A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Zsírúj helyett jó lehet a használt cucc is (ha van éppen eladó), akkor beleférhet.
Persze kérdés, tényleg mekkora az akarat és mennyire lehet kommunikálni a katonai beszerzèseket ilyen -gazdasági- helyzetben?

Ha most veszünk valami nem túl modern, lelakott használtat, akkor semmi biztosíték nincs, hogy pl 10év múlva ezeket megint lecserélnénk zsír új modernre. Meg se érné réskitöltésnek venni valamit. Ha bejönnének a használtak akkor azok maradnának az idők végezetéig. Most jobban járunkakkor már, ha kihúzzuk a Btr-rel, aztán 2030körül tudunk venni zsír új valamit

• Tetszik
Reactions: Loken and krisss
Ha most veszünk valami nem túl modern, lelakott használtat, akkor semmi biztosíték nincs, hogy pl 10év múlva ezeket megint lecserélnénk zsír új modernre. Meg se érné réskitöltésnek venni valamit. Ha bejönnének a használtak akkor azok maradnának az idők végezetéig. Most jobban járunkakkor már, ha kihúzzuk a Btr-rel, aztán 2030körül tudunk venni zsír új valamit
Felújítás nélkül a BTR el hogy akarod kihúzni 2030 ig? Legalább addigra 35-45 éves vasak lesznek azok.

Felújítás nélkül a BTR el hogy akarod kihúzni 2030 ig? Legalább addigra 35-45 éves vasak lesznek azok.
Nagyjavítást ha meg tudjuk oldani illetve egy lightosabb felújítás már akkor érdemes elgondolkodni a dolgon. Főleg hogy a Mihukkal is ezt csináltuk igazából kevésbé fontos eszközként mint a BTR, így ha kevesebb lesz a forrás lehet újra szóba kerül a BTR-ek soft upgradeje, hogy kihúzzuk valahogy.

Ha az idők végezetéig itt maradnak, vagy éppen nem marad pénz a normál üzemeltetésre (amibe a nagy bevásárlás közepette bele sem szoktunk gondolni), akkor tökmindegy!
Én abból indultam ki, a finnek meg a lengyeleknek nem derogált a használt technika, akkor mi is elgondolkodhatunk ezen.

Nagyjavítást ha meg tudjuk oldani illetve egy lightosabb felújítás már akkor érdemes elgondolkodni a dolgon. Főleg hogy a Mihukkal is ezt csináltuk igazából kevésbé fontos eszközként mint a BTR, így ha kevesebb lesz a forrás lehet újra szóba kerül a BTR-ek soft upgradeje, hogy kihúzzuk valahogy.
Ha már felújítás akkor én így képzelném el. A simma btr ek tornyát lecserélném szerb új toronyra. Igaz nem nagy lépés lenne. Vagy minimum átalakítás azt a ergonomiai kinzó kamrát. Felfügesztést itthon is simmán fel lehetne javítanni. Nem beszélve arról hogy szúró próba szerűen anyagvizsgálat is kellene a lemezeken. Mekkora az öregedés mértéke il nincsenek e mikro repedések. A motor váltó meg nagy dilemma lenne. Régi ősküvelet kamaz motorokat én kukáznám. A váltóval együtt.
Egyébként hülyeség lenne pár zl nyi felújitott bmp et beszereni a lengyelektől vagy a csehektől, szerbektől? Legalább a képesség felállítás, megteremtése céljábbol. Mert ha ez a szar járvány elhúzodik. Akkor pár évig ismét recs lesz itt minden.

Ahogy eddig is, Currus lefesti :D miért, szerinted egy pl 20 éves használt vasat érdemes lenne mostanába venni? Akkor az itt maradna nekünk kb 2050ig, byebye új modern technika.
A Currusnál én úgy olvastam hogy várhatóan más lesz a túlajdonosi háttér.

Ha már felújítás akkor én így képzelném el. A simma btr ek tornyát lecserélném szerb új toronyra. Igaz nem nagy lépés lenne. Vagy minimum átalakítás azt a ergonomiai kinzó kamrát. Felfügesztést itthon is simmán fel lehetne javítanni. Nem beszélve arról hogy szúró próba szerűen anyagvizsgálat is kellene a lemezeken. Mekkora az öregedés mértéke il nincsenek e mikro repedések. A motor váltó meg nagy dilemma lenne. Régi ősküvelet kamaz motorokat én kukáznám. A váltóval együtt.
Egyébként hülyeség lenne pár zl nyi felújitott bmp et beszereni a lengyelektől vagy a csehektől, szerbektől? Legalább a képesség felállítás, megteremtése céljábbol. Mert ha ez a szar járvány elhúzodik. Akkor pár évig ismét recs lesz itt minden.
Hát szerb cuccot tennék rá utoljára. Akkor már valami török rcws és egyből több lenne a hely is bent. A motort mindenképp cserélni kéne mert nem bír semmi elektromos rendszert. Ami kritikus még az a fékrendszer. Az nagyon cserés. A bmp-nek meg igazából semmi értelme még így se akkor inkább a btr-eket teszem rendbe normálisan.

• Tetszik
Reactions: therob
Afganisztán részben igaz. A KMCS igenis használt fegyvert és azt igen hatékonyan tette. Nehéz géppuskával nem rendelkeztek, tehát azok nem lehettek szarok. Rádió zavaró eszközökkel nem rendelkeztek, de ezt a szövetségi együttműködés alapján, kérésre a németek végezték. Nem tudom milyen védőfelszerelésre gondoltál.

A kmcs főleg az első időkben kis létszámú volt. (8 fő ha jól tudom)

A prt nagyobb probléma.
Valószínű az elején csak tyúkráccsal, később repeszállók ráaggatásával "páncélozott" merci.

A 86db hollandok által hátrahagyott használt! kevlár a több száz főnek.

Az éjszakai harcra alkalmatlan fegyverek.

Az 1944ben gyártott folyton beszaró dsk-k.
Amit prt 8ban véletlenül szedtük elő.

Az 1 db bakancs amit adtak. 3 hónapon át délben árnyékban 42fok. Hummerban toyotában mivel nem volt pénz! a légkondi feltöltésére, még több. 1 bakancsal nehezen megoldható. Gombásodás, felpuhult sebes lábak.

A mindössze 2 méretben létező repeszálló amit a nyakvédővel nem tudtál rendesen magadraállítani mert elnyomta az ütőered.

A 9db kerámia betéttel "páncélozott" vontató ural.

Stbstb.

Te tényleg katona vagy 40 éve? ;):D

Lehetne a BTReket modernizálni.Születtek erre tervek nálunk is,valamennyi még meg is valósult.Kérdés az,hogy mai állapotukban érdemes e?
f8ea6fdc299358fae42fd24da8647c8c.jpg
c6c2480bf2d053185faff77a2c6aa1ed.jpg

Most nem azért, de a légvédelem mint luxus beszerzés?
Drága? Igen
Annélkül szétlőnék a levegőből minden szárazföldi egységet, hangárt, hidat, erőművet? Igen
Finoman szólva azt nem szabad kihagyni, vagy nem egy működő, valós hadseregről beszélünk.

Ugy ertettem hogy kire akarsz lovoldozni a csilivili hiperszupermodern legvedelmedel meg tobb szaz raketaddal mondjuk 10 eves tavlatban - nem azt hogy nem fontos. Fontos, csak nem rovidtavon.
Es amugy ha nincs rendes szarazoldi erod akkor az ellenseg miert pazarolja a kerozint ha ellenallas nelkul besetalhat az orszagba ha egyszeszeruen nincs technikad ami meg tudna allitani?

Nem csak neki.És nem rajta múlott.
OFF
Magyarország esetében a "késés" kifejezést nem szó szerint kell érteni.
A "késést" a társadalmi fejlődésünkben megfigyelhető, Ny.Eu.hoz képesti állandóan meglévő minimum száz éves hátrányra szokták használni.
Volt néhàny komoly felzárkózási kísérlet amit sajnos komoly visszaesések követtek.
Általában ezzel magyarázzák a mai magyar tàrsadalmi viszonyokban még mindig tetten érhető post feudális vonásokat.
ON

OFF
Magyarország esetében a "késés" kifejezést nem szó szerint kell érteni.
A "késést" a társadalmi fejlődésünkben megfigyelhető, Ny.Eu.hoz képesti állandóan meglévő minimum száz éves hátrányra szokták használni.
Volt néhàny komoly felzárkózási kísérlet amit sajnos komoly visszaesések követtek.
Általában ezzel magyarázzák a mai magyar tàrsadalmi viszonyokban még mindig tetten érhető post feudális vonásokat.
ON
Ez megvan.És már többször irtam,hogy ennek a hátránynak ledolgozásához elsőnek az állam,mint intézményrendszer modernizációja kéne hogy legyen az első lépés.

Ugy ertettem hogy kire akarsz lovoldozni a csilivili hiperszupermodern legvedelmedel meg tobb szaz raketaddal mondjuk 10 eves tavlatban - nem azt hogy nem fontos. Fontos, csak nem rovidtavon.
Es amugy ha nincs rendes szarazoldi erod akkor az ellenseg miert pazarolja a kerozint ha ellenallas nelkul besetalhat az orszagba ha egyszeszeruen nincs technikad ami meg tudna allitani?
Mert egyszerűbb lebombázni a maradékot is mint hogy besétálj. Kisebb a kockázat a saját erőrkre nézve és utána nyugodtabban sétálsz be.

Lehetne a BTReket modernizálni.Születtek erre tervek nálunk is,valamennyi még meg is valósult.Kérdés az,hogy mai állapotukban érdemes e?
f8ea6fdc299358fae42fd24da8647c8c.jpg
c6c2480bf2d053185faff77a2c6aa1ed.jpg
Összeségében a btr-ek jelenleg a legjobb műszaki állapotban lévő harceszközeink szóval így, hogy a váltásuk várhatóan csúszni fog jópár évet így érdemes már beruházni a dologra.

• Tetszik
Reactions: marton and Nemerson