A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Hát tudod ez nézőpont kérdése.... politika, amit nem lehetséges elválasztani a beszerzésektől... de, ha egy idegen állam olyan NGO-kat szponzorál ( ha a norvég alapok mögött, csak ők vannak egyáltalán) ami a belpolitikába beleszól egy másik országnak, na azt nem tudom mióta ildomos... szóval pártállástól függetlenül itt nem Mo. a hunyó.
De igen, valószínű ez miatt akadozik a projekt. Senki ne gondolja soha hogy létrejött egy utópia nyugaton és ezek az országok, szervezetek csak jószandékból majd segítenek a magyaroknak csak úgy. A cél, hogy a saját bábjaikat tegyék hatalomba és már is lehet a pénz áramlásának irányát módosítani (feléjük természetesen, államadósság felvétele, IMF, privatizáció, stb... plusz egy kis langyosítás).
De olvasva a szakavatottabb hozzászólásokat, nem is lenne olyan nagy baj, ha esetleg a SAMP/T ASTER irány valósulna meg. Meglátjuk.

Hát, ha valóban pártpolitika finanszírozására is ment, az valóban nem szép dolog. Persze azt én nem tudom eldönteni, hogy ez tényleg így volt-van-e, vagy csak a szintén nem az igazmondásáról híres kormányunk állítja ezt, a saját párpolitikai céljai miatt.
Viszont, ha tényleg ez az oka, akkor azért ne állítsuk már be úgy a dolgot, mintha a norvégok nem akarnák eladni nekünk a NASAMS-t.
 
W

Wilson

Guest
Hát, ha valóban pártpolitika finanszírozására is ment, az valóban nem szép dolog. Persze azt én nem tudom eldönteni, hogy ez tényleg így volt-van-e, vagy csak a szintén nem az igazmondásáról híres kormányunk állítja ezt, a saját párpolitikai céljai miatt.
Viszont, ha tényleg ez az oka, akkor azért ne állítsuk már be úgy a dolgot, mintha a norvégok nem akarnák eladni nekünk a NASAMS-t.
Nem ők el akarják adni nekünk csak Viktornak vannak egyéb feltételei.
 
  • Tetszik
Reactions: wolfram

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 777
113
11 tétel 3.000 mrd HUF
Elolvasva a fentieket.

Ami fixnek tűnik.
  • 770 mrd HUF Rheinmetall - IFV láncos, kerekes
  • 235 mrd HUF a két AMRAAM szerződés

Itt láttunk terveket árakat, ha nem is hazai infó.

Ami nagyon sanszos, de az ár csak tipp.
  • 100 mrd NASAMS
  • 175 mrd HUF 3db KC390 mindennel
Sanszos, de az árról fogalmam sincs.
  • Saab: Gripen tuning + 1 század
  • Szlovák: Eva önjáró (8x8) ágyútarack (megfigyelőként jelen vagyunj a Pesco progiban)
  • Lengyel szerződés tuti lesz
  • Drón török vagy Izrael
Még 2 tétel és megvan a 11.
 
W

Wilson

Guest
Nemigen van ilyesmi szerintem. Amugy nem akkora drama, ha nincs, amig vedekezunk, a romanoke a hatarol 200-300 km belul siman szetkapja a Gripen, csak legyen felderites, amelyik megjeloli a helyet. :)
Meg legyen még plusz egy század E Grippen (vagy erre a szintre felhozott).
 

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 697
5 672
113
Igen, pont ezen 'Air America' filmjeleneten is elmélázva merül fel bennem, hogy pl. a drónok elhárításának (akár elég széles mérettartományban illetve sebesség/magasság tekintetében is) kérdésköre miért nem hangsúlyos annyira - akár nálunk jóval nagyobb nemzetek esetében sem? Értem ez alatt, hogy pl. a "hagyományosabb" fenyegetések (pl. repülőgép, rakéta, tüzérség stb.) esetén ez kvázi alapértelmezett, de drónok esetében meg jönnek az itt is elhangzó "hülye ötletek", vagy a "kényszermegoldások" (pl. a drón értékének többszörösébe kerülő megoldások) avagy marad simán az "ökölrázás az ég felé" ...

Persze amennyiben ez a recept, hogy egy bácsi bandukol unott arccal a mezőn a nagy semmi közepén aztán egyszer csak levesz a válláról egy kvázi "elöltöltős" flintát a válláról és ledurrantja akár a halálcsillagot is az égről, majd puska szintén unott arccal vállra vissza és utána bandukol tovább a mezőn - működik, akkor minden rendben. Rendszeresítjük a bácsit akár többszázas számban és "problem solved". Amennyiben viszont nem ...

Azt is lássuk be, hogy könnyű géppuskával durrogtatunk az égbe 1500 m -en (vagy magasabban) levő gyorsan mozgó drónokra - na az sem a megoldás része. Főleg, ha a gpu -snak lenne más "jobb" dolga is, de úgy egyébként sem ...

Az, hogy pl. százezer dolláros nagyságrendben levő rakétákkal durrogtassunk ilyen szedett-vetett dolgokra - akár igen nagy számosságban - az sem az "igazi". Ugye pl. NASAMS -ból (ha az lenne) AMRAAM-ER -eket lövöldözgetni - hamar megérezné a pénztárcánk (arról nem is beszélve, hogy hamar elfogyhatnának). Az, hogy Grippen -t emelgessünk ilyenekre - hasonló okokból az sem jö ötlet. Másik topikban volt szó egy kísérleti svéd rendszerről, ami IRIS-T alapokon működne - az is csak egy fokkal jobb megoldás ... Persze lehet Mistral vagy MANPADS (ami nincs), de ... Persze a kifejezetten kicsikre mehet akár a sörétes puska is.

Ugyanakkor úgy gondolom, hogy olyan megoldás lenne ideális, mely teljes lőirányokat (vagy akár területet - pl. saját reptér és környéke) le tudna fedni és kvázi független lenne a drónmérettől/magasságtól (persze bizonyos határokon belül). Ilyennek gondolnám egy valamilyen elektronikus megoldást. Itt nem arra kell gondolni, hogy átvennénk az irányítást (úgy gondolom kellő mértékben titkosított adatcsatornákat használnak manapság már), hanem "elég" az, ha csak az irányítást vagy az adatkommunikációt blokkoljuk. Ekkor ugye vagy lezuhan vagy "elrepül a naplementébe", de mindenesetre addig sem tudná a szenzorainak adatait továbbítani (műholddal/repülővel kommunikáló drón "izgalmasabb" kérdés, de elképzelhető, hogy azért nem mission impossible).

Ezzel kapcsolatban vannak újdonságok - akár a "nagyok" házatájáról, hogy mit főznek a boszorkánykonyhában, vagy akár esetleg a mi nagyságrendünkhöz közelebb álló versenyzők?



Ez az ellenzék elsöprő többségét semmiben sem gátolná sajnos ... :(

Volt errôl egy érdekes eszmecsere valamelyik topikban, ha jól emlékszem a final verdict az volt, hogy drága, nagy magasságban repülô UAV ellen a hagyományos légvédelmi rakéták alkalmasak, a kicsi-olcsó irányítottak ellen az EW a legjobb megoldás, az kicsi-olcsó autonóm (AI controlled) drone-swarm ellen meg az Advanced Hit Efficiency and Destruction (AHEAD) lôszeres gépágyú az, ami a kellôen potens és kellôen ökonomikus metszetében található.

@molnibalage készített is számításokat a hatékonyságról és egy elemzést az elôfeltételekrôl, majd ô linkeli a megfelelô topikban, ha gondolja (nekem egy fájás ez a fórumkeresô).
 
M

molnibalage

Guest
Volt errôl egy érdekes eszmecsere valamelyik topikban, ha jól emlékszem a final verdict az volt, hogy drága, nagy magasságban repülô UAV ellen a hagyományos légvédelmi rakéták alkalmasak, a kicsi-olcsó irányítottak ellen az EW a legjobb megoldás, az kicsi-olcsó autonóm (AI controlled) drone-swarm ellen meg az Advanced Hit Efficiency and Destruction (AHEAD) lôszeres gépágyú az, ami a kellôen potens és kellôen ökonomikus metszetében található.

@molnibalage készített is számításokat a hatékonyságról és egy elemzést az elôfeltételekrôl, majd ô linkeli a megfelelô topikban, ha gondolja (nekem egy fájás ez a fórumkeresô).
https://htka.hu/2020/02/27/legvedelmi-tuzerseg-szamokban/
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 790
12 120
113
That's ambitious :p:D

Mondjuk ha tenyleg lenne penz es akarat 42 gepet etetni akkor gondolom az F-35 -on is el lehetne gondolkodni - persze csak majd ugy 10 ev mulva.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Jaj el ne kezdjuk ezt az F-35-os okorseget ujra...
Az egyetlen harci gép, amit értelme van vásárolni. Semmilyen alternatíva nincs, mert minden más számunkra elérhető gép alapvetően elavult ehhez a típushoz képest! Ráadásul itt az idő. Lényegében mindenki elkötelezte magát valamilyen elavult negyedik generációs rendszer mellett a térségben azok közül, akiknek van/volt pénze (volt, mert évtizedekre elköltötték ezt a keretüket ezáltal), úgyhogy mi jövünk, mert a Gripennel nincs többé semmilyen minőségi fölényünk. A meglévő egy század Gripen és egy század F-35. Ezt a jövőképet látom a magyar légierő előtt, ha nem akarunk lemaradni. Esetleg növelni a századok gépszámát is tizenhatra (2x8-as félszázad, avagy 4x4-es rajok), Tehát valahonnan venni még két típusazonos kétüléses Gripent és eleve tizenhat F-35-öt újítani!

Ez esetben a magyar Gripen század állhatna három C változatú rajból és egy D változatú rajból.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 777
113
Az egyetlen harci gép, amit értelme van vásárolni. Semmilyen alternatíva nincs, mert minden más számunkra elérhető gép alapvetően elavult ehhez a típushoz képest! Ráadásul itt az idő. Lényegében mindenki elkötelezte magát valamilyen elavult negyedik generációs rendszer mellett a térségben azok közül, akiknek van/volt pénze (volt, mert évtizedekre elköltötték ezt a keretüket ezáltal), úgyhogy mi jövünk, mert a Gripennel nincs többé semmilyen minőségi fölényünk. A meglévő egy század Gripen és egy század F-35. Ezt a jövőképet látom a magyar légierő előtt, ha nem akarunk lemaradni. Esetleg növelni a századok gépszámát is tizenhatra (2x8-as félszázad, avagy 4x4-es rajok), Tehát valahonnan venni még két típusazonos kétüléses Gripent és eleve tizenhat F-35-öt újítani!

Ez esetben a magyar Gripen század állhatna három C változatú rajból és egy D változatú rajból.
Tényleg minőségi ugrásnak látszik az F-35, de a Gripen tapasztalatokat szélnek ereszteni sem logikus... A vegyes üzemeltetésről meg sokan azt írják marhaság... Hát nem tudom.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Nem ők el akarják adni nekünk csak Viktornak vannak egyéb feltételei.

Tényleg javaslom szánjuk rá azt a minimum 2 másodpercet, hogy átgondoljuk a dolgot. Amennyiben el akarták volna adni, akkor már eladták volna ...

Én nem aggódnék azon,hogy a zsidók nem adnának el nekünk drónokat mert mi uzletelunk Jumurdzsákékkal,a zsidók ezt a biznisz dolgot már elég régóta nem okj szinten művelik.:)

+ a törökök és Izrel "országos cimborák". Gyakorlatilag ezen két ország viszonya a legjobb majdhogynem a Közel-Keleten.

Az egyetlen harci gép, amit értelme van vásárolni. Semmilyen alternatíva nincs, mert minden más számunkra elérhető gép alapvetően elavult ehhez a típushoz képest! Ráadásul itt az idő. Lényegében mindenki elkötelezte magát valamilyen elavult negyedik generációs rendszer mellett a térségben azok közül, akiknek van/volt pénze (volt, mert évtizedekre elköltötték ezt a keretüket ezáltal), úgyhogy mi jövünk, mert a Gripennel nincs többé semmilyen minőségi fölényünk. A meglévő egy század Gripen és egy század F-35. Ezt a jövőképet látom a magyar légierő előtt, ha nem akarunk lemaradni. Esetleg növelni a századok gépszámát is tizenhatra (2x8-as félszázad, avagy 4x4-es rajok), Tehát valahonnan venni még két típusazonos kétüléses Gripent és eleve tizenhat F-35-öt újítani!

Ez esetben a magyar Gripen század állhatna három C változatú rajból és egy D változatú rajból.

Az F-35 eleve egy nem olcsó és nem olcsón üzemeltethető típus. Viszont az, hogy két teljesen eltérő logisztikájú külön "elsővonalas" gépet üzemeltessünk egyszerre az maga a nagybetűs luxus lenne. Sok nálunk nagyobb/gazdagabb országnak sem megy (persze nem is akarják) ...
 

ibanez de bobadilla

Well-Known Member
2019. szeptember 5.
856
2 691
93
Az egyetlen harci gép, amit értelme van vásárolni. Semmilyen alternatíva nincs, mert minden más számunkra elérhető gép alapvetően elavult ehhez a típushoz képest! Ráadásul itt az idő. Lényegében mindenki elkötelezte magát valamilyen elavult negyedik generációs rendszer mellett a térségben azok közül, akiknek van/volt pénze (volt, mert évtizedekre elköltötték ezt a keretüket ezáltal), úgyhogy mi jövünk, mert a Gripennel nincs többé semmilyen minőségi fölényünk. A meglévő egy század Gripen és egy század F-35. Ezt a jövőképet látom a magyar légierő előtt, ha nem akarunk lemaradni. Esetleg növelni a századok gépszámát is tizenhatra (2x8-as félszázad, avagy 4x4-es rajok), Tehát valahonnan venni még két típusazonos kétüléses Gripent és eleve tizenhat F-35-öt újítani!

Ez esetben a magyar Gripen század állhatna három C változatú rajból és egy D változatú rajból.
végre más is megírja! KIZÁRÓLAG olyan gépnek van értelme, amelyik technikai fölényben van a szomszéddal szemben.
 
  • Tetszik
Reactions: blogen