arra értem a 30 évet, hogy az ukránok nem sok fejlesztést tettek bele a haderőbe az ottani rendszerváltás óta, nézzük csak meg a tüzérségük állapotát. Még javában D-20-szal, gvozgyikával, Szu-27-tel, T-72-vel és BTR-rel van megáldva. Tudom nekünk is sok mindenünk elmaradott még jelen állás szerint, de ha csak egy Kárpátaljányi terület a célunk, az egy tényleg 110%-ra felhozott dandárral sikerülhet, mert érdemi támadást nem nagyon kell folytatni a hegyek miatt, ha egyszer beássa oda magát valaki könnyen védhető.
Az egy dandár vs Ukrajna koncepció azért butaság szerintem mert:
- mind az embereket;
- mind a technikai eszközöket le kell váltani pár harci nap után. Ez a pár harci nap meg akkor sem lenne elég az ukrán haderő legyőzésére, ha mindenki sérthetetlen lenne.
Komolyabb helyeken (mondjuk NATO parancsnokságokon) a művelettervezési folyamat része az erőforrásokkal való gazdálkodás (tervezés), illetve az erő viszony számvetés.
A minőségi mutatók csak bizonyos mértékig állnak a mennyiségi felett. Az amiről a két kollega beszélt egy olyan technikai fölényt feltételez, ami csak a földönkívüli vs. emberiség harcában lenne meg.
A hangyát is le tudom győzni, meg a szúnyogot is mert sokkal fejlettebb vagyok, mégis mindkettő el tudja pusztítani az embert, ha nem bírok annyit agyonütni, mint amennyi van rajtam. Van egy határ ahol már hiába vagyok okosabb, meg fejlettebb nem győzhetek. Sok lúd disznót győz.....
Az a szuper dandár ami képes lehet legyőzni egy Ukrán haderőt, az legalább 8-10 hk zászlóaljjal (Leopard 2A7), meg háromszor négyszer ennyi Pumával rendelkezhetne, harci helikopter támogatással, nagy hatótávolságú rakétatüzérséggel, mélységi aknaszóró képességgel, borzalmas mennyiségű műszaki, páncéltörő, tábori tüzér alegységekkel kellene, hogy rendelkezzen. Ezen kívül teljes EHC képességekkel, jelentős INFOOPS meg egyéb hatástámogató erőkkel, és abszolút biztos légifölénnyel (vadászrepülőgépekkel), és a légtér ellenőrzésének képességével (AWACS)
.DE AZ MÁR NEM DANDÁR!
Ha meg valaki azt képzeli, hogy a Leopard 2A7 harckocsit nem lehet kilőni, azt el kell szomorítsam. Ki lehet, ki is fogják, az ukránok is ha kell, mint ahogy a Palesztínok is kilövik a Merkavát.
Szóval a szuper dandár ha bármilyen szuper is lenne, ha minden is tökéletes lenne benn, akkor is elbukna, mert lehetetlen hosszú ideig harcban tartani, ha meg nem tudom mivel leváltani akkor elég ha csak halogatnak az ukránok és lassan elfogy a dandár, mind technikában, mind emberben. Ekkor számít az 1000 km.
Szerintem úgy lenne kivitelezhető, hogy egy gyors megszállás légideszanttal, közben pedig indulás a földön is, megerősíteni a már kijuttatott (különleges) egységeket. Amint lehet, a hágók és minden, a Kárpátokon átvezető út lezárása.
Közben meg elhúzni a mézesmadzagot az ukrán katonáknak.
B. terv:, kilóra megvenni a parancsnokokat és mindenkit, aki számít.