A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Radarfejlesztés alatt mire gondolhatott? Ez nekem picit új.
A légvédelemnek szüksége van réskitöltő radarokra. A Mistral rendszereknek szintén szükségük van radarokra, a Zrínyi2026 alapján pedig még jönnie kell a Mistralon túl SHORAD-nak és közepes hatótávú légvédelmi rendszernek (ez utóbbi lenne a NASAMS elvben), amelyek szintén tartalmaznak radarokat. Tehát négy olyan program is van elvben, amiben radar van. Ebből kettőről, a légvédelem réskitöltőiről és a NASAMS-ról tudjuk, hogy valamilyen formában folyamatban vannak, mert időről-időre előkerülnek a politikusi megnyilatkozásokban és hírekben.

Minden bizonnyal a légvédelem réskitöltő radarjairól van itt szó.
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
A Késmárk utcában?

Vagy erre gondolsz?

Ott turbinákat, erőművi részegységeket gyártanak. Többek közt majd Paksra is.

20140721dusseldorf-lausward-gazeromu-gazturbina-siemens3.jpg


Ezt a gyáregységüket folyamatosan bővítik már vagy tizenöt éve, nagyon jól megy nekik. De éppen most nem zajlik bővítés ott, mert tavaly befejezték a legutóbbit.

A szoftvercégük, az EVOSOFT épít egy húszezer négyzetméteres fejlesztőközpontot Budapesten jelenleg.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 120
45 461
113
Mégegyszer! Nem plusz 3000Mrd forint. Ennek elköltése nem '26-ban indul. Ez mostantól indul, és valamennyi belőle túl fog nyúlni '26-on.
A radar fejlesztés az az, amit már korábban említettem. Réskitöltő radarok beszerzése.
Esetleg passzív radarok, de az szerintem csak kicsit később. Meg persze az új magyar fejlesztés a drónok ellen.
Hja bocs a tüzérségi felderítő radarokat elfelejtettem. Elvileg az Elta és a Saab réskitöltők is rendelkeznek tüzérségi felderítő funkciókkal is, de szerintem függetlenül lesznek beszerezve. A tüzér zászlóaljaknak kell minimum 1-1 felderítő radart kapniuk.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Őszinte legyek, ezen még nem gondolkoztam, mivel az én telóm nem vesz semmiféle műhold-jelet?! Persze azt se tudom, hogy a műhold sugárzó teljesítménye szórtan megy-e a világűrbe mindenfelé, vagy irányítottan csak a Föld felé. Másik kérdés számomra: a telefon (vagy bármi más "célszerszám" ebből a jelből ki tudja-e mutatni az adó/műhold irányát, pozícióját? Mert ugye a vett jel csak akkor ér valamit, ha fel is tudom használni. A rádió-iránytű vagy bemérő-kocsi is csak a behangolt adó irányát jelzi, de nem tudni a távolságát, az adópontot csak több vételi ponttal, háromszögeléssel lehet megállapítani. Rádiótechnikához nem nagyon értek, mivel nem ezt tanultam és műveltem...

A NAVSTAR vagy egyszerűen csak GPS nem egy rádió iránymérő berendezés...ennél kicsit bonyolultabb a dolog mert távolságmérésről van szó.
- a 24 (meg néhány tartalék) GPS műhold mindegyike tartalmaz egy nagyon pontos atomórát
- a GPS műholdak mindegyike folyamatosan sugároz ún. üzeneteket amik a műhold azonosítóján kívül két fontos adatot tartalmaz: a műhold pozícióját és az üzet küldésének pontos időpontját sok tizedes pontosságig.
- a 20000 km es pályamagasság és a 24 műholdból álló hálózat biztosítja hogy a föld majd minden pontján egyidőben minimum 4 műhold a horizont felett legyen és a telefonodba épített antenna vehesse ezek üzeneteit.
- a telefonodba épített gps vevő chip nem csinál mást mint a műholdakról vett üzeneteket sorba rakja. Megnézi hogy a telefonod saját órája szerint milyen időkülönbséggel vette az üzeneteket. Megnézi hogy az üzenetekben mi volt a feladás pontos ideje és ekkor mi volt a műhold pontos pozíciója
például (az adatok természetesen sok-sok tizedes jegy pontossággal):
1 műhold: pozíció: X1, Y1, Z1; adás idő: 11 min 58 sec; vételi idő: t + 2 sec
2 műhold: pozíció: X2, Y2, Z2; adás idő: 11 min 59 sec; vételi idő: t + 1 sec
3 műhold: pozíció: X2, Y3, Z3; adás idő: 11 min 57 sec; vételi idő: t + 3 sec
4 műhold: pozíció: X4, Y4, Z4; adás idő: 11 min 56 sec; vételi idő: t + 4 sec
aa.jpg

Ebből négy egyenletet kap:
aa.jpg


Ezeket megoldva megoldva (figyelembe véve a doppler hatást is) pontosan ki tudja számítani hogy az egyes üzenetek pontosan mennyi ideig utaztak az egyes műholdak és a vevőkészülék antennája között amit a fénysebességgel felszorozva (a képletben a "C") megkapja a távolságot minden egyes műholdtól. A négy távolság adat közös metszéspontja a vevőkészülék pontos földrajzi koordinátája.

"Referring to GPS, the received signal strength is very weak. The satellites have an orbit altitude of 20200 km (90 degrees elevation) from earth. It’s transmit power is 44.8 Watt at
Köszi, ez az angol fordítása annak amit írtam.
 

exsorkatona

Active Member
2014. szeptember 18.
120
158
43
  • Tetszik
Reactions: kaktusz

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 120
45 461
113
A legesélyesebb talán az AN/TPQ-53.
Hja ez értelemszerűen csak az amerikaiak közül. DE ott is bejátszhat még a TPS-77 (de ez már egy talán túl nagy)
Szóba jöhet a Hensoldtól TRML-3D/32 vagy a 4D.
A Saab Giraffe szinte teljes range-e (4A, 8A, esetleg az AMB). Esetleg a Thales Ground Master 200.
Talán a legesélyesebb a csehek által nemrég nagy nehezen aláírt ELTA ELM-2084-as család valamelyike, mivel ez esetben az ELTA technológiai transfer keretében részben a cseheknél fogja legyártani a radarokat. Lehet hogy esetleg nálunk is bejátszhat ilyesmi. Nem tudom mekkora falat lenne ez a Pro Patrianak, hogy valamit részben beszállítson.

Érdekesség: A Pro Patria oldala is megújult. Ha jól veszem ki, akkor most több új termékkel is meg fognak jelenni. Az elnyert tendereikből pedig az látszik, hogy az ő szenzoraikat is felhasználták a magyar konzorciumban, ami a drónellenes fejlesztésre jött létre. A kínálatban - egy általam eddig nem látott - kis méretű, 3D légtérfelderítő radar is is megjelent AESA technológiával.
 
  • Tetszik
Reactions: Luthero and borisz