A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 497
104 747
113
Akkor rosszul emlékeztem, a korabbiban írták a kerekest.
Igy viszont tudjuk miért drágább ugyanaz a Hiuz mennyiség nekünk, mint a cseheknek, a gyár!

Ami érdekes elvileg 2022-re itt van minden.... Hááát! A cseheké meg csak 2026-ra. Az ausztrál projekt pedig akkor kezdődik, mire a miénk kifut.
Most ezt gondoljuk át!! :)

Elvileg az ITM hamarosan további infoval szolgál. Kivancsi vagyok, mi a terv!!!

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 390
8 996
113
Az ütőerőt azt nem az APC adja hanem az IFV.Szükseg van APC-re mert nem lesz pénz arra,hogy szinte csak IFV legyen.

Ha rajtam állna én a Lynx APC változatát rendszeresíteném. Elvégre két dandárról van szó nem hafosztályokról.

OK, értem - akkor a tervezett kb. 220 db Lynx (Rheinmetall prezi alapján) és ebből valamennyi "APC konfigos" (nehézgéppuskás) változattal is tervezhetünk. Köszönöm a választ mindkettőtöknek.

Kebabos kettő féle van melyikre gondolsz?

Igen, tudom hogy kétfajta van - ezért is a többes szám: Yörük és Yalcin. Az is világos, hogy mind a deszantlétszám és egyéb paramétereik alapján nem egymást helyettesítő járművek. Meg azzal is, hogy magával a PSZH (APC) személyszállító jellegéhez a Yalcin van közelebb.

A konkrét kérdésedre válaszolva. Most lehet ki fogsz röhögni, de mindkettőre gondoltam a posztom írásakor.

Erre én csak annyit jegyeznék meg,hogy lesz egy magyar Lynx "gyártó/összeszerelő uzemunk":)Egy magyar Boxer összeszerelés ad neki értelmet:).

Namost azon is ment agyalás korábban, hogy amennyiben lesz RM Lynx gyár bő kétmilliárdért (EUR), akkor - amennyiben igény lenne rá - egy későbbi új alku eredményeképpen nem avanzsálódhatna át részlegesen "Boxer összeszereldévé" is ... Sőt még érv is volt kb. a Patria ellen (a logisztika egyebek mellett), hogy akár gyárthatóvá is válhatna nálunk igény esetén.

Úgyhogy sokaknál a RM Lynx gyár nem zárta ki az esetleges Boxer rendszeresítést sem.

Akkor rosszul emlékeztem, a korabbiban írták a kerekest.
Igy viszont tudjuk miért drágább ugyanaz a Hiuz mennyiség nekünk, mint a cseheknek, a gyár!

Ami érdekes elvileg 2022-re itt van minden.... Hááát! A cseheké meg csak 2026-ra. Az ausztrál projekt pedig akkor kezdődik, mire a miénk kifut.
Most ezt gondoljuk át!! :)

Elvileg az ITM hamarosan további infoval szolgál. Kivancsi vagyok, mi a terv!!!

Apróság, de a mi tervezett mennyiségünk egy picit nagyobb - igaz csak kb. 5% -al. Aztán lehet eltérő konfigokban kérik a járműveket - pl. arányaiban jóval több nehézgéppuskás toronnyal ... A másik dolog a mellé rendelt egyéb eszközök- és szolgáltatások stb. is lehetnek. A németek nagyon rágyúrtak erre az oldalra - lehetőleg mindenkinél (aztán ki mit választ) ...

P.S.: apró megjegyzés: hogy felpezsdült a fórum most ... :)

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
5 643
15 274
113
Kerdes hogy egy 200 darabos megrendeles eseten egyaltalan volna-e ertelme a gyartosornak, ha jol szamolom legyen a gyar 600 milla(magyar-cseh rendeles, 10 darab kulonbseget most hagyjuk).
Vagy az van hogy a nemetek mar tudjak hogy lesz mindket(magyar es cseh is) megrendeles, vagy nem tudom...

ez az 1700 : 600 arany hat hogy is mondjam meg nem elegge megyozo, szerintem lesz itt meg mas is. Ugy ertem hogy ha valamit veszek 1700 akarmi ertekben akkor ahhoz kepest a 600 qrvasok.

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
7 703
21 796
113
OK, értem - akkor a tervezett kb. 220 db Lynx (Rheinmetall prezi alapján) és ebből valamennyi "APC konfigos" (nehézgéppuskás) változattal is tervezhetünk. Köszönöm a választ mindkettőtöknek.

Igen, tudom hogy kétfajta van - ezért is a többes szám: Yörük és Yalcin. Az is világos, hogy mind a deszantlétszám és egyéb paramétereik alapján nem egymást helyettesítő járművek. Meg azzal is, hogy magával a PSZH (APC) személyszállító jellegéhez a Yalcin van közelebb.

A konkrét kérdésedre válaszolva. Most lehet ki fogsz röhögni, de mindkettőre gondoltam a posztom írásakor.

Namost azon is ment agyalás korábban, hogy amennyiben lesz RM Lynx gyár bő kétmilliárdért (EUR), akkor - amennyiben igény lenne rá - egy későbbi új alku eredményeképpen nem avanzsálódhatna át részlegesen "Boxer összeszereldévé" is ... Sőt még érv is volt kb. a Patria ellen (a logisztika egyebek mellett), hogy akár gyárthatóvá is válhatna nálunk igény esetén.

Úgyhogy sokaknál a RM Lynx gyár nem zárta ki az esetleges Boxer rendszeresítést sem.

Apróság, de a mi tervezett mennyiségünk egy picit nagyobb - igaz csak kb. 5% -al. Aztán lehet eltérő konfigokban kérik a járműveket - pl. arányaiban jóval több nehézgéppuskás toronnyal ... A másik dolog a mellé rendelt egyéb eszközök- és szolgáltatások stb. is lehetnek. A németek nagyon rágyúrtak erre az oldalra - lehetőleg mindenkinél (aztán ki mit választ) ...

Hála Istennek, dolgozom és csend van...mondjuk nálam ez jó

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 184
141 540
113

Hát nekem úgy jön ki a matek, hacsak nincs bezsákolva már valahol máshol is megrendelés a lynxre, hogy ha később az a gyár még tovább termel egyéb RM járműveket, ami hasonló gyártósoron készül esetleg még azonos részegységeket is használva ami nekem boxerre mutat.

• Tetszik
Reactions: Wilson

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 889
15 513
113
Nem csak IFV és APC kell, hanem egy rakás egyébb kisegítő-jármű is: vöröskeresztes, műszaki, parancsnoki, hídvető, talán valamilyen fegyverhordozó (aknavetős) stb.
Hány hadosztályt akarunk felszerelni? Ha hármat, darabonként legalább 3 plusz 1 dandárral, akkor el lehetne azon molyolni, hogy legyen egy nehezebb hadosztály lánctalpasokkal és két könnyebb kerekesekkel. De itt két dandárról van szó.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 497
104 747
113
Kerdes hogy egy 200 darabos megrendeles eseten egyaltalan volna-e ertelme a gyartosornak, ha jol szamolom legyen a gyar 600 milla(magyar-cseh rendeles, 10 darab kulonbseget most hagyjuk).
Vagy az van hogy a nemetek mar tudjak hogy lesz mindket(magyar es cseh is) megrendeles, vagy nem tudom...

ez az 1700 : 600 arany hat hogy is mondjam meg nem elegge megyozo, szerintem lesz itt meg mas is. Ugy ertem hogy ha valamit veszek 1700 akarmi ertekben akkor ahhoz kepest a 600 qrvasok.
Nem tudjuk, ki mennyivel száll be a gyárba. A gyár bőven milliárdos tétel lesz. Ha új akkor több tizmilliárdos sztem.

Ahogy a cseh biznisz is benne van a gyár terveiben tutira.

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 390
8 996
113

Katar is van a világon ... :)

Annál is inkább, mert az Ő fejlesztéseik sok helyen "rímelnek" a mieinkre. Lehet a deal része volt, hogy amennyiben ott nyernek, akkor azt (is) kapjuk. Úgy egyébként amennyire jól emlékszem ajánlgattak oda Boxer -eket is ilyen-olyan konfigokban - ezért is maradhatott meg bennem, hogy akkor ezek "kéz-a-kézben" jár(hat)nak ... :)

Nem csak IFV és APC kell, hanem egy rakás egyébb kisegítő-jármű is: vöröskeresztes, műszaki, parancsnoki, hídvető, talán valamilyen fegyverhordozó (aknavetős) stb.
Hány hadosztályt akarunk felszerelni? Ha hármat, darabonként legalább 3 plusz 1 dandárral, akkor el lehetne azon molyolni, hogy legyen egy nehezebb hadosztály lánctalpasokkal és két könnyebb kerekesekkel. De itt két dandárról van szó.

Igen, akkor lehet nagyon félreérthető volt a vitaindító posztom. Én (kerekes) 'APC járműcsalád' -ról próbáltam értekezni - és azon belül a létező összes verzió - kezdve 6x6 vagy 8x8 meghajtásképlettől, a nehézgéppuskástól a gépágyús/ATGM -es verzión át - sőt akár eltérő szerepköröket is, például amiket emlegettem: harctéri tűzvezetési- és parancsnoki "számítógépesített" járművek, vagy tüzér (Boxer RCH 155) vagy csapatlégvédelmi stb. stb. stb.

A hídvetők (egyéb műszaki) esetén úgy gondoltam alapvetően Leo 2 alapok lesznek erősek nálunk. A mentős ilyesmire meg MRAP. Lehet, hogy rosszul ...

Azaz az elmélkedéseim cakkompúder a "mindenről" szóltak. Ezért volt meglepő a "Nem kell APC" meg a "Nem kell kerekes APC" jellegű hozzászólások ...

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 542
90 620
113
Ha lehagyod a tornyot, nő a szállítható desszant, erősebb a rajod. Nem a tornyon garasoskodok. Vegyük már észre, hogy néhány száz járműről beszélünk, nem néhány ezerről.

Nem érted az IFV-s és az APC-s harcászat közti különbséget.

Az IFV-s harcászat az a gépesített harcászat:megy a katonabácsi ott van mellette az IFV és harcolnak ketten együtt vagy kis ellenállás esetén a deszantnak ki sem kell mozdulnia a gépből mert a gépből is tud harcolni(erre való a tetőn a búvónyílás).

Az APC-s harcászat az gyalogos harcászat:megy a katonabácsi és csak ő van ott csak ő harcol az APC-az jó messziről lő amíg tud.De nem tud a harc teljes ideje alatt tűztámogatást adni mert amikor közel ér a saját gyalogság az ellenséghez akkor be kell szüntetnie atüzelést különben sok lesz a baráti tűz.

Így érthető?

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 889
15 513
113
Igen, akkor lehet nagyon félreérthető volt a vitaindító posztom. Én (kerekes) 'APC járműcsalád' -ról próbáltam értekezni - és azon belül a létező összes verzió - kezdve 6x6 vagy 8x8 meghajtásképlettől, a nehézgéppuskástól a gépágyús/ATGM -es verzión át - sőt akár eltérő szerepköröket is, például amiket emlegettem: harctéri tűzvezetési- és parancsnoki "számítógépesített" járművek, vagy tüzér (Boxer RCH 155) vagy csapatlégvédelmi stb. stb. stb.

A hídvetők (egyéb műszaki) esetén úgy gondoltam alapvetően Leo 2 alapok lesznek erősek nálunk. A mentős ilyesmire meg MRAP. Lehet, hogy rosszul ...

Azaz az elmélkedéseim cakkompúder a "mindenről" szóltak. Ezért volt meglepő a "Nem kell APC" meg a "Nem kell kerekes APC" jellegű hozzászólások ...
Nagyobb hadseregek esetében van értelme a kerekeseknek, mert akkora rendszeresített darabszámoknál már érződik a kerekesek olcsóbb üzemeltetése. Itt viszont alapból kevés járműről beszélünk.

• Tetszik
Reactions: Szittya

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 889
15 513
113
Nem érted az IFV-s és az APC-s harcászat közti különbséget.

Az IFV-s harcászat az a gépesített harcászat:megy a katonabácsi ott van mellette az IFV és harcolnak ketten együtt vagy kis ellenállás esetén a deszantnak ki sem kell mozdulnia a gépből mert a gépből is tud harcolni(erre való a tetőn a búvónyílás).

Az APC-s harcászat az gyalogos harcászat:megy a katonabácsi és csak ő van ott csak ő harcol az APC-az jó messziről lő amíg tud.De nem tud a harc teljes ideje alatt tűztámogatást adni mert amikor közel ér a saját gyalogság az ellenséghez akkor be kell szüntetnie atüzelést különben sok lesz a baráti tűz.

Így érthető?
Ok, de miben mond ellent az amit írtam, annak amit te?

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 489
8 820
113
Nagyobb hadseregek esetében van értelme a kerekeseknek, mert akkora rendszeresített darabszámoknál már érződik a kerekesek olcsóbb üzemeltetése. Itt viszont alapból kevés járműről beszélünk.
Viszont a 220 db IFV csak a lövészek átfegyverzésére elég, a kiegészítő/támogató egységek mit kapnak? Ott már lehet, hogy a BRDM-2 meg BTR helyett kerekes cuccokat.

• Tetszik
Reactions: L.O.B