Na! Most olvasom rendes fordításban Armádni noviny
cikkét, hogy a Hirtenberger rendelkezik továbbra is a 105, és 155mm-es tüzérségi gránátok gyártási képességével/licence-ével.
Szerintem ez legalább olyan fontos része volt az akvizíciónak, mint az aknavetős technológiák, termékek.
Más vonal, de kötődik:
Ugyebár Szíjjártó megint aláírt egy gazdasági együtműködős egyezményt a szerb gazdasági miniszterrel, és nem győzünk hálálkodni nekik valami olyan hozzájárulás miatt, amivel a Z2026-ott komolyan segítették.
Folyamatosan erről kombinálva folyton előjön nekem egy cég, ami legalább akkora haszon lenne a magyar haderőreform számára, mint a Hirtenberger lehet.
Ez pedig az
EDePro.
Pár hasznos dolog, amit fejlesztenek, és amivel itthon is lehetne mit kezdeni:
- mindenek előtt az ALAS rakétacsalád, ami kezd olyan lefedést biztosítani, mint a Spike.
Nem teszek be rá linket, mert szerintem már régen nem csak azokat tudja, mint amiket a különböző leírásaiban láthatunk. Ahogy kivettem, van vagy 4 verziója, kezdve az iranyitott ballisztikustól a sima helikopterről indítható ATGM-ig.
- 155mm-es tüzérségi lőszert ők is gyártanak annyi kiegészítéssel, hogy a cég profiljából adódóan rakétapóthajtású, 50+ km-es lőtávolságú, az övék.
Hogy tényleg ők gyártják-e a teljes lövedéket, nem tudom (talán nem), de ez a Hirtenberger után talán nem is lenne gond...

- gyártanak többféle rakétát a rakétatüzérséghez
- valamint - ahogy értettem - légvédelmi rakéták felújításával is foglalkoznak (nem pont KUB-okkal, de ahogy kivettem ők elsősorban a rakétahajtóművet és a hajtóanyagot cserélik) ha nem is tartjuk meg a rendszert, attól még megpróbálhatjuk eladni.

, de az lejárt rakétákkal esélytelen...
- + egyébb finomságok....

Elvileg az ALAS rendszer kapcsán kaptak egy jelentős tőkeinjekciót az araboktól, de én azt vettem ki, hogy kimondottan tőkehiányosak. Van jópár olyan projektjük, ami a pénzhiány miatt inkább csak makett, vagy model szinten maradt.
Hangsúlyozom, ezek SZIGORÚAN kombinációk, de nem igazán érzek más potenciális együttműködést reálisnak a szerb hadiiparral, hacsak nem az egyéni felszerelések terén.

A Hirtenberger mellett azt hiszem egy tulajdonszerzés náluk erősítené az új irány amit mostanában tőbb csatornából hallhatunk vissza: "kifektetés"
És, hogy mi lenne nekik ebben a pláne? A befolyó pénz mellett? Hát azt, hogy betennék a lábukat a NATO országok piacára. Persze az amerikai és izraeli/német szereplők mellé igen nehéz betörni, azonban egy komolyan jobb árral ezen szerintem lehet segíteni.
Aztán persze lehet, hogy ezekkel a közeledési lépésekkel csak a újabb termékeket segítünk át - egy kacifántos úton - az oroszokhoz az embargót leküzdve....