A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Jó dolog, hogy Béla bá ( @jogalappal ) összeszedte ezt nekünk! De de elég szőrmentén elemezte ki ezeket a számokat. Alapvetően ott volt mindenki szeme előtt, de táblázatos rendszerben hamarabb kiderül a turpisság.
Bár Béla bá' is említi, hogy növekedtek a tervezetthez képest a számok, azonban ennek szerintem nagyobb a jelentősége, mint holmi költségnövekedések, vagy árfolyamváltozások.
A Gripen szerződés (Harci repülőképesség fejlesztése) már egy évek óta futó hosszútávú szerződés, gyakorlatilag változatlan tartalommal. Ott a számok változását max. a svéd korona árfolyamváltozása okozza.
Ezzel szemben érdemes megnézni a többi tételt is.
  1. Páncéltörő képesség fejlesztése: Nyilvánvalóan utánrendelés történt az ügyben. Ismert, hogy a CG4 a típus. Nagy variációs lehetőség nem nagyon van. Vagy fegyverből, vagy a lőszerekből viszont meg kellett növelni a rendelési mennyiséget, mivel az eredeti 8Mrd nagyságrendű tétel menet közben meg kellett hízzon. Ugye a 2019-es költségvetésben 2022-re 0Ft szerepel, azaz 2021-ben záródótt volna a szállítás. Ezzel szemben már 2019-ben elkezdődött az ügylet (gondolom az évben stimmelni kell a 1,4Mrd Ft-os kifizetésnek, valamint az idei évre tervezett 3,7Mrd-nak is. Ugyan a 2020-as költségvetésben 300M Ft-tal kevesebb szerepel, viszont '22-'23-ra is kibővült a program összesen 5,8Mrd Ft-tal. Tehát tippem szerint az eredeti 8Mrd-ból végül 12,6Mrd Ft-os beszerzés lett. Itt értelem szerűen nem a support, vagy a kiképzés drágítja az ügyet, hanem esetleg az okoslőszer beszerzése, a hozzá való célzóval.
  2. A könnyű helikopter képesség fejlesztése rész is is érdekes növekményt mutat. Ugye itt felmerült, hogy megváltozott a szállítási ütemezés. Lehetséges, hogy több gép lesz idén leszállítva. Azaz többet is kellene idén fizetnünk. Ehhez képest viszont 2021-re jelenik meg egy több mint 16Mrd-dal nagyobb költség, utolsó tételnek.
    Ez esetben sem magyarázható az árfolyamváltozással az ügy. Inkább arra tippelek, hogy több kiegészítőt rendeltünk végül (több/jobb fegyverzet, pilon, védelmi rendszer, EO torony )
  3. A közepes helikopter képesség fejlesztése: Még nem futó program. Valószínűleg még mindig csak a szerződésben előre rögzített számok láthatóak. Érdekes, hogy ugye elvileg 2023-ig nagyjából 200Mrd Forint kerül kifizetésre, ami a nemzetközi sajtóban megjelölt 600M USD nagyságrendű összeg. Itt a furcsaság az, hogy tulajdonképpen - úgy néz ki - a teljes szerződést előre kifizetjük ELŐRE, mivel a H225M-et várhatóan csak 2023-tól kezdik szállítani.
  4. A nehéz dandár felszerelése: Na itt durva számokkal nő a tervezett kifizetés. Mivel ez egy hosszabb kifutású program, emiatt nem tiszta, a teljes program költsége. Ugyanakkor van egy 1,3M EUR eddig megismert (német adatok) keretösszegünk. Ha jól számolok, akkor ez az összeg összejön 2023-ra. Na ez már csak azért érdekes, mert ugye az A4-ek részletei minimum 3x annyi ideig tartanak. De nem gondolom, minden A7-est előre kifizetünk, miközben az utolsó valamikor 2025-re jön meg. Szóval itt is érzek további képesség, vagy eszköznövekményt. Ha nem is magukban a fő eszközök darabszámában (mert az ugye eléggé feltűnő lenne), de ebbe a növekedésbe további lőszerkészletek is benne lehetnek. Akár precíziós lőszerek képében. Az biztos, hogy ekkora növekedést nem okozhat árfolyam változás. Az átütemezés elképzelhetőbb, de ez elég durva felgyorsítása lenne a programnak. További lehetőség lehet még esetleg a MAN járművek nagyobb megrendelése is. Meglátjuk.
  5. Érdekes lehet még az utolsó tétel: Katonai Infrastruktúra/Katonai Egységes Felderítő Rendszer fejlesztése: Ennek valószínűleg köze lehet, vagy a most bemutatott drón felderítő szenzorfúziós rendszer, vagy ettől független passzív érzékelő rendszer kiépítésébe kezdenek. Esetleg egy egységes C4ISR rendszer bevezetése.
    Nagyon kíváncsi leszek, hogy ezeket hogyan lehet majd összehozni az új technikai eszközökben lévő fedélzeti rendszerekkel.
  6. +1 Nagy trükközést vélek felfedezni abban, hogy külön a HQ MND C-vel kapcsolatban csinálunk légvédelmi rakétaképesség, és katonai infrastruktúra fejlesztést. Ezek szerint megtaláltuk a módot rá, hogy a NATO beszálljon a Z2026 programba... :rolleyes:
Igen. Fasza volt az összefoglaló a számokkal, de az abból való tanulságok hiányoztak.

  • Harci rep.kép. fejl. = Gripen sztori. Értem.
  • Van alatta 3db 2018-as tétel, ami 2019-2020-nál nem szerepel, pedig akkor min. 3 éves sztorinak volt kezelve. Azokkal mi van???
  • CG-t tök logikusan levezetted. Ennyit arról durcizunk a svéd kormányra és nincs sansz a Gripen sztori folytatására.
  • H225M-nél a számok alapján, az Airbus megrendelések visszaesésére gondolva, látok rá sanszot, hogy előrébb hozhatják a szállítást. Kérdés lesz-e hozzá időben annyi emberünk.
  • Az idén érkező Yalcin-NMS páros nem szerepel a táblázatban?
Illetve ebből a részből a vastag betűst nem értem. Most félre van téve 7 milliárd előlegre mondjuk a KC-390-re, de mi a további helis tétel?

"Ennek részeként – a terrorellenes intézkedések keretében – jelentős nagyságrendet képvisel a végleges kiadásként még el nem számolt előlegfizetés a merevszárnyú szállítórepülőgépekre, illetve a forgószárnyú légieszközökre, az előbbire 7, míg az utóbbira 31 milliárd forint összegben.
Nagy összegű előlegre példa a 2018-as zárszámadásból, hogy az elszámolt kiadásokon felül a haditechnikai eszközök beszerzési piacának sajátosságai mellett a gyártásához kapcsolódóan jelentős összegű előlegek (41.8 milliárd forint) kerültek a szállítók részére kifizetésre."

Ami még latszik, idén fejlesztésre 190 milliárd van betervezve, ez jövőre az eddigi tételek alapján 138 milliárdra csökken, miközben a költségvetés 162 milliárddal nő. Szal durván a jövő évi fejlesztési pénzekből egy 50-110 milliárdos tétel nem ismert.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 676
32 314
113
Ra is fert /eddig lehet jolcsinaltak a dolgukat de mar tulnott rajtuk a melo./ en is mar kozel fel eve jelentkeztem tartalekosnak jo kozben volt egy korona valsag... De most hogy nincs megvolt az avi bementem hogy jo lemme ha szeptember elott meg behivnanak arra 2 hetre /amit egyszer le kell toltenem egyszer nem...nemtudjak../ mert szeptemberbe kezdodik a suli es nem lenne jo tu sok hiamyzast osszeszedni a csokentrtt oraszamok miatt hamar osszejon az evismetles.../ azt mondtak ne aggodjak e miatt lehet iden be se hivnak... /mikozbe mar az elejetol rendszeresen jeleztem hogy nyari behivas eseten akar egy honapot is letudnak huzni egybe akar hatar is /felkeszitesem is megvan es meg ervenyes.../
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 115
45 422
113
Így tudnám hosszú távon elképzelni a honvédség főerőit amit akár két százalékos költségvetésből meg némi eseti kiegészítésből kitermelhetőnek gondolok. Azt hiszem ez a maximum:
2020-2035.jpg

+ közvetlen erők 2035-ben:
- Különleges rendeltetésű dandár
- Felderítő ezred
- 2030-tól: Huszárezred (3xkönnyű zászlóalj) ők adják a légimozgékony erőket, de hagyományosan alkalmazva zászlóaljanként 10xMGS-el megerősítve mennek
- 2035-től: Honvéd vadászezred (3xkönnyű zászlóalj)
ÖÖÖ. Itt a Honvéd kifejezés a tartalékost helyettesíti?
Mekkora is lenne ez a Honvédség? Mert én így nagyon hirtelen 70-90.000 főre saccolnám a támogató alakulatokkal, "vízfejjel" együtt, és lehet, hogy ebben még a légierő benne sem lenne. Ahhoz, hogy ezt fel is töltsd, minimum 250-300.000Ft-os nettót kellene adnod a katonáknak. Persze ettől az átlag magasabb lenne, de az egyszerűsítés kedvéért csak ezzel számoljunk. Hogy kijöjjön a 300.000-es nettó, az per pillanat 527.000Ft-ba kerülne az államnak minden munkáltatói és munkavállalói járulékkal együtt. Ez havi 47,4Mrd Ft. Azaz éves szinten az 568,8Mrd kemény magyar forint. Ha meg szeretnénk tartani az egészséges arányokat, akkor a Hoonvédség költségvetése ennek a 3x-osának kellene legyen. Azaz 1706 Mrd Forint. Légierővel, meg a civil alkalmazottakkal (HM is) ez felcsúszhat 2000Mrd forintra. És nem átlagbért számoltam, hanem a szerintem minimumot a megfelelő feltöltéshez.
Namost ahogy nézem, akkor ez nem a belátható időn belüli 2%, hanem inkább 4%. :cool:
Vaaaagy hirtelen duplájára növeljük a GDP-t! :rolleyes:

Más:
A tüzér dandárok miért önjáró aknavetőt kapnak howitzerek helyett?
Miért kell a glz.-kbe MBT, amikor ott van mellettük a dandárba 2 MBT zl.?
Miért szervezed a kerekes tűztámogatókat a glz.-k alá, amikor abból simán lehet szervezni egy tűztámogató zászlóaljat a páncéltörő rakétás század(okk)al?
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 115
45 422
113
Van alatta 3db 2018-as tétel, ami 2019-2020-nál nem szerepel, pedig akkor min. 3 éves sztorinak volt kezelve. Azokkal mi van???
A GBP program lehet, hogy szerepelt évek óta, de nem a Rábától vásároltak. Ha tippelnem kellene, akkor az utóbbi években már a szentesiek munkagépeit vettük meg belőle. Különben ez egy keretprogram. Ugye a Rába fel is számolta már év elején a gyártókapacitását.
A laktanya fejlesztési koncepció meg már szerintem túlnőtte magát - a GBP-vel ellentétesen. Nem nagyon lehet 1 fejlesztési programba szuszakolni
Ha tippelnem kellene a 3. az a SAMOC (bár elég érdekesen ráhúzható a dolog) Szerintem ezt a programot trükközték át a HQ MND C biztosítására.
(akinek jobb ötlete van, az úgy is belöki! :))
Az idén érkező Yalcin-NMS páros nem szerepel a táblázatban?
Igen, mert per pillanat az még más minisztériumhoz, költségvetési szervezethez tartozik.
"Ennek részeként – a terrorellenes intézkedések keretében – jelentős nagyságrendet képvisel a végleges kiadásként még el nem számolt előlegfizetés a merevszárnyú szállítórepülőgépekre, illetve a forgószárnyú légieszközökre, az előbbire 7, míg az utóbbira 31 milliárd forint összegben.
Nagy összegű előlegre példa a 2018-as zárszámadásból, hogy az elszámolt kiadásokon felül a haditechnikai eszközök beszerzési piacának sajátosságai mellett a gyártásához kapcsolódóan jelentős összegű előlegek (41.8 milliárd forint) kerültek a szállítók részére kifizetésre."
Szerintem ez a 2 tétel, a Falconok előlege, valamint a H145M-esek előlege lehetett...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 115
45 422
113
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Melyik minisztériumhoz tartozik a török vas beszerzése?
Ezt honnan veszed, hogy nem a HM intézi?
Mi benne a logika?
A hadiipari fejlesztések Marothhoz, a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztoshoz tartoznak és közvetlenül a min.eln.-nek jelent.
Több minisztérium, munkáját, HM, ITM stb. koordinálja. Az ehhez kapcsolódó pénzek nem is jelennek meg a HM-es költségvetésben.

Ez nem jelenti azt a HM nem vesz részt a beszerzésekben, tárgyalásokon, hanem de csak ezeket a fejlesztéseket összekötteték egyéb gazdasági fejlesztésekkel, tárgyalásokkal (pl. ellentételezés Airbus - Gyula, ahogy a török ügyben is lesz).

"Honvédelmi és rendészeti bizottság 2020. június 17-i ülésén, a 2021-es költségvetés bizottsági “vitájakor” az hangzott el, hogy “a hadiipari fejlesztés, a hadiipar fejlesztése a Zrínyi-programnak egy nagyon kardinális eleme, de az ehhez kapcsolódó források nem a XIII. költségvetési fejezetben, a Honvédelmi Minisztérium keretében terveződnek, hanem van egy kormánybiztos, aki a hadiipari fejlesztésekért és egyébként a haditechnikai fejlesztési irányok meghatározásáért felel. Az ő felelősségi körébe tartozik alapvetően a hadiipar fejlesztése, a magyar védelmi ipar feltámasztása és működtetése, de ő sem a XIII. fejezet forrásai között találja meg – illetve nem is keresi – ezeknek a forrását.”
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 115
45 422
113
Ez azért nem valószínű, mert el nem számolt előlegként szerepelnek az összegek. A Falconnál és a H145M-nél az előlegfizetésen már rég túl vagyunk.
De ezek 2018-as előlegek, viszont a járművek csak 2019-ben kezdtek el megérkezni (mindkét esetben). Az el nem számolt előleg itt azt jelentheti, hogy nem történt még meg a teljesítés. (Mármint akkor - 2018-ban)
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 822
113
A hadiipari fejlesztések Marothhoz, a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztoshoz tartoznak és közvetlenül a min.eln.-nek jelent.
Több minisztérium, munkáját, HM, ITM stb. koordinálja. Az ehhez kapcsolódó pénzek nem is jelennek meg a HM-es költségvetésben.

Ez nem jelenti azt a HM nem vesz részt a beszerzésekben, tárgyalásokon, hanem de csak ezeket a fejlesztéseket összekötteték egyéb gazdasági fejlesztésekkel, tárgyalásokkal (pl. ellentételezés Airbus - Gyula, ahogy a török ügyben is lesz).

"Honvédelmi és rendészeti bizottság 2020. június 17-i ülésén, a 2021-es költségvetés bizottsági “vitájakor” az hangzott el, hogy “a hadiipari fejlesztés, a hadiipar fejlesztése a Zrínyi-programnak egy nagyon kardinális eleme, de az ehhez kapcsolódó források nem a XIII. költségvetési fejezetben, a Honvédelmi Minisztérium keretében terveződnek, hanem van egy kormánybiztos, aki a hadiipari fejlesztésekért és egyébként a haditechnikai fejlesztési irányok meghatározásáért felel. Az ő felelősségi körébe tartozik alapvetően a hadiipar fejlesztése, a magyar védelmi ipar feltámasztása és működtetése, de ő sem a XIII. fejezet forrásai között találja meg – illetve nem is keresi – ezeknek a forrását.”

Igazából Marton azért van ,hogy a kapott pénz megfelelően legyen elköltve.Ő semmilyen formában nem dönt abban,hogy mit veszünk(tehát a szakmai kérdésekbe) ő abba szól bele,hogy ez mennyi legyen,milyen gazdasági ellentételezésekkel.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Igazából Marton azért van ,hogy a kapott pénz megfelelően legyen elköltve.Ő semmilyen formában nem dönt abban,hogy mit veszünk(tehát a szakmai kérdésekbe) ő abba szól bele,hogy ez mennyi legyen,milyen gazdasági ellentételezésekkel.
Igazából mindenbe beleszólhat, de azt nem ő dönti el, hogy milyen eszköz kell, alkalmas és milyen darabszámban.

Pl. Kell 44 darab MBT, alkalmas a Leopard, a Merkava és a Leclerc, ebben a sorrendben. És itt jön Marót akinek ebből a három lehetőségből kell kihoznia a legjobbat!

Szakmailag ez így tartható. Az eddigi beszerzések alapján ez megy. Reméljük így is marad.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 822
113
Igazából mindenbe beleszólhat, de azt nem ő dönti el, hogy milyen eszköz kell, alkalmas és milyen darabszámban.

Pl. Kell 44 darab MBT, alkalmas a Leopard, a Merkava és a Leclerc, ebben a sorrendben. És itt jön Marót akinek ebből a három lehetőségből kell kihoznia a legjobbat!

Szakmailag ez így tartható. Az eddigi beszerzések alapján ez megy. Reméljük így is marad.

Sokkal inkább az van,hogy megmondják,hogy el kell költeni a németeknél x milliárdot,a szakma meg megmondja,hogy mi kell tőlük...
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Sokkal inkább az van,hogy megmondják,hogy el kell költeni a németeknél x milliárdot,a szakma meg megmondja,hogy mi kell tőlük...
Ez ugyanaz, mert a keretről nem a sereg dönt. Viszont az éves szinten a költségvetéshez vágott százmilliárdos tételek azt mutatják, hogy a keret felfele nyitott, tehát az eszközigény a szükséglethez igazodik és nem a kerethez!
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 822
113
Ez ugyanaz, mert a keretről nem a sereg dönt. Viszont az éves szinten a költségvetéshez vágott százmilliárdos tételek azt mutatják, hogy a keret felfele nyitott, tehát az eszközigény a szükséglethez igazodik és nem a kerethez!

Nem,közel sem ugyan az.Ha nem engednek pl a franciáknál elkölteni egy fillért sem akkor ha a katonák a fejük tetejére állnak sem lesz Leclerc.

Bár azt hozzá kell tenni,hogy eddig a beszerzések döntő többsége szakmailag kikezdhetetlen.