A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 789
75 837
113
Bocs az előbb lemaradt a link a 786db-os felújításhoz.

Különben alapvetően lényegtelen, hogy honnan szállítja le GDLS a tankokat. Ez a lehetséges vevőket nem fogja érdekelni.
Nem véletlenül kaptuk mi is az A7-ekhez a 12db A4-et. Mert nekünk is túl messze van a 2023-as dátum. A románoknak meg valószínűleg még sürgősebb lesz majd....
Ha akkor kezdenénk el szarakodni a kiképzéssel, addigra nem lenne kit kiképezni.
(Zárójelben: erre volt jó a Mi-24 felújítás is szerintem...)
Hja és a KMW pontosan úgy nem ülhet a babérjain, hogy a K2-es meg ott toporog mögötte. A lengyelek is elég erősen gondolkoztak/nak, hogy összebútorozzanak a koreaiakkal. A koreaiak komplett gyárat telepítenének. Ezzel a lengyeleket baromi gyorsan meg tudnák fogni. A Lengyelek most szereztek be egy nagy átmérőjű csöveket gyártó gépsort (A K2-nek ugyan az az ágyúja, mint a Leonak). Amin a saját Leo-ik upgradejéhez, valamint a Rheinmetallnak fognak ágyúcsöveket gyártani.
Közben a lengyelek érdeklődnek a KNDS Leopard utódja iránt is, és saját fejlesztésük is van az alapoktól.
Addig kell a KMW-nek megcsípnie a posztkommunista országok piacát, amíg tudja. A K2-t állítólag jóval olcsóbban árulják a koreaiak.

A gyártelepítéssel nem lehet versenyezni semmivel csak gyártelepítéssel.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 698
113
Igen, azt nagyon sokan elfelejtik, hogy a lánctalpas járműveket is tulajdonképpen kizárólag kerekesek "logisztikázzák". Nekünk sem lesz más. Talán a PTSZ-ek ezért lettek felújítva, megtartva, de azok se nem hosszútávú megoldások. Meg elegen sincsenek. Jó részüket megkapta a katasztrófa védelem. (alternatívák: Bv-210, Bronco ?)

OV-10 Bronco? ;)

Kis kiegészítés. Ezek butított harckocsik DU-s páncélzat nélkül. Tehát ezek szellemi termékként amerikai harckocsik, de képesség terén nagyon nem. Sokkal gyengébb a páncélvédettség.

Dúsított urán? Nem gyengített?
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 001
9 976
113
Nincs tapasztalatom a gumibetétes lánctalppal felszerelt Leopard 2 vagy Pzh2000 közúti alkalmazhatóságáról, ezért kérdeztem egy korábbi hozzászólásomban, hogy van-e valakinek pontos információja, mennyivel haladhatnak anélkül, hogy feltépnék az aszfaltot. Amikor még én voltam katona, akkor még csak T-72M1 volt, és azt nem lehetet számottevő sebességgel közútra engedni, ha utána akartuk küldeni az üzemanyagszállító Ural-t is. Mivel Németországban láttam rendszámtáblás Leopard 2-t közúton (igaz, csak állt), így meggyőzhető vagyok, ha valaki tud mondani pontos adatot.
Pontos adatom nincsen, néhány évvel ezelőtt egy honvédség által sűrűn használt útátjárót kellett megterveznem, amire a Magyarországon általában használt gumielem gyártó (Strail https://www.strail.de/index.php?id=1240&L=1) azt nyilatkozta hogy a T-72 és más nem gumibetétes lánctalpasok általi használatra nem alkalmas. Találtunk egy másik, cseh gyártót (https://www.brens.cz/en/o-nas/) akikkel sokat egyeztettünk és az ő terméküket terveztük be (sajnos nem épült meg), az ő szakértőjük azt állította hogy minden modern betonburkolat kibírja a tankokat, és a jó minőségű aszfalt burkolatok is.
Amivel baj lehet az a kiselems burkolatok, amiket kanyarodáskor ki tud húzni a helyéről:
Bár az az aszfaltot is felkarcolja:
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 434
113
A gyártelepítéssel nem lehet versenyezni semmivel csak gyártelepítéssel.
Ment a like, de ez csak részben igaz.
A lengyelek irígylésre méltó helyzetben vannak, és egyben nehéz is a helyzetük.
Az NATO tagországok közül ha jól számolom nekik van a második legnagyobb aktív harckocsiállományuk:
840_472_matched__p45058_Czolgigrafikav2ANG.png

És emellett nincs saját modelljük. Mindenki próbálja őket megcsípni magának, így válogathatnak, csakhogy per pillanat KNDS-re várnak. Ezért kellett - na meg mert az F-35 elviszi a lóvé jelentős részét - korszerűsítési programot hírdetni a teljes hk. állományra. Ezzel nyernek 10 évet, meg jelentős megrendeléseket a hadiiparuknak.
Szóval hiába akarnak a koreaiak gyárat telepíteni a lengyelekhez, ha ez max. 800-1000 db legyártásával jár együtt, amihez az alkatrészek egy részét így is úgy is koreából fogják hozni.
Ezzel szemben, ha be tudnának szállni a EU MBT programba, (amire ha beszállnak talán még Pesco projektet is indíthatnak), akkor egyrészt ugyan úgy összeszerelhetik a saját eszközeiket, illetve lehetőségük lesz rá, hogy a tankból rájuk eső részt ne csak maguknak gyártsák le, hanem mondjuk az összes többi országnak is. És onnantól kezdve az összes további új megrendelő országnak is. Egy ilyen program még a Leopard 2-es programnál is nagyobb lehet. Ha igazán beindul a buli a geopolitikai porondon, akkor mindenki a Leo 2 utód után fog kapkodni. A fenti kép a jelenlegi állapotot tükrözik. De számomra elképzelhetetlen, hogy a németek pl. 500 alatti mennyiséget tartsanak MBT-ből. És pl. előbb utóbb a britteknek is kell majd tankot cserélni, és akkor már nem biztos, hogy megtehetik, hogy független versenyképes járművet fejlesszenek. Ld. még Boxer program.
Szóval egy új EU MBT darabszámai szerintem olyan 4-5000 darab környékén fognak mozogni.
Szóval ebben az esetben 8-1000db sajt gyártás, meg az összes többiben alkatrész szinten benne lenni. Ráadásul az új tank még korszerűbb is lesz, mint a jelenlegi K2.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 434
113
A PTSz- ek közül egy darabot kapott a katasztrófavédelem de egyáltalán nem használják (mire?), talán szolnokon van!
Igen ezt benéztem, mert én nem olvastam konkrét számot, csak a felújításról szóló hosszú cikkben volt róla szó, hogy átadnak gépeket a Katasztrófavédelemnek. Fő feladatnak adták meg a "katasztrófavédelmet". Mondjuk, ha jól látom, akkor összesen 8-at újítottak fel.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
Milyen tempót tud a Pzh2000 vagy a Leo 2 közúton gumibetétes lánctalppal, anélkül hogy rongálná az utat? Szerintem fontos szempont, hogy háború esetén se vágjuk agyon a saját infrastruktúránkat, mert az utánpótlást mégiscsak azon kell szállítani, és állítólag a nemzetgazdaságnak sem tesz jót. :) De amúgy lassan meghajlok érveitek súlya alatt. :)

Háborúban a Pzh-k minimális esetben lesznek az utakon.
1, ott nem lehet rendes tüzelőállást foglalni, csak ha lehajtanak róla.
2, szinte az összes út minden darabja koordinátákkal jól leírható, tehát könnyű lenne felderíteni, követni és szétlőni.

Szóval, jó messze a főutaktól, lehetőleg nehezen beazonosítható, azaz jellegzetes tereptárgyakat nélkülöző helyről illik operálni. A lőszer-vételező pontok sem az út közepén szoktak települni. Maximum a hadműveleti területek eléréséig tudnak az utakon közlekedni.
Az erdei, mezei földutak más kategória, mert nem minden térkép jelöli, ráadásul pár év alatt változhatnak is.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 156
7 938
113
Sztem sok mindenbe lehet jogosan fikázni a kormányt, de a költségvetési egyensúlyra, államadósság csökkentésére mindig figyelt. Azt hogy mit, hogyan priorizált más kérdés. De ha az ellenzéki honvédelmi szakpolitikusok is a honvédség fejlesztése ellen kezdenek kampányolni, az a hadsereg szempontjából nem sok jót jelent.
Vadai mióta szakpolitikus?
A beszerzést a kormány végzi. Az ellenzék, pedig ellenzék. A megrendeléssel vagy egyetértenek, vagy nem, ez az ő ügyük, A beszerzésekben természetesen benne van a politika, de azt azért ne gondoljuk, hogy az ellenzéket kérdezgeti a kormány. Ez régen sem így volt, most sincs így.
Pedig sokkal jobb lenne, ha ebben konszenzusra jutnának. Nyugodtabb lehetne mindenki
Biztosan nem egyénekből!
Állampolgárok alkotják ha sokáig boncolgatod természetesen, de még ma is minimum
családok, életközösségek alkotják. Valamilyen párkapcsolati formációk, családi viszonyrendszerek, érdeklődési körök,
akár politikai nézetek szerinti tömörülések.
Nyilván már nem a nagycsalád, nemzettség, törzs, törzsszövetség rendszert éljük, de még mindig meghatározóak lehetnek
lokációk szerinti elkülönülések is, pl: zalai, erdélyi, sváb, zsidó... Tehát akár a származás is egy halmazba helyezheti az egyént.
Még nem beszéltünk a vallásról, vagy valamilyen deklarált hovatartozásról sem.

Szóval a kultúr-marxizmus bárhogy is egyénre akarja bontani az államot, már a kérdés is fals, hiszen nem államot hanem társadalmat alkotunk.
Nem állami, hanem társadalmi szerepünk van, stb.
De ez egy másik topik témája lenne... Sorry.
Ez egész jó definíció: "Az állam alapvető, legszélesebb körben elfogadott meghatározása: Emberek meghatározott földterületen élő csoportjának közös kormányzattal valamint belső és külső szuverenitással rendelkező közössége, jelentős, de (a többi állam szerepe miatt) viszonylagos önállósággal rendelkező társadalmi szervezet. Feladata az adott társadalmi és gazdasági viszonyok rendszerének lényegi fenntartása, a külső védelem biztosítása, a társadalom szervezése, irányítása és vezetése."
Mellesleg az individualizmus nem marxista felfogás (az a kollektivizmus), hanem a nyugati (liberális) államokra jellemző."A politikafilozófia mezőjében az individualista elmélet olyan kormányzatot képzel el, amelyben az állam feladata megvédeni az egyén szabadságát, de más területeken nem avatkozik bele az életébe. Ez ellentétes a kollektivizmus különböző elméleteivel: ezek az egyéntől elvárják a társadalom számára való hasznosságot, és bele akarnak szólni az egyén életébe, hogy az társadalmilag hasznossá váljék."
"A gazdasági individualizmus lényege a magántulajdon és az egyéni gazdasági döntések rendszere a köztulajdonnal és a kollektív döntéshozatallal szemben. A kapitalizmus alapvetően erre épül, közvetlen gazdasági megvalósulása a laissez-faire."
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 295
113
Minden export Abrams DU nélküli kivétel nélkül.Egyébként ma már sem az Abrams(DU-val)sem a Leopard 2A7 páncélzata nem modern.Ugyan azt a védettséget modernebb páncélzattal el lehet érni kisebb tömeg mellett.
Pontosan milyen páncélzatra gondolsz?
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Nincs tapasztalatom a gumibetétes lánctalppal felszerelt Leopard 2 vagy Pzh2000 közúti alkalmazhatóságáról, ezért kérdeztem egy korábbi hozzászólásomban, hogy van-e valakinek pontos információja, mennyivel haladhatnak anélkül, hogy feltépnék az aszfaltot. Amikor még én voltam katona, akkor még csak T-72M1 volt, és azt nem lehetet számottevő sebességgel közútra engedni, ha utána akartuk küldeni az üzemanyagszállító Ural-t is. Mivel Németországban láttam rendszámtáblás Leopard 2-t közúton (igaz, csak állt), így meggyőzhető vagyok, ha valaki tud mondani pontos adatot.
Találkoztam már Leokkal közuton.50nel ballagtam mögöttük,mig le nem tudtam előzni őket.
 
  • Tetszik
Reactions: Kishuszár

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 789
75 837
113
Pontosan milyen páncélzatra gondolsz?

Bármelyik modern páncélzatra.Az Abrams és a Leopard 2 páncélzata még ha fejlesztették is alapvetően 30+ éves koncepció.Az elmúlt 30 évben azért nagyon sok minden fejlődött úgy mint az anyagtechnológia vagy a szimuláció.Ma már sokkal pontosabban képes vagy szimulálni azt,hogy mi történik egy lövedék becsapódásakor ez pedig nagyon fontos dolog ha páncélt tervezel.
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 295
113
Bármelyik modern páncélzatra.Az Abrams és a Leopard 2 páncélzata még ha fejlesztették is alapvetően 30+ éves koncepció.Az elmúlt 30 évben azért nagyon sok minden fejlődött úgy mint az anyagtechnológia vagy a szimuláció.Ma már sokkal pontosabban képes vagy szimulálni azt,hogy mi történik egy lövedék becsapódásakor ez pedig nagyon fontos dolog ha páncélt tervezel.
Ok, mondanál egy járművet amin ezek hadrendbe vannak állítva?
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Ment a like, de ez csak részben igaz.
A lengyelek irígylésre méltó helyzetben vannak, és egyben nehéz is a helyzetük.
Az NATO tagországok közül ha jól számolom nekik van a második legnagyobb aktív harckocsiállományuk:
840_472_matched__p45058_Czolgigrafikav2ANG.png

És emellett nincs saját modelljük. Mindenki próbálja őket megcsípni magának, így válogathatnak, csakhogy per pillanat KNDS-re várnak. Ezért kellett - na meg mert az F-35 elviszi a lóvé jelentős részét - korszerűsítési programot hírdetni a teljes hk. állományra. Ezzel nyernek 10 évet, meg jelentős megrendeléseket a hadiiparuknak.
Szóval hiába akarnak a koreaiak gyárat telepíteni a lengyelekhez, ha ez max. 800-1000 db legyártásával jár együtt, amihez az alkatrészek egy részét így is úgy is koreából fogják hozni.
Ezzel szemben, ha be tudnának szállni a EU MBT programba, (amire ha beszállnak talán még Pesco projektet is indíthatnak), akkor egyrészt ugyan úgy összeszerelhetik a saját eszközeiket, illetve lehetőségük lesz rá, hogy a tankból rájuk eső részt ne csak maguknak gyártsák le, hanem mondjuk az összes többi országnak is. És onnantól kezdve az összes további új megrendelő országnak is. Egy ilyen program még a Leopard 2-es programnál is nagyobb lehet. Ha igazán beindul a buli a geopolitikai porondon, akkor mindenki a Leo 2 utód után fog kapkodni. A fenti kép a jelenlegi állapotot tükrözik. De számomra elképzelhetetlen, hogy a németek pl. 500 alatti mennyiséget tartsanak MBT-ből. És pl. előbb utóbb a britteknek is kell majd tankot cserélni, és akkor már nem biztos, hogy megtehetik, hogy független versenyképes járművet fejlesszenek. Ld. még Boxer program.
Szóval egy új EU MBT darabszámai szerintem olyan 4-5000 darab környékén fognak mozogni.
Szóval ebben az esetben 8-1000db sajt gyártás, meg az összes többiben alkatrész szinten benne lenni. Ráadásul az új tank még korszerűbb is lesz, mint a jelenlegi K2.
Mindez ez csak papíron iletve elméleti szinten működne.
Az a baj hogy nagyon optimistán veszel figyelembe mindent. Más szemszögböl nézve is a max 10 év üzemidő meghosszabítás is nagyon optimista lenne. 3-6 évet még nyugodtan rá lehet számolni.
Hiábba lenne egy lengyel megrendelés 1000 db ha gazdaságilag il egyébb tényezők által nincsenek ráálva. Ahhoz hogy az a feltételezet db szám meglegyen nekik ahhoz valahonnét forrásokat kell elvenni il átcsoportísatni. Ami ha azt nézzem társadalmilag fajdalmas lenne. Amit várok az max 150-200 db új mbt il a meglévő állományú leo-2 felhúzása.
Németeknél meg kizártnak tartok egy 500 db os il feletti beszerzést. Ahhoz már súlytalanok lettek. (Elpuhultak)
Egyébként csipem tőled az ehhez hasonló hurrá optimista hozzászolásokat. Mindenben. Boxer,puma stb..........
Nem kell minden cikket és elképzeléseket (vágyakat,kijelenteséket stb...) készpénznek venni.
Örüljünk annak is ha pár évven belül az euban elérjük a hidegháborús árnyékot. Értve ez alatt személyi állományt,felszereléseket, kiképzéseket, modern technikát.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 789
75 837
113
Ok, mondanál egy járművet amin ezek hadrendbe vannak állítva?

Bármelyik japán vagy dél-koreai modern tank(nem feltétlen védettebbek de modernebb a páncéljuk).Vagy akár a Leclerc páncélja vagy a Puma.Persze a Puma nem páncélozottabb mint egy tank de a páncélja attól még modernebb.Egyébként a Merkava páncélja is modernebb koncepció mint az Abrams vagy a Leopard 2 páncélja.