Kézigránátok, gránátvetők, puskagránátok

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Nem lehet rá cső alattit csinálni.

A 35x32 mm-es-esnek ugyan kicsit valóban kisebb a csőtorkolati impulzusa, mint a 40x53 mm-esnek, de csak kicsit, hiszen el kell érni azt az 1750 m lőtávot.
A 35x32 mm gránát esetében a csőtorkolati impulzus 250 gramm x 190-200 m/s = 47,5 - 50 kgm/s. (Az indító töltet a gránát tömegéhez képest elhanyagolható.)
Összehasonlításként mondjuk egy 0.50 BMG 650 graines M-1022 lövedékkel egy M107-etesből lőve 853 m/s-al indul. Tehát 42 g lövedék tömeg + 16 gramm lőpor tömeg = 58 gramm x 853 m/s = 49,5 kgm/s a csőtorkolati impulzus. Tehát a 35x32 mm-es és a 0.50 BMG kb. ugyanott van.
Az M107 töltött tárral, távcsővel 15 kg feletti tömegű. Ezzel együtt sem próbálja meg senki, hogy kézből lövöldözzön vele. Na ugyanezt a csőtorkolati impulzust egy pár kg-os gépkarabély csöve alatti gránátvetővel kellene lekezelni. Esélytelen.

Meg ennek a gránátnak a felgyorsításához nagyobb csőhossz is szükséges, mint ami egy cső alatti gránátvetőnél rendelkezésre áll.

Az oroszok cső alatti 40 mm-ese is sokkal kisebb teljesítményű, mint az automata gránátvetőikhez való nagy sebességű gránátok (akár 30, akár 40 mm-es az automata)
Az amcsiknál (NATO-ban) is van a nagy sebességű 40x53 mm-es gránát az automatáknak és van a kis sebességű 40x46 mm-es a cső alattiaknak.
Sehol nem csereszabatosak az automaták gránátjai a cső alattiakéval.

Azonban a két kategória között nem a gránátok tömegében van a nagy különbség (tehát a célban kifejtett hatás is hasonló), hanem a kezdősebességben és így a lőtávolságban
GM6 Hiúz?50BMG kaliberű.A kivétel,ami erősiti a szabályt.
Érdekes lenne kiprobálni az LG-t 40x46os változatban mit tudna nyújtani?Alighanem túl kis lőtávolságot.Legalább 600méteres kielégitő pontosságú hatásos lőtáv kéne ahoz,hogy legyen értelme az egylöszeres megoldásnak.
Szóval ez kb alma
 
R

rejsz felügyelő

Guest
LShO-57 névre hallgató 57mm-es automata gránátvető. Nem sokat tudok róla, talán ezzel akarják felszerelni a modernizált BMP-ket?
http://ftr.wot-news.com/2017/08/24/epocha-turret-on-bmp-3-and-bmp-2/
@boki vagy más tud róla infót?
irUVS.jpg

CziBC9xUQAAX69l

CziBC9yUoAAFxSn

CziBC9zUoAAjZoo
 
R

Ruby de Puteaux

Guest
Nem túl ismert improvizált fegyver a szír háborúból, neve Hanifka.
EKuNWQzXkAADXcm


A csecsen háborúból ismert Hattabka
EKuNWQ6WsAEUjgy

arab megfelelője, 23mm-es lövedék visszavágott hüvelyéből készítik, olyan robbanóanyaggal ami épp kéznél van.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 822
113
Ok, hogy felmegy olyan magasra. De milyen funkciója lenne egy drónnak...? Az, hogy felmegy oda, az nem is jelenti azt, hogy értékelhetően használható bármire.


Így nézve tényleg nem sokra jó ez a gránátvetős cucc. De akkor halkan kérdezem meg, hogy az összes gránátvető, ami airburst előtti, akkor az mire jó? Vagy azokban több robbanóanyag van amiatt, hogy nem airburst?

Összessegében személy szerint kb semmire nem tartom a csőalatti gránátvetőket és az automata gránatvetőkkel szemben is jobban preferálom a nehéz-géppuskát.Ezekről az automata fegyverállványokról lehet nagyon hatékony egy automata gránátvető de kiváltani vele a nehéz-géppuskát nem lehet.
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113

Nagyszerű, remélem megint sikerül összehozni egy 5 lövéses ormótlan disznót jó drágán. Aki komolyan gondolja az ilyesmit, az megveszi a Milkor revolvertáras cuccát és olcsón van egy nagy tűzerejű, igénytelen gránátvetője a lövészrajban, amit a katona feldobhat a hátára és kész. Oké nincs airburst meg ballisztikai számítógép, de szerintem ezt felesleges is lehozni a lövészkatona szintjére. Erre ott a támogató raj/szakasz, oda mehet az ilyesmi. Mondjuk az amiknak ott is sikerült eltoszni a rendkívül előremutató XM307/312 ACSV-t, meg nem igazán hasít az Mk 47 Striker program sem.
 
  • Tetszik
Reactions: Ruby de Puteaux
R

Ruby de Puteaux

Guest
Oké nincs airburst meg ballisztikai számítógép, de szerintem ezt felesleges is lehozni a lövészkatona szintjére.
A precíziós lövedékeknek is megvan az észszerű alsó határa, ezek a 25 millis kis airburst gránátok túl kevesek arra amire szánják őket és a 40mm-es irányított kisrakétát is túlzásnak tartom. Akkor már inkább egy Switchblade, ami alkalmas felderítésre is, igaz drágább, bár ehhez meg kell egy céljelölő rendszer is ami szintén nem olcsó.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
3 917
11 565
113
A csőtorkolati sebességet vagy a hatótávot tudjuk?
Ezek általában meghajtott gránátok így mind1 a kezdősebesség.
Úgy érted rakétahajtású mint a BMP-1 lövegénél? Az általam belinkelt képek alapján nem úgy tűnik.
Nem nem úgy.Olyan meghajtásra gondolj mint amilyen pl az 40×53-as gránátokban is van amit pl az Mk19 is használ.
https://en.wikipedia.org/wiki/High–low_system