Ez régen is igy volt.Legalábbis a jobban kiképzett seregekben.
Amúgy amit régen vállalkozásnak hívtak az ma lesállás és rajtaütés néven fut.Ha már a régi és az új szaknyelv előkerült.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ez régen is igy volt.Legalábbis a jobban kiképzett seregekben.
Itt is van:A Haditechnika 1997-es különszámában van 3 oldal róla (jó részben fényképek).
Jóval részletesebben:
Pilóta nélküli repülő eszközök fejlesztése
Magyarországon.
In: Hajdú Ferenc - Sárhidai Gyula: A Magyar Királyi Honvéd Haditechnikai Intézettől a HM Technológiai Hivatalig, p.:188-192
Hát hogy momentán most mit értenek vállalkozás alatt,azt nemtudom.De régen a vállakozás tágabb fogalom volt.Inkább a harcfelderitést,portyát értettek alatta,aminek keretében lehetett lesállás és rajtaütés.De a kis erőkkel végrehajtott,leginkább harcfelderitő célú támadást értették alatta elsősorban.Amúgy amit régen vállalkozásnak hívtak az ma lesállás és rajtaütés néven fut.Ha már a régi és az új szaknyelv előkerült.
Amúgy amit régen vállalkozásnak hívtak az ma lesállás és rajtaütés néven fut.Ha már a régi és az új szaknyelv előkerült.
Szerintem nem ugyanaz. A lessállás mindenkinek világos, a rajtaütés inkább több mozgással, manőverrel járó támadó harcfeladat. A vállalkozás viszont a régi harcászok szerint az egyik legnehezebb feladat.
Más saját erő harcterületéről kiindulva, annak harcrendjében, de eltérő feladattal, más cél érdekében végzett különleges feladat. Például egy támadó dandár harcrendjében egy kisebb alegység azt a feladatot kapja, hogy az ellenség egy különösen fontos objektumát semmisítse meg, vagy egy konkrét személyt kutasson fel, ejtsen foglyul,stb.. A feladatát senki nem ismerheti rajta kívül, így nehéz az együttműködés megszervezése, a támogatása meg szinte lehetetlen. Szerintem második világháborús orosz tapasztalatokat bemutató könyvekben találni rá példákat (Tisztek Könyvtára sorozat, Szakasz harcászata, Század harcászata, stb.)
Érdekes lehet a gyakorlati kivitelezés, mert akár egy színlelt támadással is lehet fedni egy egyébként különleges műveletet, pusztán azért, hogy az ellenség figyelmét elvonják a művelet igazi céljáról, mondjuk egy terrorista elfogásáról.Szerintem nem ugyanaz. A lessállás mindenkinek világos, a rajtaütés inkább több (rejtett) mozgással, manőverrel járó támadó harcfeladat. A vállalkozás viszont a régi harcászok szerint az egyik legnehezebb feladat.
Más saját erő harcterületéről kiindulva, annak harcrendjében, de eltérő feladattal, más cél érdekében végzett különleges feladat. Például egy támadó dandár harcrendjében egy kisebb alegység azt a feladatot kapja, hogy az ellenség egy különösen fontos objektumát semmisítse meg, vagy egy konkrét személyt kutasson fel, ejtsen foglyul,stb.. A feladatát senki nem ismerheti rajta kívül, így nehéz az együttműködés megszervezése, a támogatása meg szinte lehetetlen. Szerintem második világháborús orosz tapasztalatokat bemutató könyvekben találni rá példákat (Tisztek Könyvtára sorozat, Szakasz harcászata, Század harcászata, stb.)
Az,hogy mit gondolsz az a te dolgod.![]()
Szerinted én találtam ki? Ezek harcászati fogalmak. Sajnálom, ha nem ismered őket.![]()
Én úgy gondolom,hogy a csapatfrlderítőknek ma már nincsnlétjogosultsága,minden rajnak képesnek kell lennie rá.
Tisztek könyvtára sorozatot tehetné valaki közkincsé pdf-ben.Oké,hogy sokminden elavult már benne technikailag,de egyszerűen nincs korszerű megfelelője.Szerintem nem ugyanaz. A lessállás mindenkinek világos, a rajtaütés inkább több (rejtett) mozgással, manőverrel járó támadó harcfeladat. A vállalkozás viszont a régi harcászok szerint az egyik legnehezebb feladat.
Olyan hogy terepkutatatás, már nekünk is volt. Egy rpk ki kellett hogy tudjon küldeni egy terepkutató párt, előre, egy adott terepszakasz felderítésére, ha szükség volt rá. 88-ban egy miniszteri szemlén be is mutattuk-![]()
Szerintem nem ugyanaz. A lessállás mindenkinek világos, a rajtaütés inkább több (rejtett) mozgással, manőverrel járó támadó harcfeladat. A vállalkozás viszont a régi harcászok szerint az egyik legnehezebb feladat.
Hát nem tudom a mai hivatalos terminológiát,de a régiben a vállalkozás többet jelentett a lesállásnál/rajtaütésnél.A vállalkozásnak lehet része lesállás/rajtaütés,de több annál.Igen tekintve,hogy a válalkozás kifelyezés már nem létezik semmilyen modern hivatalos szabályzatban.Átvette a helyét a lesállás meg a rajtaütés.Ugyan az a helyzet vele mint a már említett kommunikációs úttal.A szaknyelv csakúgy mint minden élő nyelv folyamatosan változik(ez az élő nyelvek egyik legfontosabb ismérve).Ha olyan nyelvet akarsz ami nem vátozik tanulj latint,ja,hogy az holt nyelv...
Ha meg nem követed a változásokat akkor legalább fogadd el,hogy vannak és írd le teis,hogy nem feltétlen modern a szókincsed.Nincs ezzel semmi baj az ég adta egy világon!
Tisztek könyvtára sorozatot tehetné valaki közkincsé pdf-ben.Oké,hogy sokminden elavult már benne technikailag,de egyszerűen nincs korszerű megfelelője.
Anno elég sok megvolt,de mára csak a Harckocsicsapatok a harcban és az Idegen hadseregek harcászat-magasabbegységek,meg Az előrevetett osztagok a harcban maradt meg.
Hát nem tudom a mai hivatalos terminológiát,de a régiben a vállalkozás többet jelentett a lesállásnál/rajtaütésnél.A vállalkozásnak lehet része lesállás/rajtaütés,de több annál.
De ha már itt tartunk,írd már le nekem a rajtaütés fogalmát és hasonlítsd össze azzal amit a vállalkozásról írtál.
Fejből nyomom, nem lesz szakszerű, de majd megkeresem a hivatalost.
Népiesen úgy mondanám, hogy a rajtaütésnél egy felderített, megfigyelt cél megsemmisítése/megszerzése/semlegesítése, foglyok ejtése/zsákmányolás céljából végrehajtott harctevékenység, lehetőleg rejtett manőverekkel.
A vállalkozásnál az a fő különbség, hogy az egy intenzív harc közben, a saját és ellenséges erők harcterületén, köztük manőverezve kell végrehajtani, szemben a rajtaütéssel, ahol nincs ilyen nehezítő körülmény.
Az óvónénik nekünk olyan példákat hoztak, hogy fontos iratok , eszközök felkutatása, megszerzése lehet vállalkozás célja egy támadás során, egy külön alegységnek kijelölve. Ők tudják mit keressenek, hol lehet, hol nem lehet. Fontos, hogy ne legyen ideje az ellenségnek megsemmisíteni, mondjuk vegyi fegyverek, kínzás vagy egyéb bűncselekmények nyomait, stb.Fejből nyomom, nem lesz szakszerű, de majd megkeresem a hivatalost.
Népiesen úgy mondanám, hogy a rajtaütésnél egy felderített, megfigyelt cél megsemmisítése/megszerzése/semlegesítése, foglyok ejtése/zsákmányolás céljából végrehajtott harctevékenység, lehetőleg rejtett manőverekkel.
A vállalkozásnál az a fő különbség, hogy az egy intenzív harc közben, a saját és ellenséges erők harcterületén, köztük manőverezve kell végrehajtani, szemben a rajtaütéssel, ahol nincs ilyen nehezítő körülmény.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..