A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 828
36 423
113
Most lehet én vagyok elmaradva, de kurvára nem a Patria nyert, rendeltek 40+50 testet. A Rabdanból meg 700 darabot. 2020-ban már gyakorlaton is részt vettek az új járművek. https://21stcenturyasianarmsrace.co...ati-rabdan-fighting-vehicle-is-one-of-a-kind/
uae-rabdan-wheeled-apc-native-fury-2020.jpg
Én vagyok qrvára elmaradva.Mikor átpimpelték úszásképtelenné,elvesztettem az érdeklődésemet iránta.Rabdan viszont úszóképes maradt....

• Tetszik
Reactions: tong djagbu

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 304
113
Hát szerintem kizárt, Debrecenben maradna egy darab lövész zászlóalj, abból nem lesz dandár. Újra meg nem hiszem hogy összevonják a felderítő ezreddel, ha már 2 vagy hány éve különváltak.
Egy dandar szervezeten bellul szerintem semmi bajt nem okozna a felderito mrad ezred majd feltoltik a lovz marad lovz de atalakulhat lovesz ezredde is. /igy 2 felderito zl ezredbe szervezve / es 2 lovesz zl ezredbe szervezve./ alkotna egy konnyu dandart egy vegyes tamogato zl el. /120 as aknavetok valami onjaro es onjaro panceltrok./
Egy dd be szervezve.

P

Pogány

Guest
Mar megint kezded ezt a total keverest a MArderrel meg KF41-gyel.

Nem, a KF41 nem Marederes, hanem egy uj platform. Elmondtak sokszor. a KF31 kb techdemo volt, a keznel levo Marder maradekra epiutve, de a KF41 uj.

Gondolom szövegértés feladatokból mindig megvágtak anno a suliban. :rolleyes:

Nem veszunk semmifele levedlett, koszlott szart, sem a nemetektol, sem mastol, ezt megmondtak es jol is teszik.

Legyen, nem veszünk semmi szart.

• Tetszik
Reactions: Hegylakó

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 127
141 222
113
Egy dandar szervezeten bellul szerintem semmi bajt nem okozna a felderito mrad ezred majd feltoltik a lovz marad lovz de atalakulhat lovesz ezredde is. /igy 2 felderito zl ezredbe szervezve / es 2 lovesz zl ezredbe szervezve./ alkotna egy konnyu dandart egy vegyes tamogato zl el. /120 as aknavetok valami onjaro es onjaro panceltrok./
Egy dd be szervezve.
Amúgy a KF 41-nek tényleg nemigen van közös része a marderrel, a futómű is a PZH elemeit használja nem a marderét.

• Tetszik
Reactions: Wilson
P

Pogány

Guest
Amúgy a KF 41-nek tényleg nemigen van közös része a marderrel, a futómű is a PZH elemeit használja nem a marderét.

Mindenki irodalmi antitalentum, vagy anélkül, hogy számításba vetted volna, hogy a hozzászólás aminek megfelelsz eleve vagy hibára, vagy szándékos lenézésből terelésre épült, gondolkodás nélkül viszed tovább a szálat? Hol, mikor, hányszor fogalmaztam meg, hogy a 41 a marder?

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 127
141 222
113
Mindenki irodalmi antitalentum, vagy anélkül, hogy számításba vetted volna, hogy a hozzászólás aminek megfelelsz eleve vagy hibára, vagy szándékos lenézésből terelésre épült, gondolkodás nélkül viszed tovább a szálat? Hol, mikor, hányszor fogalmaztam meg, hogy a 41 a marder?
Még korábban írtál róla, hogy közös logisztikai lehetőségek vannak abban ha vennénk használt mardereket, igazándiból nemigen vannak. KF 31 meg nemigen lesz nekünk.

• Tetszik
Reactions: Törölt tag

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
5 004
9 268
113
Igen, bar az en tippem hosszabb tavon inkabb egy Lynxes zl a kozepesbe, ha valoban lesz meg egy zl (en a koverebb mech infrantry dandarok hive vagyok.)
Idovel a nehezbe is kell egy masik 2A7+, hogy legyen 2 zl.
Félreérthetően fogalmaztam: a Bocskainak összesen 2 zl ifv-t és 3 zl apc-t jósoltam.
Bár lehet, hogy Vásárhelyen lesz a 3. dandár.
Valaki nem ismeri közületek Maróth urat? ;)

P

Pogány

Guest
Még korábban írtál róla, hogy közös logisztikai lehetőségek vannak abban ha vennénk használt mardereket, igazándiból nemigen vannak. KF 31 meg nemigen lesz nekünk.

Annyi mindenképpen lenne mint a 3000 millió forintos teherautóval, ha azonos fegyverzettel állítjuk. De miért is ne tudnánk mondjuk 41-es megoldásokat átemelni? Akár a futóművet?

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 947
6 579
113
Egyreszt mindig birom, mert szorakoztato, amikor @blogen a sajat fenekebol elohuzott felepiteseket szines-szagos abrakkal ugy ad elo, mintha valamifele titokzatos belsos kapcsolat alapjan "ez volt az utolso informacio de mar nem biztos"... :D

Masreszt 100 Lynxrol beszelni meg a letezo legnagyobb hulyeseg, soha nem vettunk volna gyarat 100 darab Lynxert, kozgazdasagi alapvetes, ehhez nyolc altalanos eleg.

Harmadreszt ugye az mar regen vilagos, hogy a nemet rendszert vesszuk at - lasd hk beszerzest -, tudjuk, hogy kell nehez- es kozepes dandar viszonylag hamar es azt is tudjuk, hogy a nemet nehezben hk+lancos Pumak plusz meg Boxerek is vannak, a kozepesben lancos Puma+Boxerek...

...ezek utan milyen 100 Lynxrol beszelsz?
Ha valami megalapozott volt mindig is, akkor az a minimum 200 jarmu, a kerdes csak az volt, hogy mind lancos lesz eloszor avagy lesz koztuk kerekes is - ez a Lynx szerzodessel szerintem eldolt, mert gyarat nem vettunk volna 100 Lynxre, igy aztan eleg biztosnak latszik, hogy lesz 200-220 Lynx 2028-ig.

@blogen az idézetben pont egy német mintájú páncélos és páncélgránátos dandárt vizionál (a közepes helyett) és 5x44, meg 2x10 Lynx-szel számol (összesen 240).
Amúgy ebben - amit felvázolt - lenne ráció, de valószínüleg kevés az esélye a 2x44 + 50x10 MBT-nek.

Hát, jobb lenne, egy harckocsidandár és egy gépesített lövészdandár valahogy így (a saját ideális elképzelésem a két dandárból kihozható maximumról):

Untitled-1.jpg

Ez utóbbival kapcsolatban: tegyük fel, hogy (valamilyen rejtélyes oknál fogva) nem veszünk csak maximum még egyszer 44 Leo2A7-et. Akkor mi lenne a jobb: egy dandárban a 2 páncélos zl vagy megosztva, inkább 2 dandárba 1-1?
Bónuszkérdés: a fenti ábra szerinti elosztásban az IFV zl-ba, kíséretre megtenné az olyan A4 is, mint amik most jönnek?

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 127
141 222
113
Annyi mindenképpen lenne mint a 3000 millió forintos teherautóval, ha azonos fegyverzettel állítjuk. De miért is ne tudnánk mondjuk 41-es megoldásokat átemelni? Akár a futóművet?
Mármint a Marderbe? Igazából, ha átalakítod a futóművet, rárakod az új tornyot (a mostaniban egy 20 milis gépágyú van) meg még egyéb dolgokat megcsinálsz rajta (erősebb motor, erősebb páncélzat) Igazából nem lesz annyival olcsóbb, hogy értelme legyen megcsinálni.

• Tetszik
Reactions: Pogány and kamm

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 127
141 222
113
De tudja, mit és mennyit veszünk. :)
Tudja azt a katonai vezetés is meg a haderőtervezési csoportfőnökség is (főleg a haderőtervezési csoportfőnökség) mivel az ő dolguk a szervezeti elemek kidolgozása és a zrínyi program lefuttatása is. Maróth a bizniszért felel (leginkább az aláírásáért)

K

kamm

Guest
Használt 2A4-esek felhúzása A7V-re gazdaságtalan lenne? Vagy M270 MLRS felújítás?

Az A4-eseket nem lehet A7-re felhuzni ertelmes aron, annyi mindent kellene cserelni. Tudtommal csak A5-tol lenne barmifele ertelme, de meg ugyis kerdeses, mennyit sporolsz vadonatujakhoz kepest.

Az MLRS-t nem ismerem, de gondolom ott inkabb elektronika meg ilyesmi kulonbseg lehet a regihez kepest...?

• Tetszik
Reactions: vasszekely