A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
Na ez most akkor nagyon gyorsan megoldódni látszik. Béla bácsi megírta:
Egy államilag támogatott konzorcium működő megoldást készített a kis és közepes (szóval a legproblémásabb csoport) drónok felderítésére.
A konzorcium tagjai: HumanSoft (ma már 4iG), a BME, a KNBSZ, és az Antenna Hungária.
2 Milliárdos pályázati hozzájárulásból, meg gondolom saját forrásokból egy piacképes megoldást fejlesztettek.
Ennek mostanában lesz piaca. Aki nem akarja a nagyhatalmak megoldásait megvenni pénzügyileg, vagy befolyásilag túlárazva, az örömmel fog nálunk befizetni egy "körre".
A rendszer más gyártók szenzorainak fúzióját, és kiértékelését végzi.
Akit érdekel picit bővebben:
A fejlesztés végeredménye egy működő műszaki mintarendszer létrehozása, amely számos elemében prototípus-szintű összetevőkből épül fel, amelyek így önálló termékként is piacképesek.

“Ilyenek a passzív rádiós technológia elemei (szuperfelbontású interferometrikus iránymérés, automatikus analizáló képesség), a holografikus radar. A megoldandó probléma az esetleges támadó szándékkal érkező repülőeszközök felismerése, azonosítása, viselkedésük leírása. A rendszer működése során elvégzi az UAV detekcióját, pozíciójának meghatározását, a priori és várható pályaképzését és a klasszifikációját (típus meghatározását).”

A rendszer a repülőeszköz felismerésén túl (aktív kommunikációs kapcsolat esetén) meghatározza az irányítás pozícióját is, rádió irányméréssel, kamerával (Ladybug) történő megfigyeléssel, valamint RF-jel analizálással. A szenzorfúzió kutatás további célja a kutatásban használt szenzorok adatainak integrált gyűjtése, szűrése és fúziója. Az UAV jellegzetességeinek és pályájának felderítése, az adatokban rejlő információk optimális kinyerése során.

Bár a rendszerben használt szenzorok közül csak a rádiós szenzor saját fejlesztésű, de a rendszer előnye nem is ebben rejlik, hanem az adatok integrált (fuzionált) feldolgozásában és azok intelligens értelmezésében. A kifejlesztett rendszerben a potenciált az jelenti, hogy a szenzorok által gyűjtött nyers adatok (képek, hangminták, radar és rádió iránymérési adatok) elérhetőek, így jó alapot biztosítanak az öntanuló algoritmusok fejlesztésére, finomítására.

A rendszer nem csak a szenzorbokron belüli, hanem akár nagy távolságban található rendszerek közötti pontos időzítés megvalósítására, továbbá a szenzorok pontos helyének meghatározására is alkalmas. “Az így elkészült rendszer nem csak az eddig ismert típusú eszközök detektálására, hanem az eddig nem észleltek felismerésére is megfelelő lehet. Ezen képességek összességében kiemelik az elérhető rendszerek közül.”
Azért ez nem semmi.
 
K

kamm

Guest
Több, mint optimista vagy. Ezt az újabb 2 század E/F Gripent kizárólag te szoktad írni. Az a 4 kommentelő akinek nagyon is pontos információi vannak pont arra szokott utalni, hogy a Z2026-ban egyáltalán nincsen további vadászgépbeszerzés. (Valószínűleg pont ez az egyik alapvetése, hogy ebben a tekintetben előnyben vagyunk a szomszédos országokkal, hogy nem kell költeni újabb vadászgépekre.)

Ujra es ujra leirtuk, hogy a fighter upgrade NEM resze a Z2026-nak.
Mark my words: utana jon.
Ha jarsz NYC fele 2025-2026 korul es vesztettem, akkor meghivlak egy komoly vacsorara ($400+), ha veszitesz, meghivsz otthon egy ilyen estere - deal? :)

Nem 60-80 hanem 44 db A7 + 12 A4 jön, sajnos semmi garancia nincs rá, hogy lesz további rendelés, egyenlőre erről sem volt szó.

Szerintem mar a NATO vallalasunk is garantalja, hogy jon meg...

Valóban az elérhető legmodernebb tank, de kérdés, hogy elegendő-e 1 zászlóalj főleg annak tükrében, hogy a románoknál több ezer Spike ATMG van.

Tobbezer? Link? :) Jo esetben parszazat saccolok.

Piranhából sem várható, hogy marad a 8 darab, ekőbb utóbb beindul a helyi gyártás, mondjuk nem a legjobb típus szerencsére.

3-4 eve keptelenek ra, pedig nem komoly osszeg. Ez is mutatja, mekkkora a kaosz, hogy fontosabb az amcsik valagaba bujni, mint valoban fontos dolgokra kolteni.
Ja es igen, a kerekesek kozott a Patria meg a Boxer bezony modernebb es jobb.

A Puma nagy előrelépés lesz, de még várjuk meg a darabszámot. Mert könnyen elképzelhető, hogy csak 2 zászlóalj mennyiséget veszünk, mert borzalmasan drága. A tüzérséget meg hagyjuk, itt van a legnagyobb elmaradásunk, 24 db Pzh-t veszünk (D-20 marad?), csak remélni lehet, hogy lesznek még továbbiak.

Jogos, de szinte biztos, hogy 200+ les az IFVz. Ami hirtelen lenullazza a roman lancos-pancelos erot. Figyeld meg, azonnal rendelgetni fognak. :)

Tuzersegben egyetertunk, de szerintem itt is hosszu tavon gondolkozik a HM, legelabbis remelem... :)

A románoknak több száz darab (mondjuk nagyrészt vontatott) van. Szerintem pont helikopterben van esélyünk felzárkózni. Lesz 36 modern helikopter, a romulákok meg újítgatják a régi gépeiket. Ami fontos még, hogy gazdaságpoltikájukban a teljes összeomlás felé haladnak, ami magával fogja ragadni a védelmi költségvetést is.

Egyetertunk. :)
 
W

Wilson

Guest
Yeah-yeah, show me evidence. Tudod, indiaiak... ;)

Nem utána néztem ezek kivételesen valós adatok az az igazság,hogy ezen a téren jelenleg bőven előttünk járnak egyes források szerint ezeket már integrálták a Puma helikopterekhez illetve a Piranhak is.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Igen, ha nem lesz aktív védelmi rendszer a Leopardokon, meg az IFV-en és az összes 8x8-ason meg az önjáró lövegeken, akkor fölösleges lesz leszállítani is őket, mert csak drága vashulladék!
Ha meg lesz akkor messziről világítani fognak minden SIGINT eszköz képernyőjén...
Jó kis dilemma...
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 467

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Ha meg lesz akkor messziről világítani fognak minden SIGINT eszköz képernyőjén...
Jó kis dilemma...
Általában az a helyes válasz, hogy kisebb baj, ha tudják hol vagyunk, nagyobb ha éppen vagy állandóan le van tolva a gatyánk! Legyünk felkészültek, várjuk szeretettel őket mindennel!
 
  • Tetszik
Reactions: endre
W

Wilson

Guest
Ha már német aktív védelmi rendszer és Sigint láthatóság.

"Németország, egészen pontosan a Rheinmetall és az IBD Deisenroth cég közös leányvállalata a moduláris felépítésű AMAP-ADS típussal lépett be az aktív védelmi rendszerek piacára, egyelőre mérsékelt sikerrel. A tervezés során fontos szempont volt, hogy az eszköz minél többféle és eltérő méretű járműre telepíthető legyen, így az a 4×4-es könnyű páncélozott szállítójárműtől a Leopard 2-es harckocsiig skálázható. A mérnökök szerint a kifejezetten városi, kis területen zajló hadműveletekre optimalizált fegyverzet képes az akár 10–15 méteres távolságból indított rakétákat, gránátokat is semlegesíteni. Itt elektrooptikai rendszer keresi és azonosítja az indított fegyvert a radar helyett, a felderített célokat pedig egy koncentrált lézersugárral semmisítik meg. Az AMAP-ADS-t is számos nyugati járműtípuson (TPz Fuchs, Marder, CV90, Patria AMV, Iveco LMV) tesztelték, de az eddigi érdeklődéseket megrendelés egyelőre nem követte a potenciális vásárlóként számon tartott nyugat-európai hadseregektől."

Forrás:Honvédelem.hu
 
  • Tetszik
Reactions: honved

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
1 926
6 896
113
Amúgy milyen aktív védelmi rendszer lesz a Leopárdokon ? Én valami olyat olvastam hogy az Israeli Rafael Trophy lesz a magyar Leo A7+ -on is...(de a cikket már nem tudtam megtalálni utólag)
 
W

Wilson

Guest
Amúgy milyen aktív védelmi rendszer lesz a Leopárdokon ? Én valami olyat olvastam hogy az Israeli Rafael Trophy lesz a magyar Leo A7+ -on is...(de a cikket már nem tudtam megtalálni utólag)

Mivel a németek is a Trophy rendszeresítik a saját Leoikhoz így nagyon valószínű,hogy a mi Leóinkon is az lesz,egyébként a A Bundeswehr a helyi fejlesztésű ADS -t is megvizsgálta ,de mivel a németek 2022-n már fel akarják szerelni aktív védelmi rendszerrel a Leóikat ezért a Trophy mellett döntöttek mert úgy ítélték meg,hogy az ADS 2022-n még nem lesz telepíthető a Leókra.

https://defense-update.com/20190124_germany-to-field-trophy-aps-with-leopard-ii-tanks.html
 
  • Tetszik
Reactions: arcas and L.O.B

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Ha meg lesz akkor messziről világítani fognak minden SIGINT eszköz képernyőjén...
Jó kis dilemma...
Itt a "messziről"-ben kételkedek egy kicsit. Egy hk. saját önvédelmi eszközei szerintem csak pár km hatótávolságúak (többre nincs is szükség, mint amilyen távolságról lőhetnek rá!), így ennél messzebbről szerintem elég nehezen detektálhatóak. Mint ahogy egy 8-10km-es kis hatótávú rádióadót se lehet 50-100km-ről lehallgatni vagy bemérni.
 

silversisko

Active Member
2011. december 15.
158
160
43
Oké akkor ne ellátmánylerakat legyen, hanem egy fontos kereszteződésben felállított EÁP. Nyilván ide nem tehetsz fegyvertelen civilt, mert mivan ha fognak valakit, nyilván nem is olyan fontos, hogy emiatt odategyél egy SHORAD rendszert.
Mitől jobb az, hogy Pista bá 4 embert látott az erdőben és Dudi meg másik 19 faszagyerek megy ki megnézni és nem 20 pocakos papi?
Ne haragudj papi, te tényleg pocakos vagy?
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses
W

Wilson

Guest
Itt a "messziről"-ben kételkedek egy kicsit. Egy hk. saját önvédelmi eszközei szerintem csak pár km hatótávolságúak (többre nincs is szükség, mint amilyen távolságról lőhetnek rá!), így ennél messzebbről szerintem elég nehezen detektálhatóak. Mint ahogy egy 8-10km-es kis hatótávú rádióadót se lehet 50-100km-ről lehallgatni vagy bemérni.

A Rheinmetall azt állítja,hogy a konkurens rendszerek pl: a Trophy egy földi SIGINT rendszernek kb 21 km láthatóak.Légi Sigint esetén ez 380 km.
 
W

Wilson

Guest
Ez pedig egy nagyon érdekes cikk a témáról.

https://www.thedrive.com/the-war-zo...ctronic-warfare-system-and-why-its-a-big-deal

Ha jól értem (ha nem így van majd egy hozzáértő kijavít) a cikk szerint,egy katonai egységet a Fort Irwin gyakorlótéren amely ,éjszaka àlcàzva csak a komunikációs és adatátviteli eszközeiket használta .Egy földi SIGINT egység 12 km-ről detektálta.A cikk kiemeli ,hogy az APS rendszer nem volt bekapcsolva.