Szerintem az F35 harcértékben annyival felette áll a szóbajöhető többi új gépnek,hogy azok reménytelenül alulmaradnak.Beszerzési ár tekintetében is az LM gépe tűnik a legjobbnak.Üzemeltetési költségröl meg egyszerűen nincs hiteles infó.Ez ügyben csak a fejemet tudom vakarni.Szuper, de egyikrol sincs szo mint jovobeni opciorol, mert azon mar Nx (ahol N>10) vegigmentunk, hogy kvazi a Gripenen es az F-35-oson kivul semmi masnak nincs ertelme 2024 utanra.
En az autoutas landolast-rearmingot peldakent hoztam fel a sokkal kevesbe erzekeny, kevesbe komplex uzemeltetesre, amikor azt vezettem le, miert joval okosabb es olcsobb megoldas a Gripent E/F az F-35-osre valtashoz kepest.
Szerintem kéne vennünk 1század F35öst,és azt kiegésziteni 1-2század jóval olcsóbb,olcsóbban üzemeltethető,de kellően magas harcértékű géppel.Új gyártású ilen gép csak kettő van.A kinai JF17,ami viszont aligha kompatibilis az F35tel.Másik a dél koreai F/A50.Használt gépeknél sem túl rózsás a helyzet.Gripen C/D és a Kfir block60 a leginkább szóbajöhető tipusok.Gondos összehasonlitó vizsgálattal kéne megállapitani,melyik is érné meg jobban az árát.