A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 791
12 123
113
Mi az aktualis allas? Bonthatok pezsgot vagy inkabb menjek gyogyszertarba depresszio elleni dilibogyoert? :rolleyes:
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
Borondi eleg hivatalos :) /plane azok utan hogy tudtuk hogy mekkora is lessz a keretosszeg es tudtuk hogy lessz beszerzes ebben a szegmensbe. /altabornagy honvedseg parancsnokhelyettes./


Ok.
Elbeszélünk egymás mellett.
Nekem kb az a hivatalos, ha akár a Böröndi meg a Saab valami főmuftija kiállnak és nagy vigyorral bejelentik a szerződést.
Vagy legalább 1 percben kifejti hamár a tartalékosokról beszél a tv-ben.
Nem 1 mondatban említi.
Így csinálták a heliknél/cz-nél/Leó-nál?

Bár a nagy titkolódzásban néha megkavarodnak. Lásd török vasak.

Más.
Ezzel a hírrel az a baj, hogy ez az ember a nke egyik vezetője.
Egyetemi docens, tanszékvezető!
Na ha igaz a hír, hogyan kotyoghatja ki a bejelentés elött?
Ha nem igaz akkor meg minek mond ilyen sületlenséget?
 
  • Tetszik
Reactions: endre
W

Wilson

Guest
Hát ez egy qrvanagy tévedés.Az,hogy nálunk annyira szar a karbantartás,hogy külön elő kell késziteni a BTReket,az a mi problémánk.
A hh alat a NATO is tele volt úszóképes járgányokkal.Élen az M113al

Szerintem sem árt ha úszóképes az IFV de nincs akkora jelentősége mint gondoljuk ugyanis ha csak a Dunát és a Tiszát veszem alapul egy kerekes úszóképes IFV-k a természetes átkelőkön kívüli (amelyeket amúgy is figyel az ellenség egy háborús helyzetben) ezen két folyó partvonalának jellegénél fogva nincs sok esélye,hogy a túlsó partra sikeresen kitudjon jutni,alacsony mederteltségnél ez még hatványozottan igaz.
 
  • Tetszik
Reactions: Hegylakó
K

kamm

Guest
Hát ez egy qrvanagy tévedés.Az,hogy nálunk annyira szar a karbantartás,hogy külön elő kell késziteni a BTReket,az a mi problémánk.
A hh alat a NATO is tele volt úszóképes járgányokkal.Élen az M113al

Ma meg mar a Patria alapbol nemhogy gazlokepes, ami nekunk kell, hanem az uszokepes verzio akar a tengeren atkel nekifutas nelkul.

Ne kezdjük újra a böszmeséget ezzel kérlek. Megbeszéltük szazszor mi a harceljárás ezekre sz eszközökre nem csak itt mindenhol ahol vannak.

Mondjuk ahogy blogen leírja az sem feltétlenül igaz.

A regieket nem tudom, a PSZH-t valoban hekkelni kellett, de az a lerobbant mivolta miatt volt elsosorban.

Egy biztos, a Patriaval nem lenne ilyesmi gondunk, siman lenduletbol atuszna a Dunan is.
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu
K

kamm

Guest
Én megvárnám ezt a beszerzést hogy mennyire lesz ránk szabva,az az érdekes,hogy én jó pár beszámolót átolvastam de nem nagyon panaszkodnak rá,hogy zavaróan kicsi lenne, max csak megemlítik,hogy lehetne egy árnyalattal nagyobb de semmi esetre sem tartják komoly problémának,ellenben kiemelik a kiváló és stabil tornyát és a nagyon pontos lövegét valamint a kiváló elektronikai rendszerét szenzorait a védelmi képességét a kezelőszervek ergonómikus kialakítását mozgékonyságát és nem utolsó sorban az egyszerű karbantarthatóságát,hogy nem lehet úgy variálni mint a Lynx-t ez tény de az a nagy helyzet,hogy a Pumát rendszeresítette a német hadsereg míg a Lynx még csak pár példányban létezik,tehát én biztosabbnak látom jelenleg a jövőjét mint a Lynx-t.Egyetlen negatívuma a Pumának az ára de hát ha a világ egyik legjobb IFV-t akarjuk megvenni annak megkérik az árát,mi döntjük el,hogy kifizetjuk-e az árát.

De ugye azért kicsi, mert a védettség számított elsősorban, ennek oltárán áldozták fel a befogadóképességét. Nem tudom, ez mennyire arányos persze.

Ugy legyen... viszont a Lynx mellett valoszinuleg pont az szol, hogy RM erdeke, hogy valahol vegre legyen, igy valoszinuleg beleadna mindent a sikerbe es olcsobban is megszamitana.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 511
72 513
113
Kérdés Kaiser Ferenc mennyire kompetens a témában. Azért ne feledjük, ő nem kormányzati és nem HM szereplő. Végül is szabadon azt mond, amit akar. Szakértő, meg lehetnek infói, ami nekünk nincs, ez logikus. Azonban azért akkor vegyük biztosra a Pumát, amikor hivatalosan bejelentik, vagy előbb megjelenik a KMW honlapján. Az utóbbi a valószínűbb. :)

Nekem elég elméleti-katonának tűnik. Debrecenben szerzett doktorit történelemtudományból (bölcsész). Ő is inkább biztonságpolitikai témákkal foglalkozik. Belenéztem néhány biztonságpolitikai előadásába, jóknak tűntek. Persze ettől még tudhat dolgokat a fegyverbeszerzésekről, ha megfelelő körökben forog...

Biztos lehetsz benne a királyi rádióban,
(ahol pontosan ki van adva kit lehet meghívni mit lehet kérdezni és mi hangozhat el egy ilyen beszélgetős musorban)
nem egy himihumi ember egyértelműen kijelenti,hogy Pumákat veszünk ez felér egy hivatalos bejelentéssel mindenesetre én megnyugodtam maradunk a német vonalon és nem veszünk kardigántól Fatmagul IFV:).

2019 szeptemberében a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen volt egy előadása Kutatók Éjszakáján:

Prof. Dr. Resperger István ezredes: Leopárd, Puma, “Wunderwaffe” a Magyar Honvédségben...
"Az előadásomban bemutatásra kerülnek a Magyar Honvédségben újonnan rendszeresített harckocsik, páncélozott szállító harcjárművek és harci helikopterek harcászati-technikai jellemzői. Ismertetésre kerül az alkalmazási lehetőségeik. Hogyan tovább Magyar Honvédség? Milyen változásokat generálhatnak az új eszközök?"


Linkeltem a programajánló topikban, volt aki el is tudott rá menni. Aki ott volt, azt mondta, hogy ott akkor elhangzott hogy 98 Puma... már azt nemhivatalos bejelentésnek vettük. De azóta sem tudtunk meg semmi többet. Csak hogy a Leo-Pzh üzlet olyan nagyon drága volt, hogy még a 98 Puma is simán beleférne az árba, de ennek semmi nyoma a német fegyverexport jelentésben, 2020 májusában pedig a Rheinmetall még mindig bizakodik a Lynx eladásával kapcsolatban. A Haditechnika folyóiratban meg fut a Pumát bemutató sorozat (Ocskay István:A PUMA lánctalpas harcjármű rendszeresítésének útja a Bundeswehrben) és a "Napjainkban alkalmazott kerekes harcjárművek és fejlesztésük az elmúlt évtizedekben (Dr. Gávay György) sorozat...

Még mindig nem tudunk semmi biztosat. Bármi lehet és az ellenkezője is.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 988
113
Ma meg mar a Patria alapbol nemhogy gazlokepes, ami nekunk kell, hanem az uszokepes verzio akar a tengeren atkel nekifutas nelkul.



A regieket nem tudom, a PSZH-t valoban hekkelni kellett, de az a lerobbant mivolta miatt volt elsosorban.

Egy biztos, a Patriaval nem lenne ilyesmi gondunk, siman lenduletbol atuszna a Dunan is.
Minden ilyet előtte átnézel, az összes nyílást nyomástesztelsz, a művelet előkészítésének fázisában amikor a menetvonalakat és egyebeket tervezik a művelethez. Ha a felderítési adatok szerint várható víziátkelés, az azt végrehajtó alegységek megcsinálják az ellenőrzéseket hozzá. És így ha oda kerülnek akkor utána küzdik le menetből. A Patriánál is ez megy, volt szerencsém 2016-ban a Slovak Shielden végignézni ahogy a lengyelek csinálják.
 
W

Wilson

Guest
Ok.
Elbeszélünk egymás mellett.
Nekem kb az a hivatalos, ha akár a Böröndi meg a Saab valami főmuftija kiállnak és nagy vigyorral bejelentik a szerződést.
Vagy legalább 1 percben kifejti hamár a tartalékosokról beszél a tv-ben.
Nem 1 mondatban említi.
Így csinálták a heliknél/cz-nél/Leó-nál?

Bár a nagy titkolódzásban néha megkavarodnak. Lásd török vasak.

Más.
Ezzel a hírrel az a baj, hogy ez az ember a nke egyik vezetője.
Egyetemi docens, tanszékvezető!
Na ha igaz a hír, hogyan kotyoghatja ki a bejelentés elött?
Ha nem igaz akkor meg minek mond ilyen sületlenséget?

Ha csak szigoruan a tényeket nézem a királyi rádió adásában az NKE tanszékvezető egyetemi docense nem valószínű,hogy sületlenséget beszélne ha ő erről nem beszélhetett volna akkor biztos nem említette volna a Puma beszerzést.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 988
113
Ha csak szigoruan a tényeket nézem a királyi rádió adásában az NKE tanszékvezető egyetemi docense nem valószínű,hogy sületlenséget beszélne ha ő erről nem beszélhetett volna akkor biztos nem említette volna a Puma beszerzést.
Hátőőő, lehet többet nem nyilatkozik a rádióban ha mégis....

De maradjunk annyiban, hogy nem kéne a kérdésben kompetensnek tekinteni.
 
W

Wilson

Guest
Nekem elég elméleti-katonának tűnik. Debrecenben szerzett doktorit történelemtudományból (bölcsész). Ő is inkább biztonságpolitikai témákkal foglalkozik. Belenéztem néhány biztonságpolitikai előadásába, jóknak tűntek. Persze ettől még tudhat dolgokat a fegyverbeszerzésekről, ha megfelelő körökben forog...



2019 szeptemberében a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen volt egy előadása Kutatók Éjszakáján:

Prof. Dr. Resperger István ezredes: Leopárd, Puma, “Wunderwaffe” a Magyar Honvédségben...
"Az előadásomban bemutatásra kerülnek a Magyar Honvédségben újonnan rendszeresített harckocsik, páncélozott szállító harcjárművek és harci helikopterek harcászati-technikai jellemzői. Ismertetésre kerül az alkalmazási lehetőségeik. Hogyan tovább Magyar Honvédség? Milyen változásokat generálhatnak az új eszközök?"


Linkeltem a programajánló topikban, volt aki el is tudott rá menni. Aki ott volt, azt mondta, hogy ott akkor elhangzott hogy 98 Puma... már azt nemhivatalos bejelentésnek vettük. De azóta sem tudtunk meg semmi többet. Csak hogy a Leo-Pzh üzlet olyan nagyon drága volt, hogy még a 98 Puma is simán beleférne az árba, de ennek semmi nyoma a német fegyverexport jelentésben, 2020 májusában pedig a Rheinmetall még mindig bizakodik a Lynx eladásával kapcsolatban. A Haditechnika folyóiratban meg fut a Pumát bemutató sorozat (Ocskay István:A PUMA lánctalpas harcjármű rendszeresítésének útja a Bundeswehrben) és a "Napjainkban alkalmazott kerekes harcjárművek és fejlesztésük az elmúlt évtizedekben (Dr. Gávay György) sorozat...

Még mindig nem tudunk semmi biztosat. Bármi lehet és az ellenkezője is.

Na,hogy majd én is növeljem a hiteles információk számát:)holnap majd rákérdezek erre a szomszéd unokaöccsénél ő kint melózik a KMW-l hátha van valami infója ezzel kapcsolatban.
 

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Az Eyderekről hallottunk a törököktől, a NASAMS - ot tényként kezelik a lengyelek, rakétákat jóváhagyták az amcsik, Harangozótól tudunk egy egyszeri 1300(?) milliárdos vételről, a Pumát meg egy rádiós műsorban mondja egy oktató. A karaván halad, szóval nyugi, lesz még bejelentés, csak nagyon kell figyelni. :)
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
Ha csak szigoruan a tényeket nézem a királyi rádió adásában az NKE tanszékvezető egyetemi docense nem valószínű,hogy sületlenséget beszélne ha ő erről nem beszélhetett volna akkor biztos nem említette volna a Puma beszerzést.


Ha innen nézzük akkor van egy kész döntés.
De valószínű nincs még aláírt szerződés.
Mert ha van egy több száz milliárdos szerződés aláírva, azt illenék bejelenteni.

Ha nincs szerződés hanem még alkudozunk, akkor viszont az rossz alkualap, ha kinyilatkoztatjuk nekünk ez lessz. Mégha nem is a kormány részéről történt.

De lehet ő is a Leo átadásos bejátszás hátterében lévő Pumából következtet. :D

Na Vadai írhatja a legközelebbi kérdést Benkőhöz a nyáriszünet alatt. :rolleyes:
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 790
113
Ha innen nézzük akkor van egy kész döntés.
De valószínű nincs még aláírt szerződés.
Mert ha van egy több száz milliárdos szerződés aláírva, azt illenék bejelenteni.

Ha nincs szerződés hanem még alkudozunk, akkor viszont az rossz alkualap, ha kinyilatkoztatjuk nekünk ez lessz. Mégha nem is a kormány részéről történt.

De lehet ő is a Leo átadásos bejátszás hátterében lévő Pumából következtet. :D

Na Vadai írhatja a legközelebbi kérdést Benkőhöz a nyáriszünet alatt. :rolleyes:
Vagy direkt dezinformálunk, hogy bizonytalanságban tartsuk a befutót és engedjen gyorsan pár kérésben. :)
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 783
30 563
113
Minden ilyet előtte átnézel, az összes nyílást nyomástesztelsz, a művelet előkészítésének fázisában amikor a menetvonalakat és egyebeket tervezik a művelethez. Ha a felderítési adatok szerint várható víziátkelés, az azt végrehajtó alegységek megcsinálják az ellenőrzéseket hozzá. És így ha oda kerülnek akkor utána küzdik le menetből. A Patriánál is ez megy, volt szerencsém 2016-ban a Slovak Shielden végignézni ahogy a lengyelek csinálják.
Igen.A hadműveletre való felkészüléskor,még annak megkezdése előtt,a járművek ellenőrzésekor ezt is el kell(ene) végezni.Manapság,békeidőben ezt többnyire lesporolják.
De Blogen úgy érti,hogy a hadművelet közben,a vizparton csinálják ezt.Hát nem.Elvileg úgy kell megkezdeni a hadműveletet,hogy az arra alkalmas jármű a képességének valóban a birtokában van.
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
Az elképzelhetetlen hogy Debrecen is pumát kap?
Mármint ha vennénk 400-450 db-t az kb stimmelne az 1300milliárdra.
Ha most bejelentenék a leokból kiindulva 5 év múlva elkezdenék szállítani, 10 év alatt évi 45 db, és meg is lenne.
És a sereg egységes.

Kerekesnek ott vannak a török vasak ahová az kell.

Vagy valahol le lett nyilatkozva, hogy lessz 8*8 apc?