Csak akkor ha megvesszük tőlük drága pénzért az eszközt. Ha nem vesszük meg akkor nem tudnak diktálni.
Ez igaz csak nem ők akarjál eladni nekünk hanem mi akarjuk megvenni tőlük.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Csak akkor ha megvesszük tőlük drága pénzért az eszközt. Ha nem vesszük meg akkor nem tudnak diktálni.
A légierő annyi eszközt kap, hogy nem tudja hova tenni egyelőre..... Nem kell itt 2026-os F35-ről ábrándozni.
De állami engedéllyel lehet fegyvert exportálni hiába tökéletesen független a cég az államtól.Ráadásul nem a cég támaszt követeléat hanem az állam.
Van azokat hova tenni, szép nagy placc egy repülőtér! Ha meg mégis betelne, van mit újra megnyitni, reaktiválni is. Sokkal nagyobb probléma lehet, hogy honnan veszik az új gépekhez a rengeteg hajózó és műszaki személyzetet?! Ráadásul ha esetleg elköltenek egy kupac pénzt reptér-bővítésre, újra-nyitásra, az már a MH tulajdona marad, nem adja be a leszerelésit. Viszont ha személyzet-kiképzésre vernek el egy kupac pénzt, az nem biztos hogy a MH-en belül marad, esetleg eltelik egy kis idő és ha nincs megfizetve az állomány lecserélhetik a vál-lapot és keresnek egy jobban fizető civil egyenruhát. Mivel ők is a piacról élnek, és esetleg ők is szivesen svájci iskolába küldenék a gyereket ...A légierő annyi eszközt kap, hogy nem tudja hova tenni egyelőre..... Nem kell itt 2026-os F35-ről ábrándozni.
Igen, csak ha nagyon akarjuk szólunk Trump-nak, hogy nem tudunk így megvenni ezért, és akkor ha leszólnak Norvégiának akkor lesz rendszer, ha meg nem akkor 2 dolgot tudhatunk.
1, Amerikában nem bírhatunk, így ne vegyünk tőlük semmit.
2, Veszünk Izraeltől akivel elég jóba vagyunk, és erősítjük a kapcsolatokat. (úgysem árt manapság jóban lenni Izraellel, sok mindenben tudnak segíteni politikai ügyekben is)
Olyan szép ez a politika:Az a baj,hogy annál a kis szaros országnál mi még kisebb és még szarosabbak vagyunk így ől diktálhatnak nekünk...
Akkor sajnos szét kell tárnunk a kezünket washingtoni barátaink előtt hogy sajna másik cég termékét kell válasszuk.
Esetleg helyezzenek nyomást a norvégokra ,bár ilyen hozzáállással ha már az elején zsarolgatnak akkor elég megbízhatatlanok.
Gyönyörűen ki tudunk így hátrálni a Nasamsból csont nélkül,ugyanis nem a mi hibánk hogy meghiúsul az üzlet.
Mi akartuk, ti nem, ez van, a ti gondotok.
5-ik generációs vadászgépben szerintem is a következő fegyverkezési ciklusban kell gondolkodni. Most fegyverek kellenek a jelenlegi gépekhez. Akkor nagyjából rendbe lesz 2026-ra a légierő. Max néhány gépes esetleg mégegy százados esetleg gripen (E) bővítést csinálnék, persze ha ezzel tervezünk tovább. F35 vagy addigra lehet lesz más 5-ik generációs is, olyan 2036 környékén jó lesz váltásra.
Én annak idején azt tanultam hogy a müanyagoknak kettő fajtája van, hőre lágyuló és a hőre keményedő.![]()
Van ekkora súlya a szavunknak egy Norvégiával szemben?
Szerintem "C"De mi lehetett az eredeti terve a Magyar Kormánynak?
A.): Nem akart az amerikaiaktól légvédelmi rakétarendszert és repülőgépeket venni, csak radarokat , egyéb rakétákat stb.? És csak Pompeo dobta be a NASAMS-t?
B.): Eredetileg is Patriot-ot akartak venni, de Pompeo bedobta a NASAMS-t? A Kormány pedig azt gondolta, ezzel majd "lefizetheti" a norvégokat is így ez is jó lesz? (Amerikai oldalról nem tűnik logikusnak a drágább amerikai Patriot helyett NASAMS-t ajánlani.)
C.): Amerika ide is Patriot-ot akart eladni, de a Magyar Kormány NASAMS-t akart, hogy ezzel egyszerre "lefizesse" a norvégokat és Amerikát is?
De nem független az államtólDe állami engedéllyel lehet fegyvert exportálni hiába tökéletesen független a cég az államtól.Ráadásul nem a cég támaszt követeléat hanem az állam.
Ezt nem annyira értem, hogy ezzel mire akartál célozni.Pontosan. Szerintem100% hogy maradnak a Gripenek, csak fel lesznek -végre- pöpecül fegyverezve, a jenkiknek szánt pénzcsomag egyik fele szerintem ezt fedezi.
Azért megnézném a norvégok arcát, ha közölnénk, hogy létrehozunk egy 100 millio USDs alapot amiből a következő norvég szélsőjobboldali szervezeteket támogatjuk:.......
Vagyis ők létrehozták az alapot, ja hogy mi nem akarjuk így elkölteni? Az igazándiból nem az ő problémájuk.
Na ezt nem tanították.Az első a nőnemű műanyag, a második a hímnemű![]()
"Vállalatokat tévesztesz össze egy kőgazdag állammal."
A légvédelmi rendszert nem az állam gyártja hanem egy vállalat (Kongsberg)
azért erős szavak pont egy norvégokkal szemben, kő gazdagok , nekik aztán rohadtul nem fontos nekünk eladni semmit az ég világon , rohadtul jó helyzetben vannak , ez nem zsarolás csak kihasználják hogy nyert helyzetben vannakAz számunkra lényegtelen, ha nem adják hát nem adják. Pont. Az a cuki hogy zsarolni akarnak, és mivel üzemben is kell tartani amíg rendszerben van végig zsarolni fognak vagy 30 évig. Egy ilyen kis xaros országtól ezt nem tűrhetjük, azért ne játszanak már nagy hatalmasdit mert se nem Kína se nem Oroszország vagy Usa szintjén van Norvégia.
100 millió USD nekik elég apró pénz , nem vagyunk ilyen jó helyzetben velük szemben.Azért megnézném a norvégok arcát, ha közölnénk, hogy létrehozunk egy 100 millio USDs alapot amiből a következő norvég szélsőjobboldali szervezeteket támogatjuk:....
Na most ők ugyanezt csinálják csak a magyar belügybe beavatkozó szélsőballibbant szervezetekel.
Dugják föl a nasamsukat. Simán elhalaszthatjuk a beszerzést pár évvel vagy veszünk mást.
ilyen téren nekem édes mindegy mik kerülnek a gépre (legyen az Grif , F35 vagy a jó Isten) csak jó sok legyen belőleEzt nem annyira értem, hogy ezzel mire akartál célozni.
Milyen olyan fegyverrendszerre lehet szükségünk jelenleg az amerikaiaktól a Gripenre, amivel jelenleg nem rendelkezünk. Ami előrelépés lenne, az az IRIS-T és a Meteor, de mindkettő európai. Bombákra meg a jelen felhasználásra pedig elégnek kellene lennie annak a párnak, ami a rendelkezésünkre áll.
De mi lehetett az eredeti terve a Magyar Kormánynak?
A.): Nem akart az amerikaiaktól légvédelmi rakétarendszert és repülőgépeket venni, csak radarokat , egyéb rakétákat stb.? És csak Pompeo dobta be a NASAMS-t?
B.): Eredetileg is Patriot-ot akartak venni, de Pompeo bedobta a NASAMS-t? A Kormány pedig azt gondolta, ezzel majd "lefizetheti" a norvégokat is így ez is jó lesz? (Amerikai oldalról nem tűnik logikusnak a drágább amerikai Patriot helyett NASAMS-t ajánlani.)
C.): Amerika ide is Patriot-ot akart eladni, de a Magyar Kormány NASAMS-t akart, hogy ezzel egyszerre "lefizesse" a norvégokat és Amerikát is?
A rakéta békeidőben az egyik leghaszontalanabb dolog a világon (különösne, ha amerikai).azért erős szavak pont egy norvégokkal szemben, kő gazdagok , nekik aztán rohadtul nem fontos nekünk eladni semmit az ég világon , rohadtul jó helyzetben vannak , ez nem zsarolás csak kihasználják hogy nyert helyzetben vannak
A Kongsbergről meg csak annyit hogy tudtommal 51%-ban a norvég állam birtokolja + ha ez nem lenne elég a norvég állam fegyver export engedélye nélkül kb semmit sem érnek
Szóval ne nézzük le a norvégokat , rohadtul nincs ránk szükségük , viszont a technikájukra normálisabb áron nekünk meg rohadtul
100 millió USD nekik elég apró pénz , nem vagyunk ilyen jó helyzetben velük szemben.
ilyen téren nekem édes mindegy mik kerülnek a gépre (legyen az Grif , F35 vagy a jó Isten) csak jó sok legyen belőle![]()
Itt a válasz:Ezt nem annyira értem, hogy ezzel mire akartál célozni.
Milyen olyan fegyverrendszerre lehet szükségünk jelenleg az amerikaiaktól a Gripenre, amivel jelenleg nem rendelkezünk. Ami előrelépés lenne, az az IRIS-T és a Meteor, de mindkettő európai. Bombákra meg a jelen felhasználásra pedig elégnek kellene lennie annak a párnak, ami a rendelkezésünkre áll.
Az egy javadalmazás rakétakészlet -de lehet még túlzok is- engem nem nyugtat meg.ilyen téren nekem édes mindegy mik kerülnek a gépre (legyen az Grif , F35 vagy a jó Isten) csak jó sok legyen belőle![]()
A rakéta békeidőben az egyik leghaszontalanabb dolog a világon (különösne, ha amerikai).
Ha raktáron vannak, őrizni kell őket, ráadásul szavatossági idejük van. Ha lejárnak, akkor a nagy semmibe pukkantgatod el őket max., ahhoz mg drágák.
Jelenleg tudtommal 40db AMRAAM áll rendelkezésre a 14 Gripenre. Ezen szám bővítése max. akkor lenne indokolt, ha több gépre kellene. Pláne úgy nem indokolt, hogy az európai versenytársak jelenleg fejlettebbek, és elvileg a gépeink már azoknak a fogadására is képesek lennének...
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..