A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 689
13 353
113
Azt árulja el nekem valaki, hogy a harcjárműveknél miért nem jött vissza a féllánctalpas kialakítás a jó minőségű gumihevederekkel/lánctalpakka?
Én pl. a Boxeren simán megnézném, ha a 2 hátsó tengelyre akár különállóan, akár összekötve egy lánctalpakkal valami ilyen felkerülne:
22467709_1828396767190227_6569059777266075394_o.jpg

Ugye a Boxer 2 hátsó tengelye nem kormányzott, viszont drasztikusan lehetne növelni a kerekes járművek terepjáró képességét. Valószínűleg lassulnának a járművek, de szerintem csak országúton.

Szerintem mert:
1, "vaskalaposak", előző háborúkat akarnak (újra) vívni...
2, erős lobby-érdekek szoktak gátolni az új technológiákat, ezért a hadi-ipar/-technika sok terulete kontraszelektált.



Technikai szempontból én sem értem!
Pl:
Pedig a gumikerekeseknél a további páncélozást a a tömeg/talajnyomás probléma stoppolja jelenleg. Ez megoldaná ezt a problémát, kis közúti sebességcsökkenés árán. Cserebe nehéz terepen tudná tartani a tempót a "láncosokkal", rá lehetne "dobni" pár tonna páncélt vagy fegyverzetet.
Szerintem majd amikor egyszer egy (kis) gyártó veszi a bátorságot (és egy megrendelő), utána a nagyok is rávetik magukat erre a technikai megoldásra.

Pl-2:
Elavultnak, gyenge páncélzatúnak számító 2-3 tengelyes gumikerekesek konstrukciók egyből tudnának rendes tömegű páncélt viselni, ráadásul ha az egyik h-talpat kilövik, a másik 1-2- h-talp még mindig dolgozna, ellentétben a klasszikus láncos megoldással.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 431
113
Ha vezettél már ilyet tudhatnád hogy inkább csak "félmegoldás" felázott terepen.
Nem vezettem, ezért kérdezem! :cool:
Nekem még csak BTR jutott sárban, de igazság szerint azzal is megoldottuk akkor amit kellett.
Ez most csak úgy felvetült bennem, mert nagyon adná magát a dolog. Pl a Franciák (Tatra alapon) nagyon szeretik a hátsó kereket kormányozni, oda nem hiszem, hogy ülne a dolog. Ráadásul a traktoroknál is használják féllánctalpas megoldásban.
 
  • Tetszik
Reactions: papi

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Ugye a Boxer 2 hátsó tengelye nem kormányzott, viszont drasztikusan lehetne növelni a kerekes járművek terepjáró képességét. Valószínűleg lassulnának a járművek, de szerintem csak országúton.

Két szék között a föld esete. Mozgékonyságban rosszabb mint a kerekes, lényegesen bonyolultabb a karbantartása, cserébe nem lehet olyan nehéz mint egy simán lánctalpas, ráadásnak annál gyengébb a off-road képessége is.

Közben látom meg is válaszoltad magadnak a kérdést.
 
  • Tetszik
Reactions: honved

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 431
113
Két szék között a föld esete. Mozgékonyságban rosszabb mint a kerekes, lényegesen bonyolultabb a karbantartása, cserébe nem lehet olyan nehéz mint egy simán lánctalpas, ráadásnak annál gyengébb a off-road képessége is.

Közben látom meg is válaszoltad magadnak a kérdést.
Várjál! Itt nincs 2 szék. Itt a Boxer van mint olyan. Ez arra alternativa, hogy mi van ha 1 járművel oldanánk meg a teljes gyalogsági járműigényt? Mondjuk kerekessel.
Ez nem kötelező felszerelés, csak opció arra az esetre, ha mondjuk Medárd napja után jutna eszünkbe hadműveletet indítani. Tudtommal a hagyományos kerék helyére felszerelhető.
Másrészről mennyivel növeli meg a karbantartási igényt? A gumi lánctalpat nem kell karbantartani. A csapágyazása/hajtóműve teljesen zárt rendszerű. A John Deree-nél 1500 üzemóránként kell ellenőrizni az olajat, és 10000 üzemóránként cserélni.
Cserében nem kell a központi levegőnyomás rendszert használnia. A sebessége meg hát megegyezik a kerekes verzió sebességével:
Szerintem a hevedernek a 60-as tempót is bírnia kell, mert a modern gumihevederes járművek mind képesek erre (Bronco 3 biztosan).
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 431
113
Az MH ezzel nincs egyedül...
Minden hadseregben komoly fejtörés miként lehet megvédeni az eszközöket, objektumokat az egyre okosabb, egyre olcsóbb kisméretű drónok támadásától.
Na ez most akkor nagyon gyorsan megoldódni látszik. Béla bácsi megírta:
Egy államilag támogatott konzorcium működő megoldást készített a kis és közepes (szóval a legproblémásabb csoport) drónok felderítésére.
A konzorcium tagjai: HumanSoft (ma már 4iG), a BME, a KNBSZ, és az Antenna Hungária.
2 Milliárdos pályázati hozzájárulásból, meg gondolom saját forrásokból egy piacképes megoldást fejlesztettek.
Ennek mostanában lesz piaca. Aki nem akarja a nagyhatalmak megoldásait megvenni pénzügyileg, vagy befolyásilag túlárazva, az örömmel fog nálunk befizetni egy "körre".
A rendszer más gyártók szenzorainak fúzióját, és kiértékelését végzi.
Akit érdekel picit bővebben:
A fejlesztés végeredménye egy működő műszaki mintarendszer létrehozása, amely számos elemében prototípus-szintű összetevőkből épül fel, amelyek így önálló termékként is piacképesek.

“Ilyenek a passzív rádiós technológia elemei (szuperfelbontású interferometrikus iránymérés, automatikus analizáló képesség), a holografikus radar. A megoldandó probléma az esetleges támadó szándékkal érkező repülőeszközök felismerése, azonosítása, viselkedésük leírása. A rendszer működése során elvégzi az UAV detekcióját, pozíciójának meghatározását, a priori és várható pályaképzését és a klasszifikációját (típus meghatározását).”

A rendszer a repülőeszköz felismerésén túl (aktív kommunikációs kapcsolat esetén) meghatározza az irányítás pozícióját is, rádió irányméréssel, kamerával (Ladybug) történő megfigyeléssel, valamint RF-jel analizálással. A szenzorfúzió kutatás további célja a kutatásban használt szenzorok adatainak integrált gyűjtése, szűrése és fúziója. Az UAV jellegzetességeinek és pályájának felderítése, az adatokban rejlő információk optimális kinyerése során.

Bár a rendszerben használt szenzorok közül csak a rádiós szenzor saját fejlesztésű, de a rendszer előnye nem is ebben rejlik, hanem az adatok integrált (fuzionált) feldolgozásában és azok intelligens értelmezésében. A kifejlesztett rendszerben a potenciált az jelenti, hogy a szenzorok által gyűjtött nyers adatok (képek, hangminták, radar és rádió iránymérési adatok) elérhetőek, így jó alapot biztosítanak az öntanuló algoritmusok fejlesztésére, finomítására.

A rendszer nem csak a szenzorbokron belüli, hanem akár nagy távolságban található rendszerek közötti pontos időzítés megvalósítására, továbbá a szenzorok pontos helyének meghatározására is alkalmas. “Az így elkészült rendszer nem csak az eddig ismert típusú eszközök detektálására, hanem az eddig nem észleltek felismerésére is megfelelő lehet. Ezen képességek összességében kiemelik az elérhető rendszerek közül.”
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 691
90 784
113
UAV-1210x642.jpg

Révbe ért a magyar drónfelderítő projekt
https://jogalappal.hu/revbe-ert-a-milliardos-dronfelderito-projekt/
A GINOP-2.2.1-15-2017-00087 program részeként került támogatásra az UAV eszközök felderítésére alkalmas komplex szenzorrendszer kifejlesztése elnevezésű projekt. Az összesen 1.999.750.000 forintos támogatású K+F konzorcium tagjai az “ANTENNA HUNGÁRIA” Zrt. (konzorciumvezető), a HUMANsoft Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat voltak.

A projekt célja egy mini és kisméretű (maximum 150 kg, legnagyobb kiterjedésében 10 méter) pilótanélküli eszközök felderítését, mozgási pályáját meghatározni és követni képes, klasszifikációs képességgel bíró moduláris felépítésű multiszenzor-rendszer kifejlesztése volt.
A kiírás szerint jelenleg hazánkban az UAV eszközök nagy megbízhatóságú felderítése nem megoldott, nemzetközi viszonylatban is elsősorban kutatási eredményekkel találkozhatunk, piacképes megoldások egyelőre nem terjedtek el. A probléma az UAV eszközök rohamos és kontrollálatlan elterjedése miatt az egész világon gondot jelent.
Folyt.a linken
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 431
113
Na azt áruld el, hogy ezt a Mavic Pro-t meg minnek tetted be? Ez egy Kínai DJI drón, ami max. a célpontja lehet a felderítő rendszernek! :p:D
Különben ilyenből vagy 4-600db-ot simán be lehetne szerezni, szépen csöndben, valami fedőcégen keresztül. Évekre meg lenne oldva a szakasz szintű felderítő drón kérdése.
Na ezekben a Kínaiak már most szarrá verték a világot. A nagy UAV-ik még nem az igaziak. :rolleyes:
A Mavic Prokat használják pl. a Specnaznál is! Múltkor volt róla betéve a topicjukba, amikor valami bevetésen megvillantották.
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 2822

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 508
72 504
113
UAV-1210x642.jpg

Révbe ért a magyar drónfelderítő projekt
https://jogalappal.hu/revbe-ert-a-milliardos-dronfelderito-projekt/
A GINOP-2.2.1-15-2017-00087 program részeként került támogatásra az UAV eszközök felderítésére alkalmas komplex szenzorrendszer kifejlesztése elnevezésű projekt. Az összesen 1.999.750.000 forintos támogatású K+F konzorcium tagjai az “ANTENNA HUNGÁRIA” Zrt. (konzorciumvezető), a HUMANsoft Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat voltak.

A projekt célja egy mini és kisméretű (maximum 150 kg, legnagyobb kiterjedésében 10 méter) pilótanélküli eszközök felderítését, mozgási pályáját meghatározni és követni képes, klasszifikációs képességgel bíró moduláris felépítésű multiszenzor-rendszer kifejlesztése volt.
A kiírás szerint jelenleg hazánkban az UAV eszközök nagy megbízhatóságú felderítése nem megoldott, nemzetközi viszonylatban is elsősorban kutatási eredményekkel találkozhatunk, piacképes megoldások egyelőre nem terjedtek el. A probléma az UAV eszközök rohamos és kontrollálatlan elterjedése miatt az egész világon gondot jelent.
Folyt.a linken


Majd figyeljuk a hireket.. ha sok lesz a nem bejelentett dronhasznalat miatti intezkedes es buntetes, akkor mukodokepes es hatekony a rendszer. Gondolom Ferihegyte csak telepitenek egyet...
 
  • Tetszik
Reactions: honved

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 824
4 748
113
Ez nem lebecsules.
Korabban mar irtam, hogy arrol ne almodjunk, hogy tulkoltjuk oket, viszont az teny, hogy mivel rongyos a valaguk es ostoba a verzkaruk is, a politikai vezetes meg plane, igy elerhetunk fegyvernemi folenyt, tobb esetben is.
Ujabb 2 szazad E/F Gripennel (Meteor stb) akar masik 20 oregecske F-16 beszezese utani 30 gep ellen is folenyben lennenk.
Siman maris minimum paritasban leszunk masik 60-80 2A7HU meg 200 Puma/Lynx beszerzese utan a szirszar kohoszokeveny, sajat maguk hekkelte T-55/T-85-osok meg a maroknyi mukodokepes BMP-1 avagy 8 (!) darab Piranha ellen. A 100-200 mukodokepes BTR-60 (!) es hasonlo osoreg APC meg mar a mi lefaradt BTR-80A ellen sem jok mar.
A roman hadsereg szarazfoldi pencelos ereje komolytalan hosszu evek ota. Ha a 220 Puma/Lynx melle jon masik 300-400 kerekes Boxer/Patria, akkor gyakorlatilag folenyben lenne a magyar szarazfoldi ero.
Ahol lehet meg eselyunk idovel, de meg rank vernek, az a tuzerseg ill az ATGM/anti-tank tuzero - utobbit tuti fejleszteni is fogjak, mert az a legolcsobb ellenszere a mi hk+IFV eroinknek.
Amiben valoszinuleg nem fogunk felzarkozni az a helikoptereik, de nem tudom, azoknak milyen szazaleka uzemkepes avagy mivel vannak felszerelve...
Több, mint optimista vagy. Ezt az újabb 2 század E/F Gripent kizárólag te szoktad írni. Az a 4 kommentelő akinek nagyon is pontos információi vannak pont arra szokott utalni, hogy a Z2026-ban egyáltalán nincsen további vadászgépbeszerzés. (Valószínűleg pont ez az egyik alapvetése, hogy ebben a tekintetben előnyben vagyunk a szomszédos országokkal, hogy nem kell költeni újabb vadászgépekre.) Nem 60-80 hanem 44 db A7 + 12 A4 jön, sajnos semmi garancia nincs rá, hogy lesz további rendelés, egyenlőre erről sem volt szó. Valóban az elérhető legmodernebb tank, de kérdés, hogy elegendő-e 1 zászlóalj főleg annak tükrében, hogy a románoknál több ezer Spike ATMG van. Piranhából sem várható, hogy marad a 8 darab, ekőbb utóbb beindul a helyi gyártás, mondjuk nem a legjobb típus szerencsére. A Puma nagy előrelépés lesz, de még várjuk meg a darabszámot. Mert könnyen elképzelhető, hogy csak 2 zászlóalj mennyiséget veszünk, mert borzalmasan drága. A tüzérséget meg hagyjuk, itt van a legnagyobb elmaradásunk, 24 db Pzh-t veszünk (D-20 marad?), csak remélni lehet, hogy lesznek még továbbiak. A románoknak több száz darab (mondjuk nagyrészt vontatott) van. Szerintem pont helikopterben van esélyünk felzárkózni. Lesz 36 modern helikopter, a romulákok meg újítgatják a régi gépeiket. Ami fontos még, hogy gazdaságpoltikájukban a teljes összeomlás felé haladnak, ami magával fogja ragadni a védelmi költségvetést is.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 823
31 826
113
Több, mint optimista vagy. Ezt az újabb 2 század E/F Gripent kizárólag te szoktad írni. Az a 4 kommentelő akinek nagyon is pontos információi vannak pont arra szokott utalni, hogy a Z2026-ban egyáltalán nincsen további vadászgépbeszerzés. (Valószínűleg pont ez az egyik alapvetése, hogy ebben a tekintetben előnyben vagyunk a szomszédos országokkal, hogy nem kell költeni újabb vadászgépekre.) Nem 60-80 hanem 44 db A7 + 12 A4 jön, sajnos semmi garancia nincs rá, hogy lesz további rendelés, egyenlőre erről sem volt szó. Valóban az elérhető legmodernebb tank, de kérdés, hogy elegendő-e 1 zászlóalj főleg annak tükrében, hogy a románoknál több ezer Spike ATMG van. Piranhából sem várható, hogy marad a 8 darab, ekőbb utóbb beindul a helyi gyártás, mondjuk nem a legjobb típus szerencsére. A Puma nagy előrelépés lesz, de még várjuk meg a darabszámot. Mert könnyen elképzelhető, hogy csak 2 zászlóalj mennyiséget veszünk, mert borzalmasan drága. A tüzérséget meg hagyjuk, itt van a legnagyobb elmaradásunk, 24 db Pzh-t veszünk (D-20 marad?), csak remélni lehet, hogy lesznek még továbbiak. A románoknak több száz darab (mondjuk nagyrészt vontatott) van. Szerintem pont helikopterben van esélyünk felzárkózni. Lesz 36 modern helikopter, a romulákok meg újítgatják a régi gépeiket. Ami fontos még, hogy gazdaságpoltikájukban a teljes összeomlás felé haladnak, ami magával fogja ragadni a védelmi költségvetést is.

Akkor mi kerülhet még olyan sokba? NASAMS? Esetleg MEADS?
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 824
4 748
113
Akkor mi kerülhet még olyan sokba? NASAMS? Esetleg MEADS?
Még az út elején járunk: a Puma, a Patria?, a Nasams (szerintem itt lesz egy meglepetés), a Gripenek modernizációja, szállítógépek, radarok, modern aknavetők, tgk-k de olyan dolgokra is gondolj, hogy megfelelő mennyiségben egyenruha, felszerelés, lőszer, laktanyafelújításaok stb. el lehet azt a pénzt könnyen költeni.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 508
72 504
113
Még az út elején járunk: a Puma, a Patria?, a Nasams (szerintem itt lesz egy meglepetés), a Gripenek modernizációja, szállítógépek, radarok, modern aknavetők, tgk-k de olyan dolgokra is gondolj, hogy megfelelő mennyiségben egyenruha, felszerelés, lőszer, laktanyafelújításaok stb. el lehet azt a pénzt könnyen költeni.

Vagy valamire, amiről azt sem tudjuk hogy létezik és hasznos/fontos... mint pl. a SAMOC. Gondolom a szárazföldiknek is kell valami hasonló. És még ki tudja, mi minden van, amiről nem is tudjuk hogy létezik és kell.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 691
90 784
113
Na azt áruld el, hogy ezt a Mavic Pro-t meg minnek tetted be? Ez egy Kínai DJI drón, ami max. a célpontja lehet a felderítő rendszernek! :p:D
Különben ilyenből vagy 4-600db-ot simán be lehetne szerezni, szépen csöndben, valami fedőcégen keresztül. Évekre meg lenne oldva a szakasz szintű felderítő drón kérdése.
Na ezekben a Kínaiak már most szarrá verték a világot. A nagy UAV-ik még nem az igaziak. :rolleyes:
A Mavic Prokat használják pl. a Specnaznál is! Múltkor volt róla betéve a topicjukba, amikor valami bevetésen megvillantották.
Ezzel a képpel illusztrálták az eredeti cikket.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár