Én azért nem igazán értem ezt a számolgatást mert én alapvetően másként közelítem meg ez a légi szállítási kérdést.
Én az alábbi módon számolnám a légi szállítási szükségletünket.
Tételezzük fel hogy:
- van egy tőlünk mondjuk 4000 km távolságban lévő misszió. Békefenntartó illetve asszimetrikus COIN feladatok vannak.
- szokás szerint nem mi vagyunk az előörs, nem mi vagyunk a "szállás csinálók". Már kint van több ország és van üzemelő repülőtér.
- a magyar kontingens létszáma valahol 100-200 fő között mozog (legyen mondjuk 150 fő). A magyar tábornak van szárazföldi összeköttetése a központi reptérrel.
Logisztikai feladat: Kitelepülés, Ellátás, Hazatelepülés
- Kitelepülés: amit lehet hajón konténerben a legközelebbi kikötőig, onnan szárazföldi úton konténer szállítóval vagy a járművek traileren
- Ellátás: a kint lévő misszió embereit cserélni kell rendszeresen, plusz a szabadságosok, betegek, elöljárók látogatása - ez egy bizonyos utasforgalmat jelent, derepülőn legfeljebb a fegyverzeti anyagot vinném illetve a magyar tábort berendező csapatot és az ő közvetlen felszerelésüket. Járművekből legfeljebb könnyű terepjáró járműveket reptetném. Járművekből max. egy tucat teherautó, egy tucat MRAP és max egy tucat Merci. Semmi tank, meg + 30 tonnás IFV, stb..
a lényeg hogy nem kell sietni semmivel, majd ha kiértek a konténerek meg a járművek akkor az első váltás aki berendezi a tábort szépen kirepül és elrendezi a dolgokat
- Hazatelepülés: szerintem egy ilyen misszióból járműveken és a fegyvereken - nomeg a katonákon - kívül minimális mennyiségű cuccot érdemes csak hazahozni.hetente, max. kéthetente kell egy járat.
A kint lévő embereknek kell kaja, váltás ruha, üzemanyag, egyéb felszerelések (a WC-papírtól kezdve az fogkeféig minden..) meg néha lőszer. Ezt le het fordítani kg/fő/nap mutató számra és ezt rendszeresen ki kell vinni a csapatnak. Ez a kg/fő/nap szerintem valahol 20 - 40 kg/fő/nap között van (legyen 30, de ha valaki tud pontosabb számot szívesen veszem). Mindenesetre szerintem egy 150 fős csapatnak heti 30 tonna ellátmányra szükséges lehet.
Ez járatonként 15 tonna terheléssel számolva két kanyart jelet hetente. Tök mindegy hogy a gép mennyi idő alatt ér ki...a lényeg hogy az áru le legyen szállítva. Az hogy hány közbenső tankolási leszállásra van szükség megint csak az aktuális körülmények határozzák meg, de alapvetően nem kulcskérédés.
Fontos, hogy a váltások nem tehergéppel repülnek! Ott vannak az A319-ek. Tessék rájuk venni MAWS-t meg DIRCM-et és a katonák repüljenek párnás gépen.
Sátrak, konténerek, ágyak, hűtők, stb...maradnak ott a francba. A járművek traileren a legközelebbi kikötőig utaznak, onnan haza hajón. Ami még kell azok mennek konténerbe és a járművekkel együtt közúton a kikötőig, majd hajón haza.
Haza teherszállító repülő legfeljebb csak a fegyverek és a lőszerek jönnek, esetleg a könnyű terepjárók.
Iszom szavaid, teljesen egyetértek veled, illetve csak apró megjegyzéseim vannak, az afgán tapasztalatok alapján.
Először is a heti 30 tonna utánpótlás nekem pöttyet soknak tűnik, mert üzemanyag általában van a szövetségesek logisztikájától, a lőszerfogyás minimális, jobbára kiképzési, a kaja, mosatás szintén a szövetséges vagy helyi erőforrásokból van. Némi alkatrész vagy járművek cseréje lehet nagyobb falat. Ha mégis heti 30 tonna kiszállítási igény jelentkezne akkor az A400M is majdnem kevés lenne, mert az egy gépnek biztos folyamatos feladat, egy karbantartáson van egy meg kiképzési repüléseket és minden mást csinál itthon.
Másik, hogy az én példám egy vészhelyzeti terv, ami a felső vezetés által meghatározott követelmények (elvi) teljesíthetőségét mutatja. Arra, jó, hogy azt mondhassuk vészhelyzetben mindenkit és a drágább eszközeinket magunk erejéből haza tudjuk hozni.
Harmadrészt az afgán tapasztalat az, hogy a nehéz cuccainkat Ruszlánnal vittük hoztuk, mert elsősorban biztonságosabb, mint isztánokban kavarni vele, másrészt 4000 km légvonalban az terepen, tengeren 9-10 000 is lehet, annak a szállítási költsége sem biztos, hogy rentábilis. Pl Kínából is minden szar repülővel jön, ha rendelsz valamit. Én sem értem, de valószínűleg kiszámolják az okosok, hogy mit éri meg hajón, vasúton és mit repülőn szállítani.
Ez utóbbihoz kapcsolódik még, hogy a magyar államnak sokkal nehezebb a hajón/vasúton szállított eszközöket "önerőből" biztosítottnak beállítani, hacsak nem veszünk tengeri hajókat, ázsiai vasútvonalakat. Fura, de a légiszállítás fajlagos költsége összemérhető az egyéb szállítási módokkal, különösen Ázsia kietlen vidékein, több ezer kilométeres távolságon. Én 10 éve valami 8 EUR/kg-ra emlékeztem, ami egy 14,5 tonnás BTR-nél egyébként az ára, de mi még a selejt gumit is ennyiért hoztuk haza.
Az A319 feladattal is teljesen egyetértek én is rühelltem sötét teherszállítókban fetrengeni órákig, sokkal jobb a turista osztályú ülés és fényviszonyok. De azért nem biztos, hogy lesz DIRCM és más finomság.