Én is láttam régen az Abrams felújítós filmet. Ezért is érdekel nagyon a Spanyol Leopardok állapota. Elmondtam mit tennék velük, azaz tetetnék velük, nagyjából ugyanaz. Amikor megkérdezte a gúnyos hangsor, hogy képzelem el, elmondtam, hogy képzelem el. Amikor számokat kértetek tőlem, számokat adtam. Végig, minden egyes valaki által mellékesen bedobott és aztán a többiek által azt megtámadott hülyeség közepette is. Bele lett kötve a kereskedelmi meglátásaimba, de nem észérvekkel, hanem ismét csak gúnnyal és túlzott számokkal amiket mintha én mondtam volna, pedig én felvezettem értelmes számokat.
A kórus a fikázáson felül, meg egy-egy értelmetlen mantrán kívül nem állított vele szemben semmit. A számaim realitásával nem igazán sikerült hadba lépni, az idővel sem sikerült. Ha kivitelezhető amit a hetekben a leókra felvezettem, akkor az a7 árának a feléből, kétharmadából lenne még egy zlj harckocsink nagy alkatrészátfdéssel, de sok olcsóbban beszerezhető alkatrésszel is. De az fasság, mert ez a színvonal csak mindenki másnak jó elsővonalas gépnek akinek nincs a6 vagy a7. Tehát színvonalas eszköz. Csak úgy megkérdezem, hogy kiállítanátok a 44 a7-et egy zlj leo2pl ellen és fogadnátok rá, hogy nem lesz veszteség? Vagy azt hiszitek, hogy mivel ezek a7-ek, ész nélkül lehet rohanni vele a harctéren, nem kell fedezni magatokat tereptárgyakkal, objektumokkal, és ezt nem kapja ki egy atgm? Persze reméljük lesz rajta ads, de amikor gyalogság battyog mellette mögtte, akkor úgy ki lesz kapcsolva mint a pinty.
Szóval ha nem nőtt át egy fa a spanyol leókon, vagy nincsenek négyzetméteres rohadások amik már szerkezeti mélységben eszik az acélt, nem olyanok mint a tengerben rohadó roncsok, nem szétlőtt céltárgyak, akkor vázig lebontva és felújítva egy modern harctéren a helyét megálló harckocsi zászlóaljat kaphatnánk. Akkor is, ha eredetileg gyengébb alváltozatok. Akkor is ha beleőrülnétek az első komoly parádén, hogy itt vannak ezek a rövid csöves leók.
Szóval a gyengébbek kedvéért mégegyszer.
-Mivel nincs rájuk érdeklődés(tudom részünkről sem) nem 1 m eur lenne az áruk, hanem kevesebb. A chileiek némi jófejséggel 800k darabáron kapták a sajátjaikat jó állapotban( @Papinak jelezném a kereskedelmi százalékokat ). Mivel ezek fostalicskák, és a spanyolok is inkább szabadulnának a nyomasztó vackoktól, szerintem simán megkapnánk 500k/db áron és ebben benne lenne, hogy ők szállíttják el.
-Elszállítják a németekhez akikkel természetesen előzetesen megállapodunk a felújítás és fejlesztés időkeretéről és költségéről. Leverjük az árat amivel csak tudjuk. Átutaljuk az első részletet a komolyságot bizonyítandó. A németek szétszedik ezeket a szarokat. Megállapítják, hogy sokkal súlyosabb a helyzet. Mivel előzetesen ezzel is kalkuláltam az áraknál, némi tárgyalás után kicsit feljebb nyomják az árat mégha nem is lenne feltételnül muszáj. Ők is jó járnak, mi is, mert renedsen elvégzik a feladatokat. Felújítási szekció, vázig bontják a gépeket, kipucolják, a rohadó részeket(ha vannak) pótolják, aztán az alapoktól elkezdik felépíteni. Eddig a szétszedés, megújítás, felújítás felvert árral kb. 1-1,5 m eur
-Új páncélbetéteket kapnak, a6 szintű felfüggesztést, kerekeket, lánctalpat, a hagyományosan ehhez mért hajtásláncot, motorfelújítást vagy cserét, a tornyon a lövész optikáját kiemelik a tetőre, cserélik elektromosra a löveg és a torony meghajtását, megkapja a belső béléseket, feltöltik folyadékokal. A lövegen alkatrészeket cserélnek hogy tudja az L44-hez az új lőszereket. Kialakítják az flw 200 helyét a torony tetején. Kialakítják az extra páncél rögzítési pontjait a tornyon és a teknőn. a5-a6 szintű optikát kap. A legfejlettebb tűzvezetőrendszerüket kapja, hálózati integrációs eszközöket építenek be. Ha elég első körben a pénz, felvarrják az flw 200-at a toronyra és a kiegészítő páncét a törzsre és a toronyra, kap egy modern apu-t. Festés. Szállítás, rendszeresítés. A kialkudott ártól függően illetve az első körben felszereltektől függően(de miért hagynánk félbe?) 4-5 m eur/db
-Megérkeznek az első tankjaink és a kialakított műszaki lánctalpasaink. Átvesszük őket és teszteljük, aztán hadrendbe állítjuk és van egy immár a környezetünk számára nyomasztóan erős második harckocsizászlóaljunk. Nem 2026-ra, vagy 2035-re vizionálva rendelés leadását egyáltalán. Az új a7-ek 2023-2028 között fognak befutni, ha párhuzamosan készülnek ezek velük, akkor ez lehetne az első, tökmindegy. Modern, potenciális harceszköz, amivel a generációváltásig ha megint lesz belátható időn belül az a7-ek mellett nem feszengünk.
-A szükséges állomány 10% váltószemélyzettel kb. 200 fő harcoló, 60 fő szervíz, logisztika, informatika, plusz prancsnokság.
@Papinak még, ha elküldöd inkább fizetés nélkülire a melósaidat ahelyett, hogy a zsebedbe nyúlnál, akkor el fogod veszíteni a legjobb szakképzett embereidet, aztán pótolhatod őket kvóta Ahmedekkel, meg kvóta transzokkal, meg kvótanőkkel, aztán tolhatod a gyártást. De mivel példaszerűen érzékeltettem, hogy van mozgástér, ettől nem kellene ezek miatt a vasak miatt tartania a Uweknak és Hansoknak.
Ha már a T72 is szóba került. Megint dolgokat fogok felvetni a nincs hadiiparral szemben, meg a seregfejlesztés érdekében, vigyázat! Jöhet majd a nevetségesen elavult, meg a hülyeség meg a nem lehet megcsinálni anélkül, hogy egy gondolatot is fordítanátok rá, csak elmondom, aztán nyomjátok. Extrémebb mint a többieké, akik ebben a formában önetenék a pénzt a gépekbe. nem tenném, max egy egységes és kisebb parkkal a gyalogság melletti előrenyomuláshoz mint páncélvadász, ha más opciónk nem lenne rá, de rről később.
-kiszedném a 125-ös lövegeket a T72-ből. Megbíznám az itthoni ipart ami képes vázak és elektromos rendszerek komlex egyvelegét felépíteni(bizony itten germanisztánon kívüli mucsán is van élet), hogy építsenek vontatott lövegtalapzatokat. Kerekes módon, úgy gondolom két tengelyen oszlatva a tömeget. Ebbe iktatnám a kiszedett harckocsiágyúkat, körbeforgatható lövegzsámolyon, egy 6-10-12 darabos tárral kiegészítve amiből automatikusan adagolhatja a lövedékeket. RC páncélelhárítóvá építeném őket, szerintem ezt mondjuk pont a Currus is ki tudja vitelezni, aggregátorral, aksival, lövegbeépítéssel, tár és töltőkivitelezéssel, elektrooptikai és távirányító rendszerekkel.
-A személyzetnek nem kellene veszélyeztetnie magát, csak a tárfeltöltéskor, vagy ha kézzel kell tölteni(meghagynám az 'analóg' opciót ha lehet). Ülhetnének akár száz méterekre egy álca alatt, vagy egy teherautóban, vagy egy konténertben a kis laptopjaikkal és joystickkal és lenne egy hálózati kommunikációban is működő, telepíthető, jól álcázható páncélelhárításunk.
-Tudom, ezt megint leköpnétek, mert csak a germán munkahelyek megtartása a fontos, a magyar nem annyira, de itthon is elkészíthető. Rugalmas, szükséges plusz, nem eszik sokat, a lengyelektől még jó lőszert is vehetünk hozzá. Mellékesen a seregen belül ismét állásokat hoz létre. 4 db-os ütegekkel számolva a kiszedett fegyverekből tartalékot is alkotva akár 60 ilyen fegyvert is kiállíthatunk, de ennek a költsége nem zárná a ki a beszerzést, ami filléres. fegyverenként töltők/vontató sofőr, irányzó/parancsnok, 3-4 fő, plusz felderítés, plusz parancsnokság.
T-72 vázak. Ez csak az én mániám, mert páran gondoltak az első felvetésemkor bele a használható koncepcióba, a tüzérségi fegyver, plusz páncél kompozíció. Terrorfegyver lenne a csatatéren harcészati távolságban, de ezt most hagyjuk, nem vizsgálom, megvolt ezt is.
-B verzió, toronycsere. Ennyi az egész emberek, toronycsere. Hitfact 120 torony annyi plusz páncéllal, amit csak elbír az alváz, meg a toronymechanika. Eddig bármire ráapplikálták, erre is menne és bár nem olcsó, de máris harcértékben gondolkodhatunk minden rendszerrel ami kell. Nem kell kidobni a páncélozott vázakat, lehet biztonságosabbra venni a lőszertárolást, nem osztott, nem automata töltésű lőszerrel. Lehet még páncélt tenni az alvázra is. lehet rá ads-t tenni. Lehet belőlünk a gyalogság mellé rendelt harckocsi.
-Vagy a lengyelek Andersre tervezett utomata tornya szintén 120 mm RUAG ágyúval.
-Vagy Cockerill 120 mm torony.
Mind pénzbe kerül, de harcértéket ad és egy harckocsi alvázon ami bírja a súlyt, lehet erősebben tervezni vele, mint a kerekes verziókra, med gépekre. Máris van plusz harckocsi.
De persze ez is biztos baromság. Kerekesen nem az de itt igen.
Szóval nekem hirtelen van pár buta kis ötletem, gondolom az ellenében az eddigi nem lehet, elavult, baromság fog felállni ellenérvként.