[HUN] Leopard 2

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Hm, en csak egy Btr-50 tetejen utaztam. Aki vezette az eloszor vezetett ilyen tipust, viszont Bmp-t es T-72-mar korabban, siman elboldogult vele. Szoval szerintem nem egy orokkevalosag atkepezni valakit egyikrol masikra. Mondjuk azt tuti nem dijaznak ha a leonak megkarcolodna a fenyezese. :)

Igen, egy személygépkocsi vezetését is valahol elkezdi az ember, az oktató mellett. Átéli az első vezetés élményét. De ettől még nem rutinos gépkocsivezető, éppen csak tanuló vezető. Egy harcjármű vezetése nem annyiból áll, hogy elmagyarázzák hol mi mennyi és indulj el vele, a nyílt terepen. Ettől még nem tud az illető harcalakzatban menni, ott a rádión kapott parancsokat értelmezni és végrehajtani. Nem tud felállni egy vagonra, trélerre, beállni egy tüzelőállásba, stb. Nem ismeri a harcjármű működését, mit miért, hogyan, adott helyzetben. A kiképzés azért tart addig, ameddig, mert annyi kell hozzá. Nem véletlenül vesszük a csak vezetés megtanulására való járműveket.
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 482
4 978
113
Igen, egy személygépkocsi vezetését is valahol elkezdi az ember, az oktató mellett. Átéli az első vezetés élményét. De ettől még nem rutinos gépkocsivezető, éppen csak tanuló vezető. Egy harcjármű vezetése nem annyiból áll, hogy elmagyarázzák hol mi mennyi és indulj el vele, a nyílt terepen. Ettől még nem tud az illető harcalakzatban menni, ott a rádión kapott parancsokat értelmezni és végrehajtani. Nem tud felállni egy vagonra, trélerre, beállni egy tüzelőállásba, stb. Nem ismeri a harcjármű működését, mit miért, hogyan, adott helyzetben. A kiképzés azért tart addig, ameddig, mert annyi kell hozzá. Nem véletlenül vesszük a csak vezetés megtanulására való járműveket.
Ráadásul ezekből a gépekből nagyon rossz a kilátás. Gyakorlaton volt olyan, hogy a századunk egyik Bmp -jének nekiment egy T-55. Nem egy embert nem vettek észre T-55 -ből, hanem egy 7 méter hosszú Bmp-t. A Bmp -ben pedig a vezetőnek nem volt jobbra periszkópja. Egyedül még az alakzatot sem tudta tartani.
 
  • Tetszik
Reactions: arcas and honved
W

Wilson

Guest

Erre a cikkre egy cseh fórumon találtam rá 2020.februárjában publikálták egy vezető(fizetős) cseh haditechnikai online katonai magazinban.

Leopard 2 Tank: A legjobb választás a cseh hadsereg számára.


A Cseh Köztársaság hadseregét át kell alakítani,előre bocsájtjuk,hogy elutasítjuk azokat az abszurd felvetéseket,amelyek szerint nincs szükségünk a tankra a hadseregben. Éppen ellenkezőleg: a modern hadseregnek modern, megbízható, fenntartható és hatékony tankokra van szüksége mind az első vonali egységek harcához, mind a tartalékokhoz. Tehát nem egy elosztható zászlóaljról van szó, hanem a tankok fejlesztésének koncepciójáról, ha a cseh hadsereg fenntartani szándékozik őket. A T-72M4 cseréjéről már évek óta beszélnek, és több többé-kevésbé egzotikus változat is megjelenik,de csak egy ésszerű választás van ez pedig a német Leopard 2.
A Leopard 2 tankok ma a NATO-országok aktív modern tankfegyverzetének körülbelül egyötödét képviselik (ezt természetesen befolyásolják az amerikai Abramsok számai); a NATO európai tagjai között a Leopard 2 tankok már majdnem 70% -át teszik ki. Megtalálhatjuk őket Dánia (63 darab), Németország (250, több mint 300 darab), Görögország (353 darab), Hollandia (18 darab), Norvégia (52 darab), Lengyelország (247 darab), Portugália (37 darab) fegyverzetében. , Spanyolország (327 darab), Törökország (354 darab), a közelmúltban Magyarország által beszerzett (56 darab); Bulgária, Horvátország és Románia fontolóra veszi a fegyverzetbe való beilleszkedést. Több mint száz leopárdja van semleges Ausztriának is, Svédországban és Svájcban szolgál. Ezen kívül számos nem európai országban, például Kanadában.

Egyes szakértők a Leopards 2 hátrányaként megemlítik a nagy tömegét és az ezzel járó korlátozott mobilitást, különös tekintettel a hidak teherbírására és általában az infrastruktúra teherbírására. Úgy tűnik, hogy a fent említett államok, azaz gyakorlatilag mindegyikük sikeresen figyelmen kívül hagyta ezt a bizonyos hátrányt, és ilyen szempontból a Cseh Köztársaság sem tűnik kivételesnek a terep szempontjából. Például Lengyelországban elméletileg problémát jelenthet a Leopard 2 a folyókon történő átkelés.De ennek ellenére a lengyelek egy percig sem haboztak megvásárolni a Leopard 2-t. Ezenkívül a Leopard 2 súlya természetesen nem öncélú. Annak ellenére hogy a tank a 80-as évekből származik,fejlesztése folytatódott és folytatódik: a Leopard 2-nek határozottan van jövője. A tankot számos speciális változatban gyártják, például mentésre.

Ha megnézzük a Leopard 2 mellett elméletileg szóba jöhető tankokat akkor a következőt látjuk. Abrams tankokat nem találunk Európában (kivéve magukat az amerikaiakat) és az esetleges rendszeresítésük esetén a H-1 helikopterekhez
hasonlóan gond lenne a karbantartásuk és szervizelésük miatt, mivel a nagyobb szervizeléseket és karbantartásokat csak gyártóik tengerentúli székhelyén lehet elvégezni. Hasonlóképpen furcsának tűnik a dél-koreai K2 Black Panther tank gondolata a világ másik oldaláról. Az az elképzelés, hogy alapvetően kicsi cseh hadsereg majd egzotikus technológiákat fog bevezetni, amivel "okosabbak" leszünk, mint mindenki körülöttünk, és amelynek köszönhetően fegyveres erőink hatékonyak lesznek, egyszerűen abszurd. Az alapvető fegyverek egységessége, a közös logisztika, a karbantartás és az operatív telepítés ugyanazon alapelvek szerint, azonos lehetőségekkel és korlátozásokkal szintén előnyösek a cseh fegyveres erők számára az azonos biztonsági mechanizmusok szempontjából.
Egy másik megoldás, elméletileg, az izraeli Merkava (és az aránytalanul olcsóbb Sabra, amely alapvetően modernizált Patton). Az orosz megoldás melletti érvek is időről időre előkerülnek megbeszélések során. Függetlenül a modern orosz tankok, a T-90 vagy az Armata legújabb verzióinak tiszteletben tartott műszaki paraméterétől, ezek a felvetések egyáltalán nem reálisak.

Megismételjük a katonaságnak nem szabad kísérleteznie a fő fegyverekkel, és a saját útját járnia - éppen ellenkezőleg, a legközelebbi szövetségesekkel folytatott szoros együttműködés az egyetlen gazdasági és katonai szempontból ésszerű megoldás. Végül is a Leopard 2 gyártója elkezdte kidolgozni a Leopard 2 utódjának projektjét , amely hosszú távon egy jó megoldás lesz.Egyetlen járható út a cseh fegyveres erők számára ha már bizonyított európai megoldásokat és fegyvereket rendszeresít, amelyeket Lengyelország, Németország, Magyarország és mások is telepítenek vagy telepíteni fognak. A védelmi kiadások tervezett (?) növelésével (a kormány elkötelezettsége, hogy 2024-től a katonaságnak adja a GDP 2% -át) megengedhetjük magunknak, hogy a Leopard fejlett változatát rendszeresítsük. Harminc modernizált papírtank(T-72 modernizáció) túlságosan szomorú egy tízmilliós országban . A közvetlen vásárlás mellett a lízing is fennáll.

 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 499
72 480
113
Erre a cikkre egy cseh fórumon találtam rá 2020.februárjában publikálták egy vezető(fizetős) cseh haditechnikai online katonai magazinban.

Melyik katonai magazin? Mert nem mindegy hogy hol és ki írta...

(Nekem nagyon ismerős a szöveg. Szerintem volt már ez linkelve csehül vagy angolul.)
 
W

Wilson

Guest
Melyik katonai magazin? Mert nem mindegy hogy hol és ki írta...

(Nekem nagyon ismerős a szöveg. Szerintem volt már ez linkelve csehül vagy angolul.)

Este az otthoni gépemem előkeresem azt a lementett cseh fórum bejegyzést amelybe a cseh srác be másolta illetve összefoglalta ezt a cikket ebben a bejegyzésbe ha jól emlékszem leírta a cseh katonai lap nevét ha meg van berakom ide neked:)
 
  • Tetszik
Reactions: Terminator

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Az az elképzelés, hogy alapvetően kicsi cseh hadsereg majd egzotikus technológiákat fog bevezetni, amivel "okosabbak" leszünk, mint mindenki körülöttünk, és amelynek köszönhetően fegyveres erőink hatékonyak lesznek, egyszerűen abszurd.
Ez mondjuk érdekes, annak tükrében, hogy mi pont ezt akarjuk megvalósítani.
 
  • Tetszik
Reactions: Terminator

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Szerintem a cikk szerzői az esetleges Abrams és a K2-s beszerzésekre gondoltak az egzotikus technikával kapcsolatban.
Mondjuk ez igaz, eredeti szöveg híján vagy annak angol verzióját nem ismerve, félreértelmezhettem. :oops: Bár ez az alapvetően kicsi (cseh) hadsereg, nálunk is érvényes azért.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 499
72 480
113
Szerintem a cikk szerzői az esetleges Abrams és a K2-s beszerzésekre gondoltak az egzotikus technikával kapcsolatban.

Azért Magyarországon is volt olyan, aki dél-koreai Surion helikopter rendszeresítést tartotta volna a legjobb megoldásnak... és a brazil KC-390 is hasonlóan egzotikus. Szerencsére végül a helikopterek, a harckocsi és az önjáró löveg sem a világ másik végéről lett megrendelve.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and megazez
W

Wilson

Guest
Melyik katonai magazin? Mert nem mindegy hogy hol és ki írta...

(Nekem nagyon ismerős a szöveg. Szerintem volt már ez linkelve csehül vagy angolul.)


Sajnos az eredeti blogbejegyzésben ahol az ide belinkelt cikket találtam,sajnos csak annyi infót találtam amit a srác kiírt,de viszont pár oldallal arrébb találtam egy linket amelyre mint az eredeti cikk (amelyet a srác a fórumba bemásolt) másodközlőjére hivatkoznak.Átfutottam és gyakorlatilag néhány részletet leszámítva egyezik a srác által bemásoltal,illetve a Schurrer által belinkeltel.
Íme a link:)

https://www.securitymagazin.cz/defe...tni-moznost-jsou-jen-do-poctu-1404064775.html
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 499
72 480
113
Sajnos az eredeti blogbejegyzésben ahol az ide belinkelt cikket találtam,sajnos csak annyi infót találtam amit a srác kiírt,de viszont pár oldallal arrébb találtam egy linket amelyre mint az eredeti cikk (amelyet a srác a fórumba bemásolt) másodközlőjére hivatkoznak.Átfutottam és gyakorlatilag néhány részletet leszámítva egyezik a srác által bemásoltal,illetve a Schurrer által belinkeltel.
Íme a link:)

https://www.securitymagazin.cz/defe...tni-moznost-jsou-jen-do-poctu-1404064775.html


Ez a videó egész ügyesen lett összeállítva.... :)

 
K

kamm

Guest
Sajnos az eredeti blogbejegyzésben ahol az ide belinkelt cikket találtam,sajnos csak annyi infót találtam amit a srác kiírt,de viszont pár oldallal arrébb találtam egy linket amelyre mint az eredeti cikk (amelyet a srác a fórumba bemásolt) másodközlőjére hivatkoznak.Átfutottam és gyakorlatilag néhány részletet leszámítva egyezik a srác által bemásoltal,illetve a Schurrer által belinkeltel.
Íme a link:)

https://www.securitymagazin.cz/defe...tni-moznost-jsou-jen-do-poctu-1404064775.html


Ezt a czdjournal oldalt ismertem, a helikopteres cikkuk hasonloan higgadtan mutat ra, micsoda mess az egesz cseh beszerzes:
https://www.czdjournal.com/defence/...y-is-the-italian-solution-really-out-196.html
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson and arcas