A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 326
76 964
113
Miert elborult nezz utanna
Az iraknak felujitott hk 10 millio/db ra jottek ki /usanak gondolom rendesen kellett szamlazni/ akkor a magyar allamnak se szamlazonak tobletetet. Duplazas esetenberemeles egywbek 20 millio
A cseh felujitas modernizaco 36 db ra 500 mikkiora jon ki / @SilvioD hozta a hirt tegnap. Ha 100 vasat kikuldenenk siman lemenne az ar 300-350 kornyekere /hisz akkor piacot szerezhetnenek szlovak bolgar macedon horvat lengyel stb../
Uzelti alapon teljesen realis /az 500 milliot is tulszamlaztak ez fix./ 100 millio ex szovjet keszletekbol B variansokert se keves szerintem meg sokat is irtam...

A csehek M4CZ-t újítanak fel...
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 041
30 945
113
A curus 10 milli ft/db arba ujitotta fel az iraknak kuldott 72 eseket...
Az csak felújitást kapott,nem korszerűsitést.Szerintem is kézenfekvő megoldás lenne gyalogsági kisérőszerepre egy olcsó korszerűsitett T72 beállitása,de azért az nem restaurált,hanem korszerűsitett gépeket kell,hogy jelentsen.
Fix adatom csak 2006bol van Grúz T72SIM 600ezer dollár/db volt.
Kazakoknak volt ajánlatban izraeli és török korszerűsitési programok,400ezer és 1,5milka között,különböző szintűek.(tudtommal nem lett belölük semmi)
De ne kövessük el azt a hibát,hogy Leo2A7+ szintű csúcsmodern csataharckocsit akarjunk belőle fabrikálni,mert úgy járunk mint a lengyelek.Nem fog sikerülni,(bár anno franciskák ajánlották a Leklerc tornyot is rá-de abbol se lett semmi)
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 172
8 006
113
Én csak annyit tapasztaltam pályafutásom alatt, hogy ha nem a legújabbat/korszerűbbet veszed, akkor hosszútávon perpetuum s(z)ivolett(e) lesz az eredmény.
Felújítani/frissíteni akkor van értelme, ha az eszközöd még jól használható, de egy-két generációval lemaradt az igazán korszerűektől. Ilyenkor ezt általában még gazdaságosan meg lehet tenni, és újra élvonalbeli cuccot használhatsz.
(Ezért szoktam írni, hogy nem vagyunk elég gazdagok, hogy olcsón vásároljunk.)
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 977
14 024
113
Műszaki vasnak a t72-t is át tudod építeni. Ha felújítani akarsz holland vagy német használtat kell nézni ott lehetnek még értelmes állapotúak.

Csak valakinek már muszáj volt kimondani mert szép szóból nem nagyon értetek ahogy látjuk... nem tartod érdekesnek hogy mindenki aki bent van az idióta elméleted ellen van ? Én már meguntam ezért jártatni a számat mert látom teljesen mindegy milyen érvet hoz fel az ember az a bizonyos lemez ugyanott marad de az még nekem elgondolkoztató lenne hogy miért vettek pl a lengyelek már nyugati harckocsikat pedig ott is elég nagy számban vannak 72-esek. Mindenki aki teheti inkább vesz újat mintsem hogy tuningolja őket , a lengyeleknél sem örülnek hogy tuningra megy a pénzük , mi is máshogy döntöttünk (hála égnek) a ruszkik sok mindent nem tudnak csinálni mert több ezer harckocsit nem dobhatnak ki egyik napról a másikra , szerbek más tészta , románok kivonták a 72-est cserébe roT55-öst tuningoltak hogy a hazai ipart támogassák , tehát megint MINDENKI hülye csak itt a fórumon Ti 2-3an nem. Értem

Miért, vettek a lengyelek idén harckocsit, mert szerintem jelenleg a már meglévőket korszerűsítik. Vagy szerinted ettől több harckocsijuk lesz?
A Leo 2 PL program , az náluk az, mintha mi a T-72-eseinket kezdenénk el pimpelni.

Azt kihagytad, hogy legalább drága fostalicska.
Te túl akarod alkudni a lengyeleket? :)
Usque 4-5-6 éve alkudoznak!


Nem lenne olyan nagy baj, ha legalább a lengyelek véleményét meghallgatnád az ügybe! @krisss javasolt már neked olvasnivalót.
És igen, ha elkezdik gyártani az új MBT-t, akkor sorban kidobják a szarjaikat. Kezdve a T-72-vel.

Engedd már el a hetvenketteseket. :) A kutya nem beszélt igazán róluk, csak be lett ide a folyamba keverve kábé három mondatváltásban mellékágon, amire te ráharaphatsz és rá is haraptál. :) Még csak nem is én kezdtem róluk beszélni. :)

Akkor van értelme felújítani ha van mit igazából ez a lényeg. A lengyelek is úgy tekintenek a Leopardjaikra mint réskitöltő megoldás, mert hazai gyártást akartak abból is csak a németek nem mentek bele, csak az upgradebe, utána kezdtek érdeklődni a K2 hazai gyártása után, illetve az új EMBT projektbe jelentkeztek be. A 72-esek életben tartása is addig járható nekik, amíg kijön a Gepard tűztámogató járművük 2026-ban. Utána kivonják őket.

Látni kell,hogy ilyen kis mennyiségben a T-72 modernizálása egyáltalán nem éri meg a legjobb példa erre a csehek helyzete csak azért döntöttek úgy,hogy használhatóvá teszik a már egyszer modernizált T-72-t mert jelenleg nincs pénzük modern mbt-e,de csak 6-8 évig számolnak velük utána oda is jönnek az új mtb.Ja és a cseheknél még van minimumm 100 db a mi T-72-z hasonló 72-k de meg sem fordult a fejükben,hogy bármit csináljanak veluk pedig ott meg lenne hozzá a hazai ipari háttér is.Az értelmes állapotban lévő leókat már kimazsolázták esetleg az osztrák leókban lehet gondolkodni de egy normális mértékű modernizáció költsége csillagászati lenne lásd pl a lengyelek hol tartanak még úgyis,hogy a modernizációt gyakorlatilag saját maguk csinálják.

Teljesen elborult számokat írsz.


Kedves T-55/72/** -t kohószökevényező versenyzők!

Egyszer nem írtátok még le, hogy mennyi tankot látnátok szükségesnek a jelenlegi "díszszemle" mennyiség felett(a kb. 50 Leo).
Azt a "véleményt"(???) had' hagyjam figyelmen kívül, hogy "elég" (???) .

Egyszer nem írtátok le, -Ti USA/Izrael költségvetést dorbézolók-, hogy honnan (gyengébbek kedvéért: honnan- teremtenétek elő a kimondatlan álmaitokra szükséges négy-öt Zrínyi-2026 összeget, amit elköltötök nagyvonalúan.

Nem mertek mondani (szükségesnek tartott) harckocsi mennyiséget.
Nem mertek/tudtok megnevezni árat/forrást, megoldást .
Cserebe romboljátok a mások által legalább részben jó(és más szomszédok által is alkalmazott) megoldásokat, ötleteket, a jelenlegi/korábbi "letolt gatyával várunk" helyzetre, "kicsit" elfeledve a pont 100 éves "eset" tanulságait a második vonalas technikáról/védvonalról.
...ami jelenleg nekünk ismét NINCS ! ! !


Ezért -értelmes gondolkodó- nem a jelenlegi vezetést szidná, hanem az elődöket, amikor a mostaniak mégis beszerzik(majd remélem) azt a "hulladékot", amiből újra megteremtik azt a védelmi potenciált(másodvonalas technika, +tartalékosok) ami minden szomszédnak megvan.

Ahelyett, hogy "ekéztek" mindenkit, talán válaszolnátok a kérdésekre!!!!!

Lengyelország, 40m ember. min 800 MBT.
Magyarország, 10m lakos, ??? MBT. ( 50 ??? )

Kevés a mi 30-50 T-72 tankunk a korszerűsítésre.
Így van.
100e $ a járóképes T-72. 1,5 m$-ból raknak rá 15T passzív páncélt, amit nem kell majd milliárdokért "etetni" mint az aktív(APS), alig tesztelt, qrva drága (csili-vili) rendszereket.
F@szságot mantráztok.


Senki közületek nem mond MEGOLDÁST a problémára, csak nem-et, tagadást, tiltakozást, Abból nem lesz megoldás.
Ilyen, -hülye döntésbe hajszoló- álláspontot fizetett román (ex-SECU-s) kommentelőktől tudok elképzelni.
Ti nem azok vagytok -szerintem-. Akkor miért nem gondolkoztok?



Vegyetek erőt végre magatokon, és válaszoljatok ! ! !

Kérdés 1: Mennyi is a szerintetek optimális tank mennyiség?
Kérdés 2: Milyen típust gondoltok megfelelőnek?
Kérdés 3: Hogyan/Miből vennétek meg?

Kíváncsi vagyok, ki tudja átlepni a "saját árnyékát"?
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Hát persze. A kereskedelem soha nem úgy működött, hogy a lehető legnagyobb áron amit elvisel a vevő (főleg a 3 mrd-s teherautók korában amiről pont pöcshuszár linkelt egy angol álláspontot amiben nem aggódnak az áron, mert tudják mibe fájt az alkatrészköltség) feldobjuk a cuccot, aztán mehet az alkudozás. :D:D:D Természetesen 20 százalékot amit te feldobtál bármelyik műfajban a legnagyobb vevők kapnak a kisker végén, ennél nagyobb számokkal csak a beszállítói láncon dobálóznak ha viszonteladói státuszban vannak. De amikor lecseng a bw, a mind a húsz holland Leó és még közben zakatol a svéd akció meg a lengyel ahol az rm csak technológiai tulajdonos meg beszállító, fel sem fog merülni kmw vonalon, hogy kéne valami mer az embt ekkor kezdi majd nyelni a zsét.

Te tényleg azt hiszed, hogy ez úgy megy, hogy a KMW szól az MTU-nak, aki szól a beszállítóinak, aki szól az ő beszállítóinak, aki szól a bányának, hogy gyerekek nincs profit, mert a magyarok retkes harckocsijait olcsón akarom felújítani? És emiatt az, ami eddig 5 millióba került a KMW-nek az hirtelen lemegy kettőre? Te tényleg azt gondolod, hogy 200 százalékos árréssel dolgozik a KMW? A kutya nem menne a közelükbe. A beszállítónak meg picsa mindegy, hogy a cuccait a KMW vagy valamelyik BAE érdekeltségbe tartozó üzem csavarozza bele a gépeinkbe.

Az eredeti hozzászólásodban is erre reagáltam.

Egy gyártónak mindig az a jó, ha pörög az üzem, ahhoz hogy pörögjön az üzem, meg kell valami amit csinálhatnak benne. A KMW-nek nem jönne szarul semmilyen program, tudnák honorálni, mégha mi is fizetünk.

Ez nem igaz. Ha pörög az üzem, de veszteséges, az rosszabb, mintha nem pörögne az üzem. Ha veszteségesen termelsz annál az is jobb, ha hazaküldöd a melósaidat fizetett szabadsággal, mert még azzal is egy csomót tudsz spórolni.

Itt meg a nyereség százalékosan és milliárd dollárrban.
Aerospace and defence Industry, Global.
2012 9,8% 58,4 B $
2013 10,6% 65,4 B $
2014 10,8% 67,7 B $
2015 10,4% 67,5 B $
2016 10,2% 68,1 B $
2017 10,8% 74,2 B $


Attól tartok kissé egybitesen éled meg a kereskedelmet meg annak a láncolatát. Komolyan azt hiszed, hogy ilyen helyzetben akár, vagy nagy tételű megrendinél egy 10-15 százalékos játéktér nincs belekalkulálva az árba?

Szerintem ebbe ne menjünk bele. Maradjunk annyiban, hogy volt szerencsém pár százszor szondázni a konkurenciát, hogy pontosan be tudjuk határolni a pici helyünket. Volt szerencsém pár ezerszer beszállítóval tárgyalni. Nyilván mindenkinek van egy mozgástere, nyilván mindenki a profit maximalizálásra törekszik. Azonban ha ezt úgy szeretnéd elérni, hogy felvered az árrésedet az egekbe annak normális helyeken forgalomkiesés és ezzel a forintban számolt árrésed csökkenése, vagy a beszállítói láncból történő kipattintásod lesz a vége.
A szabad piacnak pont az a lényege, hogy beárazza magát a versennyel. Ha rohadt nagy árréssel akarsz dolgozni, akkor lesz valaki aki megelégszik kevesebbel és nála fognak vásárolni. Ha a beszállítói láncodban van ilyen, akkor balfasz vagy, mert a saját nyereségedet vagy forgalmadat áldozod be más miatt.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 868
91 381
113
A szabad piacnak pont az a lényege, hogy beárazza magát a versennyel. Ha rohadt nagy árréssel akarsz dolgozni, akkor lesz valaki aki megelégszik kevesebbel és nála fognak vásárolni. Ha a beszállítói láncodban van ilyen, akkor balfasz vagy, mert a saját nyereségedet vagy forgalmadat áldozod be más miatt..
Ez az ideális működése. A valóság egy része.

Meg van az erőfölénnyel való visszaélés, ahol a világbirodalmat építő multik diktálnak és megmondják a beszállítóknak évente mennyivel kell olcsóbban adniuk ugyanazt az alkatrészt. Ha tönkremennek semmi gond, lesz másik, ha nincs, időlegesen közösen megveszik és ellátják magukat, amíg újat nem találnak. Mindig találnak, az előző cég meg megy a levesbe.

Vagy vannak a személyes kapcsolatok, a piaci alapon működő (nem állami) korrupció, ahol a felsővezetés vagy részben saját zsebre dolgozik, vagy kartellben olyan személyes összefonódások vannak, ami totálisan kibogozhatatlan. Piaci ár fölött vesznek alkatrészeket, szolgáltatásokat kölcsönösen egymástól, míg a körön kívülieket a fenti erőpozícióból megnyomorítják.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 600
14 546
113
A curus 10 milli ft/db arba ujitotta fel az iraknak kuldott 72 eseket... Inflacioval es beremelesekkel szamolva ha duplajat is vesszuk az 20 millio.
Ex szovjet tagkoztarsasagokba halmokban allnak a 72 B variansok. 100 millio/ db ert szerintem jelentos potalkatresz keszeletet is kapnank hozzajuk /legalabb annyit amemmyibol a felujitasukhoz szukseges.../ a csehek kevesebb mint 500 millioert modernizalnak egy 72 est. Szerintem ha azt mondanank 300-350 millio/db es kapjon erat is. Es kikuldunk nekik exsou tagalamtol bevasarolt 2 zl + harckocsit. Szerintem belemennenek /mert igen csak megugrana a memmyisegszam ami lejebbviszi az arakat./ legyen 350 millio+100 millo a B varians +20 a felujitas 30 millio meg szallitas es egyeb.
500 millio /hk ra jonnenk ki mi is B variansal.
A 2 zl hk + egyeb 2x44+12= 100 db x 500 millioval= 50 milliard ft +10 milliardbol alkatresz es loszervasarlas +5 milliard az ithoni 72 es allomanynak a felevel el lehet mokolni bikat es hidvetot egyeb muszakifoldmuunkagepet faagni belolluk.+ a meglevo vontatok. Mondjuk 16 db ot hidveove alakitani 8 db ot bikava 6 db ot kerekes arokasogeppe 6 db ot egyeb celra a maradek 36 ot 20 millio /d . Aron felujitani es felujitott allapotba eladni...
65 milliard ft bol lenne +2 harckocsizaszloalj kiszolgalo biztosito jarmuvekkel es minden dd rendelkezne nagy hid vetesere alkalmas pancelozott eszkozzel es arokaso geppel... Ez apropenz szerintem. Es olyan b2 b3 szint lehet a vegeredmeny. Tehat nemzetkozi szinten teljesen jo.

A B verziók biztosan nem állnak halmokban. Esetleg az Ural-ok, talán az A-k.
 
  • Tetszik
Reactions: krisss

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 600
14 546
113
Az csak felújitást kapott,nem korszerűsitést.Szerintem is kézenfekvő megoldás lenne gyalogsági kisérőszerepre egy olcsó korszerűsitett T72 beállitása,de azért az nem restaurált,hanem korszerűsitett gépeket kell,hogy jelentsen.
Fix adatom csak 2006bol van Grúz T72SIM 600ezer dollár/db volt.
Kazakoknak volt ajánlatban izraeli és török korszerűsitési programok,400ezer és 1,5milka között,különböző szintűek.(tudtommal nem lett belölük semmi)
De ne kövessük el azt a hibát,hogy Leo2A7+ szintű csúcsmodern csataharckocsit akarjunk belőle fabrikálni,mert úgy járunk mint a lengyelek.Nem fog sikerülni,(bár anno franciskák ajánlották a Leklerc tornyot is rá-de abbol se lett semmi)

A PL16 egy Leo2 A5 szintű gép lett volna, csak mondjuk az ára is ott lett volna.
 
W

Wilson

Guest
Igen amikbe azt amitol m4 szinte mindenhez hozzanyulnak a motort leszamitva. Mind1 hogy az m4 rendszereit cserelik le vagy B rendszereit cserelik le kiepites szempontjabol lenyegtelen.

Dehogy cserélnek a régi rádiókat cserélik ki modernre meg a tuzvezető rendszer lesz újra cserélve de csak azért mert ahhoz a tuzvezető rendszerhez amit a modernizáció során beszereltek már nincs alkatrész mivel a gyártó céget felszámolták a hajtáslánchoz felfüggesztéshez védelemhez nem nyúlnak.Gyakorlatilag csak használhatóvá teszik őket:)
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 041
30 945
113
Én csak annyit tapasztaltam pályafutásom alatt, hogy ha nem a legújabbat/korszerűbbet veszed, akkor hosszútávon perpetuum s(z)ivolett(e) lesz az eredmény.
Felújítani/frissíteni akkor van értelme, ha az eszközöd még jól használható, de egy-két generációval lemaradt az igazán korszerűektől. Ilyenkor ezt általában még gazdaságosan meg lehet tenni, és újra élvonalbeli cuccot használhatsz.
(Ezért szoktam írni, hogy nem vagyunk elég gazdagok, hogy olcsón vásároljunk.)
Namost ez nagyon igaz-és nagyon nem.
Mert attol függ....
Kedvenc zsidó példámmal élve.Izraelnek akkor lett új hk-ja,mikor legyártották az első Merkavát...
De most fogják leváltani az M113 PSZH-t,és érdekes mód a kerekes Eitanra.Mert a lövészszállitóik döntő része még mindig korszerűsitett M113,kisebb részük csak a hk alapú Namer.
Nem várható,hogy a környékünkön 20éven belül Armata szintű cuccok fognak rohangászni (ha egyáltalán sikeres lesz az Armata).20 év múlva meg a fejleszthetősége végén járó Leo2 is elavult lesz
 
R

Ruby de Puteaux

Guest
Amcsik a tartos tárolásbol hozzák vissza az Abramsokat.Tréleren beviszik a rozsdás,kibelezett vázat a felujitó üzembe,és kijön egy M1A2SEP.

Mert mindenki korszerűsit.Amennyire megéri,és amire megéri.
Nagyon fontos mondat: amennyire megéri és amire megéri. A magyar T-72 állomány többféle alváltozatból áll amik egymással sem kompatibilis alkatrészekkel rendelkeznek. Azon kívül a műszaki állapotuk ótvar. Nem éri meg őket foltozgatni, ha a jövőben több harckocsira van szükségünk(márpedig van), érdemes szétnézni a Leo2 használt piacon vagy új gyártásúakat rendelni.

Személy szerint a T-72-ket egyébként nem küldeném kohóba, elvannak a megszokott ridegtartással, ki tudja még mi jön a jövőben... de ennél többet nem érdemes tenni velük.


megjegyzem,PTSZek is rozsdahalom szintről lettek újáépitve)

Nem tudom mennyi magyar lett felújítva, de a csehektől, szlovákoktól és a bolgároktól is vettek néhányat.
A PTSz egy folyami átkeléshez és nehéz terepen való szállításra tervezett jármű aminek nem nagyon van konkurenciája nyugaton, azokat könnyen be lehet illeszteni a rendszerbe.


Hibridháborúnak része a reguláris harc is-vagy része lehet.
Ez a hibridháború kifejezés is csak arra jó hogy békeidőben diplomamunkákat lehessen róla írogatni.
...ugyanis a legtöbb háború hibridháború, aknákkal/improvizált robbanóeszközökkel, gerillákkal és milícistákkal meg a többivel. Itt a környéken is lehet erre számítani, de attól még az alap a hagyományos gépesített harc, arra kell elsősorban felszerelkeznünk.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 376
7 860
113
Nagyon fontos mondat: amennyire megéri és amire megéri. A magyar T-72 állomány többféle alváltozatból áll amik egymással sem kompatibilis alkatrészekkel rendelkeznek. Azon kívül a műszaki állapotuk ótvar. Nem éri meg őket foltozgatni, ha a jövőben több harckocsira van szükségünk(márpedig van), érdemes szétnézni a Leo2 használt piacon vagy új gyártásúakat rendelni.

Személy szerint a T-72-ket egyébként nem küldeném kohóba, elvannak a megszokott ridegtartással, ki tudja még mi jön a jövőben... de ennél többet nem érdemes tenni velük.





A PTSz egy folyami átkeléshez és nehéz terepen való szállításra tervezett jármű aminek nem nagyon van konkurenciája nyugaton, azokat könnyen be lehet illeszteni a rendszerbe.



Ez a hibridháború kifejezés is csak arra jó hogy békeidőben diplomamunkákat lehessen róla írogatni.
...ugyanis a legtöbb háború hibridháború, aknákkal/improvizált robbanóeszközökkel, gerillákkal és milícistákkal meg a többivel. Itt a környéken is lehet erre számítani, de attól még az alap a hagyományos gépesített harc, arra kell elsősorban felszerelkeznünk.
"Hibridháború" "az egyik szabálya" :) pl a balkánon.
-gondoskodj róla hogy mindig legyen olyan "hülye" aki akár meg is hal az ideologiáért. (Érdekérvényesítés) (Lehetőleg ne magyar)
-mindig legyen olyan "lestrapált" technikád amit bármikor be tudsz alájuk adni támogatásként. Ideértve az olcsó "atgm" is. Pl maljutka, kínai, sudáni....
-legyen elég pick up-od mindenre is.
-legyen elég "ural" stb.... "kivont" teherautod
-old meg a zsold fizetést úgy hogy ne terheljen túl tégedet. Pl ásványi és egyéb erőforrások kihasználása az adott területen.
-nézd meg a szultáni receptet :)
Na kb erre kellene elrakni pár db kohoszökevényeket. T-72, BTR, uaz........
:D
Mást én nem látok bennük.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 041
30 945
113
A magyar T-72 állomány többféle alváltozatból áll amik egymással sem kompatibilis alkatrészekkel rendelkeznek. Azon kívül a műszaki állapotuk ótvar.
Egységesitő korszerűsités lehetne a megoldás(ez volt a 90es évekbeli terv,6zl T72 részére.Ezt fújta le a vajda 98ban)
Amcsik is ridegtartott rozsdafoltos vasakat varázsolnak újá.Zsidók meg kilőtt T55/62 gépeket pofoztak harcképessé-És az összes tipusukat(T55/62,M48,M60,Centurion) egységesitő körszerűsitést kapott-persze csak amennyire lehet.Ugyanaz a motor,váltó,löveg és tüzvezető rendszer volt mindegyikben.
Fenetudja,pontosan mennyi,és milyen változatú T72 van még itthon.
Ez is titkos
Ez a hibridháború kifejezés is csak arra jó hogy békeidőben diplomamunkákat lehessen róla írogatni
Ezt én is gyakran irogatom,hogy nincs ebben a hibridháborúban semmi új.Oszmán Birodalom mesterfokon űzte már 500éve.Dél Afrika meg 15évig vivott ilyet Angolában a kubaiakkal/angolaiakkal.
De mégis van létjogosultsága a definiciónak,mert nem a hh fullreguláris elképzelt (73ban "kicsiben"meg lezajlott) csatáira kell felkészülnünk jelen időben.
Hanem a manapság a gyakorlatban is domináló hibridháborúra.Vagyis többre,mint a sima reguláris harcra