A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 692
13 356
113
Visszatérve a magyar - cseh cégre.
Ez egy érdekes projekt lehet.


"Az Egyesült Államok Védelmi Fejlesztési Kutatási Projektek Ügynöksége 14,1 millió dolláros négyéves szerződést ítél oda a Calspan Corporation számára négy Aero Vodochody L-39 Albatros repülőgép-edző utólagos felszerelésére mesterséges intelligencia által vezérelt repülési kísérletekhez."


Vki írta itt is pár hete, hogy a relativ-olcsó/egyszerű(fogyó-eszköz-drón) L-59NG-t is erre kellene "terelni".
Pilóta/drón kettős szerepben(+ kb. 500l kerozin bent alapból, ...), ...
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 612
113
Ha jól emlékszem Spöttle mondta, hogy nem az a kérdés lesz-e újra vasfüggöny hanem, hogy az aut-hu, aut-német vagy a bajor határnál lesz-e felhúzva. Megy ott valami függetlenedési törekvès?
Nem megy függetlenedés vagyis semmi ilyen nem látszik, viszont az ex ndk és bajor területi németek kicsit konzervatívabbnak tűnnek mint a többi.
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD and kamm
K

kamm

Guest
Ha jól emlékszem Spöttle mondta, hogy nem az a kérdés lesz-e újra vasfüggöny hanem, hogy az aut-hu, aut-német vagy a bajor határnál lesz-e felhúzva. Megy ott valami függetlenedési törekvès?

jaj ne, arra a bohocra semmikeppen se figyelj, total komolytalan figura. Amugy semmi esely ilyesmire, a nemetek sokkal jobban elnek, mint barmikor.

Amire viszont szerintem van esely, az egy erosen konzervativ fordulat, az elcseszett bevandorlasi politikara valaszul: kitombolja magat a jelenlegi elmehibbant uber-PC hullam es szepen kiszavazzak oket a fenebe - ebben mondjuk a bajorok CDU-ja (CSU), ami konkretan a weimari Bayerische Volkspartei valodi utodja (van egy hasonlo nevu part is, ha jol emlekszem), elen jar ma is es ott is lesznek ezutan is.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 514
113
Visszatérve a magyar - cseh cégre.
Ez egy érdekes projekt lehet.


"Az Egyesült Államok Védelmi Fejlesztési Kutatási Projektek Ügynöksége 14,1 millió dolláros négyéves szerződést ítél oda a Calspan Corporation számára négy Aero Vodochody L-39 Albatros repülőgép-edző utólagos felszerelésére mesterséges intelligencia által vezérelt repülési kísérletekhez."

Kb. 3 hete linkeltem a hírt az L39 topikban és még lájkoltad is... ;)
 
  • Tetszik
Reactions: borisz and SilvioD

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Ha jól emlékszem Spöttle mondta, hogy nem az a kérdés lesz-e újra vasfüggöny hanem, hogy az aut-hu, aut-német vagy a bajor határnál lesz-e felhúzva. Megy ott valami függetlenedési törekvès?

Ez nagyon sokrétű kérdés. Nagyon röviden: olyan jellegű függetlenedési törekvés, mint pl. a spanyol-katalán viszonylatban nincsen. Továbbá annyira nem látom "feketén-fehéren" a helyzetet, mint Spöttle. Ez inkább amolyan "reál-politikás" dolog minden fél részéről ...

Németország eleve egy "furcsa" képződmény. Egyfelől, mint nemzetállam egységes Németország nagyon fiatal (1871 - gyakorlatilag kb. mint Románia :)) és tulajdonképpen néhány szempontból igen "hányattatott" sorsú is. Ugyanakkor a "németség tudat" nagyon erős (a mostani "ójrópai értékeket" meg hasonlókat hagyjuk egy kicsit), de e mellett van egy "másodlagos" identitás is. Ez magában hordozza azt az érdekes viszonyrendszert is, ahogyan egymáshoz állnak.

Itt persze előjönnek olyan dolgok is, hogy a nyugatiak az "ossie" -khoz, vagy akár az osztrákokhoz fűződő viszonyuk, de valóban a bajorok is igen érdekes kérdéskör sok szempontból. Ugye egyfelől, minden ami a Lajtán-túl van az "barbárok földje". Namost az osztrákok már a nevükben is keletiek stb.

Képbe kerülhetnek olyan dolgok is, mint pl. miért nem lett Ausztria tartósabb időre soha a német állam része? Ők a "sarokban" úgy gondolkodnak (ill. az Anschluss -al meg is tapasztalhatták átmenetileg), hogy voltak egykor Bécs központtal egy nagy birodalom központja - egy brutális állami apparátussal. Ehhez képest, amikor jött a "bajszos osztrák válságmenedzser", akkor hirtelen valami "világvégi provincia" lettek, az apparátust szélnek eresztették és még küldtek is a nyakukra "csinovnyikokat". Azt nem mondom, hogy a bajoroknál ez hangsúlyosan jelen van, de lehet hasonló belső érzéseik - pl. lehetnének Ők is kicsit központi elemei valaminek, ha pl. kicsit a szomszédos V4 -ek felé kacsintgatnának/molyolnának ... Azaz finoman fogalmazva baromira nincsenek sokmindennel megelégedve sem azzal, amit a központi Merkeli-politika rájuk erőltet.

Amit Orbán észrevett, hogy ezen hasonló érzelmekre lehet hatni - amennyiben azt igen komoly reálpolitikai/gazdasági és egyéb oldalról is meg van támogatva. Továbbá azt is, hogy hasonló politikai helyzetben vannak a CSU -val (ez, mint regionális pártként kormánykoalíciós szintet is elérni képes formáció is egyedi dolog Németországban), mint mi pl. az EPP -ben (a Fidesz EP koalíciója). Továbbá ezeket kihasználva a bajorok nagyon jó "belépési pont" a német nagypolitika irányába ...

Mi is ez a CSU a német belpolitikában? Egy örök kisebbségi kormánykoalíciós partner. A CSU -nak ez azért jó, mert valamilyen (ha kis szinten is) részesei lehetnek a kormánynak (akár csak részlegesen) illetve ott lehetnek a nagy döntések "közelében". A CDU -nak azért jók, mert egyfelől jól kiismert stabil partner - másfelől a koalíció része egy olyan entitás, mely még éppen belefér, mint utolsó párt a "széljobb felé" (ez ott érzékeny téma - az AfD pl. már a "nem fér bele" kategória) és ezzel behúzva egy jókora szavazóbázist is akár a CDU -nak is (Bajorországon kívül), akik konzervatívabbak avagy jobbosabbak ...

Namost egy igen erősen balra tolódó EPP -ben (European People Party) a Fidesz EP frakciója ugyanezt a funkciót tölti be. A fentebbi német belpol felosztásban a CDU-t EPP -re cserélve - a CSU -t Fidesz EP frakcióra egy-az-egyben megállja a helyét az összes állítás.

Ezért is nem fogják kirúgni soha a Fidesz EP frakciót az EPP -ből. Az OK, hogy az EPP -nek, mint a legkomolyabb EP frakciónak is Merkel a "vezetője", de maga az EPP azért nem túl sok további jelentős és stabil olyan frakciót tud felmutatni, ami országában a kormányt is adja, ráadásul egyedül (2/3 - háromszor a saját országában). Főleg nem amióta a másik jelentős résztvevőt - Mariano Rajoy -t - otthon (Spanyolország) "megpuccsolták". Továbbá azzal, hogy a frakción belül tudja Orbánékat - ezzel olyan választókat is belül tudhat, akik adott esetben nem rá (a Merkel -i CDU -ra) szavaztak volna az EP választáson ("azért még mindig az Orbánékkal van együtt az EPP -ben").

Igen, most jön a további érdekes kérdés - mi lenne, ha a Fidesz EP frakció kikerülne innen? A rövid válasz - az EPP darabokra hullana. Egész egyszerűen sok olyan egyéb csoportosulás is van, akik az ennyire szélsőséges balratolódást és az eredeti alapítógondolatok sárbatiprását már nem emésztik könnyen. Így viszont még benne maradnak ebben a "posványban", mert kényelmes. Aki figyelemmel kíséri az EPP pártkonferenciáit illetve belső ügyeit mondjuk csak az elmúlt 5 évben az tudja. Nagyjából a CSU -nak is van hasonló "stabilizáló" hatása a CDU -ra is ... :)

Jó lassan befejezem. Leegyszerűsítve a két "róka" (Orbán-Sehoofer) egymásratalált (ezt tényleg lehetne agyonrészletezni, de ...). Mindkettejük betudta csatornázni a tartományuk/országuk gazdasági szereplőit. Orbán esetében még a V4 -ben és a tágabb (pl. akár Balkán) régióban betöltött szerepe is érdekes lehet. E mellett aktuálpolitikiai kérdésekben is tudják "egymás seggét fedezni" - sőt akár egymás mellett kampányolni is akár (ugye hasonló volt nekünk is Szlovénia irányában is, ahol kettő EPP tag párt is érdekelt volt) ...

Még rövidebben :) - szakadni nem fog semmi, a "puliszka nem robban" ... Az meg természetes, hogy politikusok illetve gazdasági szereplők keresik a "menekülőútvonalakat" - még akár nagyobb volumenű vész esetére is ... És amennyiben e tekintetben találnak "természetes" partnereket, akkor e mentén együttműködhetnek ...
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 514
113
Zero sansz, hogy a Gripen E helyett regebbi EF jonne a meglevo Gripenek melle, mig az utodjabol (FCAS) semmi nem lesz 20 even belul, ami szoba johetne.

Az Eurofighter legújabb változatait még csak most kezdik fejleszteni. Ígérnek fűt-fát, csak valaki rendelje már meg...
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 514
113
Nem találom a cikket, de az amcsi külügyes talán januárban mondta, hogy rájöttek, hogy a magyarok azt szeretik ha adnak akkor kapnak is valamit. Ezek szerint ha erre rájöttek akkor, ad1 vagy nem akarnak semmit adni és inkább ráhagyják a dolgot, ad2 akarnak adni csak a németek kb mindenben beelőzték őket, ad3 ezt lehet még sokféleképp színezni, de egy biztos nem nagyon sipákolnak az amcsik amikor beszerzünk valamit

Vagy csak hitegetik őket a 2 milliárd dolláros beszerzéssel, tárgyalgatnak erről-arról és közben húzzák az időt novemberig, hogy hátha nem Trump lesz újra az elnök...
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 444
113
Az Eurofighter legújabb változatait még csak most kezdik fejleszteni. Ígérnek fűt-fát, csak valaki rendelje már meg...
Rendelik azt, nincs azzal baj! Nagyon nagy a gépdeficit minden eddigi rendszeresítőnél. Főleg a németek állnak csehül - ha élhetek ezzel a képzavarral :rolleyes:. Valószínűleg az EF gyártósorok tovább fognak menni, mint Rafale-éi.
 
K

kamm

Guest
Vagy csak hitegetik őket a 2 milliárd dolláros beszerzéssel, tárgyalgatnak erről-arról és közben húzzák az időt novemberig, hogy hátha nem Trump lesz újra az elnök...

Es akkor mi van? Ezen mar atmentunk, akkor plane gondban lesznek, mert Bidenek vastagon tenni fognak arra a parszaz millionyi rendelesre, policy dont es mar most lathato, hogy messze balratolodott a Demokrata Part, szinte biztos hogy beletolnak egy valag penzt egy fuggetlen ujsagirast tamogato alapba, ahogy tervezte a State Dept korabban.
A Szabad Europa ujrainditasat magyarul gyakorlatilag az utolso pillanatban akasztotta meg Trump, ez szinte biztosan ujraindul, ha Trump repul: https://pressroom.rferl.org/a/new-usagm-chief-dismisses-rfe-rl-president-jamie-fly/30679880.html
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 467

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 998
13 301
113
Rendelik azt, nincs azzal baj! Nagyon nagy a gépdeficit minden eddigi rendszeresítőnél. Főleg a németek állnak csehül - ha élhetek ezzel a képzavarral :rolleyes:. Valószínűleg az EF gyártósorok tovább fognak menni, mint Rafale-éi.
És mégis a németek pont most dontottek arrol a a tranche 1 Eurofightereiket kiselejtezik (úgy kb 30+ darab). Tudom, ezek félresikeredett sz*r*k, de ezidáig is azok voltak ...
 

formosa1

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 575
978
113
Az a hullámvasút még mindig robog..
Képzeld el azt a blamát hogy leszerződünk néhány KC-390-re, majd nem.sokkal késôbb az Embraer bejelenti hogy a COMAC (Commercial Aircraft Corporation of China) céggel lép stratégiai partnerségre...
Az USA az összes olyan alkatrész szállítását azonnal letiltaná a KC390 hez amihez köze van (és jó sok ilyen van...)

Hidd el az egész világ arra vár hogy kiderüljòn hogy az Embraer kivel áll òssze?(hol áll meg a hullámvasút?)
Tekintettel arra, hogy "komoly partner" nélkül vásárlók sem lesznek. - Egy alacsony számban gyártott drága gépnek pedig a karbantartása sem olcsó...! :(
 
S

speziale

Guest
Rendelik azt, nincs azzal baj! Nagyon nagy a gépdeficit minden eddigi rendszeresítőnél. Főleg a németek állnak csehül - ha élhetek ezzel a képzavarral :rolleyes:. Valószínűleg az EF gyártósorok tovább fognak menni, mint Rafale-éi.

Mondjuk elég nehéz átlátni ezt az egész EF helyzetet...
Vannak ugye a Tranche-k, amiből van Tranche 1/2/3A/3B...elvileg rendelés leadás a 3A szériáig van...de nehéz azt átlátni, hogy a német/spanyol AESA radaros rendelés az a meglévő gépekre lenne retrofitt-elve, vagy ez a 3B szériát jelenti...számomra az sem világos, hogy ha a németek kivonják a Tranche 1-et, akkor azt most ez alapján a 3B szeriával pótolják, vagy akkor annyival kevesebb EF-el repülnek majd. Viszont ha jól olvastam, akkor a a Tranche 2 gépek már olyanok, amiket gond nélkül lehet a CAPTOR-E radarral upgrade-lni, mert megvan bennük a szükséges hűtőkapacitás (a tranche 1-et nem lehet)

Aztán a tranche-on belül vannak a block-ok...a Tranche 1 block 5 előtt pl. nem volt IRST rendszer a gépeken (block 1/2/2b). a Tranche 2 gépek végét a block 20 jelenti

És ezen felül vannak az upgrade package-ek, amik az P1E/P2E/P3Ea és a P3Eb...amiből ha jól éértettem amit olvastam, akkor a P3Ea valóában a Tranche 3A gépek képesség szintjét jelenti, a 3Eb pedig a Tranche 3b képességet jelenti...magyarán elvileg a Tranche 2 gépektől kezdve elvileg minden gép megkaphatja ezeket az upgrade-eket egészen a P3Ea szintig, és minden gép felhozható a Tranche 3A szintre...
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed
K

kamm

Guest

A cikk hulyeseg, 30 Hornet lesz es 15 Growler, a Hornetek a nuclear role miatt muszaj, a Growlerek meg a NATO kovetelmenyeik miatt kellenek.
A tobbi mind EF, beleertve a Tornadok cserejet is - mi mast is vennenek? :)
F-35 kiesik, uj Gripen E teljesen uj tipus lenne, mig az EF meg valahol sajat gyartas, logikus, hogy azt veszik.