• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
A lengyelek fontolgatják a BMP-k egy részének korszerűsítését.

A lengyel védelmi minisztérium bejelentette, hogy „a lengyel fegyveres erők prioritása a BWP-1 platform cseréje egy új, kétéltű gyalogos harci járművel, a Borsukkal”. Ugyanakkor „néhány BMP-1 platform korszerűsítését is fontolgatják”. A frissítés elsősorban a fegyverzetre és a kommunikációs rendszerre vonatkozna, mivel ezek a BMP-1 platformon használt rendszerek kulcsfontosságú és elavult elemei.

„A lengyel fegyveres erők prioritása a BMP-1 platform cseréje egy új, kétéltű gyalogos harci járművel, a Borsukkal . Ez a projekt nemcsak releváns jelentőséggel bír a szárazföldi erők, hanem a lengyel fegyveres erők egésze szempontjából is. Néhány BMP-1 jármű korszerűsítését szintén fontolóra veszik a fegyverzet, a kommunikáció és az energiaellátó rendszer keretein belül.

. Amióta a BMP-1 járműveket bevezették, nem m odernizálták őket. E járművek részleges korszerűsítését most fontolgatják (nem tervezték). A lengyel katonaság több mint 1000 db BMP-1 rendelkezik. Azt kell mondani, hogy műszaki állapotuk miatt körülbelül 50% -k alkalmas a modernizálásra A lehetséges korszerűsítést egy releváns költség-hatás elemzésnek kell megelőznie.

Ennek ellenére ezen járművek korszerű IFV-e történő cseréjét kiemelt prioritásként kell kezelni. Lengyelországban a BWP-1-t várhatóan a Borsuk IFV váltja fel. A jármű gyártása azonban még nem kezdődött el. Azt is el kell mondani, hogy a régi platform cseréje is időt vesz igénybe. Figyelembe véve a hazai ipar gyártási kapacitását, és azt a tényt, hogy más típusú harcjárműveket is gyártanak (Krab önjáró tarackok, Rak ), a BMP-1 cseréjének folyamata évtizedekig is eltarthat.

qdyl6e_oz56aq4b672a54890e3c87ab0994440e6fcc6b.jpg

A régi BMP-1 platform, amelyet 50 éve érintetlenül hagytak, a gépesített zászlóaljok elsődleges eszköze. Kép: 15. „Giżycka” gépesített dandár
Eközben a lengyel BMP-1 platform elavult, státusza az 1960-as évek végére volt releváns. Ez égető kérdés a fegyverzet és a járművek által használt kommunikációs csomag területén. Így a modernizáció indokolt, legalábbis olyan mértékben, amely valódi támogatási eszközzé teszi őket a gyalogság és az MBT-k számára a modern csatatéren. Kár, hogy a fejlesztések még továbbra is csak megfontolás tárgyát képezik,, különös tekintettel arra a tényre, hogy sok szomszédos ország már úgy döntött, hogy ezen az úton halad.

A BMP-1 frissítése Lengyelország körül

2020 június végén közzétették azt az információt, hogy az orosz hadsereg megkapta első BPPU-1 ember nélküli tornyával felszerelt BMP-1AM Basurmanin járműveit, amelyeket az orosz hadsereg által jelenleg üzemeltetett kerekes BTR-82A APC-kben is használnak. A kérdéses ember nélküli rendszert felszerelték a TKN-4GA-01 nappali / éjszakai célzási rendszerrel (hőkamera és cél automatikus nyomkövetővel), valamint stabilizált 30 mm-es 2A72 ágyúval és hozzá csatolt 7,62 mm-es PKTM géppuskával. Az oroszok új rádiót is telepítettek.

Ukrajnában számos BMP-1 frissítési változatot mutattak be, kezdve az egyszerű toronycserétől (30 mm-es ágyúval és ATGM-ekkel felszerelt ember nélküli társával), átfogóbb projektekig, például a BMP-1MS-ig. Ez utóbbi nemcsak a 30 mm-es ZMT-1 ágyúval felszerelt Shkval ember nélküli toronnyal volt felszerelve, hanem két Barier ATGM-l, 7,62 mm KT-7,62 géppuskával és 30 mm KBA-117 automata gránátvető is volt a járműben . A csapatteret magasabbra tették, és új, függő, robbanásbiztos ülésekkel szerelték fel. A jármű új kommunikációs eszközökkel is rendelkezik, míg az UD-20 motort a német Deutz TCD2013 L64V motor váltotta fel, sokkal jobb teljesítményt mutatva.

qdylay_p28otxc7f66177f1d8c78db84ef588aca93469.jpg

Szlovák BPzV Svatava, Turra-30 toronyval. Kép: Szlovák Védelmi Minisztérium
Szlovákia már 2017-ben megkezdte a BPzV Svatava felderítő járművek korszerűsítését. Lengyelországban a platform a BWR-1S megjelölés alatt ismert. A Turra-30 ember nélküli, torony a szlovák fejlesztés elsődleges eleme. A TURRA 30 torony a szlovákok által gyártott, orosz gyártmányú 2A42 30 mm-es ágyúval, 7,62 mm-es PKT géppuskával és két Konkurs / Fagot ATGW-vel van felszerelve. Valószínűleg ezeket a jövőben a Spike-LR váltja fel. 1.540 kilogramm súlyú torony páncélja megfelel a STANAG 4569 1. szintnek. A fegyverzet teljesen stabilizált. A célzórendszer tartalmaz egy CCD TV-kamerát, amely szintén képes rögzíteni az IR-spektrumot, és egy lézeres távolságmérőt - mindkét elem mechanikusan kapcsolódik az ágyúhoz. A jármű új szenzorokkal és új kommunikációs csomaggal is rendelkezik.

Lengyel képességek és követelmények

2017 óta említjük a BMP-1 platform korszerűsítésének szükségességét.Amiben inkább rés-kitöltő megoldást látnánk, amelyet addig használunk, amíg a Borsuk IFV teljesen a régi járművek helyébe lép. Ezen időszak után a BMP-1 speciális jármű szerepet tölthet be. A Borsuk változatok csak akkor jönnek létre, ha a gépesített egységeket feltöltötték az alapváltozattal.

A BMP-1 járművek korszerűsítését szintén fontolóra veszik a fegyverzetre, a kommunikációra és az áramellátó rendszerre tekintettel, a lengyel védelmi minisztérium közleménye szerint Ez azt mutatja, hogy a döntéshozók is felismerik a szóban forgó igényt. A javasolt változtatási terület szintén koherens és a BWR-1S és BWR-1D járművek esetében folytatott meglévő fejlesztési programon alapul. Az első frissített járművek sorozatát 2019 decemberében adták át szervizelésre. A frissítéseket konzorcium hajtotta végre, amely magában foglalta a poznani WZM SA létesítményt [vezető] és a WZŁ Nr 2 SA létesítményt.

qdylel_ozrmu395830f13b732b0c5eb1b2e21c024900d.jpg

Az MSPO 2017 esemény során bemutatott modernizált BWR-1S platform. Kép: J. Sabak
A fejlesztések között szerepel egy Harris / Radmor külső kommunikációs csomag telepítése, az IKT-rendszer digitális intercom-l, amelyet a WB Csoport szállít, a JIM LR multifunkcionális 360 fokos megfigyelő rendszer, az integrált ZIG-T-2R optronikus csomag, a passzív éjjellátó rendszer, az SR HAWK (V) 2E radar, : TALIN 5000 INS és DAGR-kompatibilis GPS. A járművek új UTD-20 motorokkal és módosított elektromos rendszerrel rendelkeznek, 2 kW APU-val.

A BWR platformra jellemző felderítő rendszeren kívül a frissítések szilárdak és bevált ugródeszkaként szolgálhatnak a BMP-1 modernizációhoz. A kommunikációs rendszerben bekövetkező változások kulcsfontosságúak, mivel a BMP-1 platformot még mindig 50 éves orosz rádiókkal vannak felszerelve. Az elektromos rendszer és az APU változásai szintén lehetővé teszik a kézzel nem forgatható torony meghajtását.

A felderítő járművek esetében nem történt változás a fegyverzetben - és ez az IFV korszerűsítésének kritikus eleme. Jelenlegi fegyverzet - a 2A28 73 mm-es Grom ágyú, a 9M14 Malyutka ATGM és a 7,62 mm-es géppuska elavult. A BWP-1 harci képességeinek fenntartása érdekében a fegyverzetet 30 mm-es automatikus gépágyúval kell helyettesíteni.

qdylit_qdtgh6ZSSW30JSabakMSPO18.jpeg

A ZSSW-30 torony túl nehéz a BWP-1 IFV-hez. Kép: J.Sabak
A ZSSW-30 torony használata logikus lépés lenne itt (ezt a Borsuk IFV esetében tervezik használni). Ez megkönnyítené a személyzet átképzését a két platform között. Az elemzés azonban kimutatta, hogy ehhez jelentős átalakításra lenne szükség. Ezenkívül súlya és megváltozott súlypontja miatt az új toronyval a BMP-1 elveszíti kétéltű képességét. Alternatív megoldásként egy könnyebb ember nélküli torony is használható, például a szlovák Turra-30 kivitel. Úgy van kialakítva, hogy ugyanahhoz a toronygyűrűhöz illeszkedjen, mint az eredeti BMP-1 torony, könnyebb súlyú - a könnyebb páncélzat és egyéb megoldások miatt. Hasonló megoldás a KBA-105 modul, amelyet az ukrán BMP-1MD jármű és a bolgár BMP-2 + platform esetében használnak. A fent említett járművek mindegyike még mindig rendelkezik a kétéltű kapacitással,

A választott változattól függetlenül reméljük, hogy a BMP-1 modernizációt ahelyett, hogy csak megfontolnák, végrehajtják a lengyel védelmi minisztérium által meghatározott kulcsterületeken. A gépesített egységek által tapasztalt képességhiányt addig kell kitölteni, amíg a BMP-1-e teljesen fel nem cseréli a Borsuk IFV. Figyelemre méltó, hogy a korszerűsített BWP-1 járművek különféle küldetéseket is végrehajthatnak, tartalékként megőrizhetők, vagy érdekes exporttermékekké válhatnak. A BMP-1 és a BMP-2 továbbra is széles körben alkalmazzák szerte a világon - a modernizációval még sok évig eladhatóak.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 838
113
A BMP-1 és a BMP-2 továbbra is széles körben alkalmazzák szerte a világon - a modernizációval még sok évig eladhatóak.
Röviden. A BMP-1 re max 20-25 mm tornyot raknék. Pl a török acv-15 25 mm tornyához hasonlóan. Nem IFV szerepkörben használnám hanem egyel lentebb pl apc ént. Lehet hogy hülyén hangzik de szerintem oda való. Pl a Török ACV-15 szinten. A maljutka új generációs fejekkel és rádió/thremo optikai vezérlést eszközölnék rajtuk. Nem nem spike meg egyebek. Ahhoz a szinthez a legújabb olcsó tömeg maljutkák bőven elegendőek lennének. Alacsony intenzitású konfliktusokban, területvédelemhez (alacsony intenzitás esetén) hibrid il az új szultáni jelegű konfliktusokhoz hasonlóan (mással háborúztat stb... ) arra a szintre bőven elég lenne így. Többet nem érdemes rájuk költeni............... A spike a Borsuk nak való :)
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 675
32 311
113
Röviden. A BMP-1 re max 20-25 mm tornyot raknék. Pl a török acv-15 25 mm tornyához hasonlóan. Nem IFV szerepkörben használnám hanem egyel lentebb pl apc ént. Lehet hogy hülyén hangzik de szerintem oda való. Pl a Török ACV-15 szinten. A maljutka új generációs fejekkel és rádió/thremo optikai vezérlést eszközölnék rajtuk. Nem nem spike meg egyebek. Ahhoz a szinthez a legújabb olcsó tömeg maljutkák bőven elegendőek lennének. Alacsony intenzitású konfliktusokban, területvédelemhez (alacsony intenzitás esetén) hibrid il az új szultáni jelegű konfliktusokhoz hasonlóan (mással háborúztat stb... ) arra a szintre bőven elég lenne így. Többet nem érdemes rájuk költeni............... A spike a Borsuk nak való :)
Vagy csak szimplan kifejleszteni egy iranyitott lovedekcsaladot a hsn loveghez ;)
 

svajcibeka

Well-Known Member
2013. február 10.
932
2 572
93
BMP-3M Manul. Amíg a Kurga /T-15 meg nem jön, jó lesz ez is. Nekem tetszik.:rolleyes:

EgtLLGJXkAcKWiy

EgtLP6kXcAAHJ-c


EgtLXVUWkAAILNy

EgtLh2HWoAIfvsH

EgtLh5WXcAQgbrJ

EgtLlvUWkAM4Od7


Eghsu5kVkAEr20m

Eghr9CMU0AApQsP
Sziasztok.Elnézve a kinagyított képeket,hát nem is tudom.Ha ilyen hegesztési varratokat adnák ki a kezeim közül(pedig nem vagyok minősitett hegesztő) akkor a gazdáim már réges rég elhajtottak volna a picsába.Pedig nem hadi ipari cégnél melózok.Ha ezt a minőséget tudják csak hozni az oroszok....fejvakarás.....
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Sziasztok.Elnézve a kinagyított képeket,hát nem is tudom.Ha ilyen hegesztési varratokat adnák ki a kezeim közül(pedig nem vagyok minősitett hegesztő) akkor a gazdáim már réges rég elhajtottak volna a picsába.Pedig nem hadi ipari cégnél melózok.Ha ezt a minőséget tudják csak hozni az oroszok....fejvakarás.....

Gyanítom protó vagy demó de hát az Oroszok nem az igényességükről híresek ! Mellesleg a célnak megfelelnek csak nem szépek !
 

svajcibeka

Well-Known Member
2013. február 10.
932
2 572
93
Gyanítom protó vagy demó de hát az Oroszok nem az igényességükről híresek ! Mellesleg a célnak megfelelnek csak nem szépek !
Üdv.Hát pont ez az! Nem a protó és vagy kiállitási darabnak kellene 100%-osnak lennie?A másik ha jobban megnézed a hegesztési varrat nincs rendesen beolvasztva.ez így szart sem tart.Erre nem adnak minösitést ,max.seggberúgást.Kevés volt az amper v.sok a "drót" vagy Szergely rohadtul sietett.De mindegy is mert ez így 1 Szégyen!
 

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
Nekem az a benyomásom, hogy ez egy olcsóbb alternatíva a Kurganyec helyett. A BMP-3 fődarabokból összerakott konstrukció ugyanakkor nem tud túllépni annak korlátain. Két képen is látszanak merevítő oszlopok, melyek a tetőpáncél teherbírásának növeléséhez kellenek, hisz nehéz a nagyobb fegyverzet. Ezek tömege viszont holt tömeg, a merevítés katonai szempontból mindig áldozat az igénytelenség oltárán a páncélzat rovására.
De lássuk be, ez az orosz realitás, egy ilyen jármű gyártása könnyebben menne a Kurgan-i gépgyárnak, mint egy vatta új konstrukció.

Eghsu5kVkAEr20m
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 453
113
Üdv.Hát pont ez az! Nem a protó és vagy kiállitási darabnak kellene 100%-osnak lennie?A másik ha jobban megnézed a hegesztési varrat nincs rendesen beolvasztva.ez így szart sem tart.Erre nem adnak minösitést ,max.seggberúgást.Kevés volt az amper v.sok a "drót" vagy Szergely rohadtul sietett.De mindegy is mert ez így 1 Szégyen!
Vagyis legyártanak egyet gyatra minőségben kizárólág kiállításra és majd a többit jóban?
Hááátt....
 

svajcibeka

Well-Known Member
2013. február 10.
932
2 572
93
A kötény varratairól beszélünk?
Üdv Dudi.Nem,nézd meg légyszí az összes hegesztési varratot ! Alig alig lehet látni ,többé kevésbé "normálisat".Baszus .kiadsz több millió dollárt/eurót/vatikáni fapetákot egy ilyen "vasért" és igy össze van taknyolva!Ez nem hegesztési varrat,hanem varnyú leszáló pálya!Bassza +!Ha így dolgozna az autó ipar volna baj.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 817
113
Üdv Dudi.Nem,nézd meg légyszí az összes hegesztési varratot ! Alig alig lehet látni ,többé kevésbé "normálisat".Baszus .kiadsz több millió dollárt/eurót/vatikáni fapetákot egy ilyen "vasért" és igy össze van taknyolva!Ez nem hegesztési varrat,hanem varnyú leszáló pálya!Bassza +!Ha így dolgozna az autó ipar volna baj.

Ezek nem új gyártásúak,ha annyira gyatra lenne már szétszakadt volna az összes varrat.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 817
113
Nekem az a benyomásom, hogy ez egy olcsóbb alternatíva a Kurganyec helyett. A BMP-3 fődarabokból összerakott konstrukció ugyanakkor nem tud túllépni annak korlátain. Két képen is látszanak merevítő oszlopok, melyek a tetőpáncél teherbírásának növeléséhez kellenek, hisz nehéz a nagyobb fegyverzet. Ezek tömege viszont holt tömeg, a merevítés katonai szempontból mindig áldozat az igénytelenség oltárán a páncélzat rovására.
De lássuk be, ez az orosz realitás, egy ilyen jármű gyártása könnyebben menne a Kurgan-i gépgyárnak, mint egy vatta új konstrukció.

Eghsu5kVkAEr20m

A meglátásod részben helyes.Ott tévedsz,hogy ez csak egy BMP-3 modernizáció semmi több.
 
  • Tetszik
Reactions: Firga bácsi