A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 990
113
Érdekes a táblázat:
Idén és tavaly ugyebár közel 16 milliárdból jóformán minden laktanyát kipofoztak, jövőre megint lesz 10 milliárd, ami szerintem már nem a jelenleg aktív laktanyákra fog költődni, hanem építenek 1 újat vagy reaktiválnak 1-et (reptér vagy sima laktanya)
2020 A páncéltörő képesség fejlesztése címszóval 2023-ra van egy 4 milliárdos címlet, ebből nekem az jön le, hogy csak 23-ban kapunk atgm-et,
Nincs gyhj a listában csak harckocsi és tüzér képesség :(
Dehogy pofoztak ki minden laktanyát. Félig se végeztek a felújításokkal, sőt.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Az alábbit csak azért írom le, hogy ne legyen nagyon álmodozás csillagrombolókról! Két hadosztályt, egy nehéz és egy közepes/könnyű közti átmenetit tudnánk most kiálítani, valahogy így:

Magyarország gazdasági képességei reálisan a GDP-nk három százalékára rúgó katonai kiadásokat viselnének el anélkül, hogy a jelen költségvetési struktúránkban az abszolút fölösleges tételek és a vérlázító korrupciós túlárazásokon túl bármit is érintene ez a kiadás.

Ez egy kéthadosztályos haderőt jelenthetne, amiből az egyiknek tartalékosnak kellene lennie és még hánány specialista ezredet, meg az egész mögé az támogató dandárokat. Körülbelül amúgy ennyi kellene ahhoz, hogy tényleg komolyan vehető hadereje legyen az országnak a térségben.

Aktív hadosztály:
2x nehézdandár (2xhk.zlj, 2xgl.zlj. 1xpct.tü.o., 1xtü.o +dd.SHORAD)
1x közepes dandár (4xgl.zlj, 1xpct.tü.o., 1xtü.o +dd.SHORAD)
1x huszárezred (3xkönnyű zlj.)
1x tüzérdandár (2xtü.o. 2xr.tü.o)
1x műszaki ezred
1x logisztikai ezred
+ho.MRAD

Tartalékos (honvéd) hadosztály:
3x honvéddandár (1xközepes gl.zlj, 3xkönnyű gl.zlj, 1xpct.tü.o., 1xtü.o +dd.SHORAD)
1x vadászezred (3xkönnyű zlj.)
1x tüzérdandár (2xtü.o. 2xr.tü.o)
1x műszaki ezred
1x logisztikai ezred
+ho.MRAD

közvetlen:
KRD
hegyivadász ezred (csak ha idegenlégiós, mondjuk bosnyákok)
felderítő ezred
hadihajós és EOD ezred

+ logisztikai, műszaki és más támogató dandárok és ezredek.

Ehhez egy kétszázados légierő, néhány mini AWACS, C4ISR, SIGINT géppel, légi utántöltő képességgel. SHORAD objektumvédelem, közepes és kevés nagy hatótávolságú légvédelmi rakétaerő. Helikopterképesség egy zászlóaljnyi légirohamra (24-30x közepes, 20x harci)

216xMBT, 80xpáncélvadász mobil ágyú, 220xlánctalpas IFV, 500x8x8-as APC, 2000x4x4-es kebabos, 48x lánctalpas és 192x gumikerekes SPH, 64 vagy 96x MLRS, 32x lánctalpas, 56x 8x8-as és 120x 4x4-es SPM.
35 ezer aktív és területvédelem nélkül tizenöt-húszezerezer tartalékos katonát jelent Egy ötvenezres haderőt. A kilencvenes évek legvégén még hatvanezressel számoltak (3x nehéz, 6x közepes dandár), mint fenntarthatóval, csak nekik nem kellett volna azonnal vadonatúj felszerelést beszerezniük mindenkinek. Ma már nem tudnánk felszerelni a tartalékosokat közepes erővé, csak vegyesen kebabossal, ahogy feljebb vázoltam. De ütőerőben ez már nem rossz, legalábbis nem könnyű!

Három százalékos, ezerötszáz milliárd Forintos büdzséből ez kiépíthető tíz év alatt, fenntartható és még jelentős illetményemelés is belefér. Ennél többről nem is álmodhatunk jelenleg, ennyit tudnánk anélkül finanszírozni, hogy a civilek morogni kezdenének, mert tőlük kellene elvenni. Ehhez csak a focistáktól, a közmédiától, Mészárostól és a többi pénzszivattyútól kellene még egy százaléknyi GDP-t visszavenni.

Igazából valami ilyesmi lehetne a 2030-2040 közti évtized fejlesztési tervezete, ha marad a két százalék és sikerül komolyabb illetményemelést összehozni, hogy legyen katona!
Így tudnám hosszú távon elképzelni a honvédség főerőit amit akár két százalékos költségvetésből meg némi eseti kiegészítésből kitermelhetőnek gondolok. Azt hiszem ez a maximum:
2020-2035.jpg

+ közvetlen erők 2035-ben:
- Különleges rendeltetésű dandár
- Felderítő ezred
- 2030-tól: Huszárezred (3xkönnyű zászlóalj) ők adják a légimozgékony erőket, de hagyományosan alkalmazva zászlóaljanként 10xMGS-el megerősítve mennek
- 2035-től: Honvéd vadászezred (3xkönnyű zászlóalj)
 

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
816
4 126
93
Mondjuk nálunk azt rebesgetik, hogy újranyitják a szolnoki Rékasi úti laktanyát, amit kb 20 éve zártak be. Régen ott voltak az ejtőernyősök, onnan költöztek Szandára a repülőtérre.
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Így tudnám hosszú távon elképzelni a honvédség főerőit amit akár két százalékos költségvetésből meg némi eseti kiegészítésből kitermelhetőnek gondolok. Azt hiszem ez a maximum:
2020-2035.jpg

+ közvetlen erők 2035-ben:
- Különleges rendeltetésű dandár
- Felderítő ezred
- 2030-tól: Huszárezred (3xkönnyű zászlóalj) ők adják a légimozgékony erőket, de hagyományosan alkalmazva zászlóaljanként 10xMGS-el megerősítve mennek
- 2035-től: Honvéd vadászezred (3xkönnyű zászlóalj)

Hűha! Jó sok szabadidőd van.....:)
Vigyázz, mert itt hamar lehülyéznek. Pár hete bedobtam hasonlókat, vita helyett csak személyeskedésig jutottunk.
Amúgy szép munka! Nekem annyi észrevételem lenne,hogy ha gyhj-val felszerelt gl.z-k vannak akkor tök felesleges pct.o. (szerintem). Ha lesz időm átnézem a hétvégén. Tetszik.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 698
113
Nem akarok pánikot kelteni de megbízható források szerint a Tiroli hegyivadászok már egy ideje magyar nyelvleckéket vesznek:):):)

Feltételezve, de nem megengedve, ugyan miért csinálnának ők ilyet szerinted?

Kívételesen nem tartom viccesnek. Egy állam ha nem lesz képpes megvédeni magát az meddig fog tudni fentmaradni? Plusz ha rendet kellesz ott vágni akor nekünk is ki kell a részünket venni belőle. Ölbetett kézzel ha nézzük sogorék vergődését akkor a saját sorvadásunkat készítenénk elő. Igy vagy úgy de be kell látni a németek kis részben az osztrákok és nyugat európa nélkul gazdaságilag hol leszünk. A mélyedő gödörben. Ha meg talán keletről segítség jönne az megint olyan nyújtás lesz amitől ismét nem fogunk tudni megszabadulni vagy 50 évig.
Hiú ábránd hogy mi közben bármire rá fogunk tudni tenyerelni sogoréknál vagy bárhol nyugaton. Legyen az bármi. Egy nyugati konfliktusnál.

Az osztrákoknak mi csak ütköző állam voltunk, aztán amikor segítettek, jól itt is felejtették magukat.
Ha kivesszük a részünket, azt meg szó szerint kell, hogy értsük majd.
Szerintem egy jó 30 km mély "biztonsági zónát kellene majd létrehozni. Legalább.
 

felfoldi

Active Member
2020. július 23.
119
108
43
A NASAMS 2 ennyire tuti?

Az egyik kedvencem a Hungarianhistory3, Harcos_55, Harckocsi1988film youtube-csatorna háromszögből.
Teli súlyos számbeli tévedésekkel, más hadseregek lenézésével, komolytalan következtetésekkel.
A C-17-eseket, F-35-ösöket, Lynx-eket es a Nasamsot következetesen rendszeresített eszköznek tüntetik fel...
Nagyon nem lepődnék meg ha a három csatorna egy emberhez tartozna.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 448
113
Elemzés a honvédelmi költségvetés tervezett alakulásáról:
https://jogalappal.hu/a-magyar-vedelmi-kiadasok-dinamikaja/
Jó dolog, hogy Béla bá ( @jogalappal ) összeszedte ezt nekünk! De de elég szőrmentén elemezte ki ezeket a számokat. Alapvetően ott volt mindenki szeme előtt, de táblázatos rendszerben hamarabb kiderül a turpisság.
Bár Béla bá' is említi, hogy növekedtek a tervezetthez képest a számok, azonban ennek szerintem nagyobb a jelentősége, mint holmi költségnövekedések, vagy árfolyamváltozások.
A Gripen szerződés (Harci repülőképesség fejlesztése) már egy évek óta futó hosszútávú szerződés, gyakorlatilag változatlan tartalommal. Ott a számok változását max. a svéd korona árfolyamváltozása okozza.
Ezzel szemben érdemes megnézni a többi tételt is.
  1. Páncéltörő képesség fejlesztése: Nyilvánvalóan utánrendelés történt az ügyben. Ismert, hogy a CG4 a típus. Nagy variációs lehetőség nem nagyon van. Vagy fegyverből, vagy a lőszerekből viszont meg kellett növelni a rendelési mennyiséget, mivel az eredeti 8Mrd nagyságrendű tétel menet közben meg kellett hízzon. Ugye a 2019-es költségvetésben 2022-re 0Ft szerepel, azaz 2021-ben záródótt volna a szállítás. Ezzel szemben már 2019-ben elkezdődött az ügylet (gondolom az évben stimmelni kell a 1,4Mrd Ft-os kifizetésnek, valamint az idei évre tervezett 3,7Mrd-nak is. Ugyan a 2020-as költségvetésben 300M Ft-tal kevesebb szerepel, viszont '22-'23-ra is kibővült a program összesen 5,8Mrd Ft-tal. Tehát tippem szerint az eredeti 8Mrd-ból végül 12,6Mrd Ft-os beszerzés lett. Itt értelem szerűen nem a support, vagy a kiképzés drágítja az ügyet, hanem esetleg az okoslőszer beszerzése, a hozzá való célzóval.
  2. A könnyű helikopter képesség fejlesztése rész is is érdekes növekményt mutat. Ugye itt felmerült, hogy megváltozott a szállítási ütemezés. Lehetséges, hogy több gép lesz idén leszállítva. Azaz többet is kellene idén fizetnünk. Ehhez képest viszont 2021-re jelenik meg egy több mint 16Mrd-dal nagyobb költség, utolsó tételnek.
    Ez esetben sem magyarázható az árfolyamváltozással az ügy. Inkább arra tippelek, hogy több kiegészítőt rendeltünk végül (több/jobb fegyverzet, pilon, védelmi rendszer, EO torony )
  3. A közepes helikopter képesség fejlesztése: Még nem futó program. Valószínűleg még mindig csak a szerződésben előre rögzített számok láthatóak. Érdekes, hogy ugye elvileg 2023-ig nagyjából 200Mrd Forint kerül kifizetésre, ami a nemzetközi sajtóban megjelölt 600M USD nagyságrendű összeg. Itt a furcsaság az, hogy tulajdonképpen - úgy néz ki - a teljes szerződést előre kifizetjük ELŐRE, mivel a H225M-et várhatóan csak 2023-tól kezdik szállítani.
  4. A nehéz dandár felszerelése: Na itt durva számokkal nő a tervezett kifizetés. Mivel ez egy hosszabb kifutású program, emiatt nem tiszta, a teljes program költsége. Ugyanakkor van egy 1,3M EUR eddig megismert (német adatok) keretösszegünk. Ha jól számolok, akkor ez az összeg összejön 2023-ra. Na ez már csak azért érdekes, mert ugye az A4-ek részletei minimum 3x annyi ideig tartanak. De nem gondolom, minden A7-est előre kifizetünk, miközben az utolsó valamikor 2025-re jön meg. Szóval itt is érzek további képesség, vagy eszköznövekményt. Ha nem is magukban a fő eszközök darabszámában (mert az ugye eléggé feltűnő lenne), de ebbe a növekedésbe további lőszerkészletek is benne lehetnek. Akár precíziós lőszerek képében. Az biztos, hogy ekkora növekedést nem okozhat árfolyam változás. Az átütemezés elképzelhetőbb, de ez elég durva felgyorsítása lenne a programnak. További lehetőség lehet még esetleg a MAN járművek nagyobb megrendelése is. Meglátjuk.
  5. Érdekes lehet még az utolsó tétel: Katonai Infrastruktúra/Katonai Egységes Felderítő Rendszer fejlesztése: Ennek valószínűleg köze lehet, vagy a most bemutatott drón felderítő szenzorfúziós rendszer, vagy ettől független passzív érzékelő rendszer kiépítésébe kezdenek. Esetleg egy egységes C4ISR rendszer bevezetése.
    Nagyon kíváncsi leszek, hogy ezeket hogyan lehet majd összehozni az új technikai eszközökben lévő fedélzeti rendszerekkel.
  6. +1 Nagy trükközést vélek felfedezni abban, hogy külön a HQ MND C-vel kapcsolatban csinálunk légvédelmi rakétaképesség, és katonai infrastruktúra fejlesztést. Ezek szerint megtaláltuk a módot rá, hogy a NATO beszálljon a Z2026 programba... :rolleyes:
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Hűha! Jó sok szabadidőd van.....:)
Vigyázz, mert itt hamar lehülyéznek. Pár hete bedobtam hasonlókat, vita helyett csak személyeskedésig jutottunk.
Amúgy szép munka! Nekem annyi észrevételem lenne,hogy ha gyhj-val felszerelt gl.z-k vannak akkor tök felesleges pct.o. (szerintem). Ha lesz időm átnézem a hétvégén. Tetszik.
Nekem Szíria azt mutatja, hogy sehol nem felesleges, a legkülönfélébb ATGM-el ellátott erőkre minden lehetséges formációban nagy számban szükség van a szakasztól a dandár szintjéig! Ezenkívül törekedtem a modularitásra, tehát, hogy a haderő szervezete viszonylag egységes legyen, legföljebb a felszererelésben legyen eltérés (nehéz, könnyű, közepes). Például a huszárezred három zászlóaljából kettő beilleszthető a nehézdandárokba szükség esetén (egyet mindenképp fenn kell tartani légimozgékony bevetésekre) a közepes mintájára! Hogy ne csak páncélosfelderítés, hanem olyan gyalogság is rendelkezésére álljon a nehéz erőknek, ami bemegy egy városba vagy bármilyen más nehéz terepre mondjuk a tankok helyett megvívni a klasszikus gyalogos harcot és ilyen célból akár hátra is lehet hagyni leválasztva a dandárról, hogy lekösse azokat az erőket, amiket a nehéz csapatok csak megkerülnek, de csak úgy otthagyni őket nem lehet addig amíg be nem érkeznek a honvéderők hogy felszámolják őket! Túl kicsik vagyunk, a modulrendszerű dandárfelépítés szerintem megkerülhetetlen nekünk!
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu
W

Wilson

Guest
Feltételezve, de nem megengedve, ugyan miért csinálnának ők ilyet szerinted?



Az osztrákoknak mi csak ütköző állam voltunk, aztán amikor segítettek, jól itt is felejtették magukat.
Ha kivesszük a részünket, azt meg szó szerint kell, hogy értsük majd.
Szerintem egy jó 30 km mély "biztonsági zónát kellene majd létrehozni. Legalább.

Ez csak poén volt az egyik fórumtársunk szintén komolytalan felvetésére ezért van annyi mosolygós smile.
 

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Sokadszorra tesztek be youtubon fellelhető összeollózot videó anyagokat. Ezek fun/fan videók, vagy némi pénzmag kedvéért kattintásvadász tartalommal. Ne ezekből akarjunk már tájékozódni! Meg sem néztem, de minek is?
Hogy egy jót röhögj esetleg? Nem kell mindent véresen komolyan venni pöcshuszár koma. :)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 448
113
Érdekes a táblázat:
Idén és tavaly ugyebár közel 16 milliárdból jóformán minden laktanyát kipofoztak, jövőre megint lesz 10 milliárd, ami szerintem már nem a jelenleg aktív laktanyákra fog költődni, hanem építenek 1 újat vagy reaktiválnak 1-et (reptér vagy sima laktanya)
2020 A páncéltörő képesség fejlesztése címszóval 2023-ra van egy 4 milliárdos címlet, ebből nekem az jön le, hogy csak 23-ban kapunk atgm-et,
Nincs gyhj a listában csak harckocsi és tüzér képesség :(
Annak ellenére, hogy fennkölt módon vannak általános nevekkel illetve ezek a programok, nagyon konkrét ügyleteket takarnak. A Gépesített lövész képesség fejlesztése, az konkrétan a KMW ügylet. A Páncéltörő képesség fejlesztése az pedig a CG4. Egyáltalán semmi köze a leendő ATGM beszerzéshez.
Az IFV/APC beszerzés tök más dolog lesz. Ahogy ugyan egy név alatt fut a A helikopter képesség fejlesztése is de tartalom szerint meg van különböztetve a könnyű és a közepes gépek programja.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 448
113
Hogy egy jót röhögj esetleg? Nem kell mindent véresen komolyan venni pöcshuszár koma. :)
Hja nem húztam fel magam ezen, mert mint ahogy írtam is, nem is néztem meg. Inkább csak azt kellene elkerülni, hogy ilyenek egyáltalán ide bekerüljenek. Van azért pár idejáró, aki ezeket véresen komolyan veszi, majd légvárakat épít a fejében, meg tervezgeti a határrevíziókat. :eek::oops:
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Az ATGM beszerzéshez hordozó eszközök is kellenek, különben csak fölöslegesen amortizálódnának a fegyverek a raktárakban. Tehát legkorábban akkor lehetséges, ha a kebaboskocsik ATGM verziói megjöttek. Szerintem ez egy elhúzódó beszerzés lesz, folyamatos szállítással, ahogy aztán a helikopterek, majd a lánctalpas IFV-k és végül a 8x8-as IFV-k is befutnak. Az orosz eszközök addig bőven kihúzzák! Szerintem a szakaszok is akkro kapják meg az új ATGM-et, amikor az új járművek szállítják őket! Szóval ez a programelem még messze van a logikus sorrendiség alapján!
 

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Hja nem húztam fel magam ezen, mert mint ahogy írtam is, nem is néztem meg. Inkább csak azt kellene elkerülni, hogy ilyenek egyáltalán ide bekerüljenek. Van azért pár idejáró, aki ezeket véresen komolyan veszi, majd légvárakat épít a fejében, meg tervezgeti a határrevíziókat. :eek::oops:
Lehet ilyen következménye igen, de ez volt az első (és vszínüleg utolsó) ilyen videó amit belinkenkeltem ide. Okulásnak jó, nem károsabb mint néhány cikk ami szinte tényként közli, hogy vettünk/veszünk mondjuk 200 Pumát vagy 12 F-35 - öst. :cool:
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 787
30 563
113
Nekem Szíria azt mutatja, hogy sehol nem felesleges, a legkülönfélébb ATGM-el ellátott erőkre minden lehetséges formációban nagy számban szükség van a szakasztól a dandár szintjéig! Ezenkívül törekedtem a modularitásra, tehát, hogy a haderő szervezete viszonylag egységes legyen, legföljebb a felszererelésben legyen eltérés (nehéz, könnyű, közepes). Például a huszárezred három zászlóaljából kettő beilleszthető a nehézdandárokba szükség esetén (egyet mindenképp fenn kell tartani légimozgékony bevetésekre) a közepes mintájára! Hogy ne csak páncélosfelderítés, hanem olyan gyalogság is rendelkezésére álljon a nehéz erőknek, ami bemegy egy városba vagy bármilyen más nehéz terepre mondjuk a tankok helyett megvívni a klasszikus gyalogos harcot és ilyen célból akár hátra is lehet hagyni leválasztva a dandárról, hogy lekösse azokat az erőket, amiket a nehéz csapatok csak megkerülnek, de csak úgy otthagyni őket nem lehet addig amíg be nem érkeznek a honvéderők hogy felszámolják őket! Túl kicsik vagyunk, a modulrendszerű dandárfelépítés szerintem megkerülhetetlen nekünk!
Szerintem is kell a pct o.Főleg,ha tekintetbe vesszük,hogy több pct rakétatipus egyuttal pgm támogató fegyver is,nem pct fejjel.Azonkivűl körvonalazodnak az új egyesitett csapatlégvédelmi+pct rendszerek (újragondolt ADATS)
Megfontolnám az 5 zl-as dandárt.Mindegyik dandárt egy vegyes hk-gép zl-al egésziteném ki (vagyis 3 hk századhoz adnák egy gép löv századot.A hk zl-at meg amerikai mintájú 4századosra növelném).A hk zl-aknak is adnák tüztámogatást,elsősorban autómata aknavetőtarackokat.Gép zl tüztámogatását kiegésziteném 2 105milis spg-vel,és két könnyű mlrs tűzgéppel.A hk dandárnak is vegyes felderitő osztályt adnék.Növelném a dd légvédelmét,vegyes légv o-ra.Dd tüzérosztályt kiegésziteném egy rugalmas mlrs tipussal ellátott üteggel.REH század.
Ho szinten csatolnák egy ellátó ezredet.Egy további csapatlégvédelmi osztályt.Legalább egy könnyű helikopter századdal (inkább osztállyal) futár/felderitő-megfigyelö (+dronok)/páncélvadász-könnyű harctámogató feladatkörrel.És egy ho-közvetlen müszaki-utász zl-jal.