A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 789
75 838
113
Igen kezdetekben. De utána mi lett egy év múlva mire az ukik magukhoz tértek. Beállt a front. És hiábba jobbak voltak az "oroszok". Politikai és katonai támogatásos hátér nélkül elakadtak.
Aki élni akar az előbb vagy utobb megtanulja a leckét a fronton. Vagy megy a lecsoba.
Vagy pl mi lenne ha pár év múlva be kell vetni esetleg a leokat a balkánon. Majd jönne a német nyafogás hogy szegény bla bla .......... Mi meg néznénk hogy mi van? Milyen jól nézne ki az szitú amikor egy magyar katona páncélos HK támogatást kér. Másnap meg jönne a német lecseszés figyelmeztetés hogy mit képzelünk magunkrol hogy csak úgy kifüstöljük a szakálosokat mert még szegénykéknek a lelki és családi világa sérülhet. Sajnos amilyen hülye tempoban hülyül el a világ az ellenség mellett a "politikai, társadalmi" hülyeség, demagokok lesznek a katona legnagyobb ellensége.

De ezek ellen a politikai és szemléletbeli változások ellen a haderő nem tehet semmit azon kívül,hogy ha van aki vállalja aharcot annak olyan bármit rak a segge alá,hogy legyen is értelme annak a harcnak.Nem 1950-van,hogy nesze tt egy dióverő meg 40 lőszer menj meghalni.Ilyen feltételekkel senki nem fog fegyvert fogni.Változik a világ,változik a tásadalom,változnia kell a hadseregeknek is.Ne lehet a 70-80-as évek társadalmára kitalált módszerekkel 2019-ben hadsereget vezetni pláne nem háborút vívni.Ma már nem csak annyi igénye van a katonának,hogy legyen kóbász meg kenyér hanem már elvárja a katona a jó felszerelést,a jó ételt a jó körülményeket stb.És erre nem lehet az a válasz,hogy lófaszt a picsádba 30 éve jó vót a kóbász meg a kenyér moszt is legyen jó.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 789
75 838
113
Akkor lenne igazad, ha Arizonában készülnénk védelmi harcra az USA ellen.
De Mi itt kell, hogy felkészüljünk, a reális lehetőségekre, így nem érdemes egy elméleti polemizálés alapján véleményt alkotni. Szóval az US M1A1 vs magyar T-72 nem mérvadó, hisz a mi régi T-72 inknek régi ukrán T-64-ek, román TR-85-ök, szlovák T-72-k, szerb M-84-ek a reális ellenfelei, egy háború második vagy harmadik harci napján. Még 2030-ban is.

Nincsenek olyan állapotban,hogy a háború 3. harcal töltött napjában bármelyik is képes legyen akárcsak egyet is lőni.Lehetne őket egy ipari nagyjavítással(figyelem nem modernizálsá csak nagyjavítás)olyan állapotba hozni,hogy egy háború 3. napján is harcképes legyen az a pár tucat T-72 ami nekünk van épp csak az annyiba kerülne mint 1 század Leopard 2A7úgy hogy az 1 század Leopard 2A7 harcértéke kb 1000x nagyobb mint egy zászlóalj T-72M1-nek.
 
  • Tetszik
Reactions: blogen

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Értsd már meg, hogy a T-72-őt már ki kell dobni! Ez nem másod, hanem harmadvonal, ez már nem valid haditechnika, ezzel már nem lehet a siker reményében harcolni és olyan állapotban vannak, hogy jó eséllyel a harcmezőt nem érnék el, nemhogy több napon át üzemképesek legyenek! A 120 millis ágyúkkal szerelt M1A1 tankok a másodvonal, persze, hogy tárolják, mert nincsenek roncs állapotban és érdemes beruházni adott esetben beléjük, mert alkatrészeik máig csereszabatosak a modern Abramsekkel és minden más is rendelkezésre áll a hadrendben tartott verzióikhoz, így van hogyan, hova és miért reaktiválni és modernizálni őket adott esetben. Amikor azok a letárolt M1A1 tankok elsővonalbeliek voltak, akkor voltak a mi színvonalunkon álló T-72-k reménytelenül vesztes másodvonalból a harmadba csúszó hulladékok (első öbölháború).
Részben egyetértek. De azt is meg kellene érteni hogy egy konfliktus esetén ki az parancsnok aki bármilyen támogatás nélkül bármit be fog vállalni. Sajnos egy egy lehetséges konfliktusnál én úgy látom hogy egy nehéz dandar kevés lesz. Jó esélyel itt a kke régióban elszabadulhat a pokol. Igazi Szíriai feeling lenne. Kelet ukrajnai fűszerezésel. Mindenki mindenki ellen. Remélem kívétel azért fog akadni.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 789
75 838
113
Részben egyetértek. De azt is meg kellene érteni hogy egy konfliktus esetén ki az parancsnok aki bármilyen támogatás nélkül bármit be fog vállalni. Sajnos egy egy lehetséges konfliktusnál én úgy látom hogy egy nehéz dandar kevés lesz. Jó esélyel itt a kke régióban elszabadulhat a pokol. Igazi Szíriai feeling lenne. Kelet ukrajnai fűszerezésel. Mindenki mindenki ellen. Remélem kívétel azért fog akadni.

Kész zserencse,hogy nekünk nem 1 nehéz dandár lesz hanem egy nehéz meg egy közepes.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Multispektrális álcaháló, ad egy, elektronikai zavarórendszerek add kettő, nekünk is van Debrecenben add 3. A 15M egyenruha infraelnyelő tulajdonságú, a mesterlövészek bokorruhája pedig hőkamerán sem látszik. A felderítés és az álcázás is többszintes dolog kezdve a hő és fény álcával, egészen a kurva arcfestékig.

Segít nekik kurva sokat, de megvannak a korlátai. Szerinted miért van minden kurva művelet alatt fent 3-4 drón Afganisztánban ha valahova kimennek? És előben megy a az adás a harcvezető központban...
Baszki ezt én nem tudtam.. hiába XX. század.....;)
Szóval akkor most meg azt mondod, hogy mégis kell optikai álcázás?
Meg azt is mondod, hogy a hőkamerák ellen is lehet védekezni?
Ez a multi spektrális álcaháló is nagyon kafa lehet, biztos nem lehet, egy XX. századi harckocsira tenni....olyanra meg biztos nem ami csak csali .....
 
  • Tetszik
Reactions: Firga bácsi

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Kész zserencse,hogy nekünk nem 1 nehéz dandár lesz hanem egy nehéz meg egy közepes.
Az a baj, hogy hiányoznak a 8x8-as tűztámogató járművekkel megerősített 4x4-es páncélozott járművökön (NMS, vagy JLTV) alapuló könnyűdandárok. Kevés lesz a kétdandáros haderő, meg kevés lesz nagyon, ha nem lesz plusz tüzérség a dandártüzérség fölött! Nem a könnyűgyalogság volt hülyeség a mi hadszínterünkre, hanem a nehéz és közepes kiirtása!
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
a mi régi T-72 inknek régi ukrán T-64-ek, román TR-85-ök, szlovák T-72-k, szerb M-84-ek a reális ellenfelei, egy háború második vagy harmadik harci napján. Még 2030-ban is.
Egyiknek sem reális ellenfelei. Jobb páncélzat, jobb lőszerek, jobb modernizációs csomagok állnak a felsorolásod mögött. Ez csak a magyar harckocsizók lemészárlása lenne.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 423
44 107
113
Csak ezt nincs értelme elkölteni T-72re!
Persze hogy nincs, ezt én tudom, viszont olyan csodás valódinak tűnő célpont, klasszisokkal jobb egy tálcányi olajjal meggyújtva előmelegítve pl. mint a felfújhatós csalik hogy csak na. Na meg a szomszédainknak lehet hogy félre is lehetne vele vezetni a felderítését többször is mielőtt kilövik őket, hogy hol milyen erőink vannak. Aztán ha van amelyik még vissza is tud lőni önkéntesekkel akik vállaljak ezt egy egy frontszakaszon, az is több mint ha nincs.


Azóta hogy láttam T-34/85 öt beroffentve harcmezőn Szíriában, Jemenben, de még a kelet Ukránoknál is, nekem senki nem magyarázza el, hogy egy elhúzódó háborúban aminek elsül az ágyúja, az nyűg. Én csak annyit mondtam, ami még mozog, képes lőni, azt ilyen formában megtartani jobb, mint szétvágni. Inkább hozzá se nyúljunk, aztán majd lesz velük valami, csak szét ne legyenek vágva.

Hozzáteszem nyilván nem az előrenyomuló képzeletbeli nyugati hadseregcsoportot akarom megfogni velük, ez legyen tiszta mindenkinek.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 789
75 838
113
Az a baj, hogy hiányoznak a 8x8-as tűztámogató járművekkel megerősített 4x4-es páncélozott járművökön (NMS, vagy JLTV) alapuló könnyűdandárok. Kevés lesz a kétdandáros haderő, meg kevés lesz nagyon, ha nem lesz plusz tüzérség a dandártüzérség fölött! Nem a könnyűgyalogság volt hülyeség a mi hadszínterünkre, hanem a nehéz és közepes kiirtása!

Várjunk még azzal,hogy kevés lesz-e mert még cégen belül sem tudják(a legfelső vezetés kivételével),milyen lesz a szervezeti felépítés!

  • Nehéz
  • Közepes
  • Könnyű
  • Különleges
Ez a terv nem?

Nem.Nehéz,közepes,könnyű annyi csavarral,hogy a könnyű alatt a különlegese értik.
 
  • Tetszik
Reactions: Anti

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 789
75 838
113
Azzal meg is lenne oldva minden.....
Halkan jegyzem meg, a Don kanyarba küldött magyar hadosztályok két ezredes "könnyű gyaloghadosztályok" voltak....mert valaki úgy gondolta, hogy az is elég lesz....

A Donnál a te szemléleted érvényesült:jó lesz az elavult szar csak ember legyen.Ami ebből megvalósult az az elavult szar mert emberből vagy nem akartak vagy nem tudtak eleget küldeni.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Vagy pl mi lenne ha pár év múlva be kell vetni esetleg a leokat a balkánon. Majd jönne a német nyafogás hogy szegény bla bla .......... Mi meg néznénk hogy mi van?

Azért el ne hidd, hogy Magyarország bárhol, de főleg a Balkánon; jelenleg és belátható időn belül a németek szája íze (engedélye) nélkül beavatkozhat, pláne, hogy mind technika, mind immateriális téren Németország (és úgy általába véve Ny.-Európa) irányába mozdultunk el.

Sajnos amilyen hülye tempoban hülyül el a világ az ellenség mellett a "politikai, társadalmi" hülyeség, demagokok lesznek a katona legnagyobb ellensége.
Régen sem volt jobb. Esetleg mások voltak a jelszavak, de elképzelhető, hogy még az se.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Nincsenek olyan állapotban,hogy a háború 3. harcal töltött napjában bármelyik is képes legyen akárcsak egyet is lőni.Lehetne őket egy ipari nagyjavítással(figyelem nem modernizálsá csak nagyjavítás)olyan állapotba hozni,hogy egy háború 3. napján is harcképes legyen az a pár tucat T-72 ami nekünk van épp csak az annyiba kerülne mint 1 század Leopard 2A7úgy hogy az 1 század Leopard 2A7 harcértéke kb 1000x nagyobb mint egy zászlóalj T-72M1-nek.

Egyáltalán nincs igazad, csak próbálsz félremagyarázni.
1. Ha egy két hetes gyakorlaton (ahol egy hét folyamatos lövészet) képes az MH tucatnyi harckocsit lövőképes állapotban tartani, úgy, hogy valójában semmiféle komolyabb alkatrész vásárlás, javítóbázis nincs mögöttük aktivizálva (mert még van, csak nem akarják üzemeltetni), akkor miért állítod, hogy egy konfliktus helyzetben (ahol vleg kiadnák az új motorokat, meg több alkatrész, javítókapacitás lenne), biztos hogy egy sem lőne. Ez puszta félretájékoztatás, hogy a saját igazad bizonygasd.
2. Nem támogatom, de ha valaki szeretné felújítani a T-72 harckocsit és fel is tudná, annak anyagi vonzata jóval alacsonyabb, mint egy Leopard 2A7 harckocsi vásárlása, illetve annak egy harmada. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, az nagyon durván lódít, ezt Te is tudod, de mégis tolod.

Szóval nem kell felújítani a T-72-t, kellene venni még 2 Leopard 2A7 zászlóaljat, de vleg egyik sem lesz. Ezek fényében lehet elmélkedni, hogy kidobjuk a T-72-t vagy ne. Mert ha több száz Leopard 2-őnk lenne, akkor senki sem kardoskodna a valóban régi T-72 mellet, még csalinak se.
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 211
4 414
113
Azt honnan tudni, hogy mennyi üzemképes? AMúgy meg, a T-72 höz most is van lőszer sok ezer, de a Leopardhoz bazi drága lesz, meg jó kevés is gondolom. Szóval miért kellene azt a tankot kukázni, amihez van még lőszer, meg talán alkatrész, akkor is ha bontott? Leohoz TE garantálod háborúban az alkatrészt meg a lőszert?
A környéken maradjunk annyiban sok az ott szolgáló/dolgozó..... totál el van mindenki keseredve olyan állapotok vannak.... persze majd jobb lesz ezt hallja mindenki 30éve.... :) és hogy erre is alig van személyzet!! Szaros 12 tankról beszélünk!! Mit akartok ti itt fenntartani?? Ezek romok vedd már észre!
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Egyiknek sem reális ellenfelei. Jobb páncélzat, jobb lőszerek, jobb modernizációs csomagok állnak a felsorolásod mögött. Ez csak a magyar harckocsizók lemészárlása lenne.
Tájékoztass már minket, vagy legalább engem ezekről a korszerűsítési programokról, kíváncsivá tettél. A darabszámok is érdekelnének.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
A környéken maradjunk annyiban sok az ott szolgáló/dolgozó..... totál el van mindenki keseredve olyan állapotok vannak.... persze majd jobb lesz ezt hallja mindenki 30éve.... :) és hogy erre is alig van személyzet!! Szaros 12 tankról beszélünk!! Mit akartok ti itt fenntartani?? Ezek romok vedd már észre!
A leopárd személyzetekkel is beszéltél? Ők már megvannak? Az új lőszerekből már raktározzák a háborús készleteket, hogy legalább annyi legyen, mint a T-72 höz? Vagy akkor most kinek kellene harcolni, ha baj lenne?
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 211
4 414
113
A leopárd személyzetekkel is beszéltél? Ők már megvannak? Az új lőszerekből már raktározzák a háborús készleteket, hogy legalább annyi legyen, mint a T-72 höz? Vagy akkor most kinek kellene harcolni, ha baj lenne?
Nagy szar lenne ha baj lenne!! Ezek a tankok nem hogy lőni nem tudnak de lassan mennis sem!! Szedik szét (kannibalizálják) az állomány egy részét hogy pár darab legalább elinduljon egy-egy bemutató lövészetre! Egyszerre 4db-ot biztosan bármikor ki tudunk állítani!! Jó nem? :)
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
A Donnál a te szemléleted érvényesült:jó lesz az elavult szar csak ember legyen.Ami ebből megvalósult az az elavult szar mert emberből vagy nem akartak vagy nem tudtak eleget küldeni.
Ki mondta, hogy jó lesz az elavult? Miért akarsz félredumálni dolgokat?
Pont a Te szemléleted, hiszékenységed vezetnek az ilyen tragédiákhoz:
- "Jó lesz a kevés is, a többiek maradjanak otthon...... "ismerős a butaságod? "Nem kell a három ezred, jó lesz a kettő is....." Majd lesz korszerű fegyver..." "majd adnak a németek, ha ez elfogy"...stb.
 
  • Tetszik
Reactions: Firga bácsi