár IWI Negevet is. Azért vicces, hogy a Stoner 63 és a különlegesek véleménye után 20 évvel sikerült eljutni az M249-ig. Eközben a fal innenső oldaláról az RPK üdvözletét küldte.
Esetleg az M 27 lehet még érdekes, ha megoldják végre a nagyobb kapacitású szekrénytárakat.

• Tetszik
Reactions: megazez
Ha már a fegyverek kerültek szóba az is érdekes, hogy például az hódmezőn a 62-sek kapják meg először az új karabélyokat az 5/3-nak meg marad az AK még egy darabig.

Egyébként a BMP-ből is elég volt kimászni, még nekem is, pedig én még kicsi is vagyok. Hát még a géppuskásoknak, akik általában, az erősebb legényekből kerültek ki. 88 tavaszán egy miniszteri szemlén vér izzadás volt, amikor kifogtuk a harcjárműre, harcjárműről parancsok végrehajtását, normaidőre. Vgay 2 órán kerezstül stopperolt, egy élére vasalt gyakorlós, íróasztal főokos HM fhdgy, hogy 11 másodperc alatt megcsináljuk-e. A végére sikerült, a de akkor átkozódtam hogy oda vetett a sors, nem beszélve a mindenkin szétszakadt felszerelésről.
Akkor képzeld el a PSZH ajtaja jóval kisebb volt.

BMP-1 volt akkor ott már, 1978-tól, ha jól tudom.
Igen az volt, de a gépesített lövészraj egyéni fegyverzetét a D-944-hez találták ki, amikor meg hadrendbe állt a BMP ugyanazt hagyták meg, csak egy géppuskással és egy lövésszel megnövelték a létszámot.
Egyébként igazad van, most néztem meg az általános 221. szabályzatot, a 70. oldalon le is van rajzolva, a lövészrajok harcjármű-vezetőinek gépkarabélya volt! Bocs!

• Tetszik
Reactions: honved
Hát a 62.-est mondanám a legösszerakottabb, meg a legjobban feltöltött zlj.-nak.

Jó hogy szóba hoztátok. Már kérdezni akartam nemrég, hogy mikor látható kiképzésen, gyakorlaton az új gépkarabély, pontosabban, mikor kezdik el használni rendesen a csapatok ? Jó lenne már látn is az első fotót róla. Illetve, mire várható a teljes feltöltés.

Igen az volt, de a gépesített lövészraj egyéni fegyverzetét a D-944-hez találták ki, amikor meg hadrendbe állt a BMP ugyanazt hagyták meg, csak egy géppuskással és egy lövésszel megnövelték a létszámot.
Egyébként igazad van, most néztem meg az általános 221. szabályzatot, a 70. oldalon le is van rajzolva, a lövészrajok harcjármű-vezetőinek gépkarabélya volt! Bocs!

Ja, még nekem is eszembe jutott később, hogy a vezető fegyverének, ki is volt alakítva a fix rögzítésre való hely, az egyébként nagyon kis helyen, ahol ült. Nyitott válltámasszal kellett elhelyezni a fegyvert. Gondolom azért, mert eredetileg a gyártó, nem kihajtható válltámaszos fegyverrel számolt, hanem fixxel. :)

• Tetszik
Reactions: mészi

Befértünk volna időre is, nem csak helyileg, ha normális a harcászati felszerelésünk. Azonban minden lógott rajtunk, semmit nem tudtunk igazából fixen rögzíteni. Az elátkozott műbőr tártáskát még úgy ahogy, de a többit ... A vv ruha volt a legrosszabb be és kiszállásnál, ami a nyakunkon volt hátul. Mindenbe elakadt, a gázálarctáskára pakolt vv papucs is. Áhh, jobb ha a maiak ezt nem is tudják meg. A dandár raktára már meg volt pakolva új vv cuccal, de nem osztották ki. Másképp volt annak a hordása már, mint a réginek.

Jó hogy szóba hoztátok. Már kérdezni akartam nemrég, hogy mikor látható kiképzésen, gyakorlaton az új gépkarabély, pontosabban, mikor kezdik el használni rendesen a csapatok ? Jó lenne már látn is az első fotót róla. Illetve, mire várható a teljes feltöltés.
A kérdésedre mi is szeretnénk tudni a választ :D

Volt szerencsém hozzá, mikor tűzakadálypálya kiképzés volt, Ahol égő harcjármű elhagyását oktatták és csináltuk. A napalmmal körberakott és felgyújtott, égő harcjáművet kellett elhagyni. Na az PSZH volt, már amin gyakoroltunk. Ugye a BMP rendszerben volt, azért abból egyet csak nem gyújtottak fel ilyesmiért. :)