A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Ami megis nyomasztóvá tette ezt az egy szem MG-42-t(vagy kettőt mert pl a pancélgránátosoknál 2 volta rajban)az az alkalmazás mikentje volt.A németek nem csak lerakták támogató pozícióba a geppuskát ami onnan adott tűztámogatast hanem manővereztek vele.
Persze ehhez technika is kellett. Egy Schwarlose géppuskával nem biztos hogy ugyanúgy kivitelezhető lett volna ez a harcmodor.

Persze ehhez technika is kellett. Egy Schwarlose géppuskával nem biztos hogy ugyanúgy kivitelezhető lett volna ez a harcmodor.
Ahogy a Maximmal (pedig még a Szokolov állványt is megcsinálták hozzá),Vickersel se nagyon volt egyszerű.De ma már manővereznek.
De ettöl még tudnak érdekes dolgokat kitalálni.TGy rendszeresitette a 308 Minimit,majd kivon most meg minden rajszintű hevederest,mert a HK416 mindenre jó....Én meg vakarom a fejem.

Pont az a lényeg, hogy a lestrapált gépeket éri meg legjobban felhúzni, mert kb. mindent cserélni kell rajta.
Azonban a szerkezeti elemek öregedése okán már nem biztos, hogy megéri a modernizációt. Egy meggyengült, elöregedett acélszerkezett már nem fogja elbírni a rá aggatandó plusz 8-10 tonna súlyt.
És lehet, hogy statikusan menne neki, de mondjuk egy 50-60-as tempónál elnézett bukkanónál megroggyan a váz a határig terhelt járműben, akkor ott elég csúnya lesz a "kárbejelentő".
A Leo2-es támogató járművek viszont sokkal kisebb védettségűek, nincs rajtuk a torony, valamint kisebb a páncélozási igénye is a testben lévő 2-3 fős személyzetnek. Ugyan hatalmas terhelést kell elviselnie munka közben egy ilyen műszaki járműnek, azonban ezekre viszonylag egyszerűen lokálisan meg lehet erősíteni a szerkezetet.
Ha harckocsiként akarnánk modernizálni őket, akkor meg viszonylag egyenletesen kell elviselnie a brutális páncélzatot
Arról nem is beszélve, hogy egy Wiesent 2 nem a lándzsa hegyén lesz.
Kisebb példányszámban megoldható a modernizáció, ha nincs más opció, de hogy megvegyünk 150-200 A4-est és ezeket szakmányban modernizáljuk mástól megvett alkatrészekkel - már amelyiket lehet - az nem működik, mert tényleg megközelíti a végösszeg akár az új 2/3-át is elérheti.

• Tetszik
Reactions: borisz
Es azert 60 as mert egy viszonylag olcso nehezgeppuskas granatvetos automata toronyban is siman elferne granatveto tuzerejenel joval nagyobb pusztitoerovel nagyobb hatotavval es jobb skalazhatosaggal./ tehat egy ilyen automata 60 as aknavetovel egesz kis jarmuvek is ellathatoak lennenek nem cak az apck. De az apc fo fegyverkent
AML60-20.Franciskák kreativitásának igen jót tett Algéria
32113332098_79bb8c063f.jpg

Lengyelek meg a 90es években meg szintén akartak aknavetőt az akkori BMP modernizációjukra.
Wie%C5%BCa-BWP-95.jpg

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Jo kis video kemenyen vereti a 2B9
Itt meg ukriba
Ha a hirtenberg 81 mm eebe megtda akkorara csinalni hogy egy apc nehezgeppuska automata tornyaba beferjen nekem az is megfelel de a 60 mm biztos befer es haonlo tuzgyorsasaggal... De meg alacsonyabbal is... 60 mm granatok...

Egyebkent @Neagan csodalom hogy nem hoztad fel a delafrikai scorpio aknaveto rendszert ott is a nagyobbik valtozat automata kozvetlen iranyzra is alkalmas ha jo tuom /bar keves hir van feloluk./ azthiszem most nagyon belefogok szalni az aknavetozesbe. /ez a kozvetlen iranyzas nekem most nagyon de nagyon... :D 60 as kaliberbe automataba tenyleg barmire rakhato lenne kozvetlen iranyzassal /esetleg kumulativ granattal megspekelve./ a mai tuzvezeto rendszereknek hala iszonyat hatasos fegyver lenne konnyen olcson...

60 assal a tuzgyorsasaggal sem lenne gond kicsit tobb anyagot kaphatna azt jonapot nem kellene anmyira sporolni a sulyon hisz alapbol pehelysuly. Romboloerobe meg brutal /egy esetleges kumulativ granattal./ kozvetlen iranyzasba apc/ifv nem allna neki ellen... De repesszel is megsorozva egy hkt lepucolna szinte mindent... Rengeteg van ebbe... 50 es gepagyu helyett is tenyleg egy 81 es a toronyba automata kozvetlen iranyzasra is kepes... Nem lennenek sulyproblemak... No es ahogy @Negan is irta a szovjet licenset amivel rendelkezunk teljes dokumentaciot a hirtenbergnek adni a 82 esbol...

• Tetszik
Reactions: fedett_mókus
Nagyon olyan erzesem van hogy az automata aknaveto harcjarmuvekbe /kozvetlen iramyzasi kepessegekkel./ lehetne az uj reflex ij /eskuszom./ /elobbb utobb de inkabb elobb mint utobb a lezer vagy egyeb vezerelt aknagranatok is megjelennek/elterjednek.../ akkor meg aztan tenyleg verni fog mindent szinte /egy raketaveto tuzgyorsasaga./ harcteri melysegbe szinte barmit eler... Kaliber persze nem mindegy...

Egyebkent @Neagan csodalom hogy nem hoztad fel a delafrikai scorpio aknaveto rendszert ott is a nagyobbik valtozat automata kozvetlen iranyzra is alkalmas ha jo tuom /bar keves hir van feloluk./ azthiszem most nagyon belefogok szalni az aknavetozesbe. /ez a kozvetlen iranyzas nekem most nagyon de nagyon... :D 60 as kaliberbe automataba tenyleg barmire rakhato lenne kozvetlen iranyzassal /esetleg kumulativ granattal megspekelve./ a mai tuzvezeto rendszereknek hala iszonyat hatasos fegyver lenne konnyen olcson...
Thales Scorpiora gondolsz?Hát nemtudom hol tartanak vele,de az automata verzió veszélyesebbnek tünt arra,ki lő vele,mint akire lőnek,mikor utoljára néztem....
https://haditechnikaiintezet.hu/fejlesztes/82-mm-es-de-82-automata-aknaveto
Na ez elvileg sajat /szovjez beleeggyezesel keszult exportra is./
A hirtenberg natositva...
DE81 NATO szabványú volt.
Szerencsétlen történet,és tipikusan magyar.Egyrészt kitört a világbéke,mindenki szabadulni akart a fegyverektöl,nem venni.Aki meg venni akart,annak nem adtuk el.Sereg meg folyton csak akarta rendszeresiteni,de valahogy sose került rá pénz.Mikor a DiGép tönkrement,ingyen elvihette volna,de annyi se tellet dicsó hadvezetésünktől,hogy legalább raktárba elvigyék öket.A felszámoló fegyverexportengedélyt nem kapott,végül vagy 50db vasziljokot bezúztak ocskavasnak.0km-eseket.
Ez itten kérem Mo.

Likeltam de az csak az infonak szol a tartalma sajnos siralmas.
/meg mielott valaki a szememre vetne nem a gepagyu legitimaciojat cafolom hanem azzal parhuzamos telepitest alegysegen bellul./

Jo kis video kemenyen vereti a 2B9
Itt meg ukriba
Ha a hirtenberg 81 mm eebe megtda akkorara csinalni hogy egy apc nehezgeppuska automata tornyaba beferjen nekem az is megfelel de a 60 mm biztos befer es haonlo tuzgyorsasaggal... De meg alacsonyabbal is... 60 mm granatok...

Jó kis edzés a töltőnek. :D

• Tetszik
Reactions: Gyurma and Szittya
"Vagy éppen egy Ján Slotához hasonló radikális politikus mikor kerül újra hatalomra. Éppen ezért a teljesen elavult eszközök cseréje, vagy a számos területen hiányzó képességek pótlása egy percet sem várhatott tovább."

En meg azt hittem hogy az oroszok miatt lesz ujra letrehozva a "kepesseg". :p:D

Azonban a szerkezeti elemek öregedése okán már nem biztos, hogy megéri a modernizációt. Egy meggyengült, elöregedett acélszerkezett már nem fogja elbírni a rá aggatandó plusz 8-10 tonna súlyt.
És lehet, hogy statikusan menne neki, de mondjuk egy 50-60-as tempónál elnézett bukkanónál megroggyan a váz a határig terhelt járműben, akkor ott elég csúnya lesz a "kárbejelentő".
A Leo2-es támogató járművek viszont sokkal kisebb védettségűek, nincs rajtuk a torony, valamint kisebb a páncélozási igénye is a testben lévő 2-3 fős személyzetnek. Ugyan hatalmas terhelést kell elviselnie munka közben egy ilyen műszaki járműnek, azonban ezekre viszonylag egyszerűen lokálisan meg lehet erősíteni a szerkezetet.
Ha harckocsiként akarnánk modernizálni őket, akkor meg viszonylag egyenletesen kell elviselnie a brutális páncélzatot
Arról nem is beszélve, hogy egy Wiesent 2 nem a lándzsa hegyén lesz.
Kisebb példányszámban megoldható a modernizáció, ha nincs más opció, de hogy megvegyünk 150-200 A4-est és ezeket szakmányban modernizáljuk mástól megvett alkatrészekkel - már amelyiket lehet - az nem működik, mert tényleg megközelíti a végösszeg akár az új 2/3-át is elérheti.

Egészen máshogy gondolkodunk valószínűleg, mert azért ahogy latolgattam én is, lehet harcképes tankot kihozni értelmes áron. De számoljunk 2/3-os összeggel. Ha van elérhető a4, ha megvesszük, akkor ha mondjuk csak 1-2 zlj harckocsit hozunk ki, értelmes páncélzattal, megfejlesztett, akár csak l44-es löveggel ami tudja az új lőszert, esetleg fejlettebb optika, fejlettebb tűzvezetés, hálózatba integrálhatóság, esetleg még egy FLW 200 a tetjére, a szutyokból ami szóba jöhet meg kiállítjuk a műszaki variánsokat, akkor a 44+12 mellé kerülhetne két komplett zlj olyan tank, ami képes megütközni a szembejövő modern technikával is, a környezetünkben meg szörnyeteg. Önálló műveletekre képesen, felszerelten, együttműködésre készen a többi egységünkkel. Persze egyértelmű, hogy újonnan gyártva az egész tovább tervezhető, és ugyanúgy létrehozható, csak a kettő közötti árkülönbséget lehetne forgatni alkatrészbázisba, vagy üzemeltetésbe, vagy a felszabaduló fejlesztési keretből lehetne megtervezni, kivitelezni ifv alapon 120 mm aknavetős támogató járművet...

Ugyanúgy kapsz a végén két zlj nagy harcértékű tankot, közel hasonló képességekkel, harcértékkel, mindamellett, hogy van egy zlj a legjobból hozzá, de ha a felújítósdit választod, marad keret másra, ha meg az újat, akkor azt megint extra keretként össze kell kaparni, vagy a költségvetés rovására, más fejlesztés rovására megy.
Végső soron ebben ütköztem sokakkal az elmúlt napokban. Szuper az új, lesz is belőle. Azt nem tudom, hogy lesz e keret még egyszer ilyenre ami most folyamatban van és örülnék ha a mennyiséget is biztosítanák minőségemelés mellett. Szóval én ezért gondolom, hogy inkább ha lesz elérhető, akkor felújítósdit játsszunk, mert ha nem lopják el a pénzt, akkor több dologra elég, mintha mennyiségileg ugyanannyi vadonatúj eszközzel számolunk.

Persze lehetne lamentálni azon, hogy az új gépeket mennyivel egyszerűbb a hálózatba integrálni, stb, de ezeket sem lehetetlen a megfelelő fejlesztéssel. És ha azt nézzük, hogy hozzájutunk cserébe két zlj tankhoz, meg esetleg ki tudunk dolgozni egy értelmes aknavetős harceszközt és még mindig a keretből elkezdhetünk felállítani x századot abból is, akkor talán nem akkora faszság. Persze, nem veszünk semmi szart tudom.