A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 281
14 198
113
Ha az ukránokkal akarunk háborúzni akkor azt nem a magyar határon kell csinálni hanem a Kárpátok lábánál.Még akkor is ha védekeznénk akkor is ott kellene,ami azzal jár természetesen,hogy be kell nyomulni Ukrajnába.


Nem biztos, hogy te választod meg a helyszínt ahol a csatákat vívod. Főleg ha ő támad.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 471
46 395
113
"Land - Anzahl Genehmigungen - Gesamtwert in Euro
Ungarn - 27 - 1.760.812.806

Güterbeschreibung:
Kampfpanzer, Panzerhaubitzen, Pionierpanzer, Bergepanzer, Brückenlegepanzer, Fahrschulpanzer, LKW, Geländefahrzeuge, Geländewagen, Anhängerund Teile für Kampfpanzer, gepanzerte Fahrzeuge, Landfahrzeuge (A0006/79,1 %);Fahr- und Gefechtssimulatorenund Teile für Fahr- und Gefechtssimulatoren (A0014/5,9 %)"


Ha összeadom, akkor még van 15% valami egyéb tétel.

Nah, akkor igy egyértelműbb mit fed az 1,76mrd euro. Heli nincs benne.

Kampfpanzer: 44db Leopard 2A7+
Panzerhaubitzen: 24db Pzh2000
Pionierpanzer: 2db Ppz 3 Kodiak?
Bergepanzer: 2 vagy 4db Bpz Wisent 2
Brückenlegepanzer: legalább 2db PzSBr Leguan
Fahrschulpanzer: 14db Leopard 2A4

Eddig tiszta. Hat műszaki jármű jön, a német harckocsizászlóaljban négy Bpz van, tehát valószínűleg két Leguán és négy Wisent lenne a helyes válasz, de Ppz-t is feltüntet a német lista, szóval a Kodiak még játszik.

LKW: MAN teherautók
Gelaendefahrzeuge és Gelaendewagen: Merci terepjárókat sejtek emögött.
Anhaenger - und Teil für Kampfpanzer: MAN HX81 harckocsitrélerek
Gepanzierte Fahrzeuge: ez feltehetően Mercedes Wolf misszióba, már vettünk ilyet.
Landfahrzeuge: ez szerintem a harckocsizászlóalj és a tüzérosztály MAN HX32 műszaki vontató-mentő járműveit jelenti.
Fahr- und Gefechtsimulatoren: úgy tűnik veszünk egy szimulátort is, a képzés segítéséhez.

A mennyiségeket lehet találgatni az utóbbi esetekben.
Hölgyeim! Most lett egy kis időm... Elkezdtem számolgatni.
Itten valami nagy kummantás van a rendszerben.
Ezek most kikerült német számok nagyon nem stimmelnek.
Egyrészt ahogy @Terminator kolléga kiemelte a 1,760Mrd EUR-nak, "csak" a 79,1%-a ami egy csomagban (a KMW üzlet valószínűleg ;) ). Ha ezt kiszámoljuk, akkor az 1,392Mrd EUR-ra jön ki? Ez honnan jött így ki?
Ugyebár a Rheinmetall szeptemberben hozta nyilvánosságra, hogy a tavaly (2018) decemberi KMW üzlet rá eső része 300M EUR körüli.
Ez magában foglalta a Leók fő fegyverzetét, és a tűzvezető rendszerét, a PZH-k nagyobbik részét, sőt a 13db HX és TGS járművet is!!!
Magyarán a KMW-re valószínűleg több mint 1Mrd EUR jutottna.
De ennek kapcsán több helyen lehozták az 565M (egyes helyeken USD, máshol EUR, nagyságrenden nem igazán változtat) összeget, de annál már kiemelték, hogy minden benne van. A kiképző, és műszaki járművek.
Ha azt feltételezzük (bár szerintem nem), hogy külön kell számolni a KMW 565M-ját, és a RM 300M-óját, akkor még mindig csak 865M-nál tartunk.
Nem hinném, hogy további logisztikai járművekből, Merci Wolfokból, vagy tudomisén milyen EÜ járművekből, összejönne az 1,392Mrd EUR-t befedő 527M EUR.
A szimulátorokat ugye nem kell ide venni, mert az a 1,760Mrd EUR 5,9%-os külön tételében szerepelnek.
Képtelenség, hogy az 527M EUR összeget lőszerre költenénk.
Csak a miheztartás végett a BW ilyen irányú idei szerződése így néz ki a Rheinmetall felé:
5 év alatt 32.000db 155mm-es (DM121) lőszert kell leszállítani 109M EUR értékben. Ha nem lenne elég, akkor 37M-ért további 11.000-et rendelhet a BW.
Namost ez a teljes BW igénye. Adalék még. Az utolsó ilyen rendelés 10 éve volt, akkor 30000-et rendeltek. De a mi 24db ágyunk esetén darabonként 1333db lőszert kellene elpufogtatni.
A DM11-es harckocsi lőszer ugyan sokkal drágább, de azért...
Szintén a BW 2017 nyarán rendelt 5000 db DM11-et 45M EUR áron (Áfával). Azt gondolom, hogy egyelőre mi sem rendelünk ennél sokkal többet, vagy ha igen, akkor jelentős mennyiségű kiképzőt, ami meg nem kerül annyiba mint a DM11-es csúcslőszer. Azt gondolom, hogy ez még mindig nem lehet több 100M EUR-nál
Ha mindent összeadok, akkor is hiányzik még vagy 300M EUR!
Itt valaki valamit nagyon elrontott. Vagy valami már olyan is meg van rendelve, amire nem gondolunk.

Természetesen akinek van tippje, az ne tartsa vissza!

Az viszont további érdekesség, hogy a 1,760Mrd-os teljes 2019-es engedélyezett mennyiségből fennmaradó 15% mire ment. Mert mint tudjuk a helikopterek még előző évre számítanak. Ennyit meg szerintem nem rendeltünk semmi másból.
 
R

rejsz felügyelő

Guest
Már bocs, de ez a 21. század. Európa közepe, fél napi vezetésre a nyugattól.
Úgy pucolna az első lövésre kb. mindenki (élen itt a legnagyobb szájú fotelhuszárokkal), hogy nem a felszerelés lenne a hiány, hanem az ember.
Srsly... az emberek lelépnek az országból, ha nem tetszik a miniszterelnök feje vagy több fizut kapnak odakinn (többséget CSAK a nyelv tart vissza) - szerinted hányan maradnának mikor lőnek - szar fegyvert fogni és megdögleni? Húzna mindenki a rákba
Nem szar fegyverzetről beszéltem, korszerű eszközöket és fegyvereket írtam. Akkora létszámra lenne szükség amivel a felállítandó 2 dandár veszteségeit pótolnánk illetve olyan feladatra maradna ember mint a szétvert ellenség üldözése, járőrözés, felderítés, rendfenntartás.
Lehet hogy sokan elhúznának de annyi maradna ami ehhez kell, nem százezres létszámról beszélek. Kicsit más mikor valahol egy közel-keleti koszfészekről vagy akár ukrajnáról van szó, meg mikor a szomszéd városban lőnek vagy öreganyád házát szétbombázták.
Hát majd ha lesz önálló magyar (hadi) ipar, kicsit nagyobb népességel akkor majd ez kevésbé lesz fontos, de amíg ezer szálon függünk tőlük addig qrvára fontos hogy ott ahol lehet ne generáljuk a konfliktust velük - egy lesz hosszútávon úgyis - migráció.
Jó lenne ezt a függőséget lazítani, van más ország is, már kétszer nagyon rondán rábasztunk mikor az ő valagukban voltunk és tőlük vártuk a megváltást.
Az osztrákokon, lengyeleken kívül más szövetséges nincs nagyon a környéken.
Asszem' inkább csak lengyelről beszélhetünk.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 362
77 042
113
Hölgyeim! Most lett egy kis időm... Elkezdtem számolgatni.
Itten valami nagy kummantás van a rendszerben.
Ezek most kikerült német számok nagyon nem stimmelnek.
Egyrészt ahogy @Terminator kolléga kiemelte a 1,760Mrd EUR-nak, "csak" a 79,1%-a ami egy csomagban (a KMW üzlet valószínűleg ;) ). Ha ezt kiszámoljuk, akkor az 1,392Mrd EUR-ra jön ki? Ez honnan jött így ki?
Ugyebár a Rheinmetall szeptemberben hozta nyilvánosságra, hogy a tavaly (2018) decemberi KMW üzlet rá eső része 300M EUR körüli.
Ez magában foglalta a Leók fő fegyverzetét, és a tűzvezető rendszerét, a PZH-k nagyobbik részét, sőt a 13db HX és TGS járművet is!!!
Magyarán a KMW-re valószínűleg több mint 1Mrd EUR jutottna.
De ennek kapcsán több helyen lehozták az 565M (egyes helyeken USD, máshol EUR, nagyságrenden nem igazán változtat) összeget, de annál már kiemelték, hogy minden benne van. A kiképző, és műszaki járművek.
Ha azt feltételezzük (bár szerintem nem), hogy külön kell számolni a KMW 565M-ját, és a RM 300M-óját, akkor még mindig csak 865M-nál tartunk.
Nem hinném, hogy további logisztikai járművekből, Merci Wolfokból, vagy tudomisén milyen EÜ járművekből, összejönne az 1,392Mrd EUR-t befedő 527M EUR.
A szimulátorokat ugye nem kell ide venni, mert az a 1,760Mrd EUR 5,9%-os külön tételében szerepelnek.
Képtelenség, hogy az 527M EUR összeget lőszerre költenénk.
Csak a miheztartás végett a BW ilyen irányú idei szerződése így néz ki a Rheinmetall felé:
5 év alatt 32.000db 155mm-es (DM121) lőszert kell leszállítani 109M EUR értékben. Ha nem lenne elég, akkor 37M-ért további 11.000-et rendelhet a BW.
Namost ez a teljes BW igénye. Adalék még. Az utolsó ilyen rendelés 10 éve volt, akkor 30000-et rendeltek. De a mi 24db ágyunk esetén darabonként 1333db lőszert kellene elpufogtatni.
A DM11-es harckocsi lőszer ugyan sokkal drágább, de azért...
Szintén a BW 2017 nyarán rendelt 5000 db DM11-et 45M EUR áron (Áfával). Azt gondolom, hogy egyelőre mi sem rendelünk ennél sokkal többet, vagy ha igen, akkor jelentős mennyiségű kiképzőt, ami meg nem kerül annyiba mint a DM11-es csúcslőszer. Azt gondolom, hogy ez még mindig nem lehet több 100M EUR-nál
Ha mindent összeadok, akkor is hiányzik még vagy 300M EUR!
Itt valaki valamit nagyon elrontott. Vagy valami már olyan is meg van rendelve, amire nem gondolunk.

Természetesen akinek van tippje, az ne tartsa vissza!

Az viszont további érdekesség, hogy a 1,760Mrd-os teljes 2019-es engedélyezett mennyiségből fennmaradó 15% mire ment. Mert mint tudjuk a helikopterek még előző évre számítanak. Ennyit meg szerintem nem rendeltünk semmi másból.

Nagyon sok lőszert kell vennünk mert fel kell tölreni a hadiraktárakat.A BW-nek ezt nem kell megtenni ők csak utánrendelték most is és 10 éve is.Ne lepődj meg azon ha kiderül egyszer,hogy 100.000-es tételben jött 155 lőszer.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 471
46 395
113
Nagyon sok lőszert kell vennünk mert fel kell tölreni a hadiraktárakat.A BW-nek ezt nem kell megtenni ők csak utánrendelték most is és 10 éve is.Ne lepődj meg azon ha kiderül egyszer,hogy 100.000-es tételben jött 155 lőszer.
Ez tiszta sor!
De,
Egyrészt: Szerintem a tüzérségi lövedékeknek is van lejárati idejük.
Másrészt: Nem véletlenül vezettem le ezt a 32.000db lőszert 24db lövegre. (egyelőre ennyi van, az is csak papíron) Szerintem a lövegenkénti 1333 db azért elég sok. :rolleyes: Különösen egy elég drága típusból. Nem csak a kiképzési tudna sokkal olcsóbb lenni, de lényegesen olcsóbban is hozzá lehet jutni egy picit kisebb teljesítményűhöz... Ha pedig a Hirtenberger újra gyártana 155-öst is, akkor azért azzal sokat lehetne spórolni! És nem kellene méregdrágán a RM-től rendelni. ;)
Szóval én a feltöltést nem biztos, hogy egyből a németektől intézném.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 362
77 042
113
Ez tiszta sor!
De,
Egyrészt: Szerintem a tüzérségi lövedékeknek is van lejárati idejük.
Másrészt: Nem véletlenül vezettem le ezt a 32.000db lőszert 24db lövegre. (egyelőre ennyi van, az is csak papíron) Szerintem a lövegenkénti 1333 db azért elég sok. :rolleyes: Különösen egy elég drága típusból. Nem csak a kiképzési tudna sokkal olcsóbb lenni, de lényegesen olcsóbban is hozzá lehet jutni egy picit kisebb teljesítményűhöz... Ha pedig a Hirtenberger újra gyártana 155-öst is, akkor azért azzal sokat lehetne spórolni! És nem kellene méregdrágán a RM-től rendelni. ;)
Szóval én a feltöltést nem biztos, hogy egyből a németektől intézném.

Úgy műkődik,hogy a hadiraktárból kiadják a "gyakorló" raktárba és visszatöltik a hadit.Így a hadiban mindig friss lőszer van.
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 304
113
Maradjunk annyiban, hogy az enyém még lehet.

És baromira ki kell számolni megéri-e avagy nem, mivel teljesen más kiképzési és logisztikai ellátórendszer kell a régi és az új eszközökhöz, a párhuzamos üzemeltetés baromira drága, és a T-72-esek üzemeltetése a teljes kibelezésük és újraműszerezésük nélkül nem megoldott, az ukránok és a fehéroroszok aranyárban mérik az alkatrészt illetve nem is vagyunk barátok. Konkrétan a lengyeleknél kéne nagyjavíttatni őket, viszont az állapotuk sajnos olyan amilyen így visszatérünk a teljes kibelezéshez, illetve mivel az állomány így is vegyes származású kb egymással sem kompatibilis az alkatrészek fele... Ezért nincs más út mint a teljes kibelezés a lengyeleknél cseheknél, alkatrészbázis újrakialakítása. És utána letárolás. Van benne valami, hogy csalinak jó lenne, illetve tűztámogatásra, csak jelenleg ezek a gépek konkrétan vakok, nincs bennük tűzvezető rendszer se normális éjjellátó képesség. A semlegesítésükhöz elegek a legalapvetőbb páncéltörő eszközök is illetve, új generációs 30-as gépágyú lőszerek. A legénység életben maradási esélyeiről nem is beszélve.
Az alkatrészek fele nem kompatiblis egymással? A fehéroroszok ilyen szart csináltak, vagy azóta kerültek bele új alkatrészek?
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 304
113
Nekem a tömeghadsereggel sincs bajom. A Néphadsereg volt a magyar történelem legjelentősebb hadereje. Csak ahhoz jól szervezett tömegtársadalom kell és itt sokaknak égnek áll a hajuk, amikor a mogósítható emberanyag felkészítéséhez és formában tartásához szükséges oktatásügyi, politikai, gazdasági és társadalmi követelményeket hozom szóba!
"A Néphadsereg volt a magyar történelem legjelentősebb hadereje." :)))))))))))))))))))))
Bakker, ez a hét vicce.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 426
113
Úgy műkődik,hogy a hadiraktárból kiadják a "gyakorló" raktárba és visszatöltik a hadit.Így a hadiban mindig friss lőszer van.

Tedd hozzá, fifo rendszerben. Először a rélegrégebbi gyártásút adják ki , még a legfrisebb gyártású a kiadási sor végén van. Anno rég is így ment. Leginkább kajánál vettük észre. Konzervből, ha menni kellett gyakorlatra, vagy csak lövészetre. A kiadott ennivaó csomagolásán ott volt a dátum. A lejárat végéhez közelieket osztották ki. Nyílván, a legfrisebbekkel meg töltötték fel a kiadott mennyiség helyét a raktárban. Ebből sejtettük, hogy a dandár élelmiszertartaléka, tartós kajából, lehet hogy egy évre is elég lenne, vagy tovább. Olyan mennyiség lehetett ott. Gondolom, lőszerrel is ugyan ez a helyzet.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 426
113
Az alkatrészek fele nem kompatiblis egymással? A fehéroroszok ilyen szart csináltak, vagy azóta kerültek bele új alkatrészek?

Szerintem nincs a fehéroroszoknál harckocsigyár, vagy ezek nem ott készültek. Viszont úgy válogatták őket, amikor ide kerültek, hogy több altípusből kerültek ki. Ezért van, hogy nem egyforma mind, sőt több féle verzió.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 888
12 429
113
Nagyon sok lőszert kell vennünk mert fel kell tölreni a hadiraktárakat.A BW-nek ezt nem kell megtenni ők csak utánrendelték most is és 10 éve is.Ne lepődj meg azon ha kiderül egyszer,hogy 100.000-es tételben jött 155 lőszer.

Olvastam itt egy párszor hogy még egy "adag" Pzh nagyobb prioritás lenne mint mondjuk még 44 Leo. Remélem hogy ebbe vagy valami következő csomagba képesek lesznek ezt is belegyömöszölni.
 
  • Tetszik
Reactions: Kishuszár

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 395
113
Úgy műkődik,hogy a hadiraktárból kiadják a "gyakorló" raktárba és visszatöltik a hadit.Így a hadiban mindig friss lőszer van.
A "gyakorlót" kiképzési lőszerkészletnek hívják. A tárolási feltételek megteremtése/korszerűsítése és a lőszerek ára miatt szkeptikus vagyok a gyors feltöltést illetően. Lásd Gripen fegyverzet....
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses and honved

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 083
26 649
113
Nagyon sok lőszert kell vennünk mert fel kell tölreni a hadiraktárakat.A BW-nek ezt nem kell megtenni ők csak utánrendelték most is és 10 éve is.Ne lepődj meg azon ha kiderül egyszer,hogy 100.000-es tételben jött 155 lőszer.
Ha a tüzérségi lőszerre is harminc közepes intenzitású harcnap van megadva tartalékkészletnek, akkor lesz bevásárlás! Első blikkre 72 000 lőszer számolok, 1,6-os közepes intenzitású harcnapi javadalmazással tartalékkészletnek a központi és csapatraktárakban és abban a kiképzési és gyakorlatozáshoz használt anyag nincs benne!
 
R

rejsz felügyelő

Guest
Amennyiben kicsit tájékozottabb lennél, nem írnál ekkora hülyeséget. Bármennyire hihetelten számodra, harcértékben ez volt a legerősebb hadseregünk.
Magyarország történelme nem a 20. században kezdődik, szóval a legjelentősebb hadseregünk vagy a honfoglalás korában vagy valamelyik lovagkirályunk idejében volt.